galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rekrutacja do nowej gry
Autor Wiadomość
Mieciu
[Usunięty]

Wysłany: Sro 07 Sie, 2013   Rekrutacja do nowej gry

Jestem tu nowy i witam wszystkich użytkowników. Od tygodnia mam nową grę o tron 2 i chciałbym w nią zagrać na forum ,ponieważ widziałem zapisy z podobnych gier. Powiem szczerze ,że nie ogarniam tej gry zbyt dobrze ,ale każdy od kiesyś zaczynał. :razz:
Proszę jakiegoś ogarniętego użytkownika lub admina do zapoznania mnie z przebiegiem takiego meczu ,tego jak taki mecz wygląda itp. Jeśli chodzi o zasady gota2 to je rozumiem
i wydaję mi się ,że moim głównym problemem są słabe możliwości zagrania takiego meczu
w realu (chociaż siostrę i mamę pokonywałem :D ). Wiem ,że gra ze mną może nie być przy- jemnością ,ale jakoś muszę się nauczyć grać w więcej niż 3 osoby.

Rewolta
[Usunięty]

Wysłany: Sro 07 Sie, 2013   

Ja Ci z tym nie pomogę bo też jestem raczej Świeżakiem, ale mieszkam od Mielca jakieś 9 km więc pisz pw jeśli będziesz miał jakieś pytania, nam czasem 6 brakuje więc mógłbyś z nami raz na jakiś czas zagrać ;)
Można się jakoś dogadać,
Pozdrawiam
Rewolta

Gog
[Usunięty]

przejrzyj tematy typu pole gry i mniej wiecej sie zorietnujesz ocb:p

Germanus
[Usunięty]

ja nie wiem jak się obsługuje te mapy więc jako mg pod tym względem odpadam:/ gdyby ktoś robił mapki i je wrzucał to mogę poprowadzić

Mieciu
[Usunięty]

Wysłany: Sro 07 Sie, 2013   gra

Witam.
W jakiej miejscowości mieszkasz?
Ile masz lat?
Nie chcę ,żeby się okazało ,że gram z 60 latkami
Ale tak poważnie ,jakie są szanse ,że mogę z wami pograć?
Wydaję mi się ,że dobrze sobie radzę z grami strategicznymi (trenowałem szachy).
Jak często wam kogoś brakuje?
chętnie bym zagrał.

Gog
[Usunięty]

Germanus napisał/a:
ja nie wiem jak się obsługuje te mapy więc jako mg pod tym względem odpadam:/ gdyby ktoś robił mapki i je wrzucał to mogę poprowadzić

Germanus mi sie wydawalo że to trudne na maxa:) ściągaj darmowego GIMPa masz opcję przesuń warstwę i tym przesuwasz wszystko po mapie, banał jak coś pisz:) mogę Ci wysłać Wojnę o północ to sobie poćwiczysz:)

Germanus
[Usunięty]

jak jak kocham jak ktoś mi rzuca skróty :D
co to GIMP? brzmi jak gimpel ale chyba nie chodzi Ci o gimnazjum :D

Rewolta
[Usunięty]

GIMP to taki program do obróbki zdjęć obrazów :P

Gog
[Usunięty]

Germanus napisał/a:
jak jak kocham jak ktoś mi rzuca skróty :D
co to GIMP? brzmi jak gimpel ale chyba nie chodzi Ci o gimnazjum :D

jezus maria ile Ty masz lat? 12? informatyki w gimnazjum nie ma juz ?;x A do tego leniwy, wystarczyli GIMP wpisać w google i peirwse wyniki mowia wszystko leniuuuuu :D

toszt
[Usunięty]

Wysłany: Czw 08 Sie, 2013   

Rzeczowo dla Miecia:

1. do gry przez forum potrzeba graczy i (przede wszystkim) Game Mastera - osobę prowadzącą grę, która pilnuje, żeby gra przebiegała uczciwie, zgodnie z zasadami, losuje karty , do niej wysyła się rozkazy i dowódców oraz do tego jeszcze ogarnia mapkę (poza wyjątkowymi sytuacjami, gdy jakiś gracz bierze to na siebie).
2. GameMaster tworzy wątek z zapisami, gdzie pisze na jakich zasadach będzie prowadził grę, obecnie dominują zasady GoT 2 edycji, lub oparte na nich rozgrywki ze zmienioną mapą, bądź dowódcami rodów.
3. Gry trwają miesiącami, rozegrano ich już około 20, możesz poszukać w archiwum wątków PBF#1 do PBF#26, zobacz kiedy były pierwszy i ostatni post, będziesz wiedział jak to wygląd
4. jeśli po przeczytaniu instrukcji czegoś nie rozumiesz, jest osobny wątek do takich pytań (pierwszy z góry)
5. jeśli myślisz o prowadzeniu gry dla innych graczy, najpierw kilka(naście) rozegraj jako uczestnik, zobacz jak to wygląda i co takiego GM musi ogarniać
6. GIMP? serio to taka enigma? jak już będziecie szukać co to znaczy, to sprawdźcie sobie UTFG skrót :twisted:

To tyle na dzień dobry, jak coś jest niejasne, pisz(cie) :)

Germanus
[Usunięty]

jestem ciut starszy niż 12 lat. Po prostu wolę jak się wyjaśnia o co chodzi a nie rzuca skrótami ;)

Sardo
[Usunięty]

Germanus napisał/a:
jestem ciut starszy niż 12 lat. Po prostu wolę jak się wyjaśnia o co chodzi a nie rzuca skrótami ;)

Obsługa mapki jest bardzo prosta. Zaznaczasz odpowiednią warstwę z listy po boku (każda warstwa ma opis czym jest np. Stark Footman 1, Martell Victory itp.) i odpowiednim narzędziem przesuwasz po mapie, ot cała filozofia :)
Osobiście polecam bardziej Photoshopa, a nie GIMPa, ale to już kwestia mojego przyzwyczajenia.

Germanus
[Usunięty]

o takie wytłumaczenie mi chodziło. Jak zbierzecie więcej mało ogranych graczy to poprowadzę wam pole bitwy

Mieciu
[Usunięty]

Dzięki za wyjaśnienia.
Jeśli będzie jakaś gra dla początkujących zaczynana ,to się polecam :D
Jest prowadzona rekrutacja do jakiejś gry w tej chwili?
Prosiłbym najlepiej o got2 bez zmieninionych zasad ,kart rodów itp.
PS:jak można nie wiedzieć ,co to jest gimp? :twisted:

Germanus
[Usunięty]

ja się zastanawiam jak ludzie mogą nie wiedzieć jacy książęta śląscy brali udział w wojnie głodowej. Po prostu nie każdy musi znać się na programach komputerowych (z graficznych korzystać z Painta bo nic innego na codzień nie potrzebuję ;)

Odpowiedz do tematu