galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Gra o Tron - Gra o Tron PBF #11 - Pole gry

Adam Badura - Czw 08 Lis, 2012
Temat postu: Gra o Tron PBF #11 - Pole gry
Wynik Gry

Tura 6

Bieżąca Mapa

Czekamy Na

gra zakończona

Karty Rodów

Greyjoy Gog

Euron Crow's Eye [4] If your opponent has a higher position on the Fiefdoms Influence track than you, this card gains +1 combat strength.
      Victarion Greyjoy [3] [sword][sword]
      Asha Greyjoy [2] [fort]
      Rodrik the Reader [2] If you win this combat, you may search any Westeros deck for a card of your choice. Shuffle the remaining cards and place the chosen card facedown on top of the deck.
      Qarl the Maid [1] If you are attacking and lose this combat, gain three Power tokens.
      Ser Harras Harlaw [1] [sword]
      Aeron Damphair [0] You may discard any number of your available Power tokens to increase the combat strength of this card by the number of Power tokens discarded.

Lannister gamaliel

Ser Jaime Lannister [4] [sword][fort]
      Ser Kevan Lannister [3] [fort]
      Daven Lannister [2] [sword]
      Ser Ilyn Payne [2] If you win this combat, you may destroy one of your opponent’s Footmen in any area (in addition to normal casualties). If that unit is the last unit in its area, remove any Order token there as well.
      Cersei Lannister [1] [fort]
      Ser Adam Marbrand [1] If you are attacking, all of your participating Knights (including supporting Lannister knights) add +3 combat strength instead of +2.
      Qyburn [0] You may discard two of your available Power tokens to choose a House card in any player’s discard pile. Qyburn gains the printed combat strength and combat icons of that card, ignoring its text ability.

Tyrell reszka

Mace Tyrell [4] [sword][fort]
      Randyll Tarly [3] [sword][sword]
      Willas Tyrell [2] [fort]
      Ser John Fossoway [2] [sword]
      Paxter Redwyne [1] If the embattled area is a sea area, all of your participating ship (including supporting Tyrell ships) add +2 combat strength instead of +1.
      Queen of Thorns [1] Ignore all text abilities printed on your opponent’s House card.
      Margaery Tyrell [0] If you are defending your home area or an area that contains one of your Power tokens, your opponent’s final combat strength is 2.

Stark toszt

Roose Bolton [4] [sword]
      Ramsay Bolton [3] If your "Reek" house card is still in your hand, this card gains +1 combat strength and three sword icons.
      Black Walder [2] [sword]
      Steelshanks Walton [2] [fort]
      Walder Frey [1] Any player (other than your opponent) who grants support to your opponent must grant that support to you instead.
      Damon Dance-For-Me [1] [sword]
      Reek [0] If your "Ramsay Bolton" House card is in your discard pile, immediately return it to your hand. If you lose this combat, you may return Reek to your hand.

Baratheon Shutt

Stannis [4] If you are not being supported in this combat, remove all Support orders (including your own) adjacent to the embattled area, canceling any supporting strength they may have been providing.
      Jon Snow [3] If you win this combat, you may decrease or increase the Wildling track by one space (to a minimum of 0 and a maximum of 10).
      Melisandre [2] After combat, you may return any House card in your discard pile (including this card) to your hand by discarding a number of your available Power tokens equal to the printed combat strength of that card.
      Bastard of Nightsong [2] [fort]
      Ser Davos Seaworth [1] [sword][fort]
      Ser Axell Florent [1] [sword]
      Mance Rayder [0] Your final combat strength is equal to the current position of the Wildling Threat token.

Martell Sardo

Doran Martell [4] For each House card in your hand, this card gains a fortification icon and a sword icon, and suffers a -1 combat strength (to a minimum of 0).
      Areo Hotah [3] [fort][fort]
      Bastard of Godsgrace [2] [fort]
      Big Man [2] [sword]
      Ser Gerris Drinkwater [1] If you win this combat, you may move one position higher on one Influence track of your choice.
      Quentyn Martell [1] For each House card in your discard pile, this card gains +1 combat strength.
      Nymeria Sand [0] [sword][fort]

Karty Westeros

Bieżąca Tura

Talia I

gra zakończona

Talia II

gra zakończona

Talia III

gra zakończona

Zużyte Karty

Talia I

Last Days of Summer Nic sie nie dzieje [dzicy].
        Supply Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia.
        Mustering Zwerbujcie nowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz.
        Mustering Zwerbujcie nowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz.

Talia II

Game of Thrones Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.

Talia III

Wilding Attack Dzicy atakują Westeros. (To był atak z siłą 2, "A King Beyond the Wall". Nocna Straż wygrała z siłą 5.)
        Web of Lies Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Wsparcia [dzicy].
        Storm of Swords Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Obrony [dzicy].
        Put to the Sword Posiadacz żetonu Ostrza z Valyriańskiej Stali wybiera jedno ograniczenie tej fazy planowania: a) nie można przydzielać rozkazów Obrony b) nie można przydzielać rozkazów Marszu +1 c) nie ma żadnych ograniczeń.
        Feast for Crows Podczas tej fazy planowania nie można przydzielać rozkazów Umocnienia Władzy [dzicy].

Dzicy

Siła

10

Bieżąca Karta Oglądana Przez

Zużyte Karty

A King Beyond the Wall LOST: Lowest Bidder: Moves his tokens to the lowest position of every Influence track. Everyone Else: In turn order, each player chooses either the Fifdoms or King's Court Influence track and moves his token to the lowest position of that track. WIN: Highest Bidder: Moves his token on the top of one Influence track of his choice, then takes the appropriate Dominance token.

Statystyki

Historia Gry (1/2)

gamaliel - Czw 08 Lis, 2012

Wysłałem kruki, teraz czekam aż wrócą mnie rozdziobać.
Shutt - Czw 08 Lis, 2012

Nie dostałem żadnego :( smutno mi...

Temat powinien być przeklejony jak tylko mod odbierze wiadomość ;)
Moje rozkazy już na PW.

Zapewne zamarzły lecąc na północ.
toszt - Czw 08 Lis, 2012

gamaliel napisał/a:
Zapewne zamarzły lecąc na północ.
Ostatnio mieliśmy w Bliźniakach turniej strzelecki... może jakaś zbłąkana strzała...
Shutt - Czw 08 Lis, 2012

A to nie Bagniacy przypadkiem do Was strzelali?
reszka - Czw 08 Lis, 2012

poszły rozkazy, nie spodziewałem się aż takiego tempa.

Aktualizacja (mapa):

Rozkazy

Czekamy na:

Shutt - Czw 08 Lis, 2012

Damn, nie wiem co zrobić.
Greyjoyu, spodziewaj się kruków od rodu Baratheonów!

toszt - Czw 08 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Damn, nie wiem co zrobić.
Greyjoyu, spodziewaj się kruków od rodu Baratheonów!
Shutt... myslałem, że będziesz rozsądniejszy... już Ci zapowiadam, że w kolejnej turze na Wntrfl masz pewny marsz +1 i jazdę po Czarnym Zamku..
Shutt - Czw 08 Lis, 2012

Kto powiedział że będę w Czarnym Zamku i kto powiedział że będziesz miał Winterfell?

rich zmieniam na palenie i ściągam wsparcie martella

golden sound»najazd»pale wsparcie na ironsman bay

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

Gog - Czw 08 Lis, 2012

pale umocnienie wladzy starka po prosze zetonik :)

King's Landing»marsz+0»Craclaw point dwóch piechurów
nie zostawiam żetonu

toszt - Czw 08 Lis, 2012

Gog napisał/a:
pale umocnienie wladzy starka po prosze zetonik :)
Trzeba będzie Fetora wysłać w rodzinne strony...

Aktualizacja (mapa):

toszt - Czw 08 Lis, 2012

Adam Badura napisał/a:

Martell Sardo, Najazd* na The Reach
To już chyba mamy rozegrane:
reszka napisał/a:

Bitwa na Crackclaw Point (po Marsz +0 na King's Landing)

Atakujący Lannister gamaliel [7]:

Obrońca Tyrell reszka [6]:

2x piechota [2]
    dowódca: Mace Tyrell [4] [sword][fort] (na PW)
    przewaga na Torze Lenników

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

toszt napisał/a:
Adam Badura napisał/a:

Martell Sardo, Najazd* na The Reach
To już chyba mamy rozegrane:
reszka napisał/a:

Mamy. Co widać też na mapie i w historii ruchów, tak przy (cytownej) aktualizacji, jak i w drugim komentarzu na pierwszej stronie. Nie bardzo więc rozumiem, o co chodzi...

Oczywiście się wspieram.
Generał posłany.

toszt - Czw 08 Lis, 2012

Adam Badura napisał/a:
Mamy. Co widać też na mapie i w historii ruchów, tak przy (cytownej) aktualizacji, jak i w drugim komentarzu na pierwszej stronie. Nie bardzo więc rozumiem, o co chodzi...
Ja jak siebie przeczytałem, też przestałem to rozumieć, pośpieszyłem się, bo jakoś ubzdurałem sobie, że ta ostatnia linijka jest 'czekamy na:'. Nie będę mieszał w edytowaniu postów, mój błąd, moje bzdury ;) Mea Culpa.

toszt napisał/a:
Adam Badura napisał/a:
Ja jak siebie przeczytałem, też przestałem to rozumieć, pośpieszyłem się, bo jakoś ubzdurałem sobie, że ta ostatnia linijka jest 'czekamy na:'. Nie będę mieszał w edytowaniu postów, mój błąd, moje bzdury ;) Mea Culpa.

