Smierć między przydzielaniem a zadawaniem obrażeń |
Autor |
Wiadomość |
Kacper86 [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 27 Kwi, 2011 Smierć między przydzielaniem a zadawaniem obrażeń
|
|
|
Mam pytanie odnośnie fazy walki. Czy jeżeli jednostka zginie (na skutek akcji) między przydzielaniem a zadawaniem obrażeń to jej obrażenia (które zostały przed chwilą przydzielone) się liczą?
Dość długo szukałem na to odpowiedzi, ale nigdzie nie mogę znaleźć. Z góry dziękuję za odpowiedź! |
|
|
|
 |
Ravandil [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 27 Kwi, 2011
|
|
|
Jeśli ginie po przydzieleniu to obrażenia wchodzą jak w masło, jednostka musiałaby paść przed przydzielaniem.
P.S. Rozumiem że "jej obrażenia" to obrażenia zadane przez tę jednostkę? |
|
|
|
 |
Kacper86 [Usunięty]
|
|
|
|
Dzięki za szybką odpowiedź!
Tak, "jej obrażenia" to obrażenia zadane przez tę jednostkę, która zginie przed fazą zadawania obrażeń.
Rozumiem zatem, że ofensywne akcje najlepiej wykonywać przed fazą przydzielania obrażeń, aby zminimalizować swoje straty.
EDIT:
Choć jedna rzecz mi trochę nie pasuje. Jeśli bowiem akcja jest odpowiedzią na przydzielanie obrażeń, to powinna być rozpatrywana wcześniej niż samo przydzielanie. Także wydawać by się mogło, że jesli akcja zabije jakąś jednostkę, to obrażenia przez [tę jednostkę] przypisane powinny być anulowane.
EDIT2:
Wygląda na to, że przydzielone obrażenia mogą być anulowane jedynie przez akcje/efekty, które bezpośrednio wpływają na obrażenia, a nie na jednostkę. A więc jeśli jednostka przydzieliła obrażenia, to możemy ja nawet poświęcić (jeśli mamy taką możliwość) jeszcze przed fazą zadawania obrażeń, a te i tak zostaną zadane. |
|
|
|
 |
DaRKeR [Usunięty]
|
|
|
|
Kacper tak, bo zabijanie jednostek nie jest w odpowiedzi na przydzielenie obrażeń, tylko po przydzieleniu obrażeń masz miejsce na wykonywanie akcji. Patrz FAQ szczegółowy przebieg fazy pola bitwy. |
|
|
|
 |
Kacper86 [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 28 Kwi, 2011
|
|
|
Tak, teraz rozumiem. Dziękuję wam za pomoc! |
|
|
|
 |
BeJu [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 30 Kwi, 2011
|
|
|
No okej. A jak to działa w drugą stronę? Tzn. bronię się jakąś jednostką której zostają przydzielone obrażenia. Czy jak poświęcę tę broniącą się jednostkę na skutek akcji (np. zagrody dla niewolników) juz po przydzieleniu obrażeń to obrażenia 'znikają' razem z jednostką i nie są zadawane??
pozdr
B. |
|
|
|
 |
DaRKeR [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 30 Kwi, 2011
|
|
|