galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasadzka vs. Długa Zima
Autor Wiadomość
Venar
[Usunięty]

Wysłany: Sro 06 Lut, 2013   Zasadzka vs. Długa Zima

Witam

Wczoraj mieliśmy podczas gry małą kontrowersję, która chcielibyśmy wyjaśnić.

W czasie fazy Pola Bitwy deklaruję atak wybierając strefę. Przeciwnik, deklaruje "Zasadzkę" a ja chcę zagrać Długą Zimę.

Według mnie mogę cofnąć mu rozwinięcie na rękę i tym samym nie będzie rozpatrywana "Zasadzka", według przeciwnika nie mogę.

Moja argumentacja:
Każda czynność w grze to akcja, więc w "odpowiedzi na" zasadzkę mogę zagrać mającą na celu usunięcie z gry karty rozwinięcia, które może być zasadzką. Czy to poprzez "Długą zimę", "Ładunek wybuchowy" czy tez inną kartą działającą na rozwinięcia. Wszystko w myśl zasady, że akcje rozpatrujemy od końca. A więc najpierw rozpatrujemy usunięcie rozwinięcia a dopiero potem zasadzkę, która nie może mieć miejsca gdyż rozwinięcia/zasadzki nie ma już w grze.

Dzięki za ewentualne sugestie.

Pollus
[Usunięty]

Wysłany: Sro 06 Lut, 2013   

Wydaje mi się że nie możesz, bo ZASADZKA to nie akcja a cecha, na którą nie da się odpowiedzieć.

Venar
[Usunięty]

No tak, ale samo "wydaje mi się" mnie nie przekonuje. W opisie zasad nie jest nic napisane, że nie można w żaden sposób oddziaływać na zasadzkę. Wprawdzie nie jest tez napisane, że można ale fajnie jakby ktoś to jednoznacznie określił...

alanbdg
[Usunięty]

Kolejnosc jest nastepujaca:

1. deklaracja strefy, ktora chcesz zaatakować
2. okno akcji
3. deklaracja atakujacych
4. okno akcji
5. zasadzki
....

innymi słowy: miałeś dwa okna akcji żeby cofnąć potencjalną zasadzkę (pkt. 2 i 4)
Jeśli tego nie zrobiłeś to zasadzka wchodzi. To nie jest akcja a efekt trwały.
Wyjatek jak na razie stanowi nowa legenda HE, ktora mowi: gdy ta legenda atakuje, ODWRÓC WYBRANE ROZWINIĘCIE, jesli jest todnostka z cecha zasadzka, rozpatrz efekt tak jakby jednostka wlasnie zastawila zasadzke (nie wiem czy doslownie, ale tak to z grubsza brzmi)

tutaj po zadeklarowaniu legendy jako atakujacego, gracz HE chce odpalić akcje przy użyciu wybranego rozwinięcia. Wtedy w odpowiedzi mozesz zagrac dlługa zime i pokrzyzowac mu plany

Venar
[Usunięty]

Cytat:
To nie jest akcja a efekt trwały.

Gdzie znajdę tą informację?

Podsumowując - rozpatrując efekt zasadzki - nie działa tzw "w odpowiedzi na..." ?

Pollus
[Usunięty]

Cytat:
Cytat:
To nie jest akcja a efekt trwały.

Gdzie znajdę tą informację?

Podsumowując - rozpatrując efekt zasadzki - nie działa tzw "w odpowiedzi na..." ?

a masz przed Zasadzką napisane AKCJA, albo WYMUSZONY? Nie masz, więc to jest efekt trwały.

Venar
[Usunięty]

Cytat:
W Warhammerze: Inwazji LCG występują cztery
rodzaje efektów kart. Te efekty to: akcje, wymuszone
efekty, trwałe efekty i słowa-klucze.

ZASADZKA to słowo-klucz a nie trwały efekt. I w żadnym miejscu nie jest napisane, że na słowo-klucz nie można zagrywać akcji, jak choćby ta którą opisałem powyżej.
Jeśli jest a ja się nie doczytałem to poproszę o informację.

Pollus
[Usunięty]

Wysłany: Czw 07 Lut, 2013   

Rzeczywiście moja pomyłka w nazewnictwie. Jest to słowo-klucz. Ale na niego też nie odpowiesz tak jak na inne. Przykładowo kontratak, czy zwiad, to nie są akcje. Tylko na akcje można odpowiadać.

Venar
[Usunięty]

Wysłany: Czw 07 Lut, 2013   

Ok, dzięki za info.

Odpowiedz do tematu