galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Postać - Wiedźma
Autor Wiadomość
Raiin

Dołączył: 04 Sty 2007
Posty: 16
Skąd: Metropolis
Wysłany: Pon 27 Sie, 2007   Postać - Wiedźma

Bismillah

Proszę o korektę :

- losuję wiedźmę
- przy wywoływaniu ujawniam kartę
- akcja, czyli ciągnę dukatki albo dzielnice
- wykonuję swoją ture wiedźmą, tzn buduję dzielnice ?
- ogłaszam na sam koniec, że atakuję (niech będzie) kupca
- pojawia się kupiec
- gracz kupca wykonuje swoją akcję, czyli bierze dukatki lub dzielnice
- gracz ten kończy swoje ruchy
- do gry wchodzi wiedźma

tu dylematy :

- wiedźma buduje w swojej dzielnicy, ale czy kartami dzielnic swoimi czy kupca ?
- czy wiedźma może skorzystać ze zdolności specjalnych opętanej postaci ?
_________________
- Raiin -
"Zejdź mi z oczu spaprana konfiguracjo."
 
 
Sztefan


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 49
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 27 Sie, 2007   Re: Postać - Wiedźma

Masz samoróbke bez instrukcji? Postać wiedźmy jest opisana dokładnie na przedostatniej stronie... Zresztą z samej karty wynika, że powyższy post nie pokazuje prawidłowe działania wiedźmy.


Raiin napisał/a:
Bismillah

Proszę o korektę :

- losuję wiedźmę
- przy wywoływaniu ujawniam kartę
- akcja, czyli ciągnę dukatki albo dzielnice
- wykonuję swoją ture wiedźmą, tzn buduję dzielnice ?

NIE! Nie masz w tym momencie tury

- ogłaszam na sam koniec, że atakuję (niech będzie) kupca

Nie ważne, czy zrobisz to na samym początku, czy potem, w każdym razie wykonujesz tylko akcję i wybierasz postać do oczarowania

- pojawia się kupiec
- gracz kupca wykonuje swoją akcję, czyli bierze dukatki lub dzielnice
- gracz ten kończy swoje ruchy
- do gry wchodzi wiedźma


Raiin napisał/a:

tu dylematy :

- wiedźma buduje w swojej dzielnicy, ale czy kartami dzielnic swoimi czy kupca ?


Wiedźma to dodatkowa postać, która zastepuje zabójcę z podstawki. To nie przypadek... Zabójca eliminował postać całkowicie. Wiedźma jak oczaruje postać, któa jest w grze, to tamta postać przynajmniej wykona akcje. A jak oczaruje postać, której w tej rundzie nia ma, to sama nie zbuduje dzielnicę. W sensie wykorzystujesz swoje karty, budujesz dzielnice u siebie.

Raiin napisał/a:

- czy wiedźma może skorzystać ze zdolności specjalnych opętanej postaci ?


zdecydowanie tak
 
 
admin
Site Admin

Dołączył: 24 Paź 2004
Posty: 24
Wysłany: Pon 27 Sie, 2007   

Raiin proszę zadawaj pytania w jednym temacie a nie do każdego pytania oddzielny temat.
 
 
Raiin

Dołączył: 04 Sty 2007
Posty: 16
Skąd: Metropolis
Wysłany: Pon 27 Sie, 2007   

Bismillah

Adminie :
Bardzo przepraszam, ale każde moje pytanie jest osobnym tematem i nie są one powiązane ze sobą niczym więcej jak samą grą.

Może za jakiś czas ktoś będzie szukał odpowiedzi i łatwiej mu będzie trafić po temacie niż zagłębiając się w lekturę kilku stron, bo gdzieś tam, na okazje opisu konwentu ktoś zadał, a ktoś inny odpowiedział na jakieś pytanie.

To chyba normalny sposó urzędowania na każdym forum ?

Co do kwestii Wiedźmy, to dzięki za informacje. W mojej samoróbce nie ma instrukcji obsługi - wziąłem ją od karcianej gry Pokemon.

W jednej kwestii nadal nie jestem przekonany, zwłaszcza, że została przedstawiona odpowiedź bazująca na mętnych argumentach.
Ponawiam zatem.

:arrow: Wiedźma opętała jakiegoś innego bohatera. W jego turze buduje w swojej dzielnicy, ale czy kartami dzielnic swoimi czy swego celu ?

W instrukcji obsługi nie ma tego jasno postawionego, a na dobrą sprawę skoro ma się dostęp do czyjejś kasy, to równie dobrze można mieć dostęp do jego kart Dzielnic, true ?
_________________
- Raiin -
"Zejdź mi z oczu spaprana konfiguracjo."
 
 
Sztefan


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 49
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 27 Sie, 2007   

Raiin napisał/a:


To chyba normalny sposó urzędowania na każdym forum ??


To kwestia przyzwyczajenia. Mi się zdaje, że raczej jest zakładany jeden wątek "zasady" i tam są wszystkie pytania i odpowiedzi odnosnie zasad. Tak wiadomo, że pytania o reguły są w jednym temacie. Inaczej wchodzimy w dział Cytadela i mamy wszystko wymieszane. Tamat typu "jak działa architekt" a obok "ile tawern powinno być w talii". Z drugiej strony przebijanie sie przez np. 20 stron o regułach też może być niewygodne. Kwestia ustalenia zasad, czy ma byc tak, czy inaczej.



Raiin napisał/a:

W instrukcji obsługi nie ma tego jasno postawionego, a na dobrą sprawę skoro ma się dostęp do czyjejś kasy, to równie dobrze można mieć dostęp do jego kart Dzielnic, true ?


brzmi logicznie, tylko, że nie masz dostępu do kasy ofiary... wiedźma przejmuje tylko "akcję budowania" i zdolności specjalne postaci. Musisz jednak używać swoich zasobów. Jak na przykład oczarujesz kupca to dostajesz złotą monetę za każdą zieloną dzielnicę jaką masz wybudowaną u siebie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.08 sekundy. Zapytań do SQL: 12