galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PBF 73 - Pole Gry
Autor Wiadomość
Beez
[Usunięty]

Wysłany: Sro 27 Maj, 2015   

Osobiście nigdy na to nie pozwalam - argumentacja jest prosta - zostawienie żetonu bądź jego brak może wpłynać na decyzję o dowódcy przeciwnika -> zrozumiałbym jakby gog po chwili poprawił się ale w moich prywatnych grach po rzuceniu dowódców nie można już zostawić żetonu... Uważam, że jest to normalny indywidualny błąd (taki sam jak zapomnienie o działaniu jakiegoś dowódcy) i widziałem nie jedną osobę przegrywającą grę z takiego powodu -> nawet w momencie podbijania 7 zamku gdy po chwili okazywało się że wciąż ma 6

Jednakże nie jest to moja gra więc whatever i tak kończe z grą na forum

Germanus
[Usunięty]

Beez napisał/a:
Jednakże nie jest to moja gra więc whatever i tak kończe z grą na forum

Leo why?

Beez
[Usunięty]

bo laguje w grach, a nic mnie tak nie denerwowało, jak grałem na początku, jak lagujący tak jak ja teraz ludzie :)

Gog
[Usunięty]

w/e :D mogę przegrać ;)

Germanus
[Usunięty]

ja bym Cię chętnie widział w moich grach, gdzie jest spokojne tępo gry :)

czarnylord23
[Usunięty]

To może zarządzę wspólne zwycięstwo, przypieczętowane przyszłym małżeństwem Daenerys Targaryen z Robertem Arrynem? :D

Beez
[Usunięty]

Wysłany: Czw 28 Maj, 2015   

myślę, że to bardzo dobre rozwiązanie - nikt nie będzie pokrzywdzony :)

Heh to może Germanus się do ciebie jeszcze kiedyś zgłosze :)

Germanus
[Usunięty]

Wysłany: Czw 28 Maj, 2015   

nie wiem czy będzie chciał zmienić cyca :razz:

czarnylord23
[Usunięty]

Wysłany: Sob 30 Maj, 2015   

Obiecana mapka końcowa:
http://i.imgur.com/8PgjDsy.jpg
;)

Germanus
[Usunięty]

Wysłany: Sob 30 Maj, 2015   

w Wysogrodzie jest jakiś ruch oporu, bo widzę garnizon....

Sebiszcze
[Usunięty]

Wysłany: Nie 31 Maj, 2015   

To zapewne AK - Armia Kwiatowa :wink:

Germanus
[Usunięty]

ja tylko krótko podsumuję.
To moja 2 gra w tym scenariuszu. Wszystko jest fajnie, ale wciąż jak dla mnie Baratheon nie ma większych szans zrobienia czegoś ciekawego :/

czarnylord23
[Usunięty]

Dobra, trochę się ogarnąłem, zrobiłem już najważniejszą część projektu na ten semestr to moje przemyślenia:

- Dotyczące zmian w kartach:

1) Stark - dość nudny komplet, zmieniłbym jeszcze jakąś inną kartę z symbolami na tekst, a na razie proponuję:
Cytat:
Ethan Glover [2] - Po bitwie możesz wydać 1 ŻW żeby podejrzeć wierzchnią kartę z talii Dzikich.
Jak ktoś już powiedział zdolność aktualna w sumie mało przydatna
Cytat:
Howland Reed [0] - Zignoruj specjalną zdolność karty rodu przeciwnika. Możesz natychmiast użyć tej specjalnej zdolności jakby była opisana na tej karcie
. A taki dodatek, no bo czemu nie? :D

2) Martell - za dobry troche, jak wspominał Jaszczur Arianne w pdst jest kontrą na Lorasa, tutaj nie ma Lorasa to i Arianne nie powinno być. Doran najbardziej pogrąża Baratheona, a on i tak ma często więc i jego zmienię na coś np. takiego:
Cytat:
Elia Martell [1] - Jeżeli przegrasz bitwę możesz wziąć ze swojego stosu kart odrzuconych kartę "Oberyn Martell" i / lub "Doran Martell".

Cytat:
Doran Martell [0] - Po bitwie możesz podejrzeć 2 wierzchnie karty z dowolnej talii Kart Westeros. Następnie jedną połóż na wierzchu talii, a drugą na spodzie talii.

3) Tully
Brynden rzadko używany, nieklimatycznie zmienię go chyba na:
Cytat:
ser Brynden Tully [3] - Natychmiast usuń dowolny żeton Wsparcia znajdujący się na dowolnym obszarze.