Inna sprawa, że tam miało być "Tyrell reszka", a nie "Martell Sardo".

Właśnie co poprawiłem w obu miejscach.

(I co więcej, w tej sytuacji Najazd ten był wykonany przed najazdem Greyjoy Gog - poprawiłem i to w obu miejscach.)

Sardo - Czw 08 Lis, 2012

Szybcy jesteście :D

reszka napisał/a:

Uraziłeś mnie lordzie Tyrell, ja chciałem Ci pomóc, a Ty z ogniem do mnie.

dowódca poszedł.

Szkoda, że się Lannister nie dogadał, dostałby cracklaw darmo a tak musimy walczyć o pietruszkę. Choć po poprzedniej grze nie dziwię się jego rezerwie.

Martellu, to wsparcie mogło być skierowane wyłącznie przeciwko mnie. Tak Cie los na planszę rzucił, że jestem twoim jedynym sąsiadem, ciekawe, kogo będziesz zwalczał :) . (pomijam Storm's end, ciekawe, ile się utrzyma :) )

Shutt - Czw 08 Lis, 2012

Pora na ruchy Panowie :P
Tyrellu, co robisz?

Właśnie.

Zamiast pisać, że dowódca poszedł na PW trzeba go było dać tu. Albo sprawdzić na co czekamy - wtedy byś zobaczył, że na swój odwrót. (A potem Twój ruch.)

;)

wycofuję się do kingswood

konik zajmuje kings landing

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

Gog - Czw 08 Lis, 2012

statki jeden idzie na redwyne, jeden na sunset
Sardo - Czw 08 Lis, 2012

To ja niezależnie od współgraczy wypływam z portu.
toszt - Czw 08 Lis, 2012

Sardo napisał/a:
To ja niezależnie od współgraczy wypływam z portu.
Zanim wypłyniesz, ruszam piechura na Seagard.
Shutt, jeśli chcesz tracić Stanisa na chwilowe zajęcie WH, wbijaj śmiało :) Rose i Ramsay już ciągną losy, który będzie odbijał port ;)

Shutt - Czw 08 Lis, 2012

Konnica+piechur na WH.
Dowódca Pw (chociaż to wiadome)...

toszt - Czw 08 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Konnica+piechur na WH.
Dowódca Pw (chociaż to wiadome)...
Wspierasz się? :twisted:
Shutt - Czw 08 Lis, 2012

Karta Stannisa dotyczy wsparcia innego gracza. Sam się wspierając nadal mogę użyć jego zdolności (2ga część tekstu na to wskazuje).
toszt - Czw 08 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Karta Stannisa dotyczy wsparcia innego gracza. Sam się wspierając nadal mogę użyć jego zdolności (2ga część tekstu na to wskazuje).

Stannis [4] If you are not being supported in this combat, remove all Support orders (including your own) adjacent to the embattled area, canceling any supporting strength they may have been providing.

Wg mnie dotyczy ona wsparcia w ogólności'.
to 'including your own' dotyczy Twoich rozkazów wsparcia, które są w sąsiedztwie pola bitwy. Nie ma mowy o tym, że aktualnie z nich korzystasz. Nigdzie nie jest wspomniane o wsparciu przez innego gracza.

Shutt - Czw 08 Lis, 2012

Including your own - wskazuje na to, że się wspierasz w tej bitwie i że jako "kara" za użycie tej karty musisz ściągnąć ten rozkaz z mapy.
toszt - Czw 08 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Including your own - wskazuje na to, że się wspierasz w tej bitwie i że jako "kara" za użycie tej karty musisz ściągnąć ten rozkaz z mapy.
Including your own (czytaj uważnie) dotyczy fragmentu zdania z 'remove'. To zdanie złożone, a nawias dotyczy jego DRUGIEJ części.

Edit: przytaczam jeszcze angielski i polski tekst Saana:

Salladhor Saan [1] (If you are being supported in this combat, the combat strength of all
non-Baratheon Ships is reduced to 0.)

Salladhor Saan [1] (Jeśli w tej bitwie otrzymujesz wsparcie, siła wszystkich nie należących do Baratheonów jednostek Statków spada do 0.)

Tu też nie jest przecież napisane, że chodzi o własne wsparcie, tylko wsparcie w ogólności.

Tak samo trzeba by patrzeć na Ashe:
If you are not being supported in this combat, this card gains two sword icons and one fortification icon.
Wg Ciebie Greyjoy mógłby być wspierany przez innego gracza i ona miałaby bonus z treści??

Shutt - Czw 08 Lis, 2012

Dalsza część: "(...) canceling any supporting strength they may have been providing"
To zdanie wskazuje, że wsparcie mogłoby być udzielone, ale trzeba je usunąć.

toszt - Czw 08 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Dalsza część: "(...) canceling any supporting strength they may have been providing"
To zdanie wskazuje, że wsparcie mogłoby być udzielone, ale trzeba je usunąć.

To się tyczy tego, że po wyznaczeniu wsparć, Ty Stanisem usuwasz te żetony i MI się nie liczy nic na +
Ale podstawowy warunek jest taki, że TY nie masz wsparcia w bitwie, to jest napisane prostym językiem, patrz moje EDIT wyżej i przykład z choćby Ashą.

Edit cytaty angielskie wziąłem na szybko stąd , wierzę, że są dosłowne. Polskie z PBFa#3

Moja interpretacja jest taka jak toszt'a.

Ale nie chcę jej narzucać siłą, szczególnie, że IMHO Baratheon i tak ma słabawych dowódców. Dlatego napiszę za chwilę zapytanie o interpretację tutaj i na BoardGameGeek (podam linki) i wstrzymamy grę do uzyskania odpowiedzi.

Shutt - Czw 08 Lis, 2012

Nevermind - jak założę konto na BGG i zapytam się.
Zupełnie inaczej bym zagrał gdybym wiedział jak to działa.

Niech Wam będzie, nie wspieram się.

Tutaj (na 7:07) widać angielski tekst karty (taki, jak my mamy).

EDIT: Pytanie na BGG potwierdza moje rozumienie. Podkreśla też istotność (w tym przypadku) deklaracji wsparcia przed wyborem i ujawnieniem dowódców, co tu rzadko ma miejsce.

toszt - Czw 08 Lis, 2012

Adam Badura napisał/a:
Moja interpretacja jest taka jak toszt'a.

Ale nie chcę jej narzucać siłą, szczególnie, że IMHO Baratheon i tak ma słabawych dowódców. Dlatego napiszę za chwilę zapytanie o interpretację tutaj i na BoardGameGeek (podam linki) i wstrzymamy grę do uzyskania odpowiedzi.
Poczekam. Ale przyznacie, że inne rozumowanie wywraca do góry nogami treści Ashy i Saana z podstawki.
Shutt, przetłumacz po kolei zdania składowe tego zdania złożonego.

toszt - Czw 08 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Nevermind - jak założę konto na BGG i zapytam się.
Zupełnie inaczej bym zagrał gdybym wiedział jak to działa.

Niech Wam będzie, nie wspieram się.
A ja się wspieram, dowódcę wysyłam na PW, możesz jeszcze pomyśleć nad zmianą swojego, jakby co ;)

Bitwa na White Harbor (po Marsz +0 na Castle Black)

Atakujący Baratheon Shutt [7]:

piechota, rycerz [3]
    Marsz +0 [0]
    dowódca: Stannis [4] If you are not being supported in this combat, remove all Support orders (including your own) adjacent to the embattled area, canceling any supporting strength they may have been providing. (na PW)

Obrońca Stark toszt [6]:

rycerz [2]
    Wsparcie +1* z Moat Calin (Stark toszt) [4] (zniszczone przez "Stannis")
    dowódca: Ramsay Bolton [3] If your "Reek" house card is still in your hand, this card gains +1 combat strength and three sword icons. (na PW)

"Reek" jest na ręce, zatem + [1] [sword][sword][sword]

Pozostałe Wsparcia [2]:

Wsparcie na The Shivering Sea (Baratheon Shutt) [2] (zniszczone przez "Stannis")

Podsumowanie:

toszt - Czw 08 Lis, 2012

Niedobitki wracają do Winterfell
Shutt - Czw 08 Lis, 2012

Gdybym miał takie rozumienie jak wy to bym się na pewno nie pchał na północ.
Ale cóż, let it be - ślę modły do 7-miu o Starcie Królów.

Adam Badura - Pią 09 Lis, 2012

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

reszka - Pią 09 Lis, 2012

Adam Badura napisał/a:

EDIT: Pytanie na BGG potwierdza moje rozumienie. Podkreśla też istotność (w tym przypadku) deklaracji wsparcia przed wyborem i ujawnieniem dowódców, co tu rzadko ma miejsce.

