|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
Pytanie odnośnie ataku. |
Autor |
Wiadomość |
arkiewicz [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 07 Wrz, 2013 Pytanie odnośnie ataku.
|
|
|
Witam, właśnie zaczynam grać w warhammera inwazję i nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie czy mogę atakować bezpośrednio jednostki przeciwnika czy tylko strefy? Chodzi mi o to, że gdy dana strefa przeciwnika płonie to naturalne jest, że nie będzie bronił tej strefy przy moim ataku na nią. Więc czy mogę walczyć bezpośrednio z jego jednostkami?
I jeszcze pytanie odnośnie kontrataku. Czy kiedy atakuję jednostkę z kontratakiem a ta, dzięki tej umiejętności zada mi wystarczającą ilość obrażeń aby zniszczyć moją jednostkę to czy atakująca jednostka jeszcze zdoła zadać swoje obrażenia? Kto wybiera która jednostka otrzyma obrażenia spowodowane kontratakiem? |
|
|
|
 |
syd3r [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 07 Wrz, 2013 Re: Pytanie odnośnie ataku.
|
|
|
arkiewicz napisał/a: | czy mogę atakować bezpośrednio jednostki przeciwnika czy tylko strefy? Chodzi mi o to, że gdy dana strefa przeciwnika płonie to naturalne jest, że nie będzie bronił tej strefy przy moim ataku na nią. Więc czy mogę walczyć bezpośrednio z jego jednostkami? |
Atakujesz wyłącznie strefy. Przeciwnik zawsze ma prawo nie wyznaczyć obrońców, albo wyznaczyć na obronę tylko część jednostek w strefie.
arkiewicz napisał/a: | Czy kiedy atakuję jednostkę z kontratakiem a ta, dzięki tej umiejętności zada mi wystarczającą ilość obrażeń aby zniszczyć moją jednostkę to czy atakująca jednostka jeszcze zdoła zadać swoje obrażenia? |
Gdy jednostka zostaje zniszczona to opuszcza grę natychmiast. Kontratak działa przed zliczeniem i przydzieleniem obrażeń, więc jednostka zniszczona Kontratakiem nie zada już obrażeń w tej walce.
arkiewicz napisał/a: | Kto wybiera która jednostka otrzyma obrażenia spowodowane kontratakiem? |
Wybiera gracz, który kontroluje jednostkę z Kontratakiem. |
|
|
|
 |
|
|