|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
Bitwa o Miasto na Jeziorze (scenariusz w formacie dnż) |
Autor |
Wiadomość |
balint [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 11 Wrz, 2012
|
|
|
A ja myślę, że wydadzą toto po drugim Hobbicie. Jako zwięczenie sagi. |
|
|
|
 |
kufel [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 11 Wrz, 2012
|
|
|
Jedno z drugim nie ma związku, to po prostu event na GenConie. Podobnie jak było w przypadku Massinga |
|
|
|
 |
balint [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 12 Wrz, 2012
|
|
|
Ja nie o tym Kufel....
Miałem na myśli ciąg wydarzeń, bo dotychczas żyłem w przekonaniu, że Bitwa nad Jeziorem była ważnym wydarzeniem w Hobbicie, ale dzięki że zwróciłeś mi na to uwagę...
Tak czy siak, myślę że FFG wydadzą ten scenariusz, bo jaka korporacja nie podniesie pieniążków z ziemi. Zwłaszcza, że i tak scenariusz już opracowali. |
|
|
|
 |
kufel [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012
|
|
|
Jako PoD? Oczywiście że muszą wydać, w przeciwnym razie ludzie graliby drukowanymi kartami |
|
|
|
 |
mpuchatek [Usunięty]
|
|
|
|
 |
wojo [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012
|
|
|
Ja nie zauważyłem - wielkie dzięki. Wprawdzie jestem jeszcze daleko od tego scenariusza ale to świetna wiadomość! |
|
|
|
 |
stforek [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 06 Gru, 2012
|
|
|
Dotarło to już do kogoś? Widzę że status zamówienia jest 'Wysłane' (wczoraj), ale nic do mnie dzisiaj nie przyszło |
|
|
|
 |
Lekt [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 02 Lut, 2013 Wrażenia z ratowania Miasta
|
|
|
Zestaw zakupiony. W zasadzie sporym rozczarowaniem jest opakowanie. W cenie wyższej od typowych zestawów przygodowych ok 40-45 złotych, tutaj mam średnio o 20 złotych więcej, oczywiście w zamian za niesamowicie klimatyczną i arcytrudną potyczkę. Jednak ten blister, w którym gra przywędrowała, to raczej wypadek przy pracy wydawcy. Nie wiem czy FFG również wydała to w takiej formie, czy tylko Galaktyka oszczędziła sobie na kartoniku, który można postawić na półce obok reszty zbiorów.
Druga wpadka. Rozważając zakup Bitwy naszukałem się w Google zdjęć z konwentów, na których to cudo upierdliwości była rozgrywane. Oczy mnie się zaświeciły na widok nowych tokenów - żetony pożarów. I kupiłem... dodatkowe gem stones w wersji czerwonej i żółtej po 6,90 zł za opakowanie. Skoro żetonów obrażeń w ZP nie ma 50 sztuk, w takim razie pozostaje korzystanie z karteczki i długopisu albo z kości. I gdzie tu klimat?
Sama przygoda zdecydowanie nie dla Gracza w wersji solo. W zasadzie można wyrzucić z decka wszystkie dodatki broni i ograniczenia dla obszarów. Smaug bierze wszystko na klatę jak Pudzian
Wierzę ślepo, iż karty z The Hobbit: On the Doorstep doskonale wpasują się w tworzenie talii pod Bitwę o Miasto. Skoro Drozd umożliwia redukowanie obrony smoka, to karta Barda wraz z wydarzeniami czy dodatkiem przewidzianym do zagrania podczas gaszenia pożarów mogłaby zdziałać cuda.
Po ograniu kilkunastu partii w różnych konfiguracjach, uznałem również, iż mogłyby być więcej o 3-4 możliwości przesuwania obrażeń przydzielanych Miastu na własne postaci, bądź ich całkowitej redukcji.
Zaryzykuję burę od bardziej doświadczonych Graczy - Bitwa o Miasto na Jeziorze stanowi obecnie najtrudniejszy ze wszystkich scenariuszy.
Oto i Bard Łucznik:
 |
|
|
|
 |
kufel [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 02 Lut, 2013
|
|
|
PoD zawsze wydawane są w takiej formie. |
|
|
|
 |
Kulgan [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 02 Lut, 2013 Re: Wrażenia z ratowania Miasta
|
|
|
Lekt napisał/a: | Zaryzykuję burę od bardziej doświadczonych Graczy - Bitwa o Miasto na Jeziorze stanowi obecnie najtrudniejszy ze wszystkich scenariuszy. |
Prawda I specjalnie do tego specjalnego scenariusza robisz specjalnie spreparowane talie Bo inaczej to sobie nie pograsz |
|
|
|
 |
schen [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 04 Maj, 2013
|
|
|
Po łomocie jaki dostałem po zakupie Bitwy o Miasto, leżała odłożona przez pewien czas. Dziś jednak stwierdziłem, że spróbuję podejść do tego w inny niż ostatnio sposób i szczerze powiedziawszy poza dość ekscytującym początkiem, rozgrywka nie sprawiła większego problemu. Inna sprawa, że była dość długa, bo gra zakończyła się, bagatela, w 23 rundzie Moja trójka bohaterów przedstawiała się w sposób następujący: Bifur, Glorfindel (KPZ) i Frodo. Ostateczny wynik też przeraża (209), ale spowodowany był głównie dość długim oczekiwaniem na niektóre karty (Gleowin, Drozd). |
|
|
|
 |
|
|