galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gra o Tron PBF #10 - Pole gry
Autor Wiadomość
Gog
[Usunięty]

Wysłany: Wto 23 Paź, 2012   

piechur blackwater, kon lannisport wieża musi iśc na stoney sept ;p

Mortyr
[Usunięty]

Marsz -1 na Pyke:

1 Rycerz na Highgarden.
1 Machina zostaje.

Ponieważ Tyrell ma ostatniego dowódcę od razu mówię, że używam: Qarl the Maid [1] Jeśli atakujesz i przegrasz bitwę zyskujesz trzy żetony władzy.
I oczywiście przegrywam :wink:

Adam Badura
[Usunięty]

Bitwa na Highgarden

Atakujący Greyjoy Mortyr ma [2]:

rycerz [2]
    Marsz -1 [-1]
    dowódca: Qarl the Maid [1] Jeśli atakujesz i przegrasz bitwę zyskujesz trzy żetony władzy.
    Miecz: nie używa
    przewaga w Lennictwach

Obrońca Tyrell Krw4wy ma [7]:

2x rycerz [4]
    Wsparcie +1* z Redwyne Straits (Tyrell Krw4wy) [2] (domniemuję)
    dowódca: Margaery Tyrell [0] Jeśli bronisz terytorium z Twoim żetonem władzy (wliczając domowe terytorium) końcowa siła Twego przeciwnika to 2. (tylko ten został)

bronione terytorium ma Żeton Władzy

Neutralne Wsparcia

brak

Obrońca Tyrell Krw4wy przegrywa. Atakujący Greyjoy Mortyr wraca na Pyke. Qarl the Maid daje mu 3 Żetony Władzy. Obrońca Tyrell Krw4wy przewija dowódców.

Adam Badura
[Usunięty]

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

gamaliel
[Usunięty]

moat cailin»marsz+1*»the twins
2 rycerzy,żetonu nie kładę bo już jest

Adam Badura
[Usunięty]

Bitwa na The Twins

Atakujący Stark gamaliel ma [9]:

2x rycerz [4]
    Marsz +1* [1]
    dowódca: Ramsay Bolton [3] If your "Reek" house card is still in your hand, this card gains +1 combat strength and three sword icons. (na PW)

"Reek" jest na ręce, a zatem +[1] i 3x [sword]

Obrońca Baratheon reszka ma [9]:

piechota [1]
    Obrona +1 [1]
    Wsparcie z The Fingers (Baratheon reszka) [1] (na PW)
    Wsparcie z The Mountains of the Moon (Baratheon reszka) [2] (na PW)
    dowódca: Stannis [4] If you are not being supported in this combat, remove all Support orders (including your own) adjacent to the embattled area, canceling any supporting strength they may have been providing. (na PW)
    przewaga w Lennictwach

Neutralne Wsparcia

brak

Obrońca Baratheon reszka wygrywa w remisach. Atakujący Stark gamaliel wraca na Moat Calin.
Ostatnio zmieniony przez Adam Badura Sro 24 Paź, 2012, w całości zmieniany 3 razy  

gamaliel
[Usunięty]

z mountains of the moon też pewnie się wspiera

reszka
[Usunięty]

to ja troszeczkę zwolnię grę, ponieważ wkradła mi się pewna nieścisłość.

W dodatku w który gramy nie ma czegoś takiego jak siła dzikich "0". Ani na mapie, ani w GOTach granych po angielsku.

http://www.redscape.com/f....php?f=53&t=978 - piąty post z kolei.

Ma to chyba związek z 6-turową grą.

Nie wiem, czy do dodatku była jakaś instrukcja, ale w poście/linku który ktoś wkleił do działu "nabór" tym co znalazłem stoi wyraźnie, że "Wildling Threat token starts on position 2."

