|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
Rekrutacja do nowej gry |
Autor |
Wiadomość |
Mieciu [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 07 Sie, 2013 Rekrutacja do nowej gry
|
|
|
Jestem tu nowy i witam wszystkich użytkowników. Od tygodnia mam nową grę o tron 2 i chciałbym w nią zagrać na forum ,ponieważ widziałem zapisy z podobnych gier. Powiem szczerze ,że nie ogarniam tej gry zbyt dobrze ,ale każdy od kiesyś zaczynał.
Proszę jakiegoś ogarniętego użytkownika lub admina do zapoznania mnie z przebiegiem takiego meczu ,tego jak taki mecz wygląda itp. Jeśli chodzi o zasady gota2 to je rozumiem
i wydaję mi się ,że moim głównym problemem są słabe możliwości zagrania takiego meczu
w realu (chociaż siostrę i mamę pokonywałem ). Wiem ,że gra ze mną może nie być przy- jemnością ,ale jakoś muszę się nauczyć grać w więcej niż 3 osoby. |
|
|
|
 |
Rewolta [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 07 Sie, 2013
|
|
|
Ja Ci z tym nie pomogę bo też jestem raczej Świeżakiem, ale mieszkam od Mielca jakieś 9 km więc pisz pw jeśli będziesz miał jakieś pytania, nam czasem 6 brakuje więc mógłbyś z nami raz na jakiś czas zagrać
Można się jakoś dogadać,
Pozdrawiam
Rewolta |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
przejrzyj tematy typu pole gry i mniej wiecej sie zorietnujesz ocb:p |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
ja nie wiem jak się obsługuje te mapy więc jako mg pod tym względem odpadam:/ gdyby ktoś robił mapki i je wrzucał to mogę poprowadzić |
|
|
|
 |
Mieciu [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 07 Sie, 2013 gra
|
|
|
Witam.
W jakiej miejscowości mieszkasz?
Ile masz lat?
Nie chcę ,żeby się okazało ,że gram z 60 latkami
Ale tak poważnie ,jakie są szanse ,że mogę z wami pograć?
Wydaję mi się ,że dobrze sobie radzę z grami strategicznymi (trenowałem szachy).
Jak często wam kogoś brakuje?
chętnie bym zagrał. |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
Germanus napisał/a: | ja nie wiem jak się obsługuje te mapy więc jako mg pod tym względem odpadam:/ gdyby ktoś robił mapki i je wrzucał to mogę poprowadzić |
Germanus mi sie wydawalo że to trudne na maxa:) ściągaj darmowego GIMPa masz opcję przesuń warstwę i tym przesuwasz wszystko po mapie, banał jak coś pisz:) mogę Ci wysłać Wojnę o północ to sobie poćwiczysz:) |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
jak jak kocham jak ktoś mi rzuca skróty
co to GIMP? brzmi jak gimpel ale chyba nie chodzi Ci o gimnazjum |
|
|
|
 |
Rewolta [Usunięty]
|
|
|
|
GIMP to taki program do obróbki zdjęć obrazów |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
Germanus napisał/a: | jak jak kocham jak ktoś mi rzuca skróty
co to GIMP? brzmi jak gimpel ale chyba nie chodzi Ci o gimnazjum |
jezus maria ile Ty masz lat? 12? informatyki w gimnazjum nie ma juz ?;x A do tego leniwy, wystarczyli GIMP wpisać w google i peirwse wyniki mowia wszystko leniuuuuu |
|
|
|
 |
toszt [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 08 Sie, 2013
|
|
|
Rzeczowo dla Miecia:
1. do gry przez forum potrzeba graczy i (przede wszystkim) Game Mastera - osobę prowadzącą grę, która pilnuje, żeby gra przebiegała uczciwie, zgodnie z zasadami, losuje karty , do niej wysyła się rozkazy i dowódców oraz do tego jeszcze ogarnia mapkę (poza wyjątkowymi sytuacjami, gdy jakiś gracz bierze to na siebie).
2. GameMaster tworzy wątek z zapisami, gdzie pisze na jakich zasadach będzie prowadził grę, obecnie dominują zasady GoT 2 edycji, lub oparte na nich rozgrywki ze zmienioną mapą, bądź dowódcami rodów.
3. Gry trwają miesiącami, rozegrano ich już około 20, możesz poszukać w archiwum wątków PBF#1 do PBF#26, zobacz kiedy były pierwszy i ostatni post, będziesz wiedział jak to wygląd
4. jeśli po przeczytaniu instrukcji czegoś nie rozumiesz, jest osobny wątek do takich pytań (pierwszy z góry)
5. jeśli myślisz o prowadzeniu gry dla innych graczy, najpierw kilka(naście) rozegraj jako uczestnik, zobacz jak to wygląda i co takiego GM musi ogarniać
6. GIMP? serio to taka enigma? jak już będziecie szukać co to znaczy, to sprawdźcie sobie UTFG skrót
To tyle na dzień dobry, jak coś jest niejasne, pisz(cie) |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
jestem ciut starszy niż 12 lat. Po prostu wolę jak się wyjaśnia o co chodzi a nie rzuca skrótami |
|
|
|
 |
Sardo [Usunięty]
|
|
|
|
Germanus napisał/a: | jestem ciut starszy niż 12 lat. Po prostu wolę jak się wyjaśnia o co chodzi a nie rzuca skrótami |
Obsługa mapki jest bardzo prosta. Zaznaczasz odpowiednią warstwę z listy po boku (każda warstwa ma opis czym jest np. Stark Footman 1, Martell Victory itp.) i odpowiednim narzędziem przesuwasz po mapie, ot cała filozofia
Osobiście polecam bardziej Photoshopa, a nie GIMPa, ale to już kwestia mojego przyzwyczajenia. |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
o takie wytłumaczenie mi chodziło. Jak zbierzecie więcej mało ogranych graczy to poprowadzę wam pole bitwy |
|
|
|
 |
Mieciu [Usunięty]
|
|
|
|
Dzięki za wyjaśnienia.
Jeśli będzie jakaś gra dla początkujących zaczynana ,to się polecam
Jest prowadzona rekrutacja do jakiejś gry w tej chwili?
Prosiłbym najlepiej o got2 bez zmieninionych zasad ,kart rodów itp.
PS:jak można nie wiedzieć ,co to jest gimp? |
|
|
|
 |
Germanus [Usunięty]
|
|
|
|
ja się zastanawiam jak ludzie mogą nie wiedzieć jacy książęta śląscy brali udział w wojnie głodowej. Po prostu nie każdy musi znać się na programach komputerowych (z graficznych korzystać z Painta bo nic innego na codzień nie potrzebuję |
|
|
|
 |
|
|