Gra o Tron PBF #11 - Pole gry |
Autor |
Wiadomość |
reszka [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 08 Lis, 2012
|
|
|
konik zajmuje kings landing |
|
|
|
 |
Adam Badura [Usunięty]
|
|
|
|
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
|
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
statki jeden idzie na redwyne, jeden na sunset |
|
|
|
 |
Sardo [Usunięty]
|
|
|
|
To ja niezależnie od współgraczy wypływam z portu. |
|
|
|
 |
toszt [Usunięty]
|
|
|
|
Sardo napisał/a: | To ja niezależnie od współgraczy wypływam z portu. | Zanim wypłyniesz, ruszam piechura na Seagard.
Shutt, jeśli chcesz tracić Stanisa na chwilowe zajęcie WH, wbijaj śmiało Rose i Ramsay już ciągną losy, który będzie odbijał port |
|
|
|
 |
Shutt [Usunięty]
|
|
|
|
Konnica+piechur na WH.
Dowódca Pw (chociaż to wiadome)... |
|
|
|
 |
toszt [Usunięty]
|
|
|
|
Shutt napisał/a: | Konnica+piechur na WH.
Dowódca Pw (chociaż to wiadome)... | Wspierasz się? |
|
|
|
 |
Shutt [Usunięty]
|
|
|
|
Karta Stannisa dotyczy wsparcia innego gracza. Sam się wspierając nadal mogę użyć jego zdolności (2ga część tekstu na to wskazuje). |
|
|
|
 |
toszt [Usunięty]
|
|
|
|
Shutt napisał/a: | Karta Stannisa dotyczy wsparcia innego gracza. Sam się wspierając nadal mogę użyć jego zdolności (2ga część tekstu na to wskazuje). |
Stannis [4] If you are not being supported in this combat, remove all Support orders (including your own) adjacent to the embattled area, canceling any supporting strength they may have been providing.
Wg mnie dotyczy ona wsparcia w ogólności'.
to 'including your own' dotyczy Twoich rozkazów wsparcia, które są w sąsiedztwie pola bitwy. Nie ma mowy o tym, że aktualnie z nich korzystasz. Nigdzie nie jest wspomniane o wsparciu przez innego gracza. |
|
|
|
 |
Shutt [Usunięty]
|
|
|
|
Including your own - wskazuje na to, że się wspierasz w tej bitwie i że jako "kara" za użycie tej karty musisz ściągnąć ten rozkaz z mapy. |
|
|
|
 |
toszt [Usunięty]
|
|
|
|
Shutt napisał/a: | Including your own - wskazuje na to, że się wspierasz w tej bitwie i że jako "kara" za użycie tej karty musisz ściągnąć ten rozkaz z mapy. | Including your own (czytaj uważnie) dotyczy fragmentu zdania z 'remove'. To zdanie złożone, a nawias dotyczy jego DRUGIEJ części.
Edit: przytaczam jeszcze angielski i polski tekst Saana:
Salladhor Saan [1] (If you are being supported in this combat, the combat strength of all
non-Baratheon Ships is reduced to 0.)
Salladhor Saan [1] (Jeśli w tej bitwie otrzymujesz wsparcie, siła wszystkich nie należących do Baratheonów jednostek Statków spada do 0.)
Tu też nie jest przecież napisane, że chodzi o własne wsparcie, tylko wsparcie w ogólności.
Tak samo trzeba by patrzeć na Ashe:
If you are not being supported in this combat, this card gains two sword icons and one fortification icon.
Wg Ciebie Greyjoy mógłby być wspierany przez innego gracza i ona miałaby bonus z treści?? |
Ostatnio zmieniony przez toszt Czw 08 Lis, 2012, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Shutt [Usunięty]
|
|
|
|
Dalsza część: "(...) canceling any supporting strength they may have been providing"
To zdanie wskazuje, że wsparcie mogłoby być udzielone, ale trzeba je usunąć. |
|
|
|
 |
toszt [Usunięty]
|
|
|
|
Shutt napisał/a: | Dalsza część: "(...) canceling any supporting strength they may have been providing"
To zdanie wskazuje, że wsparcie mogłoby być udzielone, ale trzeba je usunąć. |
To się tyczy tego, że po wyznaczeniu wsparć, Ty Stanisem usuwasz te żetony i MI się nie liczy nic na +
Ale podstawowy warunek jest taki, że TY nie masz wsparcia w bitwie, to jest napisane prostym językiem, patrz moje EDIT wyżej i przykład z choćby Ashą.
Edit cytaty angielskie wziąłem na szybko stąd , wierzę, że są dosłowne. Polskie z PBFa#3 |
|
|
|
 |
Adam Badura [Usunięty]
|
|
|
|
Moja interpretacja jest taka jak toszt'a.
Ale nie chcę jej narzucać siłą, szczególnie, że IMHO Baratheon i tak ma słabawych dowódców. Dlatego napiszę za chwilę zapytanie o interpretację tutaj i na BoardGameGeek (podam linki) i wstrzymamy grę do uzyskania odpowiedzi. |
|
|
|
 |
Shutt [Usunięty]
|
|
|
|
Nevermind - jak założę konto na BGG i zapytam się.
Zupełnie inaczej bym zagrał gdybym wiedział jak to działa.
Niech Wam będzie, nie wspieram się. |
|
|
|
 |
|