Pytanie o zasady |
Autor |
Wiadomość |
Radziol88 [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 28 Sty, 2019
|
|
|
Karta mówi "zamień", nie "rozbij na 2 jednostki".
1 do 1. |
|
|
|
 |
Szpak19 [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 31 Mar, 2019
|
|
|
pierwsza gra i już wątpliwości:
(gra na 4 graczy)
1. licytacje: 1 gracz wydał 2 żetony podczas licytacji, reszta graczy 0, wiadomo, że 1 gracz zajmuje pozycje pierwszą ale co z resztą graczy? kto idzie na 2,3 i 4 miejsce?
2. żetony wsparcia: gracz 1 ma zajęte obszary: a(statek) i b(piechur) chce maszerować z b na c (gdzie stacjonuje rycerz wroga). Czy żeton wsparcia położony na obszarze b wspiera piechura podczas marszu na obszar C ? Dodam, że obszar a graniczy z b. natomiast a nie graniczy z c.
3. Specjalny Żeton korony - wybieram mobilizacje. czy mobilizacja działa tylko na obszarze na którym był położony Specjalny żeton korony? |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 31 Mar, 2019
|
|
|
Szpak19 napisał/a: | pierwsza gra i już wątpliwości:
(gra na 4 graczy)
1. licytacje: 1 gracz wydał 2 żetony podczas licytacji, reszta graczy 0, wiadomo, że 1 gracz zajmuje pozycje pierwszą ale co z resztą graczy? kto idzie na 2,3 i 4 miejsce?
2. żetony wsparcia: gracz 1 ma zajęte obszary: a(statek) i b(piechur) chce maszerować z b na c (gdzie stacjonuje rycerz wroga). Czy żeton wsparcia położony na obszarze b wspiera piechura podczas marszu na obszar C ? Dodam, że obszar a graniczy z b. natomiast a nie graniczy z c.
3. Specjalny Żeton korony - wybieram mobilizacje. czy mobilizacja działa tylko na obszarze na którym był położony Specjalny żeton korony? |
ad 1. resztę miejsc ustawia dotychczasowy król (jesli licytacja tronu to ten który miał tron przed licytacją, kruka i ostrza decyduje nowy król
ad. 2 jeżeli na b jest wsparcie to jak maszeruje? aby wykonać marsz trzeba dać rozkaz z toporem... Wspierają tylko regiony graniczne z terenem walki. Nie można wspierać okrętów z lądu
ad. 3 mobilizujesz w zamku lub twierdzy gdzie był rozkaz albo/i przylegającym terenie morskim. Do rozkazu umocnienia władzy z * odnoszą się zasady mobilizacji zawarte w instrukcji |
|
|
|
 |
Szpak19 [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 01 Kwi, 2019
|
|
|
2 pytanie:
pomyliłem się, chodziło mi o to, że żeton wspierania jest na obszarze a czyli statek.
bo jesli dobrze rozumiem to wspieranie pomoglo by mi tylko gdyby wróg maszerował na mnie z c na b ??? |
|
|
|
 |
Radziol88 [Usunięty]
|
|
|
|
Na pewno statek z a może wspierać ląd na b, skoro są po sąsiedzku.
Wspierać można dowolny sąsiedni obszar, za wyjątkiem wspierania wody z lądu. Liczy się, w którym obszarze toczy się walka, ie z którego obszaru wyszły atakujące jednostki. |
|
|
|
 |
Szpak19 [Usunięty]
|
|
|
|
Germanus napisał/a: | Szpak19 napisał/a: | pierwsza gra i już wątpliwości:
(gra na 4 graczy)
ad. 3 mobilizujesz w zamku lub twierdzy gdzie był rozkaz albo/i przylegającym terenie morskim. Do rozkazu umocnienia władzy z * odnoszą się zasady mobilizacji zawarte w instrukcji |
Co jeśli umieszczę żeton korony* na obszarze gdzie nie ma twierdzy lub zamku? nie mogę wówczas mobilizować się? |
|
|
|
 |
Radziol88 [Usunięty]
|
|
|
|
No nie możesz, bo pozwala tylko na danym obszarze na normalnych zasadach mobilizacji. |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
korona* na terenie bez zabudowań działa jak zwykła korona |
|
|
|
 |
Szpak19 [Usunięty]
|
|
|
|
oki dzieki. na razie wszystko jasne |
|
|
|
 |
Lukexx [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 28 Maj, 2019
|
|
|
statki można rekrutować tylko morze które sąsiaduje z portem czy na każdy obszar morski sąsiadujący z terenem, który posiada port?
Pytam, gdyż zawsze grałem tak, że można rekrutować statki tylko na obszar morski sąsiadujący z portem jednak grając online zauważyłem że gracz który panuje np. nad Winterfell rekerutował statki na "The Sivering Sea" mimo że port znajduje się na "Bay of Ice" |
|
|
|
 |
Koper [Usunięty]
|
|
|
|
Port w ogóle nie jest potrzebny do rekrutowania statków. Wystarczy że zamek lub twierdza mają przyległe morze i już można tam rekrutować statki, dotyczy to każdego przyległego morza. Z Końca Burzy na ten przykład można rekrutować na 3 różne morza o ile oczywiście są one puste |
|
|
|
 |
Radziol88 [Usunięty]
|
|
|
|
Nie wiem czemu, ale częsty błąd.
Na poparcie z instrukcji:
Cytat: | Jednostki Statków, podobnie jak pozostałe jednostki, są werbowane przez obszar zawierający Zamek lub Twierdzę. W przeciwieństwie do innych rodzajów jednostek, jednostki Statków można umieszczać jedynie w porcie połączonym z obszarem mobilizacji albo na sąsiednim obszarze morskim |
Cytat: | Jeśli obszar Zamku lub Twierdzy nie ma portu lub dostępu do odpowiedniego sąsiedniego obszaru morskiego, nie można tam mobilizować jednostek Statków. |
Jak widać wyraźnie, porty to tylko jedna z opcji i nic więcej. |
|
|
|
 |
Koper [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 08 Paź, 2019
|
|
|
Mam pytanie o rozpatrywanie rozkazu pożyczki. Następuję on w tej samej fazie co pozostałe rozkazy UW, tylko czy kolejność jest dowolna i to gracz decyduje czy rozpatrujemy go przed lub po pobraniu żetonów władzy i ewentualnej mobilizacji ? |
|
|
|
 |
Radziol88 [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 08 Paź, 2019
|
|
|
Przy użyciu tych rozkazów, w niektórych sytuacjach, tak na prawdę całą fazę trzeba rozpatrywać rozkaz po rozkazie, gdzie każdy po kolei rozpatruje jeden wybrany prze siebie rozkaz.
W praktyce pożyczkę chcesz brać jak najszybciej, ale czasem najpierw musisz zebrać żetony i dopiero potem, jeśli jeszcze coś zostało, brać pożyczkę. |
|
|
|
 |
|