|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
Klątwa 1 karty z kropkami - kilka wyjasnień ogólnych |
Autor |
Wiadomość |
D.W.
Galakta

|
Wysłany: Sro 14 Kwi, 2010
|
|
|
Po pierwsze wydaje mi się, że akurat Twojej osobie kilka razy na PW odpowiadałem, dlatego nie bardzo rozumiem tę zarzuty na temat olewania…
Nie mam żadnych wiadomości na skrzynce. Być może dlatego, że była przeładowana. Teraz trochę wykasowałem wiadomości i powinno być ok.
Co do tej karty to dokąd nie będzie albo dodruku Akhama lub druku jakiegoś nowego dodatku to poprawiona karta się nie pojawi. Jeśli będzie drukowany dodatek postaram się aby została dodatkowo wydrukowana poprawiona karta i umieszczona została właśnie w nowym dodatku. Ale to też będzie zależało od kilku rzeczy.
I to jest to co mogę w tej chwili odpowiedzieć. |
|
|
|
 |
duchU [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 15 Kwi, 2010
|
|
|
Jak chcecie się zrehabilitować, to dodajcie też karty dwóch Heroldów, którzy są dostępni tylko on-line |
|
|
|
 |
8janek8 [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 16 Kwi, 2010
|
|
|
Niestety raczej nie ma możliwości, aby materiały on-line zostały udostępnione w formie papierowej, gdyż samo FFG nie prowadzi takiej praktyki. Może dlatego właśnie takie rzeczy udostępniane są na stronie. Postaramy się w najbliższym możliwym czasie sukcesywnie umieszczać na stronie Galakty polskie materiały między innymi do AH. |
|
|
|
 |
duchU [Usunięty]
|
|
|
|
To nie możecie wydrukować tego w Polsce przy okazji druku jakiejś innej gry i dorzucić do polskich wydań dodatków? |
|
|
|
 |
Valdigda [Usunięty]
|
|
|
|
D.W. napisał/a: | Po pierwsze wydaje mi się, że akurat Twojej osobie kilka razy na PW odpowiadałem, dlatego nie bardzo rozumiem tę zarzuty na temat olewania…
Nie mam żadnych wiadomości na skrzynce. Być może dlatego, że była przeładowana. Teraz trochę wykasowałem wiadomości i powinno być ok. |
No niestety nic do mnie doszła tylko wiadomość z 4 marca że skontaktujesz się z FFG, nic więcej. Stąd pojawił sie mój ostatni post.
D.W. napisał/a: | Co do tej karty to dokąd nie będzie albo dodruku Akhama lub druku jakiegoś nowego dodatku to poprawiona karta się nie pojawi. Jeśli będzie drukowany dodatek postaram się aby została dodatkowo wydrukowana poprawiona karta i umieszczona została właśnie w nowym dodatku. |
Ok mnie osobiście to rozwiązanie satysfakcjonuje, bo na pewno zamówię kolejny dodatek - ale uważam że nie tak powinna być załatwiona ta sprawa. Bo tak aby mieć kompletny i poprawny dodatek: Klątwa Czarnego Faraona, to trzeba będzie czekać co najmniej pół roku, i kupić PRZYMUSOWO KOLEJNY DODATEK !!! - nie na tym polega reklamacja.
ale ok jak napisałem ja osobiście się na to zgodzę bo i tak bym kupił kolejny dodatek.
duchU napisał/a: | Jak chcecie się zrehabilitować, to dodajcie też karty dwóch Heroldów, którzy są dostępni tylko on-line |
Nie na tym polegają materiały dostępne On-Line żeby były dołączane do dodatków. I myślę ze nawet wydruk w Polsce (pomijają ze to nie byłby pewnikiem taki sam materiał jak karty z Chin), nie jest możliwy ponieważ dodatek to dodatek i Galakta zapewne jest obwarowana przepisami że nie może od tak dorzucić do niego niczego. - Karty zamieszczane na stronie nadal podlegają prawom autorskim itp.
