galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przegięte karty
Autor Wiadomość
Tei-chan
[Usunięty]

Wysłany: Nie 08 Lut, 2009   

No Midnight jest chyba naprawdę jednym z najciekawszych dodatków do Runebound'a. Mam nadzieję, że po zapowiedzianych na połowę roku Piaskach Al-Kalim doczekamy sie jego polskiej wersji. Jesli nie to bez skrupułów zainwestuje w wersję angielską tego dodatku.

prodi33
[Usunięty]

Wysłany: Wto 01 Cze, 2010   

"Słoneczna zbroja płytowa"
Dla przypomnienia: Zbroja, koszt 6. W dowolnej fazie: Jeżeli twój bohater się obroni , przeciwnik otrzymuje 1(serduszko)
Działa cały czas.

Czy tylko nam ta karta wydaje się przegięta? Dotychczas jeżeli ktoś ją kupił to tak jakby wygrał grę.

Ograniczacie ją jakoś? Bohater mający 3 ataki zdaje praktyczne 5 obrażeń w każdej turze walki (zwykle obrona wychodzi). Czy może my źle interpretujemy jej treść? Jak się ją ma to można spokojnie iść na smoki i najdalej w drugiej turze smok ginie.

carosh
[Usunięty]

Wysłany: Sro 02 Cze, 2010   

Rozumiem, że to pancerz? (nie mam kart przy sobie, nie jestem u siebie) Jak tak to wole zdecydowanie bardziej coś defensywnego mieć pod ręką (jak anulowanie serc) ale karta nie jest AŻ tak przegięta... bardziej mnie drażnił hełm który pozwalał odbijać obrażenie (wprawdzie wymagał aktywacji oraz użyciem przed rzutem.. no ale i tak :P)

I czy tak spokojnie można iść na smoki? Ja jak muszę rzucić na 2xk10 co najmniej 12 to już zaczynam się pocić :P Wolę i tak podpakować sobie statystyki a potem dopiero iść na smoki (czyli ta karta wcale nie przyspiesza zakończenia gry)

Pajhi
[Usunięty]

Wysłany: Pią 04 Cze, 2010   

prodi33 napisał/a:
"Słoneczna zbroja płytowa"
Dla przypomnienia: Zbroja, koszt 6. W dowolnej fazie: Jeżeli twój bohater się obroni , przeciwnik otrzymuje 1(serduszko)
Działa cały czas.

Czy tylko nam ta karta wydaje się przegięta? Dotychczas jeżeli ktoś ją kupił to tak jakby wygrał grę.

Ograniczacie ją jakoś? Bohater mający 3 ataki zdaje praktyczne 5 obrażeń w każdej turze walki (zwykle obrona wychodzi). Czy może my źle interpretujemy jej treść? Jak się ją ma to można spokojnie iść na smoki i najdalej w drugiej turze smok ginie.

Kolego co do karty o która się pytasz MOJA interpretacja wygląda następująco:
-"W dowolnej fazie"czyli jednej(dla PRZYPOMNIENIE RUNDA składa się z czterech FAZ)możesz zdecydować się w której się OBRONISZ i zadasz jedną RANĘ.
np:atakujesz strzelając zadajesz 2 rany,bronisz się w pozostałych i powiedzmy w walce wręcz się nie obroniłeś czyli nic nie zadasz,ale w walce magicznej się obroniłeś i możesz wtedy przekazać tę ranę stworowi z tekstu karty

Lord Agrael
[Usunięty]

Wysłany: Czw 08 Lip, 2010   

Faktycznie karta ta wydaje się być znacznym ułatwieniem w grze dla szczęśliwego posiadacza :) , ale mimo tego ja nie gram w ten sposób w jaki sugeruje to Pajhi...

Wynika to głownie z tego jak zmieniało się moje nastawienie do Runebounda od momentu kiedy zakupiłem tą grę - czyli już prawie 4 lata :D . A mianowicie: na początku uważałem, że niektóre karty są po prostu za dobre jednakże w miarę upływu czasu stwierdzam (posiadając wszystkie dodatki wydane po polsku, które znacznie zwiększają talię kart handlu), że duży element losowy jest częścią Runebounda i w związku z tym możliwość wylosowania takiej karty jest niewielka. A jeśli już się trafi - wszyscy starają się ją zdobyć co dodatkowo zwiększa rywalizację... :)

Pajhi
[Usunięty]

Wysłany: Czw 08 Lip, 2010   

Lord Agrael napisał/a:
Faktycznie karta ta wydaje się być znacznym ułatwieniem w grze dla szczęśliwego posiadacza :) , ale mimo tego ja nie gram w ten sposób w jaki sugeruje to Pajhi...

Wynika to głownie z tego jak zmieniało się moje nastawienie do Runebounda od momentu kiedy zakupiłem tą grę - czyli już prawie 4 lata :D . A mianowicie: na początku uważałem, że niektóre karty są po prostu za dobre jednakże w miarę upływu czasu stwierdzam (posiadając wszystkie dodatki wydane po polsku, które znacznie zwiększają talię kart handlu), że duży element losowy jest częścią Runebounda i w związku z tym możliwość wylosowania takiej karty jest niewielka. A jeśli już się trafi - wszyscy starają się ją zdobyć co dodatkowo zwiększa rywalizację... :)

Zgadzam się z TOBĄ kolego,ale czy koszt tej karty jest adekwatny do zdolności którą posiada??

Lord Agrael
[Usunięty]

Wysłany: Pią 09 Lip, 2010   

Co do tego, że karta jest przegięta nie ma żadnych wątpliwości. :) Chodzi mi tylko o to, że według mnie w tej grze jest miejsce na takie przegięte karty.

Odpowiedz do tematu