galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: admin
Sro 08 Wrz, 2010
Karta Tygodnia #2 - Król Kazador
Autor Wiadomość
Nemomon 
Grupa Wsparcia
Talisman~


Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 1449
Skąd: W-wa
Wysłany: Sob 05 Cze, 2010   Karta Tygodnia #2 - Król Kazador

Zeszłym razem przybliżyłem Głazocisk oraz jego Załogę. Głazocisk, kosztem naszych jednostek, pozwalał na efektywniejsze niszczenie Stolicy naszego przeciwnika. Załoga Glazocisku z kolei czyściła nam przedpole, dzięki czemu byliśmy w stanie zadać więcej obrażeń w Stolicę. A dzisiaj randomizer postanowił zaprezentować nam bohatera - Króla Kazadora:



Jest to jednostka i Bohater Krasnoludów o zaporowym koszcie 6+KKKKK. Posiada 6 punktów Wytrzymałości oraz Odporność 2 (zawsze, kiedy tej jednostce zostaną przydzielone obrażenia, anuluj 2 z tych obrażeń), co gwarantuje, że przynajmniej 1 turę będzie znajdować się w grze, zanim z niej zejdzie. Posiada też 3 punkty Siły, co jest dosyć wysoką wartością, przynajmniej biorąc pod uwagę inne jednostki i ich bazowe, niemodyfikowane, wartości tej cechy.

Jak to na króla przystało, posiada też jakąś zdolność, w sumie nawet adekwatną do jego tytułu. Mianowicie przeciwnicy mają utrudnioną możliwość wpływania na jego decyzje oraz niego samego. W mechanice gry wygląda to tak, że każda zagrywana na niego przez przeciwników karta lub Akcja będzie kosztować o 3 żetony zasobów więcej. W praktyce oznacza to, że albo przeciwnicy będą go ignorować, albo użyją karty, która definitywnie usunie go ze stołu. A potem zagrają maksymalnie jedną lub dwie inne karty, bowiem nie będą mieli wystarczającej ilości żetonów zasobów, żeby zrobić coś innego. Warto zwrócić też uwagę na to, że przeciwnicy i tak muszą zapłacić przynajmniej 3 żetony zasobów, jeżeli używają Akcji z którejś ze swoich kart aktualnie znajdujących się w grze.

Co więc można powiedzieć o Królu oraz, czy warto go przygarnąć do talii? Jego zaporowego kosztu minimum 6 nie unikniemy. Więc zagrać go możemy jedynie wtedy, gdy mamy już coś w grze, więc będziemy mogli zignorować jego koszt lojalności. Więc w połowie gry. Wtedy jednakże oczekujemy bardziej globalnego efektu, nie efektu, który wpływa sam na siebie. Kazador ma ładne parametry, ale jedyna jego zdolność jest taka, że trudno go zdjąć. I nic ponad. Należy też pamiętać, że w sporej liczbie przypadków po zagraniu Kazadora sami nie zrobimy nic, bowiem nie będziemy mieli za co. Do tego dochodzi jeszcze jego status Bohatera, który skutecznie będzie nam blokował strefę na inną, bardziej użyteczniejszą jednostkę.

Osobiście raczej nie zdecydowałbym się grać na nim. A już na pewno nie talią opartą na przymierzu z Imperium i/lub Wysokimi Elfami. Co prawda można dać jego 1 sztukę do talii, ale to raczej blokowanie sobie ręki oraz zasobów. W jego miejsce znajdzie się na pewno o wiele lepsza i użyteczniejsza karta. Albo cały komplet kart.

Do zobaczenia następnym razem!
_________________
GameKeeper - Polskie forum poświęcone Magii i Miecz i Relic.
 
 
Ajgor


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 371
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 07 Cze, 2010   

Niezły Bysior! :D
_________________
Black Ajgor - Vae Victis
 
 
Sxk


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 412
Skąd: Katowice
Wysłany: Pon 07 Cze, 2010   

Z tymi bohaterami trochę jak w battlu ze specjalnymi (przynajmniej w armii krasnali) poprzez ich wysoki koszt nie opłaca się ich wystawiać :D
 
 
kosma


Dołączył: 12 Lip 2010
Posty: 26
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 12 Lip, 2010   

Jak dla mnie kozak mimo kosztu. Dla gracza krasnoludzkiego obowiązkowa postać w talii :wink:
Świetna grafika
 
 
rafal861205 


Wiek: 33
Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 26
Wysłany: Pią 11 Mar, 2011   kwawa gorączka



Witam, mam pytanie odnośnie karty wsparcia dla Chaosu KRWAWA GORĄCZKA

Czy po dołączeniu tej karty do Króla Kazadora muszę płacić 3 żetony zasobów czy dopiero po zadaniu X obrażeń a może w chwili umieszczania żetonu zasobów na początku tury?
 
