galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hit - Objaśnienia oraz zasada Gunnera
Autor Wiadomość
Remx 

Dołączył: 03 Lut 2016
Posty: 3
Wysłany: Sro 03 Lut, 2016   Hit - Objaśnienia oraz zasada Gunnera

Witam

Mam pytanie dotyczące dokładnego znaczenia pojęcia "Hit".

Ogólnie zawsze myślałem że "Hit" to wyrzucenie na kostce znaczka eksplozji lub kryta.
A już nie wybronienie tego oznacza jako "Obrażenie".

Ostatnio dostałem info że Hit to właśnie zadanie obrażeń.

Czyli np jak strzelimy "Rakietami szturmowymi"
Cytat:
Jeśli ten atak trafi(hit) w wybrany cel, każdy inny statek w Zasięgu 1 od obrońcy otrzymuje 1 uszkodzenie.

To możemy wturlać 4 eksplozje to i tak jak przeciwnik wyturlać 4x unik to rakiety nie zadadzą tych dodatkowych obrażeń ?
Tak samo można używać karty Gunner.

Co do Gunnera, wyczytałem że z tą kartą można ostrzelać dwa różne statki, czy to oznacza że najpierw strzelamy z Gunnera to statku A a następnie do Statku B ?
Nie posiadamy dodatkowej broni jedynie podstawową.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
 
     
costi

Dołączył: 02 Sty 2016
Posty: 77
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 03 Lut, 2016   

Trafienie (hit) jest wtedy, gdy w przeciwnika wejdzie przynajmniej jedno obrażenie (czyli nie zniweluje kośćmi uniku przynajmniej jednego wyniku "eksplozja" lub "krytyk").

Gunner nie ma wymogu strzelania do tego samego celu, więc jeśli strzelasz do celu A i nie trafisz, to drugi atak z Gunnera możesz wykonać do statku B.
 
     
Remx 

Dołączył: 03 Lut 2016
Posty: 3
Wysłany: Sro 03 Lut, 2016   

No nic lipnie trochę bo we wszystkich grach do tej pory wyrzucenie iluś tam oczek było liczone jako Hit a to co nie wybronione to obrażenia.
:/

Teraz już przynajmniej wiem że Rakiety szturmowe są beznadziejne zwłaszcza przy takim koszcie.

Dziękuje za odpowiedź.
 
     
Shantruin 
Raven One


Wiek: 29
Dołączył: 25 Gru 2012
Posty: 251
Skąd: Poznań
Wysłany: Sro 03 Lut, 2016   

Wynika to z tego, że w angielskiej rozpisce "hit" jako rzeczownik oznacza wynik na kostce (podobnie jak "critical hit"), podczas gdy mowa jest o ataku który (nie) trafił (attack that hits/does not hit) tyczy się sytuacji, czy po rzutach i modyfikacjach pozostają w puli jakieś nieanulowane wyniki trafienia lub trafienia krytycznego :P
_________________
https://www.facebook.com/ravensquadronpoznan
 
     
Remx 

Dołączył: 03 Lut 2016
Posty: 3
Wysłany: Czw 04 Lut, 2016   

Hmm
Działo Jonowe
Cytat:

Jeżeli ten atak trafi wybrany cel, obrońca otrzymuje 1 uszkodzenie oraz 1 żeton jonów. Następnie anuluj wszystkie wyniki kości.


Czyli działo jonowe zadaje 2 obrażenia + 1 zeton jonów. ?
 
     
ext.lex 
Red Ace


Dołączył: 13 Sty 2016
Posty: 75
Wysłany: Czw 04 Lut, 2016   

jedno + jony
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.07 sekundy. Zapytań do SQL: 12