galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zakup en dodatkow do Osadnikow z Catanu
Autor Wiadomość
lewin
[Usunięty]

Wysłany: Nie 20 Lis, 2005   zakup en dodatkow do Osadnikow z Catanu

Witam,

Jako ze szybko sie nie doczekamy polskich dodatkow do "Osadnikow z Catanu" postanowilem sie przesiasc na wersje anglojezyczna.
Jest na nia o wiele wiecej dodatkow np.:
:idea: rozbudowa od 5-6 osob
:idea: zeglarze
:idea: rycerze i cala reszta dodatkow..

Moze ktos bedzie chcial skusic sie na zakupy :?: :wink:
O informacje prosze na priv :!:

Hudson
[Usunięty]

Wysłany: Nie 20 Lis, 2005   

Kuszaca propozycja, ale za taka kase (Osadnicy plus dodatek) moge miec prawie kazda gre :) Ale jakis fanatyk pewnie sie znajdzie :)

Nataniel
[Usunięty]

Wysłany: Pon 21 Lis, 2005   

To lepiej juz przesiasc sie na wersje niemieckojezyczna. Na pewno wyjdzie taniej.

urs
[Usunięty]

Wysłany: Pon 11 Wrz, 2006   

Mówicie, że nie opłaca się inwestować w wersję polskojęzyczną ? :?

Grzegorz
[Usunięty]

urs napisał/a:
Mówicie, że nie opłaca się inwestować w wersję polskojęzyczną ? :?

Jezeli porownam ceny:

Osadnicy w Polsce kosztuja PLN 119.90 = EUR 32.66
W Niemczech najtaniej dostalem w Amazon za EUR 12.99 = PLN 47.68,
a najdrozej mozna kupic w Karstadt za EUR 26.99 = PLN 99.07
(Srednia cena w wiekszosci sklepow ok. EUR 20.00 = PLN 73.41)

Roznica: miedzy PLN 20.83 a PLN 72.22 (srednio PLN 46.49)!

Zeglarze w Polsce kosztuja PLN 99.90 = EUR 27.22
W Niemczech najtaniej dostalem w Amazon za EUR 12.99 = PLN 47.68,
a najdrozej mozna kupic w Karstadt za EUR 26.99 = PLN 99.07
(Srednia cena w wiekszosci sklepow ok. EUR 20.00 = PLN 73.41)

Roznica: miedzy PLN 0.83 a PLN 52.22 (srednio PLN 26.49)!

============

Summa summarum: Tak, u nas o wiele taniej. Ale nie zapomnij doliczyc za przesylke. A wtedy suma bedzie mniej wiecej taka sama jak w Polsce.

urs
[Usunięty]

Do tych cen dochodzi problem niedostępności dodatków w Polsce.

Jednak wersja niemiecka, to nie jest opcja dla mnie. Mam szczerą awersję do tego języka. Zorientuję się jak sprawa wygląda z angielską wersją.

Vasquez21
[Usunięty]

ja bym się tam trzymał polskich wersji... i zachęcisz łatwiej tych, którzy poprostu nie lubią innych języków i wspomożesz nasz rynek planszówek. Bo wiadomo, że czym większy rynek tym więcej sprzedaży... im wiecej sprzedaży tym wydawca może ustalić mniejszą cenę.

A skoro Osadnicy sprzedają się dobrze to możemy być pewni, że kolejne dodatki napewno będą, ale bez przesady nie możemy się wszystkiego spodziewać od tak hop-siup :) To są jednak spore koszty, a dopiero teraz wydawca po sprzedaniu iluś tam egzemplarzy Osadników wie jak wygląda rynek i w jakiej ilości może wypuścić dodatki.

D.W.
Galakta

Kosmos jeszcze niedawno miał prawie 33 Euro a teraz faktycznie obniżył po 11 latach od wydania gry i sprzedaniu ponad 2 mln sztuk.

