galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gra o Tron PBF #5 - Swords in Blood - Nabór
Autor Wiadomość
Mortyr
[Usunięty]

Wysłany: Nie 15 Lip, 2012   Gra o Tron PBF #5 - Swords in Blood - Nabór

1. Zasady Rekrutacji:
- osoby hostujące inne gry mają pierwszeństwo;
- pozostali na zasadzie "kto pierwszy, ten lepszy".

Proszę zgłaszać się poniżej w tym temacie.
Jeśli ktoś wykruszy się podczas gry może wskazać zastępcę. Jeśli takowy nie zostanie wskazany będziemy szukać chętnego w tym temacie.

2. Zasady Gry:
- Rody rozlosuję po ustaleniu ostatecznego składu (6 graczy);
- gramy na zasadach II edycji + FAQ do niej;
- gramy BEZ kart Losu;
- wydarzenia są odkrywane jedną turę do przodu (tzn. na początku I tury pokazuję karty na II turę, po wykonaniu wydarzeń w II turze odkrywam karty na III turę itd.);

3. Warunki zwycięstwa (instrukcja str.16):
- gracz wygrywa natychmiast po zajęciu 7go (siódmego) zamku/twierdzy;
LUB
- po zakończeniu 10 tury wygrywa gracz z największą ilością zamków/twierdz;
- jeśli jest remis to wygrywa gracz z większą ilością twierdz;
- jeśli nadal jest remis to wygrywa gracz z wyższą pozycją na torze Zaopatrzenia;
- w rzadkim przypadku dalszego remisu wygrywa gracz posiadający więcej dostępnej władzy;
- ostatecznie podczas dalszego remisu wygrywa gracz z wyższą pozycją na torze Żelaznego Tronu.

4. Inne Zasady:
- mapę będę się starał uaktualniać przynajmniej co 6 ruchów (czyli pełną rundę na torze Żelaznego Tronu) lub częściej w przypadku skomplikowanych sytuacji;
- rozkazy i wszelkie tajne ruchy należy przesyłać do mnie na PW w temacie wpisując:
"Nazwa Rodu" - "Rozkazy/Bitwa/Kruk" etc.
Nie jest to żelazna zasada, ale pomoże mi połapać się w napływie informacji i nie pomylić niczego.
- poprawki można wprowadzać dopóki ruch nie zostanie ujawniony dopisując w temacie wiadomości "(zmiana)", "(poprawa)" etc.
- gracze mogą wymieniać między sobą jawne (posty na Polu Gry) lub tajne (PW, komunikatory) wiadomości, zawierać i łamać sojusze wedle woli, jak długo nie oszukują zasad gry (np. grając na dwóch kontach naraz). Ostatecznie wszystkim chyba zależy po prostu na dobrej grze;
- rozkazy należy przysyłać w ciągu jednego/dwóch dni (gracze niech się wypowiedzą jaka szybkość gry im odpowiada), co powinno pozwalać na rozegranie każdej tury w dwa/trzy dni (włączając licytacje, rekrutacje etc.).

5. Obecnie zrekrutowani:
1. Adam Badura (Baratheon) POTWIERDZONY
2. gamaliel (Martell) POTWIERDZONY
3. pulkownik (Tyrell) POTWIERDZONY
4. TERF (Lannister) POTWIERDZONY
5. Shutt (Greyjoy) POTWIERDZONY
6. DarkYoung (Stark) POTWIERDZONY

Rezerwa:
7. Balerion
8. Dredzilla
Ostatnio zmieniony przez Mortyr Sob 21 Lip, 2012, w całości zmieniany 17 razy  

Adam Badura
[Usunięty]

Wysłany: Pon 16 Lip, 2012   

Chętnie zagram.

toszt
[Usunięty]

Patrząc przez pryzmat np #3 uważam, że lepiej się gra z kartami losów bitwy, bo bitwa zmienia się z chłodnej matematyki i każda potyczka to jakieś ryzyko. Jeśli byłyby losy bitwy, ja bym się skusił na udział :) (byle nie Greyjoyami ;) )

Adam Badura
[Usunięty]

Nigdy nie grałem z Losami. Nie sądzę, żebym je polubił, ale sprawdzić warto, więc mogę zagrać z Losami (ale mogę też i bez).
Ostatnio zmieniony przez Adam Badura Pon 16 Lip, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Mortyr
[Usunięty]

Osobiście jestem wielkim antyfanem kart losu, grałem z nimi dwa razy i zniknęła gdzieś ta "strategiczność" i duch GoTa ale...
Ostatecznie gra jest dla graczy, jako GM dostosuję się jeśli większość przegłosuje karty Losu.

toszt
[Usunięty]

Mortyr napisał/a:
Osobiście jestem wielkim antyfanem kart losu, grałem z nimi dwa razy i zniknęła gdzieś ta "strategiczność" i duch GoTa ale...
Ostatecznie gra jest dla graczy, jako GM dostosuję się jeśli większość przegłosuje karty Losu.

