galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Cytadela dotarła
Autor Wiadomość
jax


Dołączył: 21 Cze 2005
Posty: 58
Wysłany: Pon 02 Sty, 2006   

Atwar napisał/a:
Co do Alchemika, ja gram tak, że na koniec jego tury pobieram sumę wartości jego dzielnic w złocie.

ups :shock:
przecież to mega-przegięcie
to byłaby zdecydowanie najsilniejsza postać w grze!
 
 
Atwar

Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 67
Skąd: Tuż obok Pruszkowa
Wysłany: Pon 02 Sty, 2006   

jax,
jak w takim razie rozumiesz opis tej postaci? Nie twierdzę że mój sposób jest jedyny i doskonały, być może gram źle i się mylę. Zaproponuj swoje wytłumaczenie zdolności Alchemika.
 
 
xshadow


Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 824
Skąd: Zamość
Wysłany: Pon 02 Sty, 2006   

chętnie bym się wypowiedział ale nie mam alchemika przy sobie. czy ktos moze zacytowac?
 
 
jax


Dołączył: 21 Cze 2005
Posty: 58
Wysłany: Pon 02 Sty, 2006   

atwar,
sam mam pewną wątpliwość co Alchemika (pisałem o tym w wątku z pytaniami o przepisy) - ale dotyczyła tylko gry 2-3 osobowej

jeśli chodzi o grę 1 postacią (czyli >3 graczy), to Alchemik (wg mnie) działa tak że zwraca tylko pienądze za dzielnicę, którą wybudowałeś w czasie bieżącej tury (nie może zwracać za dzielnice zbudowane w poprzednich turach - nieważne czy wybudowane przez ciebie będącego Alchemikiem czy przez ciebie będącego jakąś inną postacią)
czyli Alchemik każdej tury może zwracać koszt budowy 1 dzielnicy (jeśli oczywiście ta zostanie wybudowana)

Alchemik:
Dostajesz z powrotem całe złoto, które wydałeś na wybudowanie swoich dzielnic, ale nie złoto wydane z innych powodów (np. oddane Poborcy Podatkowemu). Nie możesz podczas swojej tury wydać więcej złota, niż posiadasz.


Zgadzam się że powyższy tekst jest nieco niejednoznaczny, ale
a) balans gry
b) wspominanie powyżej Poborcy Podatkowego (raczej nie byłoby sensu o nim wspominać gdyby nie chodziło tylko o bieżącą turę; wiem, wiem to tylko poszlaka, dowód pośredni)

wskazują na moja interpretację

Wiem, że może mylić liczba mnoga 'dzielnic' - ale może są jakieś karty (oprócz Architekta) które umożliwają budowę kliku dzielnic w czasie tury.
A moze ta liczba mnoga jest tylko na wypadek gry 2-3 osobowej (gdy dzielnice można budować 2 postaciami) - ale tego ostatniego juz nie wiem. Pytałem się o to wątku z przepisami, ale nie było stanowczej odpowiedzi.
 
 
raskoks

Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 31
Wysłany: Pon 02 Sty, 2006   

w mojej opinii logiczne jest ze : on zwraca tylko za dzielnice ktora wybuduje w danej turze (w przypadku gry 2-3 osoby takze tylko tura alchemika a nie drugiej postaci sie liczy). Szczerze kazde inne rozwiazanie dawaloby tej postaci zbyt duzego powera wiec ja myślę że jest tak jak piszę na 95%
_________________
Nawet woda czasem śpi ...
 
 
Atwar

Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 67
Skąd: Tuż obok Pruszkowa
Wysłany: Pon 02 Sty, 2006   

Moim zdaniem aby jednoznacznie się wypowiedzieć, potrzebna byłaby znajomość oryginalnego tekstu zdolności Alchemika. Polskie tłumaczenie jest mocno niejasne, jak wskazuje toczona dyskusja. Sądzę że D. Waszkiewicz może rozstrzygnąć nasza wątpliwość, jako że ma dostęp do ww karty w wersji angielskiej.
 
 
jax


Dołączył: 21 Cze 2005
Posty: 58
Wysłany: Pon 02 Sty, 2006   

Faidutti tu kiedyś też zajrzał. Mógłby sam się wypowiedzieć :)
 
 
xshadow


Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 824
Skąd: Zamość
Wysłany: Pon 02 Sty, 2006   

No to wg mnie, chodzi oczywiście o złoto z ostatniej wybudowanej dzielnicy.
Przy grze dwiema postaciami, zasada alchemika nie działa w stosunku do drugiej postaci.
Na oficjalnym forum gry mieli podobne wątpliwości i interpretują to właśnie w ten spoób.

