galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PBF #57 - Nabór
Autor Wiadomość
guzu
[Usunięty]

Wysłany: Pią 30 Maj, 2014   PBF #57 - Nabór

Nabór do

AGoT_9pl_by_Vitezslav_v1.0

Mapa szczegółowa:

Mapa podglądowa:

Zasady:
- gramy 10 tur lub do zdobycia 7 zamków
- pogrubione linie na mapie oznaczają rzeki, lasy lub góry i są nieprzekraczalne

Założenia:
- wymagacie od prowadzącego, ja wymagam od Was
- potrzebuję 9 graczy
- ze zgłoszonych wybiorę graczy najbardziej aktywnych - ma być to szybka gra
- gra ma być Waszą główną na forum - jeśli wykonacie ruch w innej grze w której bierzecie udział, a tą zignorujecie to po pojedynczym ostrzeżeniu szukam zastępstwa (rozumiem brak czasu na grę na forum - nie rozumiem wykonywania ruchu w jednej grze, a olewania drugiej)

Zgłoszenia:
jazmatos
figol
rewolta
martin
drago
mieciu
lord_mormont
gog
beez
czyzyk
shutt
rold
dredzilla
kamo
Ostatnio zmieniony przez guzu Sob 31 Maj, 2014, w całości zmieniany 4 razy  

Jazmatos
[Usunięty]

Wysłany: Pią 30 Maj, 2014   

Po raz I jestem będę I. Zgłaszam się, tylko chcę dostać jakiś ciekawy ród :P 50 się skończyła już chyba de facto, 46 się skończyła, a w 55 jestem na wylocie, więc skupię się na tej na pewno :)

figol
[Usunięty]

Zgłaszam się, obecnie tylko 2 gry mi zostały :grin:

Rewolta
[Usunięty]

Wydaje mi się iż nie będzie tłumów ze względu na zbliżającą się sesje więc też się zgłoszę, na razie biorę udział w 2 grach, z czego 1 przejąłem :D
Będzie następna będzie po co na forum wchodzić :D

To może Guzu zrobisz opcje zaproponowaną kiedyś na forum gdzie każdy gracz podaje 3 rody którymi chciałbym najbardziej zagrać, reszte się rozlosowuje - bo widzę iż Jazmantos ma już jakieś wybrane, ja chyba też wiem kim chciałbym zagrać... :)

Oczywiście jeśli masz czas i ochotę ;)

Martin
[Usunięty]

Rewolta napisał/a:
To może Guzu zrobisz opcje zaproponowaną kiedyś na forum gdzie każdy gracz podaje 3 rody którymi chciałbym najbardziej zagrać, reszte się rozlosowuje - bo widzę iż Jazmantos ma już jakieś wybrane, ja chyba też wiem kim chciałbym zagrać... :)

Oczywiście jeśli masz czas i ochotę ;)

bardzo dobry pomysł ;)

Zgłaszam się chociaż mam wątpliwości co do tej mapy ale wydaje mi się że najlepszy sposób żeby je rozwiać to zagrać. Sesja sesją, ale co najmniej pół dnia spędzam w pracy, gdzie uczyć się nie mam jak, a wchodzić na forum już tak. Dlatego najczęściej piszę w godzinach kiedy nikogo tu nie ma ;p Gram w 2 grach.

Tylko jedna uwaga - wykonanie ruchu w 1 grze a w drugiej nie może być czasem spowodowane czekaniem na kruka albo po prostu potrzebą namysłu. A może w tej grze umówimy się na brak prywatnych kruków? To rozwiązanie stosowane dość często na boardgamegeeku. Mogłoby przyspieszyć grę

drago3482
[Usunięty]

chętnie zagram

guzu
[Usunięty]

Martin napisał/a:

Tylko jedna uwaga - wykonanie ruchu w 1 grze a w drugiej nie może być czasem spowodowane czekaniem na kruka albo po prostu potrzebą namysłu.

myślałem o tym, post typu - muszę się zastanowić-przeliczyć-czekam na kruka załatwia sprawę

chociaż z drugiej strony umożliwia spore nadużywanie ;p

Martin napisał/a:

A może w tej grze umówimy się na brak prywatnych kruków? To rozwiązanie stosowane dość często na boardgamegeeku. Mogłoby przyspieszyć grę

jeśli tak chcecie nie mam nic przeciwko, tylko jak to wyegzekwować?

Rewolta
[Usunięty]

Bez kruków mówicie, już raz tak grałem, była to moja pierwsza gra (do tego klimatyczna chociaż wtedy znałem jedynie serial xD ), bardzo mi się spodobała, wszystko załatwiało się w polu gry i każdy jakoś dawał sobie radę ;)

Co do egzekwowania każdy siebie pilnuje i musimy sobie jakoś zaufać :D

Jestem jak najbardziej za .

Mieciu
[Usunięty]

Zglaszam się

Jazmatos
[Usunięty]

Hmm znaczy ja nie mam tak, że chciałbym kimś konkretnie grać, może po prostu nie chcę grać kilkoma frakcjami zbytnio. Chciałbym spróbować jakimś rodem, którym jeszcze nigdy nie grałem (na forum, chociaż Arrynem czy Targiem, Tullym to w sumie nigdy nie grałem tak w ogóle).

Odnośnie braku kruków, hmm niby to faktycznie przyśpieszy i mógłbym być za tym, ostatecznie często na żywo niektórzy tak grają jak sobie jakiś karteczek nie wprowadzą albo czegoś takiego. Tylko z wyegzekwowaniem będzie problem. Bo ufanie sobie tutaj nie ma nic do rzeczy bo w grze o tron wygrywasz lub przegrywasz nie ma pośrednich stadiów i środki nie mają znaczenia :P Tylko system donoszenia mógłby tu coś dać, a to by było słabe :D

Po prostu możemy zdeklarować przed grą wszyscy, że ograniczymy prywatne wiadomości do niezbędnego minimum, żeby nie było tak jak przed niektórymi turami w 46, że wysyłałem po 15-20 wiadomości :P

Tak po przeglądnięciu mapy stwierdzam, że nie chce grać Lannisterem, Greyjem, Barą (bo za często nim gram) oraz może Arrynem jeśli nie wprowadzimy u niego jakiś zmian, bo na serio ma przesrane to z mobilnością, nie może zająć żadnego zamku w 1 turze.. owszem Arryn dzięki temu nie zostanie rozgromiony, ale zanim się rozkręci to sądzę że ktoś zdąży już wygrać, dodatkowo ograniczona farma, bo skoro ciągle musi się przegrupowywać to w zbyt wielu turach UW nie położy, jeśli chce walczyć o zwyięstwo.
Stark w sumie dostał spory boost w porównaniu z 46, 55 można stwierdzić że teraz należy do najsilniejszych frakcji.
Ostatnio zmieniony przez Jazmatos Pią 30 Maj, 2014, w całości zmieniany 3 razy  

lord mormont
[Usunięty]

też się skuszę jeśli jest taka możliwość :lol:

Martin
[Usunięty]

Wyegzekwowanie jest brdzo proste - wszyscy się umawiamy że nie wysyłamy i tyle, a jeśli ktoś jakiegoś kruka by jednak dostał to może o tym powiedzieć mistrzowi gry, nawet dać dostęp do swojego konta żeby sprawdził i MG może taką osobę wyrzucić. Ale c'mon to tylko straszak. Jestem pewien, że nikt by nie oszukiwał.

Ograniczenie ilości kruków może nie przynieść skutku, bo nie wiadomo gdzie jest ta granica ;) Ja proponuję, żeby każdy się na ten temat wypowiedział jednoznacznie, tzn. TAK/NIE co do braku kruków i potem już po tym jak guzu wybierze graczy, będzie mógł policzyć która opcja wśród wybranych wygrała

Jazmatos
[Usunięty]

Martin napisał/a:
Wyegzekwowanie jest brdzo proste - wszyscy się umawiamy że nie wysyłamy i tyle, a jeśli ktoś jakiegoś kruka by jednak dostał to może o tym powiedzieć mistrzowi gry, nawet dać dostęp do swojego konta żeby sprawdził i MG może taką osobę wyrzucić. Ale c'mon to tylko straszak. Jestem pewien, że nikt by nie oszukiwał.

Ograniczenie ilości kruków może nie przynieść skutku, bo nie wiadomo gdzie jest ta granica ;) Ja proponuję, żeby każdy się na ten temat wypowiedział jednoznacznie, tzn. TAK/NIE co do braku kruków i potem już po tym jak guzu wybierze graczy, będzie mógł policzyć która opcja wśród wybranych wygrała

No to co napisałem, system donoszenia i sprawdzania tylko :P Jeśli wybór jest tylko między zero albo wszystko. To wybieram opcję zero, będzie się szybciej grało i nie będzie trzeba poświęcać czasu na spiski, które niby lubię ale za dużo trzeba myśleć i kruków wymieniać, a i tak ostatecznie ktoś Cię może wykiwać :P

Gog
[Usunięty]

ja zgłosiłem się w naborze jak coś:D baratheon na pewno ma zaczynac z jedną beczką będąc na srodku?:D
Ostatnio zmieniony przez Gog Pią 30 Maj, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Germanus
[Usunięty]

mapka Essos wygląda ciut inaczej.... północy kraniec ma być bardziej wydłużony, przy Pesos jest długa zatoka....

Odpowiedz do tematu