galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Usuń z gry, odrzuć z gry, odrzuć...
Autor Wiadomość
TomB
[Usunięty]

Wysłany: Sro 13 Lut, 2013   Usuń z gry, odrzuć z gry, odrzuć...

Po latach gry naszła mnie mała wątpliwość. Czy ktoś może zdefiniować takie terminy, jak: odrzuć z gry (usuń z gry) i odrzuć? Lub wskazać w instrukcji/faq, gdzie to jest zdefiniowane?

gregvip
[Usunięty]

Wysłany: Sro 13 Lut, 2013   

Cytat:
Usunięte z gry
Podczas rozgrywania tego scenariusza gracze mogą otrzymać polecenie usunięcia kart z gry. Kiedy karta zostaje usunięta z gry, należy ją odłożyć na bok i do końca gry ignorować. Kart "usuniętych z gry" nie należy umieszczać na stosie kart odrzuconych, a efekty, które cofają karty ze stosu kart odrzuconych, nie wpływają na takie karty.

Instrukcja do zestawu przygodowego "Podróż do Rhosgobel" z "Cieni Mrocznej Puszczy"

TomB
[Usunięty]

Dobra, porównałem sobie wersję angielską i polską:
- removed from the game (usuń z gry) - karta już nie jest brana pod uwagę w dalszej rozgrywce;
- discard from play (odrzuć z gry) - karta trafia na stos kart odrzuconych;
- discard (odrzuć) - karta trafia na stos kart odrzuconych.
Czy tak? I czy polska wersja trzyma się zawsze ściśle oryginału? Nigdy tego nie sprawdzałem. Czy jest karta gracza, którą usuwa się z gry po skorzystaniu z jej cechy (a nie z wymogów scenariusza - jak w przykładzie gregvipa)?

Młodzież mnie postraszyła, że źle gramy i zgłupiałem.

Kulgan
[Usunięty]

TomB napisał/a:
I czy polska wersja trzyma się zawsze ściśle oryginału? Nigdy tego nie sprawdzałem. Czy jest karta gracza, którą usuwa się z gry po skorzystaniu z jej cechy (a nie z wymogów scenariusza - jak w przykładzie gregvipa)?

Wersja polska stara się wiernie trzymać oryginału (bywają drobne wpadki, na szczęście nieliczne).

Są karty, które np. odrzucamy po leczeniu w którejś z Przygód, ale nie kojarzę żadnej, która odpada sama z siebie z Talii Gracza.

Odpowiedz do tematu