galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozmiar kart w Klątwie Czarnego Faraona
Autor Wiadomość
mafiafb
[Usunięty]

Wysłany: Czw 14 Mar, 2013   

A co z różnym rozmiarem kart? Zostało to już naprawione? Bo w sumie nie dostałem odpowiedzi ;)

Sewhoe
[Usunięty]

Wysłany: Pią 15 Mar, 2013   

Czekają na wyniki pomiarów z departamentu miar i wag. Dodatkowo wysłano inżyniera jakości i kilku audytorów do drukarni w Chinach. Niestety wygląda na to że wszytko mieści się w tolerancji. Dlatego trzeba będzie sięgnąć po mocniejsze środki nacisku. ORP "Kościuszko" idzie z maksymalną prędkością w stronę Szanghaiu, jak tylko piraci somalijscy go nie zatopią to powinno być OK. W najgorszym wariancie rząd RP rozważa wysłanie noty o wsparcie do Baraku Obamy w tej drażliwej kwesti. ;)

W razie zmian będę raportował

PS. Dziś porównam mojego Faraona z kartami z Podstawki. Jak rozmiar kart będzie nie ten teges, to chyba się tymi kartami pochlastam. Że też ja ślepy tego wcześniej nie zauwazyłem. Teraz to chyba już na ten dodatek nie spojrzę....

mafiafb
[Usunięty]

Sewhoe napisał/a:
Czekają na wyniki pomiarów z departamentu miar i wag. Dodatkowo wysłano inżyniera jakości i kilku audytorów do drukarni w Chinach. Niestety wygląda na to że wszytko mieści się w tolerancji. Dlatego trzeba będzie sięgnąć po mocniejsze środki nacisku. ORP "Kościuszko" idzie z maksymalną prędkością w stronę Szanghaiu, jak tylko piraci somalijscy go nie zatopią to powinno być OK. W najgorszym wariancie rząd RP rozważa wysłanie noty o wsparcie do Baraku Obamy w tej drażliwej kwesti. ;)

W razie zmian będę raportował

PS. Dziś porównam mojego Faraona z kartami z Podstawki. Jak rozmiar kart będzie nie ten teges, to chyba się tymi kartami pochlastam. Że też ja ślepy tego wcześniej nie zauwazyłem. Teraz to chyba już na ten dodatek nie spojrzę....

HOWGH Wodzu! Dodatek ma kilka wad - zły rozmiar kart, źle wydrukowane znaki diakrytyczne i nie wiadomo co jeszcze. Jeżeli Tobie to nie przeszkadza to good4u. Dla niektórych jest to niestety istotne ;) Jeżeli przykładowo oryginalne karty obszarów mają rozmiar (strzelam) 90mm x 50mm a wydrukowane przez Galaktę 92mm x 51mm to "tylko" 3 mm różnicy w sumie ale przez to talie będą się rozłazić. Jestem w stanie w pełni zaakceptować i zrozumieć fakt, że wielu graczy to akceptuje i przechodzi nad tym do porządku dziennego ale uwierz mi są też tacy (PICK ME! PICK ME!!!) którzy takich rzeczy nie chcą i kupią inny dodatek ;)
Ostatnio zmieniony przez mafiafb Pią 15 Mar, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Sewhoe
[Usunięty]

mafiafb napisał/a:

HOWG Wodzu! Dodatek ma kilka wad - zły rozmiar kart, źle wydrukowane znaki diakrytyczne i nie wiadomo co jeszcze. Jeżeli Tobie to nie przeszkadza to good4u. Dla niektórych jest to niestety istotne ;) Jeżeli przykładowo oryginalne karty obszarów mają rozmiar (strzelam) 90mm x 50mm a wydrukowane przez Galaktę 92mm x 51mm to "tylko" 3 mm różnicy w sumie ale przez to talie będą się rozłazić. Jestem w stanie w pełni zaakceptować i zrozumieć fakt, że wielu graczy to akceptuje i przechodzi nad tym do porządku dziennego ale uwierz mi są też tacy (PICK ME! PICK ME!!!) którzy takich rzeczy nie chcą i kupią inny dodatek ;)

HowgH blada twarz!!! Oczywiście, że dodatek ma kilka wad i z tych nie wymienionych przez ciebie to ma też niższą rozdzielczość grafik wydrukowanych na rewersach :twisted: Kiedyś się tym mocno bulwersowałem, ale z czasem mi trochę przeszło. Ja zaś odniosłem się jedynie do ich rozmiaru. Jak pisałem, aż sobie dziś obejrzę jak to u mnie wyglada. Grzebiąc zaś w pamięci mam wrażenie, że w Talismanie też jest temat nierównych kart. Jakby w ten sposób podchodzić do planszówek, to sądzę że wiele tytułów wogóle się nie powinno kupować, a już na pewno ich pierwszych wydań. ;)

mafiafb
[Usunięty]

Pewnie ;) A te różnej wielkości karty dotyczą kart obszarów, czy których? Pamiętasz może?

