Pudełko na karty |
Autor |
Wiadomość |
q_ral [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 Pudełko na karty
|
|
|
Wersja 2.0 pudełka w dalszej części wątku
Gdyby ktoś był zainteresowany takim pudełeczkiem z moim projektem graweru to nie wahajcie się ze mną kontaktować. Chętnie odpowiem na wszelkie pytania na qralbox@gmail.com
W rozmiarach na karty bez koszulek i w koszulkach.
W końcu się zebrałem i wykonałem sobie własnoręcznie (i z pomocą lasera) pudełko na karty do Talismana. Lubię porządek podczas rozgrywki a wysokie kupki lubią się "rozjeżdżać". Poza tym nigdzie nie można czegoś takiego kupić, więc wziąłem sprawy w swoje ręce.
Całość wykonałem z plexi o grubości 5 mm więc konstrukcja jest solidna i wystarczająco ciężka żeby dobrze leżała na stole. Elementy są klejone cyjanoakrylem (mocna rzecz) - powstają bąbelki ale to nie przeszkadza bo klej jest przezroczysty i stapia się z materiałem. Muszę przyznać, że się nieźle zmachałem przy klejeniu. Łuki są wycięte pod palce - wiadomo - żeby łatwo było wyjmować karty. Pokusiłem się na koniec o lekkie grawery żeby dodać smaczku
Jak chodzi o wymiary to całość mieści się idealnie w pudełkach od Podstawki lub Podziemi. A na wysokość mieszczą się wszystkie karty z Podziemi (widać na zdjęciu) + lekki zapas = jakieś 50 mm.
Prezentowane grawery talizmanów są oczywiście znakiem towarym zastrzeżonym przez FFG i zrobiłem je tylko do swojego domowego użytku.
Opłacało się trochę pomęczyć, efekt końcowy mimo wszystko mnie zaskoczył pozytywnie (lepiej wygląda niż na zdjęciach) - aż się postanowiłem pochwalić Teraz gra się przyjemniej.
Mile widziany jakiś komentarz, pytania, napiszcie co myślicie... |
Ostatnio zmieniony przez q_ral Sro 24 Lut, 2010, w całości zmieniany 6 razy |
|
|
|
 |
wookash966 [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010
|
|
|
Kozak pudełko |
|
|
|
 |
Sxk [Usunięty]
|
|
|
|
Ej wypas może wystawisz takie na Allegro w przystępnej cenie bym kupił |
|
|
|
 |
Sh' EGzor [Usunięty]
|
|
|
|
Ekstra. FFG mogło by takie przydatne rzeczy produkować. |
|
|
|
 |
yojin [Usunięty]
|
|
|
|
Wypasik pudełeczko. Moglbys na tym troche kasiorki zbic jakbys na allegro wystawił.
Problemik jeden...... a moze i dwa.
1. W momencie wlozenia kart w koszulki jeden stojaczek to stanowczo za malo.
2. Zmieszcza sie tam wogole karty w koszulkach ?
PS. Jakby tak cżlowiek mial dostep do sprzetu to by se takie odwalił
PS2. Za samo dociecie i "grawer" oraz plexe ile bys wzial kasy ? |
|
|
|
 |
Valdigda [Usunięty]
|
|
|
|
Też uważam że pudełko wykonane perfekcyjnie, Gratuluje pomysłu i umiejętności. |
|
|
|
 |
Kriss [Usunięty]
|
|
|
|
Piękna robota. Też jestem za abyś zrobił kilka takich i wystawił na allegro. Jak coś to ja się pisze
P.S.
Na dobrą sprawę to przydał by się ze dwa takie zestawy odwrócone "plecami", aby można było wykorzystane karty przekładać na drugą stronę. |
|
|
|
 |
q_ral [Usunięty]
|
|
|
|
Wielkie dzięki wszystkim za opinie (czekam na więcej).