To tak tylko dla przypomnienia, bo w sumie było aż 2 dni posuchy - ja tak właśnie grałem Stannisem całą zaszłą grę i przyznaję, że nie do końca to było miłe. Chociaż najważniejsze walki Stannisem były za kadencji Krwawego.

Jak tak porównałem 1 turę naszą i #10 (pod kontem tyrella), to az dziwne że krwawy nas nie rozjechał (tu mnie ciśnie 2 lordów, w następnej turze będzie ich 4), on miał całkowity spokój.

teraz ja gram dla fanu, jak gog w zeszłej grze (znaczy chcę wygrać, ale ruszam sie jak mam ochotę, nie jak powinienem się ruszać zapewne :)

Starku, przybywam!

statek na blackwather, statek na narrow trzeci zostaje.

toszt - Pią 09 Lis, 2012

reszka napisał/a:
Starku, przybywam!
Mam nadzieję, że z odsieczą, bo jak ja patrzyłem na #10, to Stark też miał mega luz w pierwszej turze, a tu... ech... W następnej grze chyba pod pseudonimem wystąpię ;) Strzeżcie się Tzsot'a, albo innego literowego potworka!
Shutt - Pią 09 Lis, 2012

Nie podoba mi się to Tyrellu ;)

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

Gog - Pią 09 Lis, 2012

piechur na flinta drugi na HG dowódca na pw :D

Bitwa na Highgarden (po Marsz +0 na Searoad Marches)

Atakujący Greyjoy Gog [2]:

piechota [1]
    Marsz +0 [0]
    dowódca: Euron Crow's Eye [4] If your opponent has a higher position on the Fiefdoms Influence track than you, this card gains +1 combat strength. (na PW)
    Miecz: nie używa (domniemuję) [0]

Obrońca Tyrell reszka [3]:

piechota [1]
    garnizon [2]
    dowódca: Margaery Tyrell [0] If you are defending your home area or an area that contains one of your Power tokens, your opponent’s final combat strength is 2.

na Highgarden leży Żeton Władzy ("wbudowany")

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Margaery Tyrell [0] If you are defending your home area or an area that contains one of your Power tokens, your opponent’s final combat strength is 2.

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

Wilding Attack, Wsparcie Nocnej Straży

sorki za opóźnienia, nie mam czasu żeby nawet napisać tę wiadomość. Rozkazy w nocy (chyba że nocna straż).

Wilding Attack

Dzicy [2]:

A King Beyond the Wall

LOST

Lowest Bidder: Moves his tokens to the lowest position of every Influence track.
        Everyone Else: In turn order, each player chooses either the Fifdoms or King's Court Influence track and moves his token to the lowest position of that track.

WIN

Highest Bidder: Moves his token on the top of one Influence track of his choice, then takes the appropriate Dominance token.

Nocna Straż [5]:

Podsumowanie:

Shutt - Pią 09 Lis, 2012

Poproszę Kruka, opłaciło się :D

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

rozkazy

gamaliel - Pią 09 Lis, 2012

Uprasza się o nie zabijanie kruków Lannisterów.
Adam Badura - Sob 10 Lis, 2012

Aktualizacja (mapa):

rozkazy

Czekamy na:

gamaliel - Sob 10 Lis, 2012

żeby być uczciwym: Stark użył o jeden rozkaz z gwiazdką więcej niż posiada.(Wynika to pewnie z zmian na Królewskim dworze po ataku dzikich)
Proponuje żeby wsparcie+1* na the twins zmienić na zwykłe

toszt - Sob 10 Lis, 2012

gamaliel napisał/a:
żeby być uczciwym: Stark użył o jeden rozkaz z gwiazdką więcej niż posiada.(Wynika to pewnie z zmian na Królewskim dworze po ataku dzikich)
Proponuje żeby wsparcie+1* na the twins zmienić na zwykłe
Racja, mój błąd. Przepraszam. Jeśli to nie problem, to proszę o właśnie taką zmianę.
Gog - Sob 10 Lis, 2012

Dobrze że to nie 8mka bo tłum kazałby za oszustwo spadek na wszystkich torach o 2 + z kazdego obszaru sciaga jednostke :> Sorki nie moglem sie powstrzymac po tej rozmowie na #8 :D Moj jeden najazd bez efektu drugi zostaje spalony :D

Przepraszam, to też mój błąd. Kontroluję takie rzeczy, ale tu niedopatrzyłem. Zamienię rozkaz jak uzgodniliście.

Ale coś serwis obrazków nie działa. Zaczekam trochę, aż wznowi.

Shutt - Sob 10 Lis, 2012

Czekam na mapę, bo jeszcze jej nie widziałem.
Żeby ukarać oszusta Starka proponuję usunąć mu połowę armii i pozbawić gwiazdek! To się nazywa sprawiedliwość! :D

toszt - Sob 10 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Żeby ukarać oszusta Starka proponuję usunąć mu połowę armii i pozbawić gwiazdek! To się nazywa sprawiedliwość! :D
Wykończmy Starków i ich wszystkich potomków!
(jesteś gotów pozbyć się Jona z ręki? ;) ) U mnie na szczęście są Boltonowie/Freyowie nawet Greyjoy się znalazł.

Shutt - Sob 10 Lis, 2012

Taka mała uwaga - pisałem do Ciebie Adamie, na Black Castle miał się znajdować Marsz -1, a na Storm's End UW.

Shutt napisał/a:
Taka mała uwaga - pisałem do Ciebie Adamie, na Black Castle miał się znajdować Marsz -1, a na Storm's End UW.

Niefortunny zbieg okoliczności. Ja nie dostałem tej informacji.

Wczoraj wieczorem, gdy siadłem do komputera, to widziałem, że pojawiło się okienko rozmowy z Tobą, ale nie było tam nic. A Tlen się zawiesił (testuję wersję beta). Może więc nie przyjał tego co napisałeś. Nie zapisał też tego w archiwum. Niestety.

Co ciekawe, Twojej zaczepki z dziś około 17:50 też mi nie pokazał (ale przynajmniej zapisał w archiwum). Ale to już syn mógł wyłączyć okienko.

Dość powiedzieć, że proszę wysywłać PW, SMS albo email. GG jest słabsze.

Jeśli nikt nie ma nic przeciw to przyjmę Ci tę zmianę.

Sardo - Sob 10 Lis, 2012

Ja nie mam nic przeciwko.
Shutt - Sob 10 Lis, 2012

Ja z kolei mam problemy z kartą sieciową. Czasami ładowanie stron trwa wieki, a gady gadu o dziwo działa, dlatego tez pisałem na gadu.
Jak trzeba screenshota zrobię ;)

reszka - Sob 10 Lis, 2012

olej screna, wierzymy. Tylko spadasz o 2 na każdym torze. :mrgreen:
gamaliel - Sob 10 Lis, 2012

Nie mam nic przeciw, więc użyj kruka i zaczynamy.
Shutt - Sob 10 Lis, 2012

Jeżeli nie ma problemu to podglądam dzikich.
Zobaczymy ile warte są wymieniane kruki ;)

reszka napisał/a:
olej screna, wierzymy. Tylko spadasz o 2 na każdym torze. :mrgreen:

Czyli, że Kruk wraca do Ciebie? :(

Adam Badura - Nie 11 Lis, 2012

Aktualizacja (mapa):

reszka - Nie 11 Lis, 2012

ja palę palenie

Zatem Greyjoy Gog zostaje tylko Najazd na Searoad Marches, który nie ma legalnego celu. Potem Najazd na Storm's End (Baratheon Shutt), też bez legalnego celu. I koniec najazdów.

Lannister gamaliel (z PW):

Marsz +0 na Crackclaw Point:

piechota na Blackwater
    piechota zostaje

Shutt - Nie 11 Lis, 2012

Karta zostaje na wierzchu.

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

marsz z kingswood

1 piechur na carcklaw (dowódca na PW)
1 piechur do KL

atak z siłą 4

bez żetonu.

gamaliel - Nie 11 Lis, 2012

Mój generał posłany.
toszt - Nie 11 Lis, 2012

Ruchy na południu w tej chwili nie są dla mnie istotne, więc od razu pojadę 'swoje'.

Baratheonie, widzę, że będziesz miał problem z wypłynięciem na południe bez Stanisa, pomogę Ci, niech Melisandre odprawi swe czary, niech zapłoną stosy...

Rycerz i piechur z Moat Calin na White Harbor, dowódca raczej oczywisty, ale idzie na PW za 15 sekund.

Nie musisz dziękować, sąsiedzie, zawsze chętnie służę pomocą.
Północ pamięta...

toszt - Nie 11 Lis, 2012

gamaliel napisał/a:
Mój generał posłany.
Gamaliel, jak posyłasz dowódcę jako drugi, to już tu pisz, będzie szybciej, bo Adam nie siedzi tu non-stop :)

Bitwa na Highgarden (po Marsz +0 na Kingswood)

Atakujący Tyrell reszka [5]:

piechota [1]
    Marsz +0 [0]
    Wsparcie z Blacwater Bay (Tyrell reszka) [1] (domniemuję)
    Wsparcie +1* z Shipbreaker Bay (Tyrell reszka) [2] (domniemuję)
    dowódca: Queen of Thorns [1] Ignore all text abilities printed on your opponent’s House card. (na PW)

Obrońca Lannister gamaliel [3]:

piechota [1]
    Wsparcie z Harrenhal (Lannister gamaliel) [1] (na PW)
    dowódca: Cersei Lannister [1] [fort]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Gog - Nie 11 Lis, 2012

piechur na pyke :)
Shutt - Nie 11 Lis, 2012

Ryzyk fizyk - najwyżej wspomogę Tyrellów.
Broni Jon [3]

toszt - Nie 11 Lis, 2012

Atakował Roose Bolton [4] [sword]
Gdzie się cofasz?

