|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
Zasady gry... |
Autor |
Wiadomość |
mathias999 [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 06 Mar, 2015
|
|
|
na upartego można. o ile pamiętam po bitwie jednostki przenosi się do sztabu w pozycji w jakiej zakończyły bitwę - mogą więc być nierozbite jednostki w sztabie przeciwnika w trakcie już trwających walk- ale działa to dopiero jeśli Ferrin był w kolejności bitew drugi lub nawet trzeci |
|
|
|
 |
bellatrix850 [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 10 Cze, 2015
|
|
|
Mam pytanie o Lidera Eldarów Baharrotha.
Jak działa jego mobilność? Tzn. powiedzmy, że przydzieliłem go do planety (jest to jedyny lider na tej planecie i nie jest to pierwsza planeta) i przed fazą walki korzystam z mobilności i przenoszę go na dalszą planetę. Czy na poprzedniej planecie (tej, z której go poruszyłem) odbędzie się bitwa? |
|
|
|
 |
Szoker [Usunięty]
|
|
|
|
Jak lider poruszy sie np. z 2 planety na pierwsza to na 2 nie bedzie bitwy, poniewaz najpierw sie mobilnosc uaktywnia a potem sprawdza sie gdzie sa bitwy. |
|
|
|
 |
bellatrix850 [Usunięty]
|
|
|
|
Dziękuję. |
|
|
|
 |
xyowza [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 23 Lip, 2015
|
|
|
Mam pytanie odnośnie kolejności przy przydzielaniu do planet.
Gdy Wartownik Czarnogrzywego [Reakcja: Po tym, jak Twój Lider zostanie przydzielony do planety, porusz tę jednostkę na daną planetę.] jest uzbrojony w Filtr Czarnego Słońca [Reakcja: Po tym, jak wrogi lider zostanie przydzielony do tej samej planety co jednostka, do której dołączono tę kartę, zyskujesz 1 zasób] to reakcja Filtru się odpala?
Chodzi mi o sytuację np:
Mój lider i lider przeciwnika lądują na 3 planecie. Wartownik z Filtrem był na 2. Wartownik zostaje poruszony na 3 planetę. Czy po tym uruchamia się także zdolność Filtru i mogę dostać 1 zasób? Czy może zależy czy posiadam inicjatywę, aby moja reakcja została uruchomiona pierwsza? |
|
|
|
 |
Szoker [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 24 Lip, 2015
|
|
|
Gracz z inizjatywa najpierw robi reakcje (jedna wybrana przez siebie) potem gracz bez inicjatywy, i tak na zmiana az obaj spasuja. To jaka reakcje wybierzesz najpierw to jak twoj wybor. |
|
|
|
 |
mbkgacek [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 08 Sty, 2016
|
|
|
Witam,
jest to mój pierwszy post na forum, także WAAAGH! dla wszystkich fanów
Prześledziłem cały wątek, lecz nadal mam kilka pytań. Niemniej, jeśli już te pytania gdzieś się pojawiły a ja je pominąłem to z góry wybaczcie
1. Ranny lider - czy ranny lider w momencie odwrócenia go na drugą stronę nadal posiada umiejętność pasywną?
2. Poświęcenie [konkretnie Soul Grinder/Miażdżyciel Dusz (091) - Reakcja: Po tym, jak wygrasz zmagania dowodzenia na tej planecie, twój przeciwnik musi poświęcić jednostkę nie-lidera na tej planecie, jeśli to możliwe] - jeśli to możliwe. Słowo poświęcenie oznacza, że poświęcam w ramach jakiegoś benefitu. Zabijam jednostkę, dostaje coś w zamian. Czy w takim razie Soul Grinder może ubić swoją umiejętnością, dajmy na to, Drednota? Właściciel Drednota, rzekomo, poświęca jednostkę, traci ją, ale nic na tym nie zyskuje? A przecież wiemy, że niszczenie ≠ poświęcenie.
3. Bitwa - czytałem zasady, czytałem forum, ale tylko w ramach potwierdzenia. Skoro bitwa toczy się tylko na 1 planecie i tam, gdzie jest lider, to oznacza, że jeżeli na jednej planecie obojga graczy ma armie na planecie czwartej, ale nie ma tam lidera, to nie dochodzi do bitwy?
4. Sztab + przygotowanie: jakie ma znaczenie czy jednostka w SZ jest przygotowana czy nie, skoro po fazie dowodzenia, kiedy ta podróżuje z liderem, tak czy inaczej należy ją zmęczyć po lądowaniu? (z tego co zrozumiałem po zasadach )
Na chwilę obecną tyle Mam tą grę już jakiś czas, a dopiero teraz wpadłem na to, żeby zapytać wyjadaczy
Pozdrawiam,
MBK |
|
|
|
 |
mathias999 [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 13 Sty, 2016
|
|
|
1. Nie posiada ( z założenia, bo w dodatkach może się coś zmienić)
2 jak poświęcić to poświęcić - nie ma że boli
3 nie dochodzi do bitwy - w warstwie fabularnej traktuj to jak zbieranie sił przez obie strony
4 niektóre karty wydarzeń celują tylko w zadawaniu obrażeń wyczerpanym jednostkom - nawet tym w sztabie - więc ma to znaczenie |
|
|
|
 |
numbauer [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 17 Sty, 2016
|
|
|
Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał. |
|
|
|
 |
palushek [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 23 Paź, 2016
|
|
|
Myślałem nad kupnem tej gry, polecacie ogólnie? Rozrywka jest wciągająca, fabuła nieliniowa? |
|
|
|
 |
pytajnik1 [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 16 Kwi, 2018
|
|
|
Witam,
mam dwie wątpliwości co do zdolności Bitwy na kartach planet.
1. Czy zdolność ta jest rozpatrywana na pierwszej planecie?
Wg zasad:
"Kiedy gracz wygra bitwę na planecie, może najpierw wybrać, czy chce rozpatrzyć zdolność bitewną danej planety.
Kiedy gracz wygra bitwę na pierwszej planecie, wygrywa daną planetę i umieszcza ją w swojej puli zwycięstwa."
Wydaję się, że wygranie pierwszej planety jest dodatkowym atutem przy wygraniu bitwy, ale na upartego można to odczytać tak, że na pierwszej planecie wygrywa się planetę, a na innych zdolność bitewną (trochę naciągane, ale dla jasności wolę się upewnić).
2. Czy jeżeli gracz A przydzielił do planety nr 3 Lidera, zaś gracz B nie przydzielił tam żadnych jednostek, to czy gracz A może rozpatrzyć zdolność bitewną? Wydawałoby się, że tak ale z uwagi na brak jednostek przeciwnika teoretycznie do bitwy nie dochodzi.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kittykat23 [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 25 Maj, 2018
|
|
|
1. tak?