EDIT:
tekst w orygianle i po angielsku :P

6- Alchimiste
Vous récupérez immédiatement l’or que vous dépensez pour bâtir un quartier – cela signifie que vous ne le dépensez pas réellement, mais ne pouvez cependant pas bâtir de quartier coûtant plus que vous ne pourriez payer. Vous ne récupérez pas l’or que vous payez pour d’autres raisons (au Bailli par exemple…)

6 - Alchemist
You get back all the gold you spend to build district cards, but not the gold you spend for other reasons (paying the Tax Collector, for example). You cannot spend more gold than you have during your turn.
 
 
zagatka

Dołączył: 22 Wrz 2005
Posty: 1
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 02 Sty, 2006   

Gra jest absolutnie fantastyczna! Śliczne rysunki, dobre wydanie. Graliśmy w 2 i 5 osób. Ta pierwsza wersja z kalkulacją ruchów przeciwnika szła momentami mocno w stronę Konfrontacji. :D

Jedyne zastrzeżenie to rozmiar pudełka (jako posiadacze mieszkania typu dziupla, jesteśmy zmuszeni zwracać na to uwagę). Liczyłam, że pudełko będzie takie jak w edycji francuskiej (mniejsze!!!!). Tymczasem mały eksperyment wykazał, że wszystkie karty od Cytadeli mieszczą się do pudełka od Bohnanzy. A jeśli przymknąć oko na niedomykanie się o 1 cm, to w pudełku od Cytadeli mieści się 8 pudełek fasoli. :oops:

Tak, czy tak. Duże gratulacje!
_________________
A potem miała jeszcze dłuższą rzęsę.
Trup pachniał jesienią, grzybami, czarną kawą i nonsensem...
 
 
Nataniel


Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 94
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 10 Sty, 2006   

Dzisiaj dopiero dostalem w swoje lapki polska edycje i moge napisac o najwazniejszych zmianach w stosunku do angielskiej pierwszej edycji:

- nie ma bezsensownych zetonikow do liczenia, ktore nigdy sie nie przydawaly
- sa dodane bardzo fajne karty z lista rzeczy, ktore mozna zrobic w swojej turze oraz punktacja. brakuje wg mnie sciagi z lista postaci - taka tez bylaby przydatna jako osobna karta dla kazdego (nie ma tego w angielskiej edycji, tylko mowie o tym jako o pomysle)
- karty maja ladniejsze, kolorowe rewersy - w angielskiej edycji mialy jednokolorowe, niebieskie rewersy, tu sa pelnokolorowe
- drewniany pionek korony zamiast kartonowego (sympatyczny)
- wieksze i ciemniejsze monetki
- zajefajne nowe budynki, slicznie ilustrowane

ogolnie dla mnie polskie wydanie = 5+ !

P.S. Wlasnie zauwazylem, ze cztery nowe karty dzielnic w nowej edycji sa kopia budynkow z San Juan - Dom Biedoty (Poorhouse), Studnia zyczen, Fabryka oraz Muzeum.
_________________
- Artur Nataniel Jedlinski ---
artur @ jedlinski.pl, GG #27211
- www.Gry-Planszowe.pl ----
 
 
Browarion

Dołączył: 30 Maj 2005
Posty: 25
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 12 Sty, 2006   

xshadow napisał/a:
...ciupaliśmy w Cytadele na dwie osoby...
i całośc pochwał nt. gry na 2 osoby ;-)


Dokładnie tak, na 2 osoby tez fajnie się gra.
inaczej wyglda miodność, bo kombinuje się jak tego jednego przeciwnika wyprowadzić w pole.
Makymalny efekt ma osoba rozpoczynająca wybór postaci, jeżeli jedną z odrzuconych kart jest Zabójca lub Złodziej. HEHE - wybiera się tę która została, a przeciwnik ma zagwostkę - chce mnie ubić czy obrabować.

