|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
Gra o Tron PBF #5 - Swords in Blood - Nabór |
Autor |
Wiadomość |
Mortyr [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 15 Lip, 2012 Gra o Tron PBF #5 - Swords in Blood - Nabór
|
|
|
1. Zasady Rekrutacji:
- osoby hostujące inne gry mają pierwszeństwo;
- pozostali na zasadzie "kto pierwszy, ten lepszy".
Proszę zgłaszać się poniżej w tym temacie.
Jeśli ktoś wykruszy się podczas gry może wskazać zastępcę. Jeśli takowy nie zostanie wskazany będziemy szukać chętnego w tym temacie.
2. Zasady Gry:
- Rody rozlosuję po ustaleniu ostatecznego składu (6 graczy);
- gramy na zasadach II edycji + FAQ do niej;
- gramy BEZ kart Losu;
- wydarzenia są odkrywane jedną turę do przodu (tzn. na początku I tury pokazuję karty na II turę, po wykonaniu wydarzeń w II turze odkrywam karty na III turę itd.);
3. Warunki zwycięstwa (instrukcja str.16):
- gracz wygrywa natychmiast po zajęciu 7go (siódmego) zamku/twierdzy;
LUB
- po zakończeniu 10 tury wygrywa gracz z największą ilością zamków/twierdz;
- jeśli jest remis to wygrywa gracz z większą ilością twierdz;
- jeśli nadal jest remis to wygrywa gracz z wyższą pozycją na torze Zaopatrzenia;
- w rzadkim przypadku dalszego remisu wygrywa gracz posiadający więcej dostępnej władzy;
- ostatecznie podczas dalszego remisu wygrywa gracz z wyższą pozycją na torze Żelaznego Tronu.
4. Inne Zasady:
- mapę będę się starał uaktualniać przynajmniej co 6 ruchów (czyli pełną rundę na torze Żelaznego Tronu) lub częściej w przypadku skomplikowanych sytuacji;
- rozkazy i wszelkie tajne ruchy należy przesyłać do mnie na PW w temacie wpisując:
"Nazwa Rodu" - "Rozkazy/Bitwa/Kruk" etc.
Nie jest to żelazna zasada, ale pomoże mi połapać się w napływie informacji i nie pomylić niczego.
- poprawki można wprowadzać dopóki ruch nie zostanie ujawniony dopisując w temacie wiadomości "(zmiana)", "(poprawa)" etc.
- gracze mogą wymieniać między sobą jawne (posty na Polu Gry) lub tajne (PW, komunikatory) wiadomości, zawierać i łamać sojusze wedle woli, jak długo nie oszukują zasad gry (np. grając na dwóch kontach naraz). Ostatecznie wszystkim chyba zależy po prostu na dobrej grze;
- rozkazy należy przysyłać w ciągu jednego/dwóch dni (gracze niech się wypowiedzą jaka szybkość gry im odpowiada), co powinno pozwalać na rozegranie każdej tury w dwa/trzy dni (włączając licytacje, rekrutacje etc.).
5. Obecnie zrekrutowani:
1. Adam Badura (Baratheon) POTWIERDZONY
2. gamaliel (Martell) POTWIERDZONY
3. pulkownik (Tyrell) POTWIERDZONY
4. TERF (Lannister) POTWIERDZONY
5. Shutt (Greyjoy) POTWIERDZONY
6. DarkYoung (Stark) POTWIERDZONY
Rezerwa:
7. Balerion
8. Dredzilla |
Ostatnio zmieniony przez Mortyr Sob 21 Lip, 2012, w całości zmieniany 17 razy |
|
|
|
 |
Adam Badura [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 16 Lip, 2012
|
|
|
Chętnie zagram. |
|
|
|
 |
toszt [Usunięty]
|
|
|
|
Patrząc przez pryzmat np #3 uważam, że lepiej się gra z kartami losów bitwy, bo bitwa zmienia się z chłodnej matematyki i każda potyczka to jakieś ryzyko. Jeśli byłyby losy bitwy, ja bym się skusił na udział (byle nie Greyjoyami ) |
|
|
|
 |
Adam Badura [Usunięty]
|
|
|
|
Nigdy nie grałem z Losami. Nie sądzę, żebym je polubił, ale sprawdzić warto, więc mogę zagrać z Losami (ale mogę też i bez). |
Ostatnio zmieniony przez Adam Badura Pon 16 Lip, 2012, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Mortyr [Usunięty]
|
|
|
|
Osobiście jestem wielkim antyfanem kart losu, grałem z nimi dwa razy i zniknęła gdzieś ta "strategiczność" i duch GoTa ale...