U nas na planszy w 'realu' właśnie po dodaniu losów gra nabrała nowego wymiaru. Każda bitwa nawet najlepiej zaplanowana może pójść nie tak jak chcesz, nawet wygrywając możesz czasem ponieść straty, a przy tym zdaje się połowa kart jest 'zerowa'. Startegiczność zostaje, kończy się myślenie 'zaatakuję go, bo i tak ma słabych dowódców', a trzeba myśleć 'z okładem'. Ale jak widać, ile osób tyle opinii :) Jeśli znajdą się pozostali chętni na losy bitwy, to możesz mnie śmiało dopisać do listy.

gamaliel
[Usunięty]

Potwierdzam chęć zagrania.
Dobrze że gramy bez kart losu.

pulkownik
[Usunięty]

Zgłaszam chęć udziału.

Biały
[Usunięty]

Też mógłbym. Bez losów jeśli chodzi o mnie.

TERF
[Usunięty]

ja tez sie zglaszam

osobiscie bez kart losow orazz mysle ze 1 dzien na rozkazy to odpowieni termin i jak by komus to nie pasowalo to niech sie zastanowi nad udzialem (wiadomo sa skutki losowe ktorych nie da sie przewidziec) lecz plynna gra jest znacznie przyjemniejsza ;)

edit mam nadzieje ze wymiana rodo po losowaniu miedzy graczami za obustronna zgoda nie sprawi problemow i jest dozwolona ;)

toszt
[Usunięty]

Widzę przewagę graczy liczących, ;) w takim razie ja odpadam.
Będę kibicował! (hmm.. może założy się jakiś wątek dla kibiców i komentatorów :D )

Biały
[Usunięty]

Nie no jeden dzień na rozkaz to trochę lipa moim zdaniem, człowiek raz zabaluje i co odpada z gry? Chociaż 2 dni.

Mortyr
[Usunięty]

UPDATED

Biały napisał/a:
Nie no jeden dzień na rozkaz to trochę lipa moim zdaniem, człowiek raz zabaluje i co odpada z gry? Chociaż 2 dni.

To nie jest nieprzekraczalna granica. Ogólnie chodzi o to żeby każdy starał się wykonywać ruchy jak najszybciej, aby inni nie musieli czekać.
Wiadomo - komuś coś wypadnie, tudzież zaśpi - nic strasznego się nie stanie. Żadnego wyrzucania z gry. Ten jeden dzień jest podany orientacyjnie, żeby ze dwa, trzy razy dziennie wejść na forum i ruszyć sytuację do przodu.
Tyle z mojej strony.

toszt napisał/a:
Widzę przewagę graczy liczących, w takim razie ja odpadam.
Będę kibicował! (hmm.. może założy się jakiś wątek dla kibiców i komentatorów )

No trudno, może kiedyś i ja się przekonam do kart losów. Jak narazie decyduje głos większości. :P

TERF napisał/a:
edit mam nadzieje ze wymiana rodo po losowaniu miedzy graczami za obustronna zgoda nie sprawi problemow i jest dozwolona

Po wylosowaniu rodów można się zamieniać, po prostu niech obaj gracze napiszą w tym temacie o takiej zamianie zanim zaczniemy grę. :]

TERF
[Usunięty]

no to jeszcze jednego nam brakuje ;)

toszt
[Usunięty]

TERF napisał/a:
no to jeszcze jednego nam brakuje ;)

Towarzystwo zacne, więc zmotywuję niepewnych i wahających się. Jeśli do 18stej godziny nikt konkretny się nie zgłosi, to zgłaszam moją kandydaturę, jakoś przegryzę ten brak losów bitwy ;) O ile inni gracze nie mają nic przeciwko, rzecz jasna :)

Odpowiedz do tematu