galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania odnośnie zasad.
Autor Wiadomość
saas

Dołączył: 26 Lut 2019
Posty: 3
Wysłany: Wto 30 Lip, 2019   Zatrute strzałki

Witam, mam pytanko w zwiazku z kartą MW "Zatrute Strzałki". Z opisu wynikia że można ją zastosować gdy bohater odkrywa żeton przeszukania lub gdy otwiera drzwi. Pytanie co jeżeli bohater otwiera/zamyka drzwi "nie wprost", np za pomocą dzwigni-zetonu jak to ma miejsce np. w "Obronie wieżycy niebios". Z jednej strony skutkiem akcji jest otwarcie drzwi a z drugiej nie jest to bezpośrednie otwarcie. Jakieś pomysły? Pomocy :)
 
     
Krzysiek


Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 161
Wysłany: Wto 30 Lip, 2019   Re: Zatrute strzałki

saas napisał/a:
Witam, mam pytanko w zwiazku z kartą MW "Zatrute Strzałki". Z opisu wynikia że można ją zastosować gdy bohater odkrywa żeton przeszukania lub gdy otwiera drzwi. Pytanie co jeżeli bohater otwiera/zamyka drzwi "nie wprost", np za pomocą dzwigni-zetonu jak to ma miejsce np. w "Obronie wieżycy niebios". Z jednej strony skutkiem akcji jest otwarcie drzwi a z drugiej nie jest to bezpośrednie otwarcie. Jakieś pomysły? Pomocy :)
Ciężko mi dać stuprocentowo pewną odpowiedź bez oryginalnego testu z takiej sytuacji, ale na 95% jestem pewien że chodzi tylko o "zwykłe" otwieranie i przeszukiwanie.
 
     
strako

Dołączył: 29 Gru 2018
Posty: 2
Wysłany: Pią 04 Wrz, 2020   Krew nie kłamie

Cześć, mam pytanie odnośnie zasad specjalnych w "Krew nie kłamie".

Otóż w części "Krwawe ofiary" jest napisane: "Jeśli lady Eliza Farrow sąsiaduje z ołtarzem, może wykonać akcję, aby złożyć ofiarę. Jeśli to zrobi, mroczny władca umieszcza 1 żeton zmęczenia na dowolnym pustym polu planszy, które nie zawiera żetonu zmęczenia. Ponadto lady Eliza Farrow OTRZYMUJE 1 (punkt obrażeń). Następnie należy umieścić 1 żeton obrażeń obok ołtarza.".

Dalej w części "Zakazane inkantacje" jest napisane: "Jeśli lady Eliza Farrow sąsiaduje z ołtarzem, może wykonać akcję, bay wypowiedzieć inkantację (...). Lady Eliza Farrow OTRZYMUJE liczbę (punktów obrażeń) równą liczbie wyrzuconych (serc). Następnie należy umieścić liczbę żetonów obrażeń równą liczbie wyrzuconych (serc) obok ołtarza (...). Jeśli test zakończy się porażką (...). Ponadto lady Eliza Farrow otrzymuje 1 (punkt obrażeń) (...).

Następnie w części "Więzy krwi" jest napisane: "Za każdym razem kiedy lady Eliza Farrow otrzymuje (punkt obrażeń) W WYNIKU ATAKU, mroczny władca może wybrać 1 lub więcej sąsiadujących mistrzów przemian, aby to oni otrzymali (punkt obrażeń) zamiast lady Elizy Farrow (...).

Zwycięstwo bohaterów zostaje osiągnięte, gdy lady Eliza Farrow zostaje pokonana. Stąd pytania:
1) lady Eliza Farrow wg. instrukcji OTRZYMUJE tyle samo obrażeń ile zostaje nałożonych na ołtarz (wymagane jest 25, aby mroczny władca wygrał). Zatem przy rozgrywce 1v2 jest to nie możliwe, aby osiągnąć 25 żetonów na ołtarzu i na lady nie zabijając jej.
2) nawet jeżeli by można było te punkty przekazywać na mistrzów przemian (co jest również niemożliwe, bo można je przekazywać jedynie "W WYNIKU ATAKU") to i tak cała pula życia jest nie wystarczająca do zebrania 25 żetonów.

Po prostu chodzi o to czy jest jakiś błąd w tłumaczeniu, czy ja czegoś nie rozumiem. Lady Eliza Farrow po prostu zginie po 2 czy 3 inkantacji jak się zbierze 7 punktów obrażeń (w przypadku 1v2).

Jedynie przychodzi mi na myśl, że te żetony leżące obok ołtarza wzmacnia lady i ile jest żetonów tym ona ma WIĘCEJ punktów życia, ale wolę zapytać.

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 12