Gdybym widział, że jest zainteresowanie to bym się rzeczywiście zastanowił nad wykonaniem większych ilości i ceną.
W weekend mam małe Talisman Party z moją najlepszą ekipą więc pudełko zostanie solidnie przetestowane w boju. Pewnie się pojawią od razu jakieś pomysły na usprawnienia Zaglądajcie na bieżąco - może się coś wyklaruje.
Cytat: | 1. W momencie wlozenia kart w koszulki jeden stojaczek to stanowczo za malo.
2. Zmieszcza sie tam wogole karty w koszulkach ?
|
1. Zgadzam się - po zrobieniu pierwszego egzemplarza, od razu stwierdziłem, że sobie dorobię więcej, chociażby na "skarby" albo "zadania czarownika", nie mówiąc o przyszłych dodatkach. Mimo tego myślę, że 5 przegródek w jednej serii jest ilością optymalną biorąc pod uwagę rozmiar Pudła do Gry.
2. Nie wiem o jakich koszulkach mowa, są w ogóle jakieś do Talismana? Myślę, że zrobienie wariantu przegródek o większym rozmiarze nie stanowiłoby problemu, chociaż ogranicza go kwestia wielkości Pudła do Gry. Napisz proszę jakich koszulek używasz (rozmiar), może sam zakupię. |
|
|
|
 |
yojin [Usunięty]
|
|
|
|
 |
INTEROUTLET [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 12 Lut, 2010
|
|
|
mam w rtych koszulkach polecam |
|
|
|
 |
q_ral [Usunięty]
|
|
|
|
Cytat: | 2. Zmieszcza sie tam wogole karty w koszulkach ? |
Powinny się mieścić. Przegródki mają 45mm x 67mm.
Zachęciliście mnie i jestem właśnie na etapie robienia nowej, poprawionej wersji. Jak tylko będę miał pierwsze foty to się pochwalę. |
|
|
|
 |
yojin [Usunięty]
|
|
|
|
Tak wlansie troszke poogladałem ten projekcik i naszło mnie jedno:
chyba ciutke niewygodnie sie z tego karty wyjmuje podczas gry. Tzn. ciezko złapac ta górna jak widze.
A w sprawie "etsetyki" zajebiste loga talismana zrobiłbym na tylnej sciance a nie od spodu. Bardziej widoczne |
|
|
|
 |
moonman [Usunięty]
|
|
|
|
jak będziesz robił zamówienia to daj znać
także jestem chętny - ale bez tych przodów, a całość lekko pochylona w tył. |
|
|
|
 |
Pajhi [Usunięty]
|
|
|
|
yojin napisał/a: | Tak wlansie troszke poogladałem ten projekcik i naszło mnie jedno:
chyba ciutke niewygodnie sie z tego karty wyjmuje podczas gry. Tzn. ciezko złapac ta górna jak widze.
A w sprawie "etsetyki" zajebiste loga talismana zrobiłbym na tylnej sciance a nie od spodu. Bardziej widoczne |
kolego gdzie TY tu masz ciężkie wyciąganie wierzchniej karty??Może patrzymy na inny projekt!!
A dla wykonawcy WIELKIE GRATY!!Zacna robota i fachowe wykonanie,z checią sam zakupiłbym taki zestawik |
|
|
|
 |
Valdigda [Usunięty]
|
|
|
|
yojin napisał/a: | chyba ciutke niewygodnie sie z tego karty wyjmuje podczas gry. Tzn. ciezko złapac ta górna jak widze. |
Hmm według mnie właśnie bardzo wygodnie sie wyciąga karty z takiego stosu, nie rozlatuje się nie przesuwa. Miejsce na palec jest nawet przy ostatniej karcie. W oryginalnym pudełku był problem z kartami na dnie stosu po palec zaczynał sie nie mieścić, a tu wszystko elegancko.
Też czekam na info czy będziesz mógł wykonać takie pudełka na zamówienie |
|
|
|
 |
|