galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasady turniejowe
Autor Wiadomość
wojo
[Usunięty]

Wysłany: Czw 28 Lut, 2013   Zasady turniejowe

Przy okazji publikacji nowego FAQu. FGG opublikowało zasady turniejowe.

W skrócie:
Gra się dwoma drużynami 2 osobowymi. Gramy ten sam scenariusz równocześnie, ta drużyna która wcześniej ukończy scenariusz wygrywa (w przypadku remisu decydują pkt.). Podobnie jak w szachach każda drużyna ma ograniczony czas na skończenie scenariusza (45 minut standardowo) i jeżeli się nie zmieści w tym czasie to automatycznie przegrywa.

TomB
[Usunięty]

Wysłany: Czw 28 Lut, 2013   

Aż strach napisać coś na forum, więc odłóżcie widły i cepy, tylko odpowiedzcie na moje pytanie.

Pojawiły się zasady turniejowe, które dotyczą tylko rozgrywki parami. To by się zgadzało z moimi obserwacjami, że dla jednego gracza gra jest dużo bardziej losowa. Wiadomo - dwóch graczy, dwa razy więcej możliwości (a może jeszcze więcej niż dwa). Nawet przy pechowym układzie TS coś się wymyśłi, podczas gdy w grze solo szybko można zwinąć żagle, gdy ma się seryjnego pecha. Nie jestem jednak na bieżąco z dodatkami i mam pytanie do was, zwłaszcza dla posiadaczy całości. Czy z dzisiaj dostępnymi kartami można pokonywać scenariusze (zwłaszcza te wczesne), osiągając regularne wyniki? Nie chodzi mi nawet o liczbę punktów, ale np. regularność i pewność pokonywania przygody. Ja póki co gram bez drugiego sezonu i chociaż gra się skutecznie to bywają spore odchyły od normy (np. wczoraj "Polowanie na Golluma" - wyniki ok.130-150 oraz jeden 210 i jeden 103 - co prawda jest to dość kapryśny scenariusz, ale jednak i tak rozstrzał spory).

Druga sprawa - czy w grze parami "robicie scenariusz" z podobnymi do siebie rezultatami, czy macie "odchyły od normy"?

JollyRoger1916
[Usunięty]

Na chwilę obecną możemy pod każdy scenariusz złożyć taką talię, że bez większych problemów go przejdziemy. Oczywiście po ograniu danego scenariusza na tyle, żeby wiedzieć co jest kluczowe w talii, jakie są największe zagrożenia ze strony TS i jak możemy coś zaradzić doborem bohaterów i kart. Istnieje na tym etapie rozwoju gry też możliwość złożenia talii na tyle uniwersalnej, żeby poradziła sobie ze wszystkim, oczywiście kosztem końcowego rezultatu przy grze solo, za to w dwie osoby to już nawet jechanie uniwersalnymi taliami nie powinno mieć zbyt wielkich odchyleń od talii składanych pod dany scenariusz, zwłaszcza, ze bazując na min. 100 kartach i 6 bohaterach nie dość, że jesteśmy w stanie przygotować się prawie na wszystko to jeszcze ostro skopać po tyłku strefę przeciwności zanim wrogowie, czy obszary zaczną stwarzać nam większe problemy. Jeszcze tylko nie wiem jak będzie szło składanie pod spadkobierców, bo mam, ale jeszcze nie grałem właściwie. Czekam na dodatki, żeby wparować pełnoprawnym Gondorem, ale chyba na razie poprzechodzę sobie tym co mam, bo zapowiadają się dobre i wymagające zmagania z armią Saurona. Podkreślam, że nie zliczam punktów od dawna, ale mniej więcej orientuję się ile zajmuje mi przejście scenariusza i jakie mam końcowe zagrożenie.

kufel
[Usunięty]

JollyRoger1916 napisał/a:
Na chwilę obecną możemy pod każdy scenariusz złożyć taką talię, że bez większych problemów go przejdziemy.

No właśnie i tu zaczynają się schody. Część graczy składa talię pod konkretny scenariusz a to jest bardzo duże ułatwienie. Sęk w tym, żeby złożyć 2 talie na turniej, które będą dawały radę z każdym możliwym scenariuszem. Zakładam, ze organizator poda pulę możliwych scenariuszy, z której będzie losowany 1 do rozegrania.

JollyRoger1916
[Usunięty]

Przy dwóch graczach nie widzę większego problemu. Solo to faktycznie wyzwanie.

Kulgan
[Usunięty]

TomB napisał/a:
czy w grze parami "robicie scenariusz" z podobnymi do siebie rezultatami, czy macie "odchyły od normy"?

