Duch/Przywódctwo i Taktyka/Wiedza |
Autor |
Wiadomość |
Prosimir [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 26 Cze, 2013 Duch/Przywódctwo i Taktyka/Wiedza
|
|
|
Witajcie.
Gram razem z moją Narzeczoną w Lotra od jakiegoś czasu. W Chwili obecnej mamy tylko podstawkę i jakoś tak sobie poukładaliśmy karty w 2 kolorowe sety. Duch z Przywódctwem oraz Taktyka z Wiedzą. Pytanie moje brzmi, czy w grze na 2 graczy opłaca się aż tak kombinować? Czy lepiej rgać monotaliami lub jedna osoba mono talią a druga mieszańcem? Niestety ja grając wiedzą/taktyką(legolas) cały czas ciepię na niedostatek surowców. Nie za bardoz wiem jak to rozgryźć, poczytałem torszkę forum jednak dalej nie jestem przekonany, czy robię dobrze czy powinieniem zmienić podejście:)
Pozdraiwam |
|
|
|
 |
Kulgan [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 26 Cze, 2013 Re: Duch/Przywódctwo i Taktyka/Wiedza
|
|
|
Prosimir napisał/a: | Gram razem z moją Narzeczoną w Lotra od jakiegoś czasu. W Chwili obecnej mamy tylko podstawkę i jakoś tak sobie poukładaliśmy karty w 2 kolorowe sety. Duch z Przywódctwem oraz Taktyka z Wiedzą. Pytanie moje brzmi, czy w grze na 2 graczy opłaca się aż tak kombinować? Czy lepiej rgać monotaliami lub jedna osoba mono talią a druga mieszańcem? Niestety ja grając wiedzą/taktyką(legolas) cały czas ciepię na niedostatek surowców. Nie za bardoz wiem jak to rozgryźć, poczytałem torszkę forum jednak dalej nie jestem przekonany, czy robię dobrze czy powinieniem zmienić podejście:) |
Najważniejsze to żeby Narzeczonej się dobrze grało - wówczas będziesz miał towarzyszkę do grania A kombinowanie w tej grze jest nieodzowne. Dawno temu, jak był tylko Core Set graliśmy na mieszanych taliach, bo mono szybko się nudziło i zawsze czegoś brakowało. Dlatego talie dwusferowe mają sens chyba największy. |
|
|
|
 |
Prosimir [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 26 Cze, 2013
|
|
|
Mam to szczęście, że Jej się bardzo podoba:) Niebawem zakupię pierwsze dwa dodatki z CMP Zobacyzmy jak wyjdzie. Niestety utknęliśmy dość mocno na drodze do Anduiny, i dlatego zaczęła się zabawa z mieszaniem talii. Niestety jest to nasza pierwsza zabawa z ukłądaniem i składaniem decków stąd też wiele porażek |
|
|
|
 |
Kulgan [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 26 Cze, 2013
|
|
|
Prosimir napisał/a: | Niestety jest to nasza pierwsza zabawa z ukłądaniem i składaniem decków stąd też wiele porażek |
Dla mnie i kumpla "wiele porażek" to wzrost wyzwania - chce nam się jeszcze bardziej grać Bo Lotr LCG tak ma xD |
|
|
|
 |
zvish [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 27 Cze, 2013
|
|
|
My z małżonką od samego początku orzygody z tą grą gramy dokładnie takimi taliami.
Malzonka obsługuje Ducha - Dowództwo, ja z kolei Taktykę - Wiedzę. Monotaliami zrobiliśmy chyba tylko z pierwsze trzy rozgrywki jak zasady obczajaliśmy.
Ale na anduinie też mieliśmy zawiechę na jakiś czas |
|
|
|
 |
Berestaszek [Usunięty]
|
|
|
|
tak tylko dopowiem ze najnowszy cykl jest nastawiony na monotalie. dzieki czemu warto sie zastanawiac czy warto czy nie natomiast jak juz bedziesz miec karty z krasnalami to nawet 3 i 4 sferowe talie beda mialy sens |
|
|
|
 |
zvish [Usunięty]
|
|
|
|
No to też elegancja się szykuje bo fajnie by było se zagrać mono taktyką wreszcie i coś osiągnąć |
|
|
|
 |
Kulgan [Usunięty]
|
|
|
|
Berestaszek napisał/a: | jak juz bedziesz miec karty z krasnalami to nawet 3 i 4 sferowe talie beda mialy sens |
Jak nie będziesz miał krasnali, to też będziesz mógł składać talie 4-osferowe - ale warunkiem jest posiadanie Pieśni |
|
|
|
 |
zvish [Usunięty]
|
|
|
|
No ale z takimi taliami to sie robi ryzyko niemożliwe. Przynajmnie ja jak próbowąłem kiedyś do gry solo złozyć talię 3-sferową [Dowództwo-Taktyka-Wiedza], to pożałowałem że wogóle zacząłęm bo mi tak na rękę nie pieśni nie hccialy wiejść i na nic mnie stać nie bylo.