Shutt - Nie 11 Lis, 2012

Hahah xD
No cóż, na Karhold.

EDIT: Jednak wracam do pierwotnego pomysłu bycia wrzodem - cofam się na Black Castle.

Shutt - Nie 11 Lis, 2012

Piechur z Black Castle na Widow's Watch.
skoro utrudniamy sobie życie, to utrudniamy.

Sardo - Nie 11 Lis, 2012

East Summer Sea
statek na Shipbreaker Bay
dowódca na PW

toszt - Nie 11 Lis, 2012

Sardo napisał/a:
East Summer Sea
statek na Shipbreaker Bay
dowódca na PW
A nie mogłeś się wstrzymać i dać Tyrellowi zająć Dragonstone... :twisted:
Shutt - Nie 11 Lis, 2012

Odciąłby sobie wtedy jednostkę na DS kochany :*
toszt - Nie 11 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Odciąłby sobie wtedy jednostkę na DS kochany :*
Cóż, można czekać aż wrzucisz tam sobie dwa statki do portu... ale skoro Martell tak woli..

u mnie oczywiście Paxter Redwyne [1] If the embattled area is a sea area, all of your participating ship (including supporting Tyrell ships) add +2 combat strength instead of +1.

i wycofanie się na blackwather bay

Mistrzowska żmijowska intryga Martellu zważywszy na nasze PW.

Doceniam. I odpłacę.

Shutt - Nie 11 Lis, 2012

Kto wie, może się zwasalizuje :D

Żeby szybciej szło:
Lannisport»marsz-1»piechur na riverrun
piechur na stone sept

Sardo - Nie 11 Lis, 2012

U mnie atakował oczywiście: Areo Hotah [3] [fort][fort] żeby wątpliwości nie było.

To teraz marsz Tyrella

konik na blackwather, (dowódca na pw za 2 min.)

piechur do rich

zostawiam powerek.

okej posłałem generała[na pw] na zatracenie
niech nurt spłynie krwią

Bitwa na White Harbor (po Marsz +1* na Moat Calin)

Atakujący Stark toszt [8]:

piechota, rycerz [3]
    Marsz +1* [1]
    dowódca: Roose Bolton [4] [sword]

Obrońca Baratheon Shutt [6]:

piechota, rycerz [3]
    dowódca: Jon Snow [3] If you win this combat, you may decrease or increase the Wildling track by one space (to a minimum of 0 and a maximum of 10).

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Bitwa na Shipbreaker Bay (po Marsz +1* na East Summer Sea)

Atakujący Martell Sardo [5]:

statek [1]
    Marsz +1* [1]
    dowódca: Areo Hotah [3] [fort][fort]

Obrońca Tyrell reszka [5]:

statek [2]
    Wsparcie z Blackwater Bay (Tyrell reszka) [2]
    dowódca: Paxter Redwyne [1] If the embattled area is a sea area, all of your participating ship (including supporting Tyrell ships) add +2 combat strength instead of +1.

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Bitwa na Blackwater Bay (po Marsz +1* na King's Landing)

Atakujący Tyrell reszka [6]:

rycerz [2]
    Marsz +1* [1]
    dowódca: Randyll Tarly [3] [sword][sword]

Obrońca Lannister gamaliel [5]:

piechota [1]
    Wsparcie z Harrenhal (Lannister gamaliel) [1] (na PW)
    dowódca: Ser Kevan Lannister [3] [fort]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

Gog - Nie 11 Lis, 2012

pyke -> wszystko na oldtown :) dowódca na PW

broni mnie koleś z siłą 2 i fortem.

Bitwa na Oldtown (po Marsz +0 na Pyke)

Atakujący Greyjoy Gog [6]:

piechota, rycerz [3]
    Marsz +0 [0]
    dowódca: Rodrik the Reader [2] If you win this combat, you may search any Westeros deck for a card of your choice. Shuffle the remaining cards and place the chosen card facedown on top of the deck. (na PW)
    Miecz: używa [1]

Obrońca Tyrell reszka [6]:

piechota [1]
    garnizon [3]
    dowódca: Willas Tyrell [2] [fort]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Gog - Nie 11 Lis, 2012

? jakie HG napisalem old town przeciez wiec uzywam miecza:d mały błąd sie wkradł martell ma 3 zamki od początku nie 2 :)

EDIT nie przejmuj sie Adamie 3 PW z zapytaniem czy atakuje HG a jak mowie ze nie to wszyscy pytaja o co chodzi:D

EDIT 2 co do karty westeros dajcie mi chwile napisze ze jakies 20 minut okolo :)

[quote="Adam Badura"]Tyrell reszka[/URL] wycofuje się na ? (czekamy)/quote]

three towers

Gog napisał/a:
? jakie HG napisalem old town przeciez wiec uzywam miecza:d mały błąd sie wkradł martell ma 3 zamki od początku nie 2 :)

Aj... coś pomieszałem. Już poprawiam.

toszt - Nie 11 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Hahah xD
No cóż, na Karhold.

EDIT: Jednak wracam do pierwotnego pomysłu bycia wrzodem - cofam się na Black Castle.

Shutt, chciałem nadmienić, że zmieniłeś to już PO swoim ruchu... Ja też po czasie zorientowałem się, że w walce wystarczy mi sam rycerz, ale jak już rozstrzygneliśmy, to nie zmieniałem, a Ty się namyśliłeś, ruszyłeś i postanowiłeś być wredny, to na tej samej zasadzie ja poproszę o zostawienie piechura na Moat Calin...

Shutt - Nie 11 Lis, 2012

Wykonałeś ruch na WH, najpierw chciałem się wycofać na BC, napisałem niestety Karhold.
Żeby nie mieszać umieściłem edita. Moje prawo chyba wybrać gdzie się wycofam do czasu jak GM tego nie zanotuje?
Dodam, że edit był przed wykonaniem ruchu przez któregokolwiek z graczy.

toszt - Nie 11 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Dodam, że edit był przed wykonaniem ruchu przez któregokolwiek z graczy.
Dla ścisłości, kolejnym graczem w kolejności byłeś Ty i edit zrobiłeś po swoim ruchu.
Masz mieć, żeby nie było, że ja ten zły jestem ;)

Na ogół nie sprawdzam godzin editów i postów, zakładając uczciwość (choć czasem zdarza mi się weryfikować). Tym razem odpuściłem sprawdzanie, choć pomyślałem, że być może dobrze byłoby sprawdzić... ;)

Tym niemniej, skoro Shutt zmienił decyzję zanim ktoś inny zrobił ruch (majhą być może w przyczynach pierwotną decyzję Shutt'a) to IMHO jest to dopuszczalna zmiana.

toszt - Nie 11 Lis, 2012

Niech mu będzie, choć pół dnia cieszyłem się z naiwności tego wycofania i ułatwienia mi eksterminacji żółci na północy... ;)
Pora na mój ruch: Rycerz na Moat Calin, rycerz na Karhold i piechur na the Stony Shore.

Dowódcę spod Karholdu ślę od razu na PW.

Bitwa na Karhold (po Marsz +1* na Moat Calin)

Atakujący Stark toszt [2]:

rycerz [2]
    Marsz +0 [0]
    dowódca: Reek [0] If your "Ramsay Bolton" House card is in your discard pile, immediately return it to your hand. If you lose this combat, you may return Reek to your hand. (na PW)

"Ramsay Bolton" jest w odrzuconych i wraca na rękę

Obrońca Baratheon Shutt [3]:

piechota [1]
    dowódca: Bastard of Nightsong [2] [fort]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie

Shutt, tanio dałeś toszt'owi ugrać kombo. Ser Axell Florent przynajmniej ubiłby mu tego rycerza... ;)

Shutt - Nie 11 Lis, 2012

To ja gram swoim bękartem [2] [fort].
Shutt - Nie 11 Lis, 2012

Powiedzmy, że się dogadałem ;)
W zamian za spokój między nami.

1x statek na Narrow, używam mojej Meliski [2] - jak pionkować to na maxa! :D
Nie używam zdolności.

Bitwa na Oldtown (po Marsz +1* na The Shivering Sea)

Atakujący Baratheon Shutt [4]:

statek [1]
    Marsz +1* [1]
    dowódca: Melisandre [2] After combat, you may return any House card in your discard pile (including this card) to your hand by discarding a number of your available Power tokens equal to the printed combat strength of that card.

