|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
Różne wersje językowe |
Wersja polska czy angielska? |
polska |
|
67% |
[ 25 ] |
angielska |
|
32% |
[ 12 ] |
|
Głosowań: 37 |
Wszystkich Głosów: 37 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mazdran [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 30 Lip, 2013 Różne wersje językowe
|
|
|
No właśnie, która wersja X-Winga jest wg Was lepsza? Z tego co czytałem, w polskiej jest trochę błędów, natomiast na pewno dużo łatwiej jest wciągnąć do gry rodzinkę...
Waham się bardzo i dlatego proszę o pomoc.
I jeszcze pytanie, bardziej ogólne - czy na turniejach dozwolone jest granie kartami różnych języków, niekoniecznie po angielsku? można sobie wyobrazić sytuację, że jedziemy na turniej do Francji albo przyjeżdżają do nas gracze z Niemiec i... no właśnie, jak to z tym jest?? (nie wiem, czy w tych językach gra została wydana, pisze przykładowo ). |
|
|
|
 |
Barbus [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 31 Lip, 2013
|
|
|
Jeśli chodzi o błędy na kartach, to w polskiej wersji błąd jest chyba tylko na karcie Dutcha Vandera z dodatku Y-Wing.
Z początku kusiła mnie wersja angielska, bo przyznam, że bałem się tłumaczeń Galakty. Poza tym po angielsku jakoś lepiej to wszystko brzmi;) Jednak zaraz po premierze dostępna była tylko polska wersja, a czekać dłużej nie miałem siły. Teraz nie żałuję tej decyzji, polska wersja jest spoko i na pewno łatwiej jest wprowadzać nowych graczy niż z wersją angielską. |
|
|
|
 |
ataman [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 31 Lip, 2013 Re: Różne wersje językowe
|
|
|
Mazdran napisał/a: | w polskiej jest trochę błędów |
W angielskiej wersji niestety też jest trochę błędów.
Tak jak Barbus napisał - polska wersja ma póki co o jeden błąd więcej (karta pilota "Dutch" Vander).
Ja też mam polską wersję i jestem z niej zadowolony - tłumaczenie jest ok. |
|
|
|
 |
miko [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 05 Sie, 2013
|
|
|
Tylko i wyłącznie wersja polska.
Angielska jest ofiarą własnego sukcesu i ludzie z USA czy z UK sprowadzają statki z innych krajów bo nakład wyczerpuje się bardzo szybko. Z polską czasem są problemy ze starterem, ale statki raczej można dostać bez problemu. |
|
|
|
 |
regrof [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 06 Sie, 2013
|
|
|
Też uważam że polska wersja jest dogodniejsza - właśnie z uwagi na dostępność wszystkich dodatków, a jeden błąd na karcie jednego pilota - to chyba nie jest duży problem. |
|
|
|
 |
Balefire [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 14 Sie, 2013
|
|
|
For me English. For understandable reasons, since I don't know Polish |
|
|
|
 |
Jolly_Roger [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 08 Sty, 2015
|
|
|
Odgrzebuję temat, ale muszę to napisać. Jako początkujący gracz jestem w sumie trochę rozczarowany tłumaczeniem. Kilka tekstów na kartach jest napisanych z dużymi błędami, zmieniającymi sens, albo nie wyjaśniającymi ważnych spraw (chociażby sprawa zdejmowania jonów). Niby kilka to niedużo, na kilkadziesiąt czy -set, ale mnie zdezorientowały.
Sama instrukcja też jest taka sobie. Zresztą to nie tylko bolączka X Winga. Fakt - tekst angielski zawsze będzie bardziej zwięzły, ale często gry tłumaczą chyba ludzie nie znający tematu i wychodzi to drętwo, albo z błędami.
Dobrze, że są na sieci oryginały po ang. |
|
|
|
 |
Mareczq [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 08 Sty, 2015
|
|
|
No bez przesady z tą ilością błędów. Ja realnie znam dwa które są dla mnie znaczące. Na karcie pilota Dutch Vander (W polskiej wersji jest napisane, że przyjacielski statek może namierzyć ten sam cel, a orginalnie na karcie napisane jest, że może wykonać darmowe namierzenie - więc może wybrać dowolny cel). Drugi błąd jest w instrukcji, w którym nie ma info, że jak statek wpadnie na 2-gi statek to traci akcję.
To są jedyna dwa błędy jakie "wpłyneły" u mnie kiedyś na grę, i które musiałem "zapamiętać". Wszystkie inne są albo mało znacząca, albo po prostu od razu nauczyłem się poprawnej wersji/zasaday i błąd mi nie przeszkadzał nigdy.
