galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Thalin a mroczna fala
Autor Wiadomość
himramir
[Usunięty]

Wysłany: Nie 20 Sty, 2013   Thalin a mroczna fala

Jak waszym zdaniem ma się Thalin do mrocznej fali ?

1. Przydzielam Thalina do wyprawy
2. odkrywam z talii spotkań wroga z "mroczna fala". Wróg ma 1 pkt życia
3. Jako, że Thalin jest przydzielony do wyprawy, zadaję 1 pkt obrażeń każdemu wrogowi odkrytemu z talii spotkań.

Jako, że taki wróg ma "mroczną falę" ale właściwie zanim wejdzie do SP dostaje 1 pkt. obrażeń, to czy należy wylosować kolejną kartę z talii spotkań ?

Moim zdaniem nie, ponieważ ginie od razu po wylosowaniu a mroczną falę według instrukcji rozpatruje się po rozpatrzeniu akcji/odpowiedzi/ opisu na karcie danego wroga - tych nie rozpatruję, bo wróg ginie a więc mroczna fala także nie zadziała.
Zgadzacie się ?

Szuli
[Usunięty]

Wysłany: Nie 20 Sty, 2013   

Sądzę,że tak.

Kulgan
[Usunięty]

Wysłany: Nie 20 Sty, 2013   

Wróg ginie zanim odpala się zdolność Mroczna Fala - zostało to definitywnie wyjaśnione przez twórców gry. Wrony ze Wschodu dzięki temu nie mnożą się w nieskończoność :mrgreen:

zvish
[Usunięty]

Wysłany: Pon 21 Sty, 2013   

I potrafi to doprowadzić do niezłego kombosa. Wrony wracają to TS, i jeżeli w trakcie rozgrywki nie przejdą gdzieś jako cień, to może się zdażyć że tylko ona pozostaną, wówczas Thalin na wyprawę i rządzimy. TS ulega dzięki zdolności wron specyficznmu miłemu dla nas, a nie miłemu dla gry zawieszeniu :D
Raz mi się prawie tak zrobiło :D

himramir
[Usunięty]

Dzięki za odpowiedzi. Zatem grałem dobrze. Od razu dodam, że miałem taką sytuację w "powrót do mrocznej puszczy". Przeszedłem ten scenariusz już za drugim podejściem (SOLO) więc poziom trudności = 7 wydaje mi się zawyżony

wojo
[Usunięty]

7 zdecydowanie dla tego scenariusza jest właściwa (solo bo w więcej osób jest łatwo). Nie jest to może trudność Ucieczki z Dol Guldur ale scenariusz jest bardzo trudny solo. Zagrożenie w końcu leci o przynajmniej 4 punkty na turę - więc standardowo masz maks 5/6 tur na przejście często mniej, dodatkowo przynajmniej jedna czy dwie rundy gdy nie możesz zagrywać kart. Oczywiście są czasem łatwiejsze podejścia ale ogólnie nie ma kaszki z mleczkiem. Sprawdź czy wszystko grałeś dobrze.

himramir
[Usunięty]

Przeszedłem za drugim razem bo nie wychodzili mi praktycznie trudni wrogowie.3x obniżyłm poziom - 2 razy o 6 i raz o 5. Także być może miałem szczęście ale błędów na pewno nie popełniłem.

wojo
[Usunięty]

W takim razie pozostaje pogratulować. Polecam pograć jeszcze trochę i zobaczyć czy talię masz na tyle mocną aby wygrywać ponad 50 %.

Ponadto zauważyłem że Aragorn (z wiedzy) rozwala ten scenariusz znacznie go ułatwiając. Ogólnie chyba był znacznie trudniejszy w swoim czasie i niż przy pełnej puli kart.

crabtree
[Usunięty]

wojo napisał/a:

Ponadto zauważyłem że Aragorn (z wiedzy) rozwala ten scenariusz znacznie go ułatwiając. Ogólnie chyba był znacznie trudniejszy w swoim czasie i niż przy pełnej puli kart.
Praktycznie każdy stary scenariusz jest dużo łatwiejszy do rozegrania gdy ma się komplet kart. Kiedyś Ucieczka z Dol Guldur sprawiała nam problemy, a teraz przechodzimy ją raz za razem. To samo tyczy się całego cyklu Mrocznej Puszczy.

wojo
[Usunięty]

Masz rację oczywiście. Z tym że nie wszystkie scenariusze tak mocno tracą przez jedną kartę jak PdMP. Dol Guldur nadal jest bardzo trudny solo (nawet przy pełnej puli kart) a inne scenariusze podają się dopiero gdy dołożymy całe stado nowych kart.

himramir
[Usunięty]

Dla mnie i tak nadal jest nie do przejścia starcie u stóp samotnej skały. Kosmos.
Może z kartami z Khazad Dum będzie prościej

wojo
[Usunięty]

Bardzo ciekawe jest to co piszesz jako, że Starcie u stóp samotnej skały choć uważane za dość trudne solo raczej jest uznawane w kategorii "do przejścia solo". Jak najbardziej można to zrobić używając kart z podstawki i dwóch pierwszych dodatków (mnie się udało).

Bardzo możliwe że wynika to z tego że masz swój własny styl składania talli, który w jednym przypadku działa świetnie (Powrót do MP) w innych trochę gorzej (Starcie ...). W każdym razie jak gdzieś już pisałem (i nie tylko ja) kluczem do Samotnej skały jest uzbrojenie się w sprzymierzeńców po zęby w pierwszym etapie i eliminowanie trolli pojedynczo.

himramir
[Usunięty]

Zgadza się ale ja mam 2 problemy - utrzymać niski poziom zagrożenia (płacąc z odp. karty, które je obniżają) i równocześnie kupować sprzymierzeńców. Zawsze obrywam albo prze PZ albo przez małą liczbę sprzymierzeńców.

zvish
[Usunięty]

himramir napisał/a:
Zgadza się ale ja mam 2 problemy - utrzymać niski poziom zagrożenia (płacąc z odp. karty, które je obniżają) i równocześnie kupować sprzymierzeńców. Zawsze obrywam albo prze PZ albo przez małą liczbę sprzymierzeńców.

No ja dopiero po 4 rozdrywkach tego scenariusza, ale cieszy mnie bo jest srogi, niestety Polowanie na golluma chodź bardzo przyjemne to nie zbyt było trudne. Ale Starcie nieźle podniosło poprzeczkę. Zwłaszcza wory mają tutaj jak dla mnie wiele wspólnego z moimi porażkami. Niejednokrotnie jak bohater wpada do wora to wszystko zaczyna lecieć jak domino. Jednak mam też jak przedmówca, albo poziom zagrożenia w drugim etapie powyżej 34 i z tego kaplica, albo za małe dozbrojenie. Ale cała zajawka w kombinowaniu i dlatego mnie to cieszy:D

Odpowiedz do tematu