Obrońca Tyrell reszka [4]:

statek [1]
    Obrona +1 [1]
    dowódca: Ser John Fossoway [2] [sword] (tylko ten został)

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Jak się nie mylę Tyrell użył ostatnio na Oldtown Willasa, więc został mu tylko Ser John Fossoway, więc wynik bitwy znany.
Sardo - Nie 11 Lis, 2012

Sea of Dorne:
1 statek wypływa na ESS
1 statek zostaje

atak dwoma piechurami na boneway - dowódca na pw.
Sardo - Nie 11 Lis, 2012

Oczywiście broni - Nymeria Sand [0] [sword][fort]

Czyżbyś poświęcił Randylla?

tak, piechur do piachu.
Sardo - Nie 11 Lis, 2012

reszka napisał/a:
tak, piechur do piachu.

Że Ci nie szkoda :D

Ale mniejsza, Quentyn i Doran rosną w siłę :D

Wiecie, że w tej grze wszyscy walczą ze mną?

Odbyło się do tej pory 11 walk, 8 z moim udziałem, 3 na linii Bolton-Baratheon.

Nic dziwnego, że mi nie idzie. Znajdzcie sobie inną zabawkę.

Sardo napisał/a:

Że Ci nie szkoda :D

W połowie marszy w przyszłej turze będę miał kolejny reset, jak nie będzie clasha i zamieszania za żelaznym tronie, to przy Twoim drugim marszu randyl będzie obecny.

Dobra, wiem, że nie mam szans na wygranie, ale jestem różą z kolcami,tanio się nie oddam. Walkę na wszystkich frontach mam 2 raz w życiu. Tylko że za 1 razem przeciwnicy dysponowali jeszcze taktykami Support allies (przeciwnik dostawał +4 do każdej walki) i poszło aż za szybko (jeden wygrał zanim się zorientowali).

toszt - Nie 11 Lis, 2012

Ja ściągam mój marsz z Seagardu.

Bitwa na The Boneway (po Marsz -1 na The Reach)

Atakujący Tyrell reszka [4]:

2x piechota [2]
    Marsz -1 [-1]

Obrońca Martell Sardo [1]:

piechota [1]
    dowódca: Nymeria Sand [0] [sword][fort]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Shutt - Pon 12 Lis, 2012

2x Statek do portu proszę.
Adam Badura - Pon 12 Lis, 2012

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

Przepraszam za dużą zwłokę, ale jakoś uciekła mi informacja Baratheon Shutt o nie używaniu "Melisandre".

Sardo - Pon 12 Lis, 2012

Dla mnie Rycerz na Sunspear

Aktualizacja (mapa):

Martell Sardo, Umacnianie Władzy* na Sunspear, mobilizacja
    Umacnianie Władzy

Tura 3
    Karty Westeros

Dzicy: +4 (razem 4)
      Talia I: Last Days of Summer Nic sie nie dzieje [dzicy].
      Talia II:

Winter is Coming Natychmiast przetasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.
        Dark Wings, Dark Words Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licutują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu [dzicy].)

Talia III: Web of Lies Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Wsparcia [dzicy].

Czekamy na:

gamaliel - Pon 12 Lis, 2012

okej, nie było pytania.

gamaliel napisał/a:
A dzicy nie powinni być na 6tce?

Po wygranej resetują się na 0.

Teraz jest +4, a nie +6 bo karta wylosowana w wyniku "Winter is Coming" nie liczy się do dzikich. Najpierw liczysz symbole, a potem rozpatrujesz kolejne karty. Ponieważ nowa karta wyszła po rozpatrzeniu "Winter is Coming", to już po liczeniu symboli.

Shutt - Pon 12 Lis, 2012

Wg mnie dzicy z Web o Lies liczą się do podsumowania, ponieważ karta Winter is coming zawiera komendę natychmiast - czyli, że jeszcze przed liczeniem.

Shutt napisał/a:
Wg mnie dzicy z Web o Lies liczą się do podsumowania, ponieważ karta Winter is coming zawiera komendę natychmiast - czyli, że jeszcze przed liczeniem.

Czyli rozpatrzyć też należy natychmiast, to jest przed innymi?

toszt - Pon 12 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Przy którymś PBFie to rozpatrywaliśmy i w instrukcji są jasno napisane fazy związane z kartami Westeros, zerknij sobie do instrukcji.
Shutt - Pon 12 Lis, 2012

Rozpatruje się karty, które zostają na wierzchu talii - w tym przypadku Winter is coming powoduje przetasowanie, czyli kolejna karta jest liczona.
reszka - Pon 12 Lis, 2012

jest dobrze, w poprzedniej turze walczyliśmy z dzikimi, teraz jest +4, nie zrobimy z tego +6.
Shutt - Pon 12 Lis, 2012

reszka napisał/a:
jest dobrze, w poprzedniej turze walczyliśmy z dzikimi, teraz jest +4, nie zrobimy z tego +6.

Talia I: Last Days of Summer [dzicy].
Talia II: Dark Wings, Dark Words [dzicy].)

Talia III: Web of Lies [dzicy].

3x2 = 6?

toszt - Pon 12 Lis, 2012

Strona 7. instrukcji

Cytat:
2. Losowanie kart Westeros: Należy odkryć po jednej
wierzchniej karcie z każdej z trzech talii Westeros
.
3. Przesunicie żetonu Dzikich:
Należy zsumować liczbę symboli Dzikich,
znajdujących się na trzech odkrytych kartach
Westeros
i przesunąć żeton Dzikich o tyle pól
na torze Dzikich. Jeśli podczas tej czynności
żeton Dzikich znajdzie się na polu „12”,
należy natychmiast rozpatrzyć atak Dzikich
(ignorując nadmiarowe symbole Dzikich). Opis rozpatrywania
ataków Dzikich znajduje się na stronie 22.
4. Rozpatrywanie kart Westeros: Teraz, zgodnie z
kolejnością numeryczną (zaczynając od karty z numerem I),
należy rozpatrzyć wszystkie karty Westeros.

W celu rozpatrzenia karty Westeros należy po prostu
przeczytać jej treść i wprowadzić w życie jej efekty.
Działanie wielu kart jest oczywiste, ale niektóre wymagają
szczegółowych wyjaśnień. Opis kart Westeros zawarto na
następnych stronach.

nie zauważyłem przetasowania - mój głos pomińcie, nie wiem.
toszt - Pon 12 Lis, 2012

Jeszcze zaspamuję z przedostatniej strony instrukcji:

Cytat:
Nadchodzi zima
Należy potasować tę talię Westeros (w tym tę kartę)
i wylosować z niej nową kartę. Jeśli ponownie
zostanie wylosowana karta Nadchodzi zima, należy
powtórzyć cały proces.

Nie ma tu mowy o jakimś szczególnym traktowaniu tej karty przed innymi.
Moim zdaniem postępujemy zgodnie z instrukcją i do momentu rozpatrywania kolejnych kart w ogóle nie interesuje nas ich treść, jedynie symbole dzikich przy zliczaniu.

toszt - Pon 12 Lis, 2012

I jeszcze jedno, już ostatnie, obiecuję,
tekst na karcie to

Winter is Coming Natychmiast przetasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.

Jeśli byśmy to natychmiast rozgrywali przed dzikimi, to też przed dzikimi by trzeba rozliczyć całą kartę, czyli wylosować i rozpatrzyć nową, a to już absurd po całości..

Shutt - Pon 12 Lis, 2012

Wybieram - c)

Zatem czekamy na rozkazy.

A Shutt'owi polecamy ponowną lekturę zasad, bo to już druga wątpliwość w tej grze. ;)

toszt - Pon 12 Lis, 2012

Adam Badura napisał/a:
Zatem czekamy na rozkazy.

A Shutt'owi polecamy ponowną lekturę zasad, bo to już druga wątpliwość w tej grze. ;)
On zawsze wydawał mi się 'słabym ogniwem'... :twisted:
Gog - Pon 12 Lis, 2012

to moja wina wybaczcie :d Po ponad 50 grach lekko zmodyfikowalismy pare rzeczy w grze stad biedny Shutt mial te rozterki :P
Shutt - Pon 12 Lis, 2012

Zasady czasami są dziurawe. Z argumentacji toszta nie wynika, że tą kartę liczy się od razu.
Komenda natychmiast każe przetasować talię i wyłonić kolejną kartę.
Zapytam się BGG.

toszt - Pon 12 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Zasady czasami są dziurawe. Z argumentacji toszta nie wynika, że tą kartę liczy się od razu.
Zapytam się BGG.
Komenda natychmiast każe przetasować talię i wyłonić kolejną kartę i ją rozpatrzyć, czyli rozumiem, że rozpatrujemy tą kartę przed liczeniem dzikich i przed kartą z 1. talii?

toszt napisał/a:
Shutt napisał/a:
Zapytam się BGG.
Komenda natychmiast każe przetasować talię i wyłonić kolejną kartę i ją rozpatrzyć, czyli rozumiem, że rozpatrujemy tą kartę przed liczeniem dzikich i przed kartą z 1. talii?

Dokładnie. Gdyby nie to, to może bym miał jeszcze wątpliwości. Ale to dla mnie wystarczające, żeby uznać interpretację Shutt'a za błędną.

Ale zaczekajmy na BGG, skoro pyta...

