Gra o Tron PBF #11 - Pole gry |
Autor |
Wiadomość |
toszt [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 12 Lis, 2012
|
|
|
I jeszcze jedno, już ostatnie, obiecuję,
tekst na karcie to
Winter is Coming Natychmiast przetasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.
Jeśli byśmy to natychmiast rozgrywali przed dzikimi, to też przed dzikimi by trzeba rozliczyć całą kartę, czyli wylosować i rozpatrzyć nową, a to już absurd po całości.. |
|
|
|
 |
Shutt [Usunięty]
|
|
|
|
Wybieram - c) |
|
|
|
 |
Adam Badura [Usunięty]
|
|
|
|
Zatem czekamy na rozkazy.
A Shutt'owi polecamy ponowną lekturę zasad, bo to już druga wątpliwość w tej grze. |
|
|
|
 |
toszt [Usunięty]
|
|
|
|
Adam Badura napisał/a: | Zatem czekamy na rozkazy.
A Shutt'owi polecamy ponowną lekturę zasad, bo to już druga wątpliwość w tej grze. | On zawsze wydawał mi się 'słabym ogniwem'... |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
to moja wina wybaczcie :d Po ponad 50 grach lekko zmodyfikowalismy pare rzeczy w grze stad biedny Shutt mial te rozterki |
|
|
|
 |
Shutt [Usunięty]
|
|
|
|
Zasady czasami są dziurawe. Z argumentacji toszta nie wynika, że tą kartę liczy się od razu.
Komenda natychmiast każe przetasować talię i wyłonić kolejną kartę.
Zapytam się BGG. |
|
|
|
 |
toszt [Usunięty]
|
|
|
|
Shutt napisał/a: | Zasady czasami są dziurawe. Z argumentacji toszta nie wynika, że tą kartę liczy się od razu.
Zapytam się BGG. | Komenda natychmiast każe przetasować talię i wyłonić kolejną kartę i ją rozpatrzyć, czyli rozumiem, że rozpatrujemy tą kartę przed liczeniem dzikich i przed kartą z 1. talii? |
|
|
|
 |
Adam Badura [Usunięty]
|
|
|
|
toszt napisał/a: | Shutt napisał/a: | Zasady czasami są dziurawe. Z argumentacji toszta nie wynika, że tą kartę liczy się od razu.
Zapytam się BGG. | Komenda natychmiast każe przetasować talię i wyłonić kolejną kartę i ją rozpatrzyć, czyli rozumiem, że rozpatrujemy tą kartę przed liczeniem dzikich i przed kartą z 1. talii? |
Dokładnie. Gdyby nie to, to może bym miał jeszcze wątpliwości. Ale to dla mnie wystarczające, żeby uznać interpretację Shutt'a za błędną.
Ale zaczekajmy na BGG, skoro pyta... |
|
|
|
 |
Shutt [Usunięty]
|
|
|
|
Dobra, nvm.
Po prostu jak się gra luźno to potem zostają złe nawyki |
|
|
|
 |
Adam Badura [Usunięty]
|
|
|
|
Muszę przyznać, że zaczynam mieć wątpliwości. Zapytałem na BGG.
O FFG można powiedzieć wiele dobrego, ale niestety nie mają dobrych zasad. Zawsze jest pełno wątpliwości a FAQ jest często potrzebne nawet po samej lekturze zasad, a nie nietypowej sytuacji raz na 100. |
|
|
|
 |
Shutt [Usunięty]
|
|
|
|
Ja niestety nie ogarniam tego forum |
|
|
|
 |
reszka [Usunięty]
|
|
|
|
Shutt napisał/a: | Ja niestety nie ogarniam tego forum |
nie Ty jeden, to chyba inna cywilizacja tworzyła. |
|
|
|
 |
Adam Badura [Usunięty]
|
|
|
|
W moim pytaniu na BGG pojawiła się odpowiedź.
Wygląda na to, że wszyscy mieliśmy rację. Interpretacja toszt'a i moja jest poprawna w tym sensie, że "Winter is Coming" jest rozwiązywana tak jak wszystkie inne karty, w swojej kolejce. I w takiej interpretacji oczywiście ikon nie powinno się liczyć.
Ale FFG w "Westeros Card Reference" załączonej do gry (nie wiem czy to jest dostępne gdzieś online) dało w opisie "Resolve that card, including possible wildling icons". Oczywiście jest to sprzeczne z zasadami głównymi i opisem sekwencji tury, ale FFG nie przywiązuje uwagi do takich detali...
Zmieniam siłę dzikich na 6 (z następną mapą). |
|
|
|
 |
toszt [Usunięty]
|
|
|
|
Powiem tak, oryginalna rozpiska kart westeros zeskanowana i wrzucona po poście Adama TU rozwiązuje nam ten problem z interpretacją.
Nasze logiczne rozumowanie okazało się dobre, zawiódł leniwy tłumacz, który pominął jedno zdanie...
Dziwne jest też to, że o ile u nas ta strona jest w instrukcji, to w oryginalnej wersji jest dodatkowa strona, której nie ma w pdf'ie na stronie FFG (wydawcy). |
|
|
|
 |
Shutt [Usunięty]
|
|
|
|
Czyli jednak dobrze znam zasady yay! |
|