galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wiedza
Autor Wiadomość
rudy_stp
[Usunięty]

Wysłany: Sro 02 Lis, 2011   

crabtree napisał/a:
W tej grze nie ma optymalnej trójcy bohaterów i to jest świetne. Można postawić na niski PZ, można zaryzykować lepszymi bohaterami. Nie ma idealnego rozwiązania póki co, zwłaszcza że każda przygoda też ma swoje uwarunkowania.

I to oprócz ciekawych nowych przygód sprawia ,że ma to coś co sprawia ,że trudno się od niej oderwać.

Berestaszek
[Usunięty]

Wysłany: Czw 03 Lis, 2011   

l33tm4st3r napisał/a:
Berestaszek napisał/a:
Raczej nie szukaj statystyk :P W tej grze liczy się głównie szczęście (umiejętności czasami też ale jednak bez szczęścia za daleko nie dojedziesz)

no, jak ktoś nawet kart nie czyta i próbuje Dunherna z dystansem kombować, to faktycznie tylko na szczęście można liczyć

wysoki poziom startowego zagrożenia jest niebezpieczny - pewnie, dzięki niemu mamy silniejszych bohaterów, ale jednak bardzo trudno jest nie przegrać na punkty
bardzo szybko gra zamienia się w wyścig z czasem na obniżanie PŻów
moim zdaniem optymalnym poziomem startowego zagrożenia jest ok 25

Człowieku Tobie się nigdy błędy nie przytrafiały? Aż tak Cię boli to, że ktoś się nie zna tak dobrze na tej grze jak Ty?

l33tm4st3r
[Usunięty]

tu nie chodzi o to, że ktoś popełnia błędy, tylko o to, że mógłby ich uniknąć, gdyby chociaż raz przeczytał zasady, tak główne jak te na kartach

a skoro już taka osoba nie zadaje sobie tego trudu tylko gra "na wyczucie", to nie powinna potem wypowiadać się jako znawca, pisząc że w tej grze tylko na szczęście się wygrywa

Berestaszek
[Usunięty]

Skąd wiesz czy grałem z zasadami czy nie? To że szukałem takiej opcji to tylko plus dla mnie. Minus że przed komentarzem nie zajrzałem do zasad. Czy każda osoba która przegląda to forum (ba i nawet co nieco napisze) to musi byc od razu znawcą? Moim zdaniem nie.

Dainus
[Usunięty]

Wysłany: Pon 07 Lis, 2011   

No i w końcu stwierdzam że wiedza to potężna strefa. Na początku oceniałem ją pod kątem przydatności w walce i to był mój błąd. Jest koniecznym uzupełnienim każdej talii aby móc brnąć coraz dalej i dalej w niebezpieczeństwo. :mrgreen:

Galron
[Usunięty]

Wysłany: Czw 10 Lis, 2011   

Sfera wiedzy ma to do siebie, ze grając nią w pojedynkę można wygrać. Ja stosuje jedna taktykę grając tą talią. Przyjmuje ciosy niebronione i leczę się. W ten sposób mam zawsze bohatera albo dwóch na to żeby szybko ubijać przeciwników. Dodatkowo masa kart jak już wspomniano, powoduje ze ta talia jest w sumie samowystarczalna. Nie na wszystkie scenariusze oczywiście, ale muszę stwierdzić, ze jeśli chodzi o indywidualną siłę talii to talia wiedzy jest najlepsza.

Odpowiedz do tematu