Co do wyboru to zawsze Polska z kilku przyczyn. Dla mnie najważniejszym to jednak łatwiejsza adaptacja nowych graczy, jak bym miał Angielską wersję to wiem np., że bym nie wciągnął Brata do gry Poza tym lubię wspierać Polskie firmy, nawet jeśli tylko po części mają w tym jakiś udział, to tak czy siak jestem za tym aby Polacy płacili podatki itp. w Polsce, a nie zagraniczne firmy w swoich krajach |
|
|
|
 |
Ryś [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 09 Sty, 2015
|
|
|
Jak na moje to jeżeli chce się grać turniejowo to lepiej jednak pojść w angielską. Jak już zostało to wspomniane, wersja polska jest czasem tak tragicznie zrobiona ( gramatycznie i logicznie ), że utrudnia to normalne granie. Niemniej sam posiadam po połowie zestawów w obu językach z powodu lepszej dostępności tych od galakty. |
|
|
|
 |
Mareczq [Usunięty]
|
|
|
|
No właśnie ja nie widzę tej tragiczności w logice i gramatyce... podajcie jakieś przykłady, bo jestem aż ciekawy (poza tymi dwoma co ja podałem, ale to po prostu błędy w tłumaczeniu, a nie w Logice/Gramatyce):D |
|
|
|
 |
aryss [Usunięty]
|
|
|
|
Ryś napisał/a: | Jak na moje to jeżeli chce się grać turniejowo to lepiej jednak pojść w angielską. |
Jak ktoś gra turniejowo to już nie patrzy nawet na karty po prostu po rysunkach/nazwach. Mimo wszystko az tak duzo ich nie ma i z uplywem czasu kazdy uczy sie samemu szybko rozrozniac karty i dzialania. A co do wersji angielskiej tak rozowo nie jest rowniez bo FAQ dosc rozbbudowane jest w stosunku do kart |
|
|
|
 |
Oldster [Usunięty]
|
|
|
|
Zdecydowanie polska. Błędy w tego typu grach zdarzają się bez względu na język, a tu nie ma ich aż tak wiele. Do polskiej wersji łatwiej przyciągnąć ludzi no i nie trzeba się bać że cały nakład wysprzeda się w tydzień po dodruku. |
|
|
|
 |
Prycek [Usunięty]
|
|
|
|
Mimo, że nabyłem wersję polską (dla łatwiejszego wciągnięcia znajomych), to zdecydowanie wolę angielskie wydania gier. Może to ze względu na to, że studiowałem filologię angielską i jakoś ten język brzmi dla mnie lepiej i dodaje jakby więcej klimatu (w końcu oryginalna ścieżka dźwiękowa z filmów też jest w j. angielskim). Polski mi za bardzo spowszedniał Kwestia gustu. |
|
|
|
 |
Rogue30 [Usunięty]
|
|
|
|
Akurat z tym nakładem, to lepiej jest z angielską. Jak się polska skończy to nic nie poradzisz, angielską można zawsze kupić, tyle że trochę drożej. |
|
|
|
 |
Barbus [Usunięty]
|
|
|
|
Która jest lepsza? Otóż żadna. Język na kartach nie wpływa praktycznie w żaden sposób na grę. Mógłbyś jeździć na turnieje z chińskim wydaniem i nikt by nie zauważył.
Ale jak już miałbym wybierać, to brałbym angielską, bo:
1. Najlepsze buildery są po angielsku, a rozpiski będziesz robił przy ich użyciu. Łatwiej skojarzyć karty z umiejkami w builderze, jak są w tym samym języku.
2. Jest w niej troszeczkę mniej błędów.
3. Jest tańsza. Za angielską wersję płacimy tylko FFG, a za polską musimy dopłacić dla Galakty. Oczywiście ceny mogą różnić się pomiędzy sklepami i w jednym kupisz PL taniej niż w innym ENG.
4. Wild Space Fringer brzmi fajowo, a Outsider z Dzikiej Przestrzeni debilnie.
Mimo to mam wszystko po polsku, bo na premierę X-Winga dopłynęła do nas tylko wersja polska, a nie chciałem czekać nie wiadomo ile na angielską. Z drugą falą chyba było podobnie. W przypadku następnych fal obie wersje językowe docierały do sklepów jednocześnie i podejrzewam, że w przyszłości też tak będzie. Nie przejmowałbym się dostępnością którejś z nich. Nakłady polskich dodatków nie wyczerpią się szybko, bo przy tak dużym wyborze parcie na poszczególne zestawy jest mniejsze, niż w czasach, kiedy mieliśmy do wyboru tylko dwie fale. A na angielskie w ogóle jest mniejsze parcie, bo większość woli polskie. |
|
|
|
 |
|
|