Bardzo trudno mi powiedzieć, gdyż rzadko kiedy gramy więcej niż 2 razy dany Scenariusz pod rząd, a do tego nie liczymy punktów. Poza tym często zmieniamy talie i sprawdzamy, jak działają na różnych Przygodach.

Berestaszek
[Usunięty]

Wysłany: Pią 01 Mar, 2013   

Przejrzałem zasady turniejowe w sumie niby nic specjalnego. Natomiast jedna rzecz mi się spodobała

Cytat:
"In the limited format, a player uses these same heroes each match."

I to by było naprawdę dobre wyzwanie. sędzina wybiera najgorszych z możliwych bohaterów i każdy tworzy talie, która mogłaby z nimi współgrać. Co naprawdę może namieszać nawet na tych pewnych questach takich jak przeprawa przez mroczną puszczę :)

kufel
[Usunięty]

Berestaszek napisał/a:
Przejrzałem zasady turniejowe w sumie niby nic specjalnego. Natomiast jedna rzecz mi się spodobała

Cytat:
"In the limited format, a player uses these same heroes each match."

I to by było naprawdę dobre wyzwanie. sędzina wybiera najgorszych z możliwych bohaterów i każdy tworzy talie, która mogłaby z nimi współgrać. Co naprawdę może namieszać nawet na tych pewnych questach takich jak przeprawa przez mroczną puszczę :)

Hmmm chyba nie tak jak myślisz:
limited - cały turniej grasz tymi samymi 3 bohaterami
extended - w sideboard masz wszystkich bohaterów i przed każdą grą wybierasz 3 bohaterów (możesz co grę innych)

Berestaszek
[Usunięty]

Od zawsze uważałem że na turniej powinno się przychodzić z jedną talią. I limited jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż extended, bo nie wiesz na co trafisz i będziesz musiał kombinować.

kufel
[Usunięty]

Jasne ale zauważ, że może być rozegrany turniej w Extended ze scenariuszami, które nigdy wcześniej nie były wydawane! Jakaś kampania stworzona tylko i wyłącznie na potrzeby danego turnieju. To dopiero czad! :D
No to ja już czekam na info o pierwszym turnieju! :D
Zastanawia mnie jeszcze forma tworzenia drużyn: czy na turniej trzeba rejestrować się parami, czy może pary są losowane przed turniejem a może przed każdą grą? :D Opcja rejestrowania się tylko i wyłącznie parami daje możliwość ustalenia współgrających talii ale bardzo zawęża udział w turniejach graczom z większych miast lub miast gdzie jest duża grupa grających. Ja osobiście byłbym za losowaniem par przed każdą grą. każdy musiałby mieć w miarę wszechstronną talię a nie tak, że "kumpel się bije a ja questuję"
Ostatnio zmieniony przez kufel Pią 01 Mar, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Berestaszek
[Usunięty]

Nie rozumiem czemu przy limited też by nie mogli dać scenariuszy które nie były jeszcze wydane?

kufel
[Usunięty]

Oczywiście, że mogą. Miałem na myśli kampanię złożoną z misji tak różnych jak np. Obrona, Atak, standardowe quetowanie

Berestaszek
[Usunięty]

Tym fajniejsze byłoby przy limited. Bo nie wiesz co Cię czeka takżę musisz przygotować coś uniwersalnego. A jak każdy wie coś uniwersalnego jest o kant d*** potłuc :D

kufel
[Usunięty]

Ten zapis mnie martwi... :(
Cytat:
Each team will provide its own copy of the announced scenario,

wojo
[Usunięty]

Losowanie par przed grą ma ten brzydki efekt że będą "walki" o to kto weźmie danego bohatera (większość tali przecież będzie zawierać krasnoludy więc Dain będzie mocno nad reprezentowany). Dlatego pomysł turnieju drużynowego jest moim zdaniem całkiem dobry. Gracze będą się zbierać w pary przed turniejem.

Myślę że początkowo turnieje będą na zasadzie:
Gramy w Podróż w Dół Andiuny, scenariusz numer 3 itp. Gracze przynoszą odpowiednie karty talii przeciwności. Natomiast na turnieju będą rozdawane Nightmare packi i do standardowych kart będą dokładane te. Więc w pewnym sensie scenariusz będzie znajomy ale jego utrudnienia będą zaskoczeniem (przynajmniej początkowo). Będzie więc trochę tego czego oczekujesz Kufel.

Ja osobiście na turnieje się nie wybieram (chyba że będzie sensowna szansa na zdobycie/kupienie mat/deckboxów).

Odpowiedz do tematu