galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Talia
Autor Wiadomość
vampire1308
[Usunięty]

Wysłany: Sob 07 Sty, 2012   Talia

Mam pytanko, Grywam ze znajomymi jakiś czas, nie robimy żadnych limitów jeżeli chodzi o ilość kart w talli. Ale powiem szczerze, że jak gram swoją talią to masakra. Każda talia to ponad 200 kart. wiem,że pomiędzy 50 a 100 powinno się mieć.
A teraz moje pytanie. jakie powinny być proporcje?? np.jednostek-ile sztuk (mniej więcej) wsparć itp...
Czekam na rady od was.

kopocz
[Usunięty]

Wysłany: Nie 08 Sty, 2012   

to zależy jaki chcesz mieć deck są na przykład decki na samych jednostkach.Ale przeciętny deck powinien posiadać około:
15 taktyk
25-28 jednostek
10-12 wsparć
gra z 70 kartami to już masakra.

SeeM
[Usunięty]

Wysłany: Nie 08 Sty, 2012   Re: Talia

vampire1308 napisał/a:
Mam pytanko, Grywam ze znajomymi jakiś czas, nie robimy żadnych limitów jeżeli chodzi o ilość kart w talli. Ale powiem szczerze, że jak gram swoją talią to masakra. Każda talia to ponad 200 kart. wiem,że pomiędzy 50 a 100 powinno się mieć.
A teraz moje pytanie. jakie powinny być proporcje?? np.jednostek-ile sztuk (mniej więcej) wsparć itp...
Czekam na rady od was.

Na turniejach talii powyżej 50 kart prawie nie ma. Po prostu najbardziej potrzebnych kart jest w talii najwyżej 3 i trzeba jak najszybciej się do nich dokopać.

Stałych proporcji jednostki / wsparcia / taktyki nie ma. Najbardziej uniwersalne są jednostki, bo można je włożyć do każdej strefy i działają. W taliach zniszczenia jednostki to ponad połowa talii. Porządek ma dużo lepiej działające wsparcia, więc tu proporcje są inne.

Jedyna stała zasada jest taka, że taktyki są tylko dodatkiem. Niektóre są naprawdę dobre, ale można znaleźć jednostki, które robią to samo, np: [URL=http://deckbox.org/whi/Rodrik's%20Raiders]Rodrik Riders[/URL],
Wojenne Ogary, Zaprawiony Korsarz , Czarnoksiężnik Tzeencha, Scynki Soteka, Elita Osterknachtów, Ungory i wiele innych. Staraj się wyłapywać takie jednostki, bo dzięki nim możesz bardzo skrócić talię.

Są też wsparcia z ciekawymi efektami: Grobowiec Rodowy, Zbeszczeszczona świątynia, Ukryty Gaj.

Najbardziej przydatne karty zwykle mają jeden młotek i jakiś dodatkowy efekt. Są dość tanie, najczęściej za 2 surowce, i można nimi sporo podziałać. Dzięki nim prawie nie potrzeba taktyk i spokojnie skrócisz talię do 50 sztuk.

vampire1308
[Usunięty]

Wysłany: Pon 09 Sty, 2012   

dzięki wielkie:)

Odpowiedz do tematu