Shutt - Pon 12 Lis, 2012

Dobra, nvm.
Po prostu jak się gra luźno to potem zostają złe nawyki :P

Muszę przyznać, że zaczynam mieć wątpliwości. Zapytałem na BGG.

O FFG można powiedzieć wiele dobrego, ale niestety nie mają dobrych zasad. Zawsze jest pełno wątpliwości a FAQ jest często potrzebne nawet po samej lekturze zasad, a nie nietypowej sytuacji raz na 100.

Shutt - Pon 12 Lis, 2012

Ja niestety nie ogarniam tego forum :(

Shutt napisał/a:
Ja niestety nie ogarniam tego forum :(

nie Ty jeden, to chyba inna cywilizacja tworzyła.

W moim pytaniu na BGG pojawiła się odpowiedź.

Wygląda na to, że wszyscy mieliśmy rację. Interpretacja toszt'a i moja jest poprawna w tym sensie, że "Winter is Coming" jest rozwiązywana tak jak wszystkie inne karty, w swojej kolejce. I w takiej interpretacji oczywiście ikon nie powinno się liczyć.

Ale FFG w "Westeros Card Reference" załączonej do gry (nie wiem czy to jest dostępne gdzieś online) dało w opisie "Resolve that card, including possible wildling icons". Oczywiście jest to sprzeczne z zasadami głównymi i opisem sekwencji tury, ale FFG nie przywiązuje uwagi do takich detali...

Zmieniam siłę dzikich na 6 (z następną mapą).

toszt - Pon 12 Lis, 2012

Powiem tak, oryginalna rozpiska kart westeros zeskanowana i wrzucona po poście Adama TU rozwiązuje nam ten problem z interpretacją.

Nasze logiczne rozumowanie okazało się dobre, zawiódł leniwy tłumacz, który pominął jedno zdanie...

Dziwne jest też to, że o ile u nas ta strona jest w instrukcji, to w oryginalnej wersji jest dodatkowa strona, której nie ma w pdf'ie na stronie FFG (wydawcy).

Shutt - Pon 12 Lis, 2012

Czyli jednak dobrze znam zasady :D yay!
toszt - Pon 12 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Czyli jednak dobrze znam zasady :D yay!
Upiekło Ci się... wiesz kura, ziarno... ;)
Shutt - Pon 12 Lis, 2012

Gramy w skojarzenia?
Dziób!

Adam Badura - Wto 13 Lis, 2012

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

Gog - Wto 13 Lis, 2012

czemu moj najazd z bay of ice nie ma legalnego celu Adamie ?:(

EDIT: Oczywiscie to robie ^^ Nic sie nie dzieje nie obrazam sie :) ))

Gog napisał/a:
czemu moj najazd z bay of ice nie ma legalnego celu Adamie ?:(

Możesz spalić Najazd na Winterfell. Przepraszam, mój błąd.

Shutt - Wto 13 Lis, 2012

UW w SE zamieniam na obronę +1.
Przy okazji asekuracyjnie palę najazd Martella na Shipbreaker Bay.

gamaliel - Wto 13 Lis, 2012

Widzę że ciężkie decyzje z tymi najazdami
Gog - Wto 13 Lis, 2012

przeciez nikt juz nie ma najazdu :) mozna przechodzic do marszy:)
gamaliel - Wto 13 Lis, 2012

stoney sept»marsz-1»riverrun
żeton już jest

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

reszka - Wto 13 Lis, 2012

zdejmuję bez efektu na stolicy
Gog - Wto 13 Lis, 2012

piechur na reach
toszt - Wto 13 Lis, 2012

Ściągam rozkaz z Seagardu.
Shutt - Wto 13 Lis, 2012

Marsz z Black Castle na Góry Księżycowe.
Generał PW.

Bitwa na The Mountains of the Moon (po Marsz +1* na Castle Black)

Atakujący Baratheon Shutt [4]:

rycerz [2]
    Marsz +1* [1]
    dowódca: Ser Davos Seaworth [1] [sword][fort] (na PW)

Obrońca Lannister gamaliel [2]:

piechota [1]
    dowódca: Ser Adam Marbrand [1] If you are attacking, all of your participating Knights (including supporting Lannister knights) add +3 combat strength instead of +2.

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

gamaliel - Sro 14 Lis, 2012

Broni Ser Adam Marbrand [1] aż żal go stracić.
Adam Badura - Sro 14 Lis, 2012

Martell Sardo (na PW):

Marsz +1* na Sunspear:

2x rycerz na Dragonstone
    piechota na Salty Shore

Bitwa na Dragonstone (po Marsz +1* na Sunspear)

Atakujący Martell Sardo [6]:

2x rycerz [4]
    Marsz +1* [1]
    dowódca: Ser Gerris Drinkwater [1] If you win this combat, you may move one position higher on one Influence track of your choice. (na PW)

Obrońca Baratheon Shutt [5]:

rycerz [2]
    garnizon [2]
    dowódca: Ser Axell Florent [1] [sword]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

reszka - Sro 14 Lis, 2012

nie rozumiem baratheona, nie rozumiem Starka :)

Albo odchodzi obłędna dyplomacja albo nie rozumiem

Shutt - Sro 14 Lis, 2012

Hah, no cóż...
Zaufałem Martellowi i tak niewiele mogłem zrobić ;)

Shutt - Sro 14 Lis, 2012

U mnie broni Florent [1]

riverrun»marsz+0»piechur na stoney sept
trzech zostaje

Aktualizacja (mapa):

Czekamu na:

toszt - Sro 14 Lis, 2012

Adam Badura napisał/a:

Podsumowanie:

Nieźle rozegrane Sardo! :) Dwa statki, zamek i ciągle odcięte Storm's End.. Brawo!

Sardo - Sro 14 Lis, 2012

Nie planowałem tego robić bo myślałem że mój stateczek zostanie zaatakowany na Shipbreaker Bay, no ale ani Tyrell ani Baratheon tego nie zrobili, no to aż szkoda było nie przyjąć takiego zaproszenia.
toszt - Sro 14 Lis, 2012

Sardo napisał/a:
Nie planowałem tego robić bo myślałem że mój stateczek zostanie zaatakowany na Shipbreaker Bay, no ale ani Tyrell ani Baratheon tego nie zrobili, no to aż szkoda było nie przyjąć takiego zaproszenia.
Ja nie wiem na co czekał Baratheon, uwiodłeś go swoim urokiem osobistym, czy co... ;)
Shutt - Sro 14 Lis, 2012

Pierwszy raz chcialem w mojej karierze GOtowej, zaufac sojusznikowi - juz wiem czemu tego nigdy wczesniej nie robilem :D

Tak czy siak sie nie liczylem juz w tej grze, wiec gram dosyc luzno ;)

Gog - Sro 14 Lis, 2012

Do cholery jasnej co tu sie dzieje, czlowiek idzie spac a, tu ludzie prawie gre wygrywaja miecz zabrany bosz premierze jak zyc ?:X

Shutt napisał/a:
niewiele mogłem zrobić ;)

No ci Ty, atak 2 statkami i karta manca i nie tracisz dragonstone w tej turze. Nawet jak za chwilę stracisz morze, to statki wycofają się na narow i zrektrutujesz sobie 2 kolejne w porcie.

Masz 5 statków obok, 2 zamki (cracklaw był Twój), w kolejnej turze 3 morza, (jeśli rekrut) dwa/trzy konie, machinę do ofensywy. Jakie na luzie, gdybyś wypłynął statkami, jesteś drugi za greyem do wygranej?

Gra bez stresu/na luzie jednego gracza niestety sporo rozrywki pozostałym. Ja mimo to, że grey i Martell są wyłącznie na mojej głowie, nie gram na luzie i niech wygra lepszy, niczego im nie ułatwię.

Wypływam flotą na Martella.

Siła 2.

karta na PW.

Sardo - Sro 14 Lis, 2012

broni - Bastard of Godsgrace [2] [fort]

atakuje - Paxter Redwyne?

po przegranej wycofuję się na ESS

Bitwa na Shipbreaker Bay (po Marsz +0 na Blackwater Bay)

Atakujący Tyrell reszka [3]:

2x statek [2]
    Marsz +0 [0]
    dowódca: Queen of Thorns [1] Ignore all text abilities printed on your opponent’s House card.

Obrońca Martell Sardo [3]:

statek [1]
    dowódca: Bastard of Godsgrace [2] [fort]
    Miecz: nie używa (domniemuję)

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Sardo napisał/a:

szok, atakowała królowa Cierni.

byłem na 140% przekonany, że położysz quentyna - wygrywał niezależnie od mojej karty.

Sardo - Sro 14 Lis, 2012

reszka napisał/a:
Sardo napisał/a:

szok, atakowała królowa Cierni.

byłem na 140% przekonany, że położysz quentyna - wygrywał niezależnie od mojej karty.

Szkoda mi go było, już szykowałem go na kontrę z ESS... Zaskoczyłeś mnie. Liczyłem na Mace'a albo Paxtera.

