galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyspa strachu
Autor Wiadomość
ziober80
[Usunięty]

Wysłany: Czw 11 Gru, 2008   Wyspa strachu

Witam,

Ostatnio kupiłem dodatek Wyspę Strachu i mam problem z interpretacją zasad dotyczących tzw. "kafelków".
a. Czy ktoś mógłby mi wskazać, kiedy "kafelek" umieszcza się na mapie i jakie są jego skutki (w uproszczeniu)?
b. Czy przed umieszczeniem "kafelka" oznaczającego równiny można przemieszczać się pomiędzy wyspami piechotą?
c. Wreszcie, czy jak dwie wyspy są połączone "kafelkiem" oznaczającym równiny, to czy droga morska (przebiegająca w tym samym miejscu) wówczas jest definitywnie zablokowana?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Ziober

PS. Jako, że jest to mój inauguracyjny post, pozdrawiam wszystkich graczy. Przy okazji życzę udanych rozgrywek na wyspach.

dorota
[Usunięty]

Wysłany: Czw 18 Gru, 2008   

trudno mi odpowidziec bo sama nie do konca zrozumialam, ale mysle ze te kafelki oznaczone numerami kladzie sie po rozstrzygnieciu wydarzenia w danym miejscu. po ich polozeniu juz sie w tym miejscu nie rozstrzyga zadnej przygody.
natomiast nie mam pojcia na jakiej zasadzie umieszcza sie 3 pozostale kafelki, i czy wchodzac na ruiny roztrzyga sie przygode- pewnie tak- ale z ktorej talii, morskiej?

mysle ze jak sie polaczy wyspy rownina to juz nie mozna przeplynac, takie jednoczesnie udogodnienie i utrudnienie

ziober80
[Usunięty]

Wysłany: Czw 18 Gru, 2008   

Witam,

dzięki za odpowiedź i wskazówki. Zanim jednak pojawiła się odpowiedź rozegrałem kolejne partie gry, podczas których natrafiłem na karty wydarzeń, więc wiele się wyjaśniło. Faktycznie zatem od tych kart zależy, co dzieje się z kafelkami na planszy. Niestety nie przyglądam się kartom przed rozgrywką i stąd moje pytania, tym bardziej że pierwsza rozgrywka nie doprowadziła do wyciągnięcia zielonej karty wydarzenia (zapanowała konsternacja i pojawiły się pytania o inne wyspy tzn. przemieszanie się między wyspami).

Pozdrawiam

moonman
[Usunięty]

Wysłany: Pon 22 Gru, 2008   

czy Wy też nie macie symbolu Wyspy Strachu (ster) na przedmiocie SŁONECZNA ZBROJA PŁYTOWA?

ziober80
[Usunięty]

Wysłany: Wto 23 Gru, 2008   

Faktycznie, brak jest takiego oznaczenia na tej karcie.

moonman
[Usunięty]

Wysłany: Czw 01 Sty, 2009   

uff.. jakos udalo sie zamiast w Magie i Miecz zagrac w Wyspe.
ale i tak 1h - w sumie skonczylo sie na zielonych i jednej wyprawie na sasiednia wyspe.

pytania:
1. czyli te szesciokatne kafelki - wszystko bedzie wyjasnione w kartach przygod? kiedy dokladnie je ukladac itd.? bo w instrukcji nie znalazlem.

2. niektore zielone karty mozna zatrzymac jako wykonane zadania i niby zatrzymywac pod karta bohatera.
po co te zadania?

ziober80
[Usunięty]

Wysłany: Czw 01 Sty, 2009   

Odpowiedzi na pytania znajdziesz podczas rozgrywki - zarówno wykorzystywanie kafelków i zadań wynika z przebiegu gry i treści losowanych kart.

Pozdrawiam

zloty
[Usunięty]

Wysłany: Wto 06 Sty, 2009   

Troche ślimaczy sie te podróżowanie po morzu, nie wydaje wam się?, mało kart jest "kotwiczkowych" a za kazdym razem tzreba walczyć zeby dopłynąć gdzieś tzreba zmarnowac min 3 tury, wyporzyczenie statku płyniecie itp. strasznie sie ciągnie

Pajhi
[Usunięty]

Wysłany: Pią 09 Sty, 2009   

Zadam takie pytanie:
Przebieg tury podczas żeglowania:
Faza 1,2,3,4, i dochodzimy do piątej gdzie pisze "......Podczas tej fazy,oprócz wydawani punktów Doświadczenia,gracz może wydawać również żetony mapy,które pozwolą mu odnaleść WYSPĘ STRACHU lub Legendarne Przedmioty..........."
Wychodzi że z opisu że LP(Legendarne Przedmioty)można zdobyć TYLKO podczas żeglowania, podczas podróży po lądzie nie da się tego zrobić.

Jak dla Mnie trochę nie tak powinno być z LP,ale chciałem zwrócić uwagę że taki zapis istnieje w instrukcji.LP powinno się zdobywać także na suchym lądzie :twisted:
Jak wy widzicie ten zapis z LP z instrukcją?

Tei-chan
[Usunięty]

Wysłany: Sob 10 Sty, 2009   

Hmm to logiczne, że LP powinno zdobywać się też na suchym lądzie. Myślę, że może jakiś mały zapisek w tej sprawie powinnien pojawić się w FAQ albo erracie. Lub poprostu trzeba wprowadzić domową zasadę, która to skoryguje.

smoku
[Usunięty]

Wysłany: Nie 11 Sty, 2009   

Wcale w trakcie gry nie wyjaśniły się zasady z wszystkimi kafelkami.
Mam pytanie czy:
Kafelki z oznaczeniem cyfrowym układamy na planszy już na początku gry i
jeżeli tak to co z nimi robimy po rozstrzygnięciu wyzwania(czy odwracamy je na drugą stronę ,czy pozostają bez zmian).????????
Jeżeli pozostają bez zmian to kiedy je odwracamy???????

Sosza
[Usunięty]

Wyjaśniają się. Przeczytaj dokładnie karty zdarzeń.

smoku
[Usunięty]

Fakt wyjaśniły się.
Dla wszystkich szukających : kiedy i jak rozkładamy kafelki - decydują karty zdarzeń.
W każdym kolorze (zielony,żółty,karty przygód morskich itd.) jest karta , która wpływa na położenie kafelków.
Przed pierwszą rozgrywką ,dobrze jest przejrzeć wszystkie karty.

Pajhi
[Usunięty]

Wysłany: Pon 12 Sty, 2009   

smoku napisał/a:
Fakt wyjaśniły się.
Dla wszystkich szukających : kiedy i jak rozkładamy kafelki - decydują karty zdarzeń.
W każdym kolorze (zielony,żółty,karty przygód morskich itd.) jest karta , która wpływa na położenie kafelków.
Przed pierwszą rozgrywką ,dobrze jest przejrzeć wszystkie karty.

No właśnie kolego,aż się zdziwiłem jak przeczytałem że nie przeglądałeś kart przed rozgrywką.Zawsze jak zakupie jakąś grę wcześniej oglądam i czytam żeby wychwycić jakieś nieścisłości,uszkodzenia.

Tei-chan
[Usunięty]

Wysłany: Wto 13 Sty, 2009   

Ja też tak mam, że zawsze odrazu sprawdzam cała zawartość paczuszki. Lepiej już po otwarciu pudełka zajrzec czy czegoś nie barkuje aby potem w trakcie rozgrywki się nie zdziwić z lekka.

Odpowiedz do tematu