Wczoraj bawiliśmy się świetnie grając właśnie we dwójkę... i jakież było moje autentyczne zdziwienie gdy dostałem po tyłku... Niby wszystkie kolory mam, wybudowałem pierwszy 8 dzielnic, punktów w dzielnicach mam więcej...
... a tu pstryk Generał zdjął jedną dzielnicę i rozgrywka się nie skończyła. A potem się okazało, że zburzona dzielnica miała akurat ten "pojedynczy" kolorek i... i pare punktów mniej.
W każdym razie Ci co znają wiedza jak to jest.

Super, dziś mam nadzieje rewanżyk :twisted:
_________________
niby stary koń...
...a jednak z ogromnym "sentymentem" do zabaw i uciech wszelakich 8)
 
 
Mockerre


Dołączył: 16 Lip 2005
Posty: 1365
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Czw 12 Sty, 2006   

Jeżeli już wybudujesz 8 dzielnicę, to nie można Ci jej zburzyć.
 
 
Dusso


Dołączył: 04 Lip 2005
Posty: 28
Skąd: Wroclaw
Wysłany: Pią 13 Sty, 2006   

Wszystkim, którzy grają a jeszcze tego nie zrobili polecam zalaminowanie kart. Wystarczy zalaminować tylko postacie - niestety bardzo się zużywają, po kilkunastu grach brzegi moich zaczeły być białe - powycierane i niszczyły się w szybkim tempie :x Na szczęście postaci jest tylko 18 - doskonale mieszczą się na 2 arkuszach A4 - razem kosztowało mnie to tylko 5zł - a po zalaminowaniu wyglądają fantastycznie, są nieścieralne, odporne na wilgoć rąk i ogólnie twardsze - lepiej się tasują itp. :D Jedyny minus to trochę zabawy z wycinaniem, ale naprawdę warto..
Żałuję, że nie zrobiłem tego zaraz po jej zakupie..
Co do gry na 2-3 osoby (po 2 postacie) faktycznie taktyka jest zupełnie inna niż przy grze od 4 osób, gdzie jest zwykle mniejszy wybór, przez co decyzje są dramatyczniejsze :twisted: Uwielbiam obserwować te emocje na twarzach ludzi wybierających postać w końcowej fazie rozgrywki ah ah ah sam miód :twisted: :roll: kto widział ten wie.. :D
Gra doskonale się sprawdza w obu wariantach, zarówno 2-3 osoby jak i więcej, choć moim zdaniem ze względu na całkowicie inną taktykę są to wtedy zupełnie różne gry.
 
 
 
xshadow


Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 824
Skąd: Zamość
Wysłany: Pią 13 Sty, 2006   

A ja postawiłem na te badziewne koszulki, których nie lubi Hudson ;)
Z laminowaniem jest ten problem, że na dłuższą metę te folie mogą się rozłazić. Miałem kilka laminowanych szpargałów i jeśli były często używane to po pewnym czasie wyglądały już kiepsko. No ale może jest to kwestia jakości wykonania laminatu.
 
 
jax


Dołączył: 21 Cze 2005
Posty: 58
Wysłany: Pią 13 Sty, 2006   

ostrzegali mnie przed laminowaniem (że się zużyje itd.) w punkcie laminującym, ale zignorowałem to oczywiście i zalaminowałem; w końcu kart postaci nie miętoli się ciągle w łapach tylko sobie spokojnie leżą na stole i raz w trakcie gry są odkrywane - i to wszystko! Nie obawiam się specjalnie o zużycie laminatu. I polecam oczywiście. (póki jeszcze karty są nierozróznialne; szczególnie mogą się później odróżniać karty z podstawki od kart z dodatku; ale i w samej podstawce umiałem zidentyfikować Architekta po obtarciach; więc czarny pisak w ruch, wszystkie obtarcia zaczernione i w laminat)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.14 sekundy. Zapytań do SQL: 13