Ta runda w ogóle zaskakuje.

jaka kontra quentynem? albo mance albo królowa Cierni robią go na mydło. Za dużo myślę, ale cieszę się, że potrafię zaskoczyć przeciwnika (wyobrażasz sobie minę Twojego kapitana na widok królowej?)
Shutt - Sro 14 Lis, 2012

reszka napisał/a:
Shutt napisał/a:
niewiele mogłem zrobić ;)

No ci Ty, atak 2 statkami i karta manca i nie tracisz dragonstone w tej turze. Nawet jak za chwilę stracisz morze, to statki wycofają się na narow i zrektrutujesz sobie 2 kolejne w porcie.

Masz 5 statków obok, 2 zamki (cracklaw był Twój), w kolejnej turze 3 morza, (jeśli rekrut) dwa/trzy konie, machinę do ofensywy. Jakie na luzie, gdybyś wypłynął statkami, jesteś drugi za greyem do wygranej?

Gra bez stresu/na luzie jednego gracza niestety sporo rozrywki pozostałym. Ja mimo to, że grey i Martell są wyłącznie na mojej głowie, nie gram na luzie i niech wygra lepszy, niczego im nie ułatwię.

Co do itraty DS. Wypływam Mancem, Martell kontruje i w kolejnym ruchu DS i tak pada.

Wypływam flotą na Martella.

Siła 2.

karta na PW.

Wiem, że Mancem mogłem zaatakować, ale chciałem go gdzie indziej wykorzystać. Martell się pokusił - bardzo dobrze, sam bym wykorzystał.
Chciałem w końcu spróbować innej "taktyki", bo wydawało mi się, że grając w GoTa jestem paranoikiem.

Gog - Sro 14 Lis, 2012

wszystko na HG zostawiam żeton dowódca na pw
toszt - Sro 14 Lis, 2012

Niezależnie od powyższej bitwy mój rycerz z WH idzie na Moat Calin, piechur zostaje.

broni mnie Margaery Tyrell [0] If you are defending your home area or an area that contains one of your Power tokens, your opponent’s final combat strength is 2.
Gog - Sro 14 Lis, 2012

u mnie qarl jednak fortel sie udał :D

ale jaki fortel? wiedziałem, co położysz, miałem stracić stolicę żebyś nie zyskał tych powerków? Czy użyć "4" żeby zabić pionka? Tylko że niepotrzebnie zostawiałeś powerek na oldtown. A ja przynajmniej nie mam bólu głowy, jak się pozbyć tanio margary z ręki.
Gog - Sro 14 Lis, 2012

powerek zostawiony dobrze:d zreszta sam zobaczysz dlaczego :D
toszt - Sro 14 Lis, 2012

To teraz kolej Shutta/Baratheona.

Bitwa na Highgarden (po Marsz +0 na Oldtown)

Atakujący Greyjoy Gog [2]:

piechota, rycerz [3]
    Marsz +0 [0]
    dowódca: Qarl the Maid [1] If you are attacking and lose this combat, gain three Power tokens.

piechota [1]
    garnizon [2]
    dowódca: Margaery Tyrell [0] If you are defending your home area or an area that contains one of your Power tokens, your opponent’s final combat strength is 2.

Highgarden ma (wbudowany) Żeton Władzy

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Shutt - Sro 14 Lis, 2012

To ja Piechurem na CrP.

Bitwa na Crackclaw Point (po Marsz -1 na Window's Watch)

Atakujący Baratheon Shutt [6]:

piechota [1]
    Marsz -1 [-1]
    dowódca: Mance Rayder [0] Your final combat strength is equal to the current position of the Wildling Threat token. (tylko ten został)

siła Dzikich to 6

piechota [1]
    Obrona +1 [1]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

broni willas, wycofuję się na blackwather

Adamie, mam totalne zamieszanie w kartach, została mi tylko "4" i paxter.

Z oczywistych powodów w następnej walce używam "4", tak dla informacji.

Sardo - Sro 14 Lis, 2012

Marsz na ESS ściągam bez efektu.

nie wiem, czy teraz ja, ale konik na greya i karta "4".
Gog - Sro 14 Lis, 2012

asha jednak zal mi kasy:d a searoad :d widzisz reszka specjalnie zostawilem zeton bo jakbym nie zostawil to bym wydal teraz 6 zetonow a potem bym załowal:D
Sardo - Sro 14 Lis, 2012

To ja z Salt Shore:
piechur na Kingswood
piechur na Crackclaw Point dowódca na PW
żetony mi szkoda i nie zostawiam :D

Shutt - Sro 14 Lis, 2012

Jeżeli dobrze liczę (nie ma aktualnych dowódców) to użycie Meliski gwarantuje mi zwycięstwo.
Jeżeli jest inaczej to uświadomcie mnie ^^
Używam Melisandre i poproszę Mance'a na rękę.

Sardo - Sro 14 Lis, 2012

Bez dowódców jest: 1 do 1
mi zostali [4] (Doran), [2] (ten z mieczem), [1] (Quentyn)

Shutt - Sro 14 Lis, 2012

Na CrP jest garnizon o sile 4.
Sardo - Sro 14 Lis, 2012

Garnizon jest na Storm's End
Shutt - Sro 14 Lis, 2012

No cóż, muszę podtrzymać dowódcę, bo i tak się nie obronię :P
Gratuluje Korony.

Sardo - Sro 14 Lis, 2012

Stannis by Cię wybronił ;)
Dowodził Big Man [2] [sword]

Shutt - Sro 14 Lis, 2012

Niestety to wszystko przez nieuaktualnionych dowódców :(
Wyszło mi, że Doran ma jednak siły 3, a nie 2 - cały dzień zajęć się jednak jakoś odbija :evil:

Sardo - Sro 14 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Niestety to wszystko przez nieuaktualnionych dowódców :(
Wyszło mi, że Doran ma jednak siły 3, a nie 2 - cały dzień zajęć się jednak jakoś odbija :evil:

Napisałem Ci kilka postów wyżej moich aktualnych dowódców :D
Liczyłem właśnie na to że pozbędziesz się Stannisa :P

Shutt - Sro 14 Lis, 2012

I tak pionkuje od 2giej rundy :D
Ogólnie chyba mam jakiś zły okres na grę w GoTa.

No to jeszcze Stark i koniec rundy.
toszt - Sro 14 Lis, 2012

gamaliel napisał/a:
No to jeszcze Stark i koniec rundy.
To już ja? Pogubiłem się dziś trochę, na szczęście ta nawałnica mieczy była poza moimi krainami, krew spływała na dole...

Mój rycerz z MC idzie na Seagard, drugi zostaje.

Co do aktualności dowócdów, to jest zawsze taka jak ostatni post "Aktualizacja". Pominąwszy oczywiście moje pomyłki.

Potem w pierwszym poście jest seria ruchów już wykonanych, które jeszcze nie weszły do aktualizacji (zatem nie ma ich w statystykach, listach, rozpiskach i przede wszystkim na mapie). Ale już są uporządkowane i opisane.

Miałem dziś przed wyjściem z pracy zaktualizować, już już to robiłem, ale Shutt dał swój ruch, więc wstrzymałem się do rozstrzygnięcia. A potem w domu już nie miałem czasu dopiero teraz.

Zdaję sobie sprawę, że to kłopotliwe. Na przykład w teraz zamieszczonych ruchach Tyrell miał aż 3 bitwy, co znaczy dużą rozbieżność dowódców.

Może i mógłbym aktualizować jeszcze trochę częściej, ale chyba nie chcę. Mam jednak i inne rzeczy do robienia. Innym rozwiązaniem jest, jeśli czujecie, że już nie ogarniacie stanu rzeczy, zaczekać jednak na moją aktualizację. Nie są one online, ale jednak ze dwie dzienie przynajmniej robię (o ile jest co aktualizować), a jak mam luźniejszy dzień to i więcej...

Adamie, do Ciebie nie ma nawet przecinka pretensji. Jak ktoś decyduje się grać bez aktualizacji, to jego ryzyko, ot, tyle.
toszt - Sro 14 Lis, 2012

Adam, nie przejmuj się, aktualizacje są tak jak trzeba, po prostu chłopaki podgonili z ruchami/bitwami dziś ostro.. Tak jak piszesz, w razie wątpliwości można spokojnie zaczekać.

Bitwa na The Reach (po Marsz +1* na Blackwater)

Atakujący Tyrell reszka [7]:

rycerz [2]
    Marsz +1* [1]
    dowódca: Mace Tyrell [4] [sword][fort]

Obrońca Greyjoy Gog [3]:

piechota [1]
    dowódca: Asha Greyjoy [2] [fort]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Bitwa na Crackclaw Point (po Martell Sardo)

Atakujący Martell Sardo [3]:

piechota [1]
    Marsz +0 [0]
    dowódca: Big Man [2] [sword]
    Miecz: nie używa (na PW)

piechota [1]
    dowódca: Melisandre [2] After combat, you may return any House card in your discard pile (including this card) to your hand by discarding a number of your available Power tokens equal to the printed combat strength of that card.

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

rozkazy

Sprawdźcie, czy wszystko jest OK!

Adam Badura napisał/a:

Nie, nie jest ok. Druga gra bez musteringu i clasha. Znaczy w 3 będą same mustery i clashe.