 
     
Nemomon 
Grupa Wsparcia
Talisman~


Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 1449
Skąd: W-wa
Wysłany: Pią 11 Mar, 2011   

Według mnie musisz zapłacić dodatkowe 3 żetony zasobów jedynie zagrywając krwawą gorączkę na Kazadora, bowiem tylko wtedy Kazador jest wybierany za cel. Akcja później nie wybiera swojego celu, bowiem niejako jest już dołączona do Kazadora. Aczkolwiek mogę się mylić, radzę więc poczekać na opinię ekspertów od Warhammera Inwazji.
_________________
GameKeeper - Polskie forum poświęcone Magii i Miecz i Relic.
 
     
DaRKeR 
OT- Inwazja


Wiek: 34
Dołączył: 21 Paź 2010
Posty: 1248
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią 11 Mar, 2011   

musisz dopłacić za zdolność Króla tylko przy zagrywaniu na niego tej karty. Ponieważ zagrywanie na jednostki dodatków to też akcją która wybiera na cel.
 
 
     
szymuss 

Wiek: 31
Dołączył: 23 Lis 2010
Posty: 97
Wysłany: Pią 11 Mar, 2011   

gdzie ta Nowa karta|?
_________________
Pchnął naprzód,w górę,w nią.Ciepło.Boże,tam przynajmnie byla ciepła...
 
     
dashi

Dołączył: 07 Sty 2011
Posty: 38
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 11 Mar, 2011   

po ostatnim udziale w turnieju stwierdzam że dorzuciłbym jednak Kazadora do decku -problemem nie jest zwykle wystawienie jednostki a utrzymanie jej w grze -jego wbudowana zasada (takie 3/4 żelaznej dyscypliny) utrudnia zagranie sporej liczby paskudnych kart...

koszt 6 zasobów nie jest aż taki zaporowy jak przyjdzie w miarę normalnie 6 zasobów można mieć w trzeciej turze -gorzej z lojalkami ale bywa że w środkowym momencie gry zostaje sporo żetonów... każdy kraś niech sam policzy sytuacje kiedy zbierał 6 lub więcej zasobów a po pociągnięciu kart mówił tylko "grasz :twisted: "

tak na marginesie w jednym z filmików darker grał z krasiami i po przejrzeniu ręki przeciwnika stwierdził "Króla Kazadora nie chcielibyśmy zobaczyć..." skoro więc taki gracz się go boi to jak można go nie włożyć do decku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 
     
Carnage
OT- Inwazja


Dołączył: 11 Sie 2010
Posty: 108
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 11 Mar, 2011   

Hmm... Król nie jest złą kartą, ale śmiem twierdzić że czasy świetności ma już za sobą...
Sam grałem kiedyś na jednej sztuce Kazadora w decku, ale było to już sporo battlepacków temu. W owym czasie nie sprawdzał się on jakoś niesamowicie - był po prostu mocną jednostką którą trudno obejść. Według mnie biorąc pod uwagę koszt to trochę za mało...
Kto jak kto ale Krasnale świetnych jednostek mają całe zatrzęsienie, a ich koszt jest na ogół dużo niższy. Porównując te droższe czyli o koszcie 4 wolę w swej talii widzieć takiego endgamera jak Zabójca Węży lub genialnego Duregana, który oprócz posiadania solidnych statystyk pozbywa się też całego małego szajsu (co w dobie szybkiego wrzucania małych jednostek na misję Imperium jest nieocenione).
Podsumowując - nie mówię że Król jest do kitu ale ja obecnie bym go nie przygarnął, a tym którzy jednak skuszą się na tego brodacza nie doradzałbym więcej niż jednej jego kopii w decku.
_________________

 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.15 sekundy. Zapytań do SQL: 13