8janek8 napisał/a: | Postaramy się w najbliższym możliwym czasie sukcesywnie umieszczać na stronie Galakty polskie materiały między innymi do AH. |
Było by to bardzo miłe, jednocześnie pozwoliło by na prosty wydruk w własnym zakresie. |
|
|
|
 |
duchU [Usunięty]
|
|
|
|
Valdigda napisał/a: |
duchU napisał/a: | Jak chcecie się zrehabilitować, to dodajcie też karty dwóch Heroldów, którzy są dostępni tylko on-line |
Nie na tym polegają materiały dostępne On-Line żeby były dołączane do dodatków. I myślę ze nawet wydruk w Polsce (pomijają ze to nie byłby pewnikiem taki sam materiał jak karty z Chin), nie jest możliwy ponieważ dodatek to dodatek i Galakta zapewne jest obwarowana przepisami że nie może od tak dorzucić do niego niczego. - Karty zamieszczane na stronie nadal podlegają prawom autorskim itp. |
A na czym polegają? Dodali w wersji do ściągnięcia, bo Heroldzi pojawili się dopiero w 3. dodatku. To, że FFG nie chce się tego uwzględnić w dodrukach, nie znaczy, że Galaktą musi postępować podobnie. Idąc tym tokiem myślenia Galakta również nie powinna była uwzględniać erraty w instrukcji do AH, bo przecież też jest dostępna On-line. |
|
|
|
 |
8janek8 [Usunięty]
|
|
|
|
Errata z definicji ma na celu poprawę błędnych zapisów na materiałach dotychczasowych - w tym wypadku zawartości produktu wydawanego na prawach FFG.
Dodawanie nowych kart to całkiem inna sprawa. Galakta (jak i inni międzynarodowi wydawcy) nie ma wpływu na politykę FFG co do wydawania ich produktów. A ingerowanie w zawartość elementów pudełka we własnym zakresie stałoby w konflikcie z prawem.
Ten temat uważam za wyczerpany. |
|
|
|
 |
duchU [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010
|
|
|
Jaka ingerencja w zawartość pudełka? Dodawalibyście dodatkowo do całości. Skoro jest do ściągnięcia na oficjalnej stronie, to nie widzę problemu. Oczywiście zakładając, że nie miałoby to wpływu na cenę dodatków. No ale jak wam się nawet nie chce zapytać FFG o taką możliwość, to rzeczywiście lepiej zakończyć temat. |
|
|
|
 |
D.W.
Galakta

|
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010
|
|
|
Niestety to nie jest wszystko takie proste jak czasami się wydaje.
Przykładowo dodruk np. 1 karty to nie liczy się tak, że jest to cena 1/120 ceny talii (gdy ma właśnie 120 kart). Cena tej jednej karty to połowa albo i więcej całej talii. Dlatego firmy nie są wstanie tego robić. I robi się to wyjątkowo gdy czasami pojawi się taka możliwość. Czasami w talii są np. reklamowe karty co oznacza, że jest wolne miejsce i w przyszłości można wrzucić inną kartę np. taką, która była źle wydrukowana. Ale w drukach międzynarodowych i tak może to zrobić wyłącznie strona angielska…
Takie wielkie firmy jak FFG także nie robią najczęściej dodruków kart a bazują jedynie na erratach. Są wyjątki ale wtedy jak pojawi się taka możliwośc.
Nieszczęsna karta... Jak napisałem, pamiętam o sprawie i postaram się do tego doprowadzić. Ale to nie jest w żaden sposób jednoznaczna deklaracja bo po prostu nie wiem na dzień dzisiejszy.
Dodatkowe rzeczy, karty, misje itp. dodawane do polskich wersji. Jest to często możliwe po dogadaniu się z firmami wydającymi gry ale tutaj stajemy przed takim dylematem właśnie jak pisałem wyżej. Koszty. Dodruk każdej dodatkowej rzeczy to proporcjonalnie zawsze bardzo duży koszt. Do tego należy doliczyć jeszcze koszty np. dopakowywania dodatkowej rzeczy do pudełka bo za niestandardową procedurę liczą sobie też jak za wołu niezależnie czy jest to 1 karta.
Pewne rzeczy można rzeczywiście wydrukować w Polsce i np. dodać. O ile może się trochę np. różnić materiałowo. Ale te koszty także są wcale nie dużo mniejsze. W naszym kraju tak jak w Chinach nie ma nic darmo. A trzeba liczyć jeszcze to, że gdyby to trzeba było włożyć do pudełka to np. trzeba każdą grę wyjąć z pudła zbiorczego, rozerwać z folii, włożyć element, zafoliować itd. To ewentualnie można tylko dodawać np. w przedsprzedaży ale to oznacza, że otrzyma to tylko część ludzi.
Jak już pisałem postaram się tę kartę czymś zrekompensować. Jak nie samą karta to czymś innym. Ale muszę zachować jakiś zdrowy rozsądek. |
|
|
|
 |
|
|