A serio, to pojęcia nie mam, co robić. Trzeba bronić wschodu, ale od zachodu Kraken w d... wchodzi. I nikt mnie nie wesprze.

Cieszę się, że chociaż rich mi zostanie. W sam raz na 1 punkt musteru.

toszt - Czw 15 Lis, 2012

Panowie, prosta mapka, szybkie rozkazy :) Nie ociągać się!! ;)
Gog - Czw 15 Lis, 2012

reszka napisał/a:
Adam Badura napisał/a:

Nie, nie jest ok. Druga gra bez musteringu i clasha. Znaczy w 3 będą same mustery i clashe.

A serio, to pojęcia nie mam, co robić. Trzeba bronić wschodu, ale od zachodu Kraken w d... wchodzi. I nikt mnie nie wesprze.

Cieszę się, że chociaż rich mi zostanie. W sam raz na 1 punkt musteru.

gówno Ci moge zrobic i dobrze o tym wiesz więc nie przezywaj ok ?:x

Adamie zagubiłes mi 1 zetonek włądzy po 2 rundzie miałem 11 -> na oldtown 1, to 10 +3 z qarl +1 z flinta +1 z gry o tron czyli 15 :)

reszka - Czw 15 Lis, 2012

gogu, ja Cię nie przezywam :)

Twoja taktyka jest skuteczna (a to jedyne kryterium, którym oceniam), walczysz z Martellem o koronę, obaj jedziecie mnie (taka moja rola padliny) bez praktycznej obawy przed innymi rodami.

Pamiętam grę w której tyrell skumał się z Baratheonem i jechali Martella. Było identycznie, nikt im nie zagrażał, nikt nie mógł pomóc Martellowi. Tyle że oni mieli wspólną granicę i pytanie było, kto efektywniej wykorzysta sojusz. Notabene, jedna z moich najciekawszych partii (byłem Lannisterem).

Tu granicy/sojuszu nie ma.

Pytanie, kto będzie efektywniejszy, bo nikomu nie popuszczę. Niech wygra lepszy.

Gog - Czw 15 Lis, 2012

wygra martell bo mi ani stark/lannister sie nie podlozy jak to zrobil Shutt ^^
toszt - Czw 15 Lis, 2012

Gog napisał/a:
Shutt kart nie doczytał i najpierw chciał się rzucić z motyką na Starków (a znalazł Boltonów i czar prysł... ) a potem to już odkrył w sobie talent do bycia statystą i chłopcem do lania ;)
Szkoda, bo liczyłem, że zamiesza, ale teraz widać, że w 9 przypadkach na 10 (moim zdaniem) skutecznym ruchem Baratheona na początku gry jest ewakuacja z północy na centrum mapy.

Shutt - Czw 15 Lis, 2012

Kiepski okres do grania dla mnie...
Jakoś tak się złożyło :( a zCrP - nieopatrzenie.

reszka - Czw 15 Lis, 2012

Gog napisał/a:

wiesz, jest akcja i reakcja. Odpuść mi, to przerzucę siły na Martella. Gdyby nie przykry przypadek z rich, konik byłby pod bramami Żmii. Nie mam pretensji, wtedy nikt nie wiedział, jak to sie skończy, ale teraz....

gamaliel - Czw 15 Lis, 2012

Mam wrażenie że ten dodatek powinien nazywać się: Uczta dla wron.
Adam Badura - Czw 15 Lis, 2012

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

Gog - Czw 15 Lis, 2012

kruka ma barathroen shutt :)
gamaliel - Czw 15 Lis, 2012

Bez względu na decyzje Baratheona zdejmuje najazd bez wykonania.
Gog - Czw 15 Lis, 2012

ja starkowi pale najazd i a drugi nie bedzie mial celu :D
Shutt - Czw 15 Lis, 2012

Pale najazd Martella. Grajmy - bez poprawek.
Sardo - Czw 15 Lis, 2012

Palę wsparcie +1 Tyrella
Adam Badura - Pią 16 Lis, 2012

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

gamaliel - Pią 16 Lis, 2012

riverrun»marsz-1»piechur na stoney sept
dwóch piechurów na harrenhall
nie zostawiam żetonu

reszka - Pią 16 Lis, 2012

boneway

atak piechurem na kingswood, drugi na princess pass. Kartę mam jedną (wyrobiłem się z resetem margary po raz trzeci).

Wynik bitwy pewny, tylko którą kartę Martell użyje? Quentyna i pozwoli żyć mojemu piechurowi? Czy miecza, blokując quentyna do końca gry (wymóg resetu na powrót i kolejne kilka kart żeby był silny)? Wiem, że Sardo da kartę wieczorem, więc spokojnie poczekajmy.

Adam Badura - Pią 16 Lis, 2012

Bitwa na Kingswood (po Marsz -1 na The Boneway)

Atakujący Tyrell reszka [3]:

piechota [1]
    Marsz -1 [-1]
    Wsparcie z Blackwater Bay (Tyrell reszka) [2] (domniemuję)
    dowódca: Paxter Redwyne [1] If the embattled area is a sea area, all of your participating ship (including supporting Tyrell ships) add +2 combat strength instead of +1.

Obrońca Martell Sardo [7]:

piechota [1]
    dowódca: Quentyn Martell [1] For each House card in your discard pile, this card gains +1 combat strength.

5 odrzuconych dowódców, zatem + [5]

Miecz: nie używa [0] (domniemuję)

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Sardo - Pią 16 Lis, 2012

O 1 bitwę za dużo rozegrałem wcześniej :(
Quentyn poskromi różę.

Gog - Pią 16 Lis, 2012

piechur na reach zeton lezy :) dowódca na PW
toszt - Pią 16 Lis, 2012

U mnie zostawiam żeton, a piechur z SS idzie na Winterfell.
Shutt - Pią 16 Lis, 2012

Atakuje konnicą Cracklaw Point.
Proszę Tyrella o wsparcie.

Gog napisał/a:

broni mnie Randyll Tarly [3] [sword][sword], on zawsze zaczyna nową talię

aeron czy vicatarion?

Shutt napisał/a:
Atakuje konnicą Cracklaw Point.
Proszę Tyrella o wsparcie.

jasne, że wesprę jelenia.], dawaj kartę, Żmija ma tylko 1.

Shutt - Pią 16 Lis, 2012

Jon Snow [3] - dzicy na 10.
Sardo - Sob 17 Lis, 2012

Wycofuję się na Yronwood, rozbity piechur będzie robił za żeton jak opuszczę ten obszar :D

A mój marsz:
statek z Shipbreaker Bay na Narrow Sea
dowódca na PW ;)

Gog - Sob 17 Lis, 2012

reszka napisał/a:
Gog napisał/a:

broni mnie Randyll Tarly [3] [sword][sword], on zawsze zaczyna nową talię

aeron czy vicatarion?

gratulacje piechur w piach zagrałem victariona ^^

Adam Badura - Sob 17 Lis, 2012

Bitwa na The Reach (po Marsz -1 na The Boneway)

Atakujący Greyjoy Gog [4]:

piechota [1]
    Marsz +0 [0]
    dowódca: Victarion Greyjoy [3] [sword][sword]

Obrońca Tyrell reszka [5]:

rycerz [2]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Bitwa na Crackclaw Point (po Marsz +1* na The Mountains of the Moon)

Atakujący Baratheon Shutt [8]:

Obrońca Martell Sardo [5]:

piechota [1]
    dowódca: Doran Martell [4] For each House card in your hand, this card gains a fortification icon and a sword icon, and suffers a -1 combat strength (to a minimum of 0). (tylko ten został)

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

gamaliel - Sob 17 Lis, 2012

Sardo napisał/a:
Wycofuję się na Yronwood, rozbity piechur będzie robił za żeton jak opuszczę ten obszar :D

A mój marsz:
statek z Shipbreaker Bay na Narrow Sea
dowódca na PW ;)

to chyba marsz Martella

Bitwa na The Narrow Sea (po Marsz -1 na Shipbreaker Bay)

Atakujący Martell Sardo [2]:

statek [1]
    Marsz -1 [-1]
    dowódca: Big Man [2] [sword] (na PW)
    Miecz: nie używa [0] (na PW)

Obrońca Baratheon Shutt [5]:

statek [1]
    dowódca: Stannis [4] If you are not being supported in this combat, remove all Support orders (including your own) adjacent to the embattled area, canceling any supporting strength they may have been providing.

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Shutt - Sob 17 Lis, 2012

Stannis :(

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

harrenhall»marsz+0»piechur na riverrun
piechur na stoney sept
piechur na blackwater
zostawiam żeton
wspieram się
generał wysłany

Bitwa na Blackwater (po Marsz +0 na Harrenhal)

Atakujący Lannister gamaliel [6]:

piechota [1]
    Marsz +0 [0]
    Wsparcie z Stoney Sept (Lannister gamaliel) [3]
    dowódca: Ser Ilyn Payne [2] If you win this combat, you may destroy one of your opponent’s Footmen in any area (in addition to normal casualties). If that unit is the last unit in its area, remove any Order token there as well. (na PW)

Obrońca Tyrell reszka [2]:

piechota [1]
    dowódca: Queen of Thorns [1] Ignore all text abilities printed on your opponent’s House