|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
PBF #57 - Nabór |
Autor |
Wiadomość |
Dredzilla [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 03 Cze, 2014
|
|
|
Raczej chodzi mi o to ze totaki loras na przegraną, zdazają sie duze bitwy z duza iloscia jednostek, do tego mozna tej karty uzyc takze jako pomoc w przewijaniu reki |
|
|
|
 |
Jazmatos [Usunięty]
|
|
|
|
Dredzilla napisał/a: | Raczej chodzi mi o to ze totaki loras na przegraną, zdazają sie duze bitwy z duza iloscia jednostek, do tego mozna tej karty uzyc takze jako pomoc w przewijaniu reki |
No ale Lorasem, planujesz 2 ataki pod rząd przecież, a planować atak przy odwrocie z góry planując odwrót rzucając 4? To trochę chyba nie to samo moim zdaniem. |
|
|
|
 |
Dredzilla [Usunięty]
|
|
|
|
Jasne ze nie to samo, do tego przy obronie, ale jednak przy ataku na tullego trzeba mocno przemyślec i wziac pod uwage te karte |
|
|
|
 |
Georgie [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 03 Cze, 2014 Rezerwa
|
|
|
Huhu dawno mnie nie było i sie pozytywnie zaskoczyłem! świetna mapa fajny pomysł, wiec chciałbym sie zapisać na liste rezerwową jeśli jakąś prowadzicie i do tego czekam juz na kolejnego PBF-a z tą mapą
przy okazji pozdrawiam wszystkich starych i nowych graczy:) widze ze społeczność troche urosła |
|
|
|
 |
Shutt [Usunięty]
|
|
|
|
Dla mnie to lekka kontra na balona. Pierwsza bitwe z balonem z reguly sie przegrywa, po czyms takim Tully moze zajac inny teren Greya, który nie ma juz tej zboostowanej karty |
|
|
|
 |
guzu [Usunięty]
|
|
|
|
opinia autora na temat jego pierwszej gry
Cytat: | That was a realy interesting game.
Greyjoy attacked Lannister from the beginning, Lannister made several severe mistakes. Others remained quite peaceeful.
On the 3rd turn two wars began - Tully attacked Greyjoy and taken Seagard, Targaryen faced Martell on the battlefield in the Disputed Lands. On the turn 5 Baratheon attacked Tyrell and started pushing him back. Arryn was sitting behind waiting for a better moment. At the end on turn 9 both Greyjoy and Stark had 6 VPs (Stark captured the Twins and Norvos + 4 natural, Greyjoy captured Lannisport, Banefort and Casterly Rock + 3 natural), Tyrell got back Reach, Martell pushed Targaryen from Volantis and Myr, but Trag has retaken Myr. Arryn was waiting.
On the turn 10 Greyjoy was attacked by both Tully and Baratheon (who has taken Casterly Rock), Stark - by Arryn and Targaryen. The game ended with Greyjoy's victory with 5 VPs (Pyke, Flint's Finger, Banefort, Lannisport, Seagard) followed by Stark (Winterfell, White Harbor, Deepwood, Moat Cailin and Norvos) and Baratheon (Storm's End, Dragonstone, King's Landing, Casterly Rock).
An interesting game where Greyjoy faced Lannister, Tully and Stark at one time (but was a bit supported by Tyrell) and had enough skills to handle the situation.
The game showed:
1. It is not that hard for Greyjoy to capture the Golden Sound. From that moment Banefort is very hard to capture by both Tully and Lannister.
2. It is extremely hard to fights versus Targaryen due to strong deck (especially Daenerys).
3. It is quite hard for Baratheon to hold all of his naval areas. Only good diplomacy can help. In return Baratheon gets a good area for consolidating on Dragonstone. That helped Baratheon to remain on the top of the track during the whole game.
4. Targaryen needs a better way to moe towards Westeros. The best way that seems now is to make possible to move from Sea of Myrth to East Summer Sea and to unite Orange Bay and Bay of Royne.
5. Tully seemed to be OK in his position.
6. Banefort seems to be Greyjoys castle. So looks like Flint's may become a small one and Lannisport a big one. |
|
|
|
|
 |
Jazmatos [Usunięty]
|
|
|
|
No czyli to dowodzi, że zjebałeś Guzu Nie no żart Bo nie dość, że Grey OP to jeszcze dałeś go w ręce Beeza |
|
|
|
 |
Rold [Usunięty]
|
|
|
|
Jazmatos napisał/a: |
Rold, może zapomniałeś, ale zrzekliśmy się pw, więc nie wolno ich wysyłać Oka to Martell i jedźmy z następną turą. |
... poważnie takich informacji nie można wysyłać? To nie ma sensu. Myślałem że chodzi o kruki z zapytaniem o ruchy w grze
W sensie:
"będę mógł się później konikiem przewinąć bez miecza? Bo mi zostanie tylko 1 na ręce ;/"
"spaliłbyś Baratheonowi wsparcie w następnej turze"
"Ile dasz na tron?"
Wydaje mi się że wszelakie inne można wysyłać przecież. W przeciwnym razie zrobi się nadspam... Pytanie otwarte do Guzu |
|
|
|
 |
guzu [Usunięty]
|
|
|
|
dla mnie brak kruków między graczami ciężko przypilnować - kto będzie chciał i tak między sobą będzie ustalać ruchy
stracą osoby, które nie będą pisały
jednak chcieliście bez kruków - rozumiem bez jakichkolwiek - więc tego się trzymajmy - nie piszemy o grze na PW
jeśli chcecie to możemy się umówić, że o grze piszemy w temacie pole gry normalną czcionką
wszelkie ruchy piszemy boldem |
|
|
|
 |
Dredzilla [Usunięty]
|
|
|
|
Ja tez nie kumam dlaczego wylaczylismy najfajniejszy element tej gry czyli tajna dyplomacje |
|
|
|
 |
Jazmatos [Usunięty]
|
|
|
|
Sami głosowaliście przecież No ja też, ale teraz się tak nagle oburzacie |
|
|
|
 |
Beez [Usunięty]
|
|
|
|
Jazmatos napisał/a: | No czyli to dowodzi, że zjebałeś Guzu Nie no żart Bo nie dość, że Grey OP to jeszcze dałeś go w ręce Beeza |
Raczej ja sobie go dałem w swoje ręce
A tak na serio to przy tych kartach Tullego wygrana greyem wcale latwa sie nie wydaje...
Autor wspomina ze lannister zrobil wiele błedow i stad ten win |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
proponuje kruki poddac po namysle pod ponowne głosowanie jestem za |
|
|
|
 |
Rewolta [Usunięty]
|
|
|
|
Co do kruków mi to lotto + czy jest ktoś w stanie rzucić w ciemno 1 na dzikich ? |
|
|
|
 |
Beez [Usunięty]
|
|
|
|
wciaż za - tak jak bylem od poczatku |
|