|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
Miasta i Rycerze (dla 5-6 graczy) - Pomyłka czy celowy brak? |
Autor |
Wiadomość |
Marcussz [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 Miasta i Rycerze (dla 5-6 graczy) - Pomyłka czy celowy brak?
|
|
|
Nabyłem ostatnio dodatek Miasta i Rycerze, zarówno podstawowy jak i dla 5-6 graczy. Po rozpakowaniu wszystko w jak najlepszym porządku, ale jedna rzecz mnie zastanowiła.
Dlaczego w wersji do 4 graczy znajdujemy 4szt kart Kosztów Budowy, natomiast w rozszerzeniu umożliwiającym grę 6 osobom już nie dostajemy dwóch kolejnych?
Pominę fakt że już przy poprzednich dodatkach te karty nie trzymały rozmiarów (a szkoda), ale przynajmniej zawsze były. Teraz zupełnie ich nie uświadczymy. Wielka szkoda, ja na przykład często grywam właśnie w 6 osób i powiem szczerze jestem zawiedziony.
Co nie zmienia faktu że i tak się ciesze że zostało w pełni wydane to rozszerzenie, i z niecierpliwością wyczekuję kolejnego. |
|
|
|
 |
dizzit [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 13 Sty, 2011
|
|
|
Też mnie fakt troche zdziwił ale po głębszym zastanowieniu, to stwierdziłem ze w sumie są nie potrzebne . O ile w zwyklych osadników szybko da sie zasady wytłumaczyć i grac to talnie z nowa ekipą (wtedy wszystkim potrzebne koszty rozbudowy - oprócz mi to w rycerzy ciężko kogos wtłaczac od początku bo sie zamęczy ;/. No i teraz mam ekipe z którą gram czasem i prawie wszyscy znaja te koszty na poamięć, także na tysiącu sztuk gry w których trzeba by było zrobić te karty to przynajmniej jedno zielone drzewo może sie ostanie . |
|
|
|
 |
profeasy [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 15 Sty, 2011
|
|
|
Te gry powinny być odrazu sprzedawane w komplecie, tak żeby odrazu można było grać od 3 do 6 graczy, a nie żeby kupować niekompletne dodatki i innej wielkości niż w podstawie gry.
Dla mnie to niechlujstwo i naciąganie klienta na dodatkowe koszty.
Poza tym w grze monopoly czy eurobusiness są przedziałki na banknoty, dlaczego tutaj (skoro gra istnieje od 1995r) nie ma już w pudełku gotowych przedziałek na karty? |
|
|
|
 |
dizzit [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011
|
|
|
Nie ma pzedziałek bo sa pudełeczka . Prawde mowiąc to ja np. wole rozwiązanie z pudełkami niz przegródkami. Zazwyczaj gre biore w plecak i śmigam z nią gdzieś, a z przegrudek to tak jak w magi i mieczu wszystko sie sypie i mam ogólny burdel . No ale to juz kwestia preferencji. A co do kompletów w grze to robia tak bo mozna na tym poprostu zarobić - proste |
|
|
|
 |
Grzegorz [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 31 Sty, 2011
|
|
|
profeasy, tu nie ma zadnego niechlujstwa.
Po pierwsze, Galakta jest tylko licencjatem niemieckiej firmy, która posiada prawa na Osadników. Wiec musza trzymac sie kontraktu licencyjnego, który moze wymaga, ze wydawaja gry podstawowe dla 3-4 graczy plus dodatki dla 5-6.
Po drugie, chociazby tego wymogu nie bylo (a ja nie wiem, czy jest czy nie - ale to nie gra roli), produkcja robiona jest w Niemczech, razem z wieloma wersjami miedzynarodowymi. Gdyby Polska nagle chciala osobna konfekcje gry, taka, aby miescily sie w niej dodatki dla 5-6 graczy, produkcja stalaby sie znacznie drozsza. Standard w Catanie jest podstawówka dla 3-4 graczy, a potem dla 5-6.
Po trzecie, a to jest wlasnie powód, dlaczego wogóle jest to podzielenie, gra jest zalorzona dla 3-4 graczy. W ta liczbe graczy gra sie najlepiej. Majac wersje dla 3-4 graczy posiadasz kompletna gre. Nie brakuje w niej niczego, aby grac w 3-4 osoby. Moim zdaniem jest niechlujstwo nazywac to niekompletna gra! Dalej, po pierwszym wydaniu Osadników w Niemczech ludzie domagali sie rozszerzenia na wiecej osób. Tak wiec Kosmos razem z Klausem Teuberem pomysleli nad takim rozszerzeniem i wyszlo rozszerzenie dla 5-6 graczy. Nie jest to jednak norma. Wiele ludzi nie gra w wiecej niz 4 osoby. Ponadto, Osadnicy niebardzo nadaja sie na takie rozszerzenie. Gra sie ciagnie, a w dodatku ok. 2 graczy zazwyczaj bardzo wczesnie w grze nie ma szans na wygranie.
Tak wiec, niechlujstwem byloby sprzedawac ludziom gre dla 3-6 osób, który kosztowalaby znacznie wiecej, kiedy wiekszosc klientów nie potrzebuje rozszerzenia. Podzial na dwa czesci jest dobrym rozwiazaniem. Tak kazdy gracz sam moze zadecydowac, ile Catanu potrzebuje.
W koncu, profeasy, przedzialki na karty mozesz zakupic w Niemczech. Niemieckie edycje maja takie przedziajki w pudelku, polska edycja nie ma. Tak naprawde takich przedialek nie trzeba. A gdy robisz z kartami, co ja robie, a mianowicie wkladasz je w male folie (ang. "sleeves"), to i tak ci sie juz nie mieszcza w przedzialkach. Za to dluzej trzymaja. |
|
|
|
 |
profeasy [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 25 Kwi, 2011
|
|
|
Co Ty Grzegorz gadasz, nie wiem czy czytałeś wogóle wcześniejsze zdania?
Dałeś taki długi wywód, tylko po co? Żeby być bardziej wiarygodnym??
Napiszę Ci jeszcze raz konkretnie.
Dodatek nie zawiera 2 kart kosztów budowy, więc jest niekompletny (powinien je zawierać, zwłaszcza, że cena dodatku nie jest niska)
Poza tym w dodatkach mają inne rozmiary niż oryginały (niechlujstwo, powinny być takie same, żeby było to spójne)
A jesli chodzi o koszty dla 5-6 graczy odrazu to nie przesadzajmy, nie byłyby wcale takie wysokie, kilka kart i kawałków drewna. (dla producenta to pewnie minimalne koszty)
Także nie wymyślaj
I z mojej strony EOT bo naprawdę nie mam ochoty pisać z kimś kto nie umie czytać ze zrozumieniem. |
|
|
|
 |
|
|