Po rozpoznaniu karty dzikich (z siłą np. 10), dzicy wracają na pozycję "2". Powoduje to, że mance nigdy nie ma faktycznie siły "0" (za wyj. karty tyrella oraz na potrzeby mellisandry).

Nie podnosiłem tego w tematach, bo wydawało mi się to oczywiste.

Normalnie zainterweniowałbym wcześniej, ale po prostu nie zwróciłem uwagi na walkę ze Starkiem (spodziewałem się "4") a dopisek o zmianie siły dzikich wskutek walki z Tyrellem dopiero teraz jak się zalogowałem.

Moim zdaniem mance ma teraz siłę "4", a to zmienia sytuację Starka (szczerze, to nie zmienia sytuacji greya i lannistera), wiec propozycja jest taka, by pozwolić mu zmodyfikować ruch (i tak mnie pojedzie tyle że większą siłą i turę później), ale mimo wszystko kółko na bliźniakach pobędę.

gamaliel
[Usunięty]

Dlaczego to ma mieć wpływ na mnie, jeżeli teraz użyjesz Mance z siłą 4,to obecną walke przegrasz bo ja startowo mam siłe 5

gamaliel
[Usunięty]

Wsparcie przy mance ryderze nie pomaga.

Mortyr
[Usunięty]

@reszka
Nie do końca rozumiem o co ci chodzi. Dzicy zaczynają grę na pozycji 2 tak jak w podstawce, jednak nie ma takiego ograniczenia, że nie mogą znaleźć się na pozycji 0.
Post 5, który wskazałeś redukuje Dzikich z 6 na 2 (ponieważ Dzicy zwyciężyli są przesuwani o 2 pola w dół). Gdyby wygrała Nocna Straż to Dzicy zostaliby zredukowani do 0.

Przynajmniej tak mi się wydaje, że w dodatkowych zasadach do DwD nie było modyfikacji do siły Dzikich.

Adam Badura
[Usunięty]

Mortyr napisał/a:
@reszka
Nie do końca rozumiem o co ci chodzi. Dzicy zaczynają grę na pozycji 2 tak jak w podstawce, jednak nie ma takiego ograniczenia, że nie mogą znaleźć się na pozycji 0.
Post 5, który wskazałeś redukuje Dzikich z 6 na 2 (ponieważ Dzicy zwyciężyli są przesuwani o 2 pola w dół). Gdyby wygrała Nocna Straż to Dzicy zostaliby zredukowani do 0.

Przynajmniej tak mi się wydaje, że w dodatkowych zasadach do DwD nie było modyfikacji do siły Dzikich.

Ja też to tak rozumiałem...

Gog
[Usunięty]

popieram Adam i Mortyra ale nurtuje mnie jedna rzecz czemu na planszy w takim razie nie ma 0 dla dzikich ?:d

reszka
[Usunięty]

dobra Panowie, nie chodzi mi o to by się kłócić, ale jak po rotacji kart dowiaduję się TAKICH rzeczy, to mnie lekka zdziwka bierze.

Ok, gramy jak większość uważa. Baratheon jest po prostu słabszy niż mi się wydawało na początku (totalnie nie rozumiem, czemu kombo jon+ryder ma być takie zajebiste). Myślałem że:

1. siła dzikich zawsze min.2
2. siłę manca dodaje się do siły jednostek i wsparć.

sporo się dowiedziałem. Wychodzi moje nieogranie w 2 ed. (my na planszy też źle graliśmy, dzikich zaczynając od "0").

dobra, karta na PW.

Nadto teraz ja.

Piechur marszem -1 idzie na cracklaw point. Jeżeli się nie mylę, to przed kartami prowadzę 2:0.

karta na PW za chwilkę.

reszka
[Usunięty]

albo inaczej, jeżeli można się wspierać przez most (z mountanians), to atakuję cracklaw.

Nie wiem, co jeszcze zmienili w 2 ed., muszę przeczytać zasady.

wtedy pójdzie dowódca.

Odpowiedz do tematu