Ostatecznie gra jest dla graczy, jako GM dostosuję się jeśli większość przegłosuje karty Losu. |
|
|
|
 |
toszt [Usunięty]
|
|
|
|
Mortyr napisał/a: | Osobiście jestem wielkim antyfanem kart losu, grałem z nimi dwa razy i zniknęła gdzieś ta "strategiczność" i duch GoTa ale...
Ostatecznie gra jest dla graczy, jako GM dostosuję się jeśli większość przegłosuje karty Losu. |
U nas na planszy w 'realu' właśnie po dodaniu losów gra nabrała nowego wymiaru. Każda bitwa nawet najlepiej zaplanowana może pójść nie tak jak chcesz, nawet wygrywając możesz czasem ponieść straty, a przy tym zdaje się połowa kart jest 'zerowa'. Startegiczność zostaje, kończy się myślenie 'zaatakuję go, bo i tak ma słabych dowódców', a trzeba myśleć 'z okładem'. Ale jak widać, ile osób tyle opinii Jeśli znajdą się pozostali chętni na losy bitwy, to możesz mnie śmiało dopisać do listy. |
|
|
|
 |
gamaliel [Usunięty]
|
|
|
|
Potwierdzam chęć zagrania.
Dobrze że gramy bez kart losu. |
|
|
|
 |
pulkownik [Usunięty]
|
|
|
|
Zgłaszam chęć udziału. |
|
|
|
 |
Biały [Usunięty]
|
|
|
|
Też mógłbym. Bez losów jeśli chodzi o mnie. |
|
|
|
 |
TERF [Usunięty]
|
|
|
|
ja tez sie zglaszam
osobiscie bez kart losow orazz mysle ze 1 dzien na rozkazy to odpowieni termin i jak by komus to nie pasowalo to niech sie zastanowi nad udzialem (wiadomo sa skutki losowe ktorych nie da sie przewidziec) lecz plynna gra jest znacznie przyjemniejsza
edit mam nadzieje ze wymiana rodo po losowaniu miedzy graczami za obustronna zgoda nie sprawi problemow i jest dozwolona |
|
|
|
 |
toszt [Usunięty]
|
|
|
|
Widzę przewagę graczy liczących, w takim razie ja odpadam.
Będę kibicował! (hmm.. może założy się jakiś wątek dla kibiców i komentatorów ) |
|
|
|
 |
Biały [Usunięty]
|
|
|
|
Nie no jeden dzień na rozkaz to trochę lipa moim zdaniem, człowiek raz zabaluje i co odpada z gry? Chociaż 2 dni. |
|
|
|
 |
Mortyr [Usunięty]
|
|
|
|
UPDATED
Biały napisał/a: | Nie no jeden dzień na rozkaz to trochę lipa moim zdaniem, człowiek raz zabaluje i co odpada z gry? Chociaż 2 dni. |
To nie jest nieprzekraczalna granica. Ogólnie chodzi o to żeby każdy starał się wykonywać ruchy jak najszybciej, aby inni nie musieli czekać.
Wiadomo - komuś coś wypadnie, tudzież zaśpi - nic strasznego się nie stanie. Żadnego wyrzucania z gry. Ten jeden dzień jest podany orientacyjnie, żeby ze dwa, trzy razy dziennie wejść na forum i ruszyć sytuację do przodu.
Tyle z mojej strony.
toszt napisał/a: | Widzę przewagę graczy liczących, w takim razie ja odpadam.
Będę kibicował! (hmm.. może założy się jakiś wątek dla kibiców i komentatorów ) |
No trudno, może kiedyś i ja się przekonam do kart losów. Jak narazie decyduje głos większości.
TERF napisał/a: | edit mam nadzieje ze wymiana rodo po losowaniu miedzy graczami za obustronna zgoda nie sprawi problemow i jest dozwolona |
Po wylosowaniu rodów można się zamieniać, po prostu niech obaj gracze napiszą w tym temacie o takiej zamianie zanim zaczniemy grę. :] |
|
|
|
 |
TERF [Usunięty]
|
|
|
|
no to jeszcze jednego nam brakuje |
|
|
|
 |
toszt [Usunięty]
|
|
|
|
TERF napisał/a: | no to jeszcze jednego nam brakuje |
Towarzystwo zacne, więc zmotywuję niepewnych i wahających się. Jeśli do 18stej godziny nikt konkretny się nie zgłosi, to zgłaszam moją kandydaturę, jakoś przegryzę ten brak losów bitwy O ile inni gracze nie mają nic przeciwko, rzecz jasna |
|
|
|
 |
|
|