Aczkowiek zaadaptowałem Dowództwo do mojego standardowego zestawy Taktyka-Wiedza głównie dla Namiestnika Gondoru.
Treaz nie będę musiał takich kombinajcji robić mają kartę Zaradny |
|
|
|
 |
Kulgan [Usunięty]
|
|
|
|
zvish napisał/a: | No ale z takimi taliami to sie robi ryzyko niemożliwe. Przynajmnie ja jak próbowąłem kiedyś do gry solo złozyć talię 3-sferową [Dowództwo-Taktyka-Wiedza], to pożałowałem że wogóle zacząłęm bo mi tak na rękę nie pieśni nie hccialy wiejść i na nic mnie stać nie bylo.
Aczkowiek zaadaptowałem Dowództwo do mojego standardowego zestawy Taktyka-Wiedza głównie dla Namiestnika Gondoru.
Treaz nie będę musiał takich kombinajcji robić mają kartę Zaradny |
Ale w 2 osoby już dużo łatwiej bawić się Pieśniami |
|
|
|
 |
zvish [Usunięty]
|
|
|
|
No tak, ale w dwie osoby z kolei w sumie nie ma takiej palącej potrzeby żeby tworzyć talie więcej niż 2-sferowe |
|
|
|
 |
Kulgan [Usunięty]
|
|
|
|
zvish napisał/a: | No tak, ale w dwie osoby z kolei w sumie nie ma takiej palącej potrzeby żeby tworzyć talie więcej niż 2-sferowe |
Jak nie? Jest paląca potrzeba stworzenia czegoś nowego i skutecznego - a najlepiej nietypowego. Bo grać mieszanymi taliami uzupełniającymi się wzajemnie szybko się nudzi
Ostatnio z kumplem gramy bardzo karkołomne zestawienia talii (np. ja talia na Prowincjach, a kumplet support do mojej talii, zupełnie bez Ducha ) i jest fun, nawet gdy dostaniemy ileś razy pod rząd po głowie |
|
|
|
 |
Berestaszek [Usunięty]
|
|
|
|
tworzenie uzupelniajacych sie talii jewt nudne?! dwie talie na krasnalach jedna do mocnego questa (np ta co ja nia sporo gralem) + czerwone krasie do miazdzenia wrogow. malo takimi taliami gralem ale dobrze wspominam |
|
|
|
 |
Prosimir [Usunięty]
|
|
|
|
Dzięki wielkie za odpowiedzi. Niestety nurtuje mnie następujące pytanie:
Czy da się dokupić 2xGandalf żeby wychodziło po 3x na talię? I czy jest to rzeczywiście bardzo pomocne? |
|
|
|
 |
zvish [Usunięty]
|
|
|
|
Pewnie żę się da. A akurat Gandalf jest jedną z takich kart jaka dość częśto jest w sprzedaży sztukowaej. A czy potrzebne - może się okazać przydatne, wsyzstko zależy od tego jak ma dziaalć talia. My z małzonką mamy stardardową ilość Gandalfó czyli 4. I tak się składa że nie zawsze bierzemy pod dwa. Czasami któreś z nas buduje talie gdzie nie ma wogóle Gandalfa a to drugie ma okzaje zbudować se talie na trzech Gandalfach. Wszystko zależy do specyfiki talii jaka budujesz.
@Kulgan
No to rzeczyście rozumiem co masz na mysli, my wszak jeszcze z takimi rzeczami nie kombinowaliśmy i tworzymy cały czas 2-sferowe talie. Może kiedyś. W momencie kiedy będzie opcja złożenia talii na czymś innym czyli powiedzmy na samych krasnoludach to bym połączyć ze trzy sfery. Bo w każdej zdajdą się jakieś fajne krasnoludy. |
|
|
|
 |
|