Talisman na 1 osobę |
Autor |
Wiadomość |
adamsb81 [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 24 Wrz, 2013 Talisman na 1 osobę
|
|
|
Witam.
Czy można grać w talisman: magia i miecza solo???
Na opakowaniu jest napisane, że od 2 graczy. |
|
|
|
 |
sirafin [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 24 Wrz, 2013
|
|
|
Instrukcja napisał/a: | Celem gry jest dotarcie do Korony Władzy, która znajduje
się na środku planszy, a następnie, przy pomocy Zaklęcia
Rozkazu, wyeliminowanie pozostałych graczy z rozgrywki. | Jeśli nie zmienisz reguł odnośnie celu gry, to raczej "niewielu" będziesz miał do pokonania pozostałych graczy w trybie solo |
|
|
|
 |
adamsb81 [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 24 Wrz, 2013
|
|
|
Po prostu szukam fajnej gry solo z możliwością grania w 2 osoby.
Chyba jednak władca pierścieni będzie dla mnie najodpowiedniejszy. |
|
|
|
 |
sirafin [Usunięty]
|
|
|
|
 |
crabtree [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 25 Wrz, 2013
|
|
|
Da się grać solo w Talismana, tyle że trzeba sobie stworzyć pewne reguły. Możliwości jest przynajmniej klika, ale najlepiej grać na określoną liczbę rund. Do tego dołożyć Żniwiarza i Wilkołaka i coś się na planszy będzie działo. Oba potwory będą się zawsze poruszać w kierunku gracza, co zapewni jakiś dreszczyk emocji. |
|
|
|
 |
WolekMKB [Usunięty]
|
|
|
|
Władce pierścieni sobie odpuść. Gra może i fajna i ciekawa. Wariant solo też okej ale trzeba się nastawić na kupno dużo dodatków, bo sama gra po kilku rozgrywkach Ci się po prostu znudzi.
Z mojego doświadczenia polecam:
gry planszowe:
- Talisman - wg opisu kolegi powyżej, ale nawet sam podstawka i dojście do centrum to też jakieś wyzwanie
- Runebound - lepsza solo niż Talisman i bardziej zaawansowana
- Dungeon and Dragon - fajny ale po angielsku
gry karciane:
- Kamień Gromu - taki Dominon w świecie fantasy |
|
|
|
 |
crabtree [Usunięty]
|
|
|
|
WolekMKB napisał/a: | Władce pierścieni sobie odpuść. Gra może i fajna i ciekawa. Wariant solo też okej ale trzeba się nastawić na kupno dużo dodatków, bo sama gra po kilku rozgrywkach Ci się po prostu znudzi. |
To zależy. Jeśli ktoś jest fanem świata Tolkiena, to gra zapewni mu sporo radości, a kupno dodatków to czysta przyjemność! Ja zdecydowanie polecam!
WolekMKB napisał/a: |
- Kamień Gromu - taki Dominon w świecie fantasy |
Bardzo fajna gra, świetna solo! Kupiłem polską wersję i tak się napaliłem że nabyłem Thunderstone Advance, które jest lepiej dopracowaną wersją KG. Polecam zdecydowanie obie gry, przy ograniczonym budżecie najlepiej zacząć od Kamienia Gromu, który kosztuje śmiesznie małe pieniądze. |
|
|
|
 |
adamsb81 [Usunięty]
|
|
|
|
To mam dylemat.
Gra musi byś w świecie fantasy, zbieractwo przedmiotów mile widziane, nieliniowa, jak plansza to nie w jednym kierunku, koniecznie solo (czasem z żoną) po polsku i z jakimiś dodatkami (w przyszłości).
I przy okazji dziękuję za pomoc. |
|
|
|
 |
WolekMKB [Usunięty]
|
|
|
|
To polecam jednak Runebounda. Gra na pewno nie liniowa, zbieractwa trochę jest głównie broń i zbroja, współtowarzysze. Mnóstwo walki i trochę mniej przygód, ale dodatki karciane urozmaicają dość znacznie grę.
Inną grą, którą też warto się zainteresować to Mage Knight, jeżeli masz doświadczenie już w planszówkach to na pewno warto się zakręcić koło tego tytułu. Gra powala klimatem, ilością możliwości, ale i również zasadami.Jednym słowem warto i jeszcze raz warto. |
|
|
|
 |
adamsb81 [Usunięty]
|
|
|
|
Powoli mnie przekonujesz do Runebound.
A czy w dodatkach są nowe plansze lub rozbudowa planszy z podstawy. |
|
|
|
 |
WolekMKB [Usunięty]
|
|
|
|
Dodatki dzielimy na dwa rodzaje:
karty - czyli nowe przygody, potwory,bronie itp
planszowe - nakładki (niestety) na plansze z podstawki, więc nie ma jak w Talismanie, że się rozbudowuje już istniejącą, tylko zastępuje podstawową. |
|
|
|
 |
adamsb81 [Usunięty]
|
|
|
|
OK. Szkoda że nie można rozbudowywać. A macie jeszcze jakieś tytuły które by spełniały moje kryteria . Jak na razie prowadzi Runebound. Mieszkam w miasteczku co się zwie Ostrołeka i nie ma tu u kogo zobaczyć czy zagrać i wypróbować, więc chciałbym nie wyrzucić pieniędzy w błoto (bo to dla mnie nie małe sumy). |
|
|
|
 |
crabtree [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 26 Wrz, 2013
|
|
|
Miałem już 2 razy w swojej kolekcji Runebounda i powiem tak: ta gra ma wszystko żeby być dobrą przygodówką, ale brakuje jej grywalności. Wystarczało mi rozegranie jednej partii na kilka tygodni. W Talisman chce mi się grać znacznie częściej, do tego plansza sporo zyskuje po dołożeniu dodatków. I w każdej rundzie gracza coś się może wydarzyć. W Runeboundzie ciekawe rzeczy dzieją się tylko w miejscach przygód i miastach. No i kompletny brak interakcji jest bolesny. Teoretycznie można atakować innego gracza ale w praktyce się to nie kalkuluje. To w kategoriach dygresji, bo mówimy o grze solo. Niemniej ja już trzeciej szansy Runeboundowi nie dam. |
|
|
|
 |
WolekMKB [Usunięty]
|
|
|
|
Zarówno Talisman jak i Runebound nie są grami z najwyższej półki zarówno pod względem mechaniki jak i skomplikowania w porównaniu z Mage Knightem, Descentem i np. systemem D&D. Zgadzam się z crabtree, że runebound nie ma tylu przygód co Talisman, w tym drugim co ruch możemy napotkać na przygodę, walkę i/lub dokonać zakupu. W Runeboudzie wędrujemy po obszarze i jeśli brak szczęścia na kościach to możemy przez jedną/dwie tury błądzić po planszy żeby dojść do przygody |
|
|
|
 |
adamsb81 [Usunięty]
|
|
|
|
Rozumiem ale nastawiam się pierw na solo bo jak domownicy się nie wkręcą to zostaje sam. Co do Mage Knight Wszystko jest fajne poza ceną. A ma ktoś doświadczenie w talismanie solo?? |
|
|
|
 |
|