Sewhoe
[Usunięty]

Mam takie wrażenie, upewnię się wieczorem.

D.W.
Galakta

Najbardziej spodobało mi się zdanie

Cytat:
"PS. Dziś porównam mojego Faraona z kartami z Podstawki. Jak rozmiar kart będzie nie ten teges, to chyba się tymi kartami pochlastam. Że też ja ślepy tego wcześniej nie zauwazyłem. "

Czyli dotąd to nie przeszkadzało a jak się będzie wiedziało to już tak :)

Sprawa z wymiarami kart już była poruszana. FFG dwa lata temu zmieniło fabrykę produkującą linię Arkham Horror. Niestety nowa fabryka ma trochę inny standard kart. Minimalnie ale jest różnica. Gdyby było więcej wydanych dodatków to one też różniłyby się wymiarami.

W przypadku Faraona nie ma żadnych planów nowego druku i na pewno długo nie będzie dlatego innych wymiarów kart nie będzie.

mafiafb
[Usunięty]

D.W. napisał/a:

Cytat:
"PS. Dziś porównam mojego Faraona z kartami z Podstawki. Jak rozmiar kart będzie nie ten teges, to chyba się tymi kartami pochlastam. Że też ja ślepy tego wcześniej nie zauwazyłem. "

Sprawa z wymiarami kart już była poruszana. FFG dwa lata temu zmieniło fabrykę produkującą linię Arkham Horror. Niestety nowa fabryka ma trochę inny standard kart. Minimalnie ale jest różnica. Gdyby było więcej wydanych dodatków to one też różniłyby się wymiarami.

W przypadku Faraona nie ma żadnych planów nowego druku i na pewno długo nie będzie dlatego innych wymiarów kart nie będzie.

Dziękuję za odpisanie samych zainteresowanych! Czy dobrze rozumiem, że 'niekompatybilne' czyli delikatne różnice w rozmiarach będą tylko, jeżeli ktoś kupił dwa lata temu podstawkę i teraz kupuje dodatek lub na odwrót? Pytam, bo podstawkę kupiłem miesiąc temu i teraz chcę kupić Faraona. Czy w takim wypadku także będzie różnica w rozmiarach kart, czy źle zrozumiałem? I o których kartach mówimy - obszarów czy ekwipunku?

Sewhoe
[Usunięty]

Wysłany: Pon 18 Mar, 2013   

D.W. napisał/a:

Cytat:

D.W. Toć to ironia była. Na dodatek pociąć się nie pociąłem bo na me kaprawe oko karty do podstawki i Faraona są OK. Kupiłem odść dawno, więc pewnie przed zmiana drukarni sprzed 2 lat. Sprawdziłem też w mym inkwizytorskim zapędzie Talizmana i tam też spotkało mnie rozczarowanie. Karty rozmiarowo są OK. Idę zaszyć się do jakiejś czarnej dziury, ewentulnie ręcznie skrócę część kart a potem popełnię seryjne samobójstwo metodą harakiri poprzez "sepupuku".

mafiafb
[Usunięty]

A ja kupię "Króla..." i przynajmniej będę miał spokój :) Potem pewnie Dunwitch albo Widmo a Klątwę na koniec.

aduko
[Usunięty]

Ze swojego doświadczenie polecam na początku dodatek większy :) więcej zabawy, bo nie koniecznie musisz grać z dodatkową planszą, ale za to masz więcej postaci, kart, przedwiecznych i potworów :)

Chwilę po podstawce dokupiłem Dunwich, teraz końcem miesiąca przyjdzie kolej na innsmouth ;) a małe dodatki kiedyś :P

mafiafb
[Usunięty]

aduko napisał/a:
Ze swojego doświadczenie polecam na początku dodatek większy :) więcej zabawy, bo nie koniecznie musisz grać z dodatkową planszą, ale za to masz więcej postaci, kart, przedwiecznych i potworów :)

Chwilę po podstawce dokupiłem Dunwich, teraz końcem miesiąca przyjdzie kolej na innsmouth ;) a małe dodatki kiedyś :P

No właśnie tak mnie też przekonuje żona moja. Poza tym stoi na stanowisku, żeby kupować zgodnie z kolejnością ich wydawani, czyli najpierw Dunwich a późnej Innsmouth. Co o tym myślicie?

aduko
[Usunięty]

Trudna decyzja ;) w Insmouth masz dwa razy więcej postaci i przedwiecznych, ale za to w Dunwich masz dodatkowe kary przedmiotów powszechnych, unikatowych i zaklęć :)

Ja bym się jednak skłaniał ku Dunwich, później Insmouth jak bym miał taki wybór.

Odpowiedz do tematu