Można porównywać jedynie podobne ceny czyli cenę detaliczną umieszczoną na stronie Kosmosu z ceną detaliczną na stronie Galakty.
Kosmos – 108 zł
Galakta - 119,9 zł
I wtedy to jest porównanie.

Tak samo porównują niestety ceny na serwisie g-p. Cenę detaliczną w Polsce i cenę w najtańszym sklepie internetowym w Niemczech.
Niezależnie, że nie da się pewnych rzeczy do końca porównać to porównujmy przynajmniej tak aby to miało sens.

A potem można porównać cenę w najtańszym sklepie internetowym w Polsce i najtańszym w Niemczech. Ale też ze sobą a nie inaczej.

D.W.
Galakta

urs to tak jak w jakimś programie rozrywkowym "decyzja należy do Ciebie" :) .
Na szczęście mamy pod tym wględem pełną demokrację. Sa tacy, którym podoba się wersja angielska pod względem graficznym i na taką się decydują. Są tacy, którzy wola plastikowe osady więc kupują inna wersję.

urs
[Usunięty]

D.Waszkiewicz napisał/a:
urs to tak jak w jakimś programie rozrywkowym "decyzja należy do Ciebie" :) .
Na szczęście mamy pod tym wględem pełną demokrację. Sa tacy, którym podoba się wersja angielska pod względem graficznym i na taką się decydują. Są tacy, którzy wola plastikowe osady więc kupują inna wersję.

Oczywiście, że tak :) Ja jestem z mojego zakupu zadowolny.
Trochę mnie tylko zaniepokoiły opinie, że w angielskojęzycznym/niemieckojęzycznym świecie Osadników mamy duuużo większe możliwości (ilość dodatków). Mam nadzieję, że część się wyjaśni w tym temacie:
http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.php?t=623

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

Grzegorz
[Usunięty]

D.Waszkiewicz napisał/a:
Kosmos jeszcze niedawno miał prawie 33 Euro a teraz faktycznie obniżył po 11 latach od wydania gry i sprzedaniu ponad 2 mln sztuk.

Można porównywać jedynie podobne ceny czyli cenę detaliczną umieszczoną na stronie Kosmosu z ceną detaliczną na stronie Galakty.
Kosmos – 108 zł
Galakta - 119,9 zł
I wtedy to jest porównanie.

Tak samo porównują niestety ceny na serwisie g-p. Cenę detaliczną w Polsce i cenę w najtańszym sklepie internetowym w Niemczech.
Niezależnie, że nie da się pewnych rzeczy do końca porównać to porównujmy przynajmniej tak aby to miało sens.

A potem można porównać cenę w najtańszym sklepie internetowym w Polsce i najtańszym w Niemczech. Ale też ze sobą a nie inaczej.

Ale jak juz wspomnialem: CHOCIAZBY ktos z Poslki chcial kupic NAJTANSZA oferte u nas w Niemczech, to nie wyplaci sie za przesylke. Wiec ja sam zachecam wszystkich do zakupu gry w Polsce. Z drugiej strony ma pan racje, ze powinienem porownac ceny na stronie Kosmos. Ja rowniez naleze do tych typu ludzi, co wola miec wersje w swoim jezyku. Skoro juz zakupilem dawniej niemiecka wersje, to kupuje jedynie dodatki w j. niemieckim. Szkoda, ze w Polsce gra tak wolno tylko moze sie rozwijac (niestety rynek planszowk jest jeszcze za maly), bo z pewnoscia zbieralbym polska wersje. Jezeli kiedys wydacie calosc Catanu (podstawowka+5/6, zeglarze+5/6,miast&rycerze+5/6), to z pewnoscia kupie.

Co do cen angielskiej wersji: U nas w Niemczech import angielskiej kosztuje 40€, wiec dwa razy tyle co nasza niemiecka wersja. Poza tym layout (wyglad) jest inny: heksy sa zupelnie inne. Odradzam od tej wersji (chociaz jest ladna, ale nie kompatibilijna z polska/niemiecka wersja).

Odpowiedz do tematu