galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Karty ulepszeń
Autor Wiadomość
blink 

Wiek: 30
Dołączył: 28 Sty 2016
Posty: 34
Skąd: Szczecin/Winchester
Wysłany: Wto 09 Lut, 2016   

Jest przeszkoda bo karta tytułu do tie advanced nazywa się tie/X1, a do tie advanced prototype nazywa się tie/v1 wiec jednak jest różnica ;) i są to karty przypisane tylko i wyłącznie do tych statków. Możesz przypisać do nich kartę którą mozna przypisać do statków klasy tie czyli np. Twin ion engine mk. II.

Wszystko jest napisane na kartach, to tak samo jakbym chciał użyć np royal guard tie dla punishera lub innego statku który nie jest interceptorem
 
     
costi

Dołączył: 02 Sty 2016
Posty: 77
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 09 Lut, 2016   

blink napisał/a:
Jest przeszkoda bo karta tytułu do tie advanced nazywa się tie/X1, a do tie advanced prototype nazywa się tie/v1 wiec jednak jest różnica ;) i są to karty przypisane tylko i wyłącznie do tych statków. Możesz przypisać do nich kartę którą mozna przypisać do statków klasy tie czyli np. Twin ion engine mk. II.

Wszystko jest napisane na kartach, to tak samo jakbym chciał użyć np royal guard tie dla punishera lub innego statku który nie jest interceptorem

Ale masz karty "TIE Fighter only", których możesz użyć dla "TIE/FO Fighter"

Ponownie zacytuję:
Cytat:
"Ship-type only: This upgrade can only be equipped to a ship of the specified type. If the ship’s type includes the entirety of the restricted type, it can equip that upgrade. For example, a TIE/fo fighter can equip an Upgrade card restricted to “TIE Fighter only.”"


Według tego cytatu, "TIE Advanced Prototype" zawiera w sobie w całości typ "TIE Advanced" (If the ship’s type includes the entirety of the restricted type), więc może używać kart "TIE Advanced only". Pytanie brzmi, czy FFG uzna, że "TIE Adv. Prototype", bo tak jest napisane na karcie, to to samo co "TIE Advanced Prototype", czy jednak coś innego.
 
     
Shantruin 
Raven One


Wiek: 29
Dołączył: 25 Gru 2012
Posty: 251
Skąd: Poznań
Wysłany: Sro 10 Lut, 2016   

Dokładnie, jak pisze costi, aktualnie rozchodzi się o kwalifikację zapisu "TIE Adv. Prototype" na kartach statków i tytułu "TIE/v1". Stosując restrykcyjne podejście do tematu*, rację ma blink (choć źle to uzasadnia) i założenie Advanced Targeting Computer na Inkwizytora będzie niemożliwe. Taki też bym zalecał ruling sędziom (i sam taki będę stosował) dopóki nie zostanie wydana oficjalna odpowiedź od FFG bądź sprawa nie trafi do FAQ :)

* - a FFG zdarzyło się już wprowadzać zmiany w erracie/FAQ ingerujące w dosłowne rozumienie kart ;)

PS. #art65
PS2. Niech FFG odpali system akredytacyjny dla sędziów! :P
_________________
https://www.facebook.com/ravensquadronpoznan
 
     
Grichalk

Dołączył: 10 Lip 2014
Posty: 30
Wysłany: Czw 11 Lut, 2016   

Cytat:


Według tego cytatu, "TIE Advanced Prototype" zawiera w sobie w całości typ "TIE Advanced" (If the ship’s type includes the entirety of the restricted type), więc może używać kart "TIE Advanced only". Pytanie brzmi, czy FFG uzna, że "TIE Adv. Prototype", bo tak jest napisane na karcie, to to samo co "TIE Advanced Prototype", czy jednak coś innego.


Czyli "Youngster" działą też na Tie/Fo Fighters ?
 
     
Shantruin 
Raven One


Wiek: 29
Dołączył: 25 Gru 2012
Posty: 251
Skąd: Poznań
Wysłany: Czw 11 Lut, 2016   

Grichalk, tak :)
_________________
https://www.facebook.com/ravensquadronpoznan
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 12