4) Tyrell
Narzekano również na [3], że nieprzydatna, więc zmienię:
Cytat:
Mathis Rowan [3] - Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz przesunąć swoje jednostki z obszaru ogarniętego bitwą na dowolne sąsiadujące obszary. Jeśli obszar opuszczą wszystkie jednostki, gracz może zostawić na tym obszarze żeton władzy, aby ustanowić nad nim kontrolę.

Co do terenów: szykowałbym totalną zmianę u Baratheona, łącznie z zamkiem portowym graniczącym z Południowym Wąskim Morzem. Może dam jakąś mapkę niedługo. ;)
Mam jeszcze pytanie do wszystkich: Która wersja lepsza, z zamkiem na Złotym Zębie czy Silverhill? A co byście powiedzieli na połączenie tych obszarów? :D (Chociaż szczerze wyglądałoby to trochę głupio)

Czarny Jaszczur
[Usunięty]

Wysłany: Pon 15 Cze, 2015   

Czekałem na jakieś ciekawe wypowiedzi zwycięzców na temat rozgrywki ale chyba się przeliczyłem. Potem sam zacząłem zwlekać z podsumowaniem rozgrywki i dopiero teraz się za to zabrałem :roll:

Przede wszystkim dziękuje prowadzącemu za rozgrywkę, trochę się nam rozwlekła w czasie ale wina leżała bardziej po stronie kilku graczy ;)

Opinie na temat balansu były już opisywane po zakończeniu bliźniaczej rozgrywki (PBF #74 ) ale warto przypomnieć największe bolączki.
Jako Tyrell zacznę od psioczenia na Martella i jego OP pozycję, tak na mapie, jak i w kartach. Dla przypomnienia wypowiedź Beeza który również grał Tyrellem w mojej grze:
Cytat:
Popsioczę sobie na karty jeszcze - Karta: Mathis Rowan [3] - Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz przesunąć swoje jednostki z obszaru ogarniętego bitwą na wybrane sąsiadujące obszary lądowe, które kontrolujesz. Jeśli obszar opuszczą wszystkie jednostki, gracz może zostawić na tym obszarze żeton władzy, aby ustanowić nad nim kontrolę. - jest zwyczajnie bezużyteczna. Jakby chociaż możnaby się przesuwać na neutralne tereny, a tak to znalezienie sytuacji w której będzie ona użyteczna graniczy z cudem - mogę zdecydowanie stwierdzić, że wolałbym pojedyńczą wieżę na tej karcie. I spokojnie przetrawiłbym brak karty Lorasopodobnej gdyby nie karta Ariannepodobna u Martella, na która Tyrell w tej wersji nie ma żadnej kontry. Ani blokowania tekstu (co wprowadziłoby dodatkowo interakcje jeśli chodzi o Dorana Martella), ani Lorasa. Arianne w zamysle miała być przeciwwagą dla Lorasa, a tutaj jest zwyczajnie buforem bezpieczeństwa nie do obejścia.

Mathis Rowan, jako karta o sile [3], jest kompletnie bezużyteczna i tutaj całkowicie zgadzam się z Beezem odnośnie zmiany tej karty na chociażby tą zaproponowaną przez Ciebie, z jednoczesnym całkowitym reworkiem Eli Martell. Zastanawiam się jednak czy proponowane przez Ciebie zmiany u Martella jeszcze bardziej go nie dokokszą. Dodatkowo zamieniłbym Quentina Tyrella z [miecz] na [wieże] ponieważ przy takiej nawałnicy mieczy u przeciwników bardzo ciężko ustać na nogach z jedną wieżą w talii. Usunąłbym także most Trzy Wieże - Starfall, skazywanie na konflikt w tym miejscu wychodzi na dobre tylko pomarańczowemu ;)

Cytat:
3) Tully
Brynden rzadko używany, nieklimatycznie zmienię go chyba na:
Cytat:
ser Brynden Tully [3] - Natychmiast usuń dowolny żeton Wsparcia znajdujący się na dowolnym obszarze.

Żeton wsparcia przeciwnika z którym obecnie walczysz lub który wspiera obecnie Twojego przeciwnika. Figol złośliwie usuwał moje wsparcia i jestem cięty na ta kartę. Jak jeszcze zacznie się tą karta usuwać kluczowa wsparcia morskie z druiego końca mapy to koniec :P

Całkowicie przemodeluj tereny Baratheona!

Gog
[Usunięty]

Wysłany: Pon 15 Cze, 2015   

z morzami problem :o często patowe sytuacje :p ja przez 4 tury nie moglem starkowi wbic w 3 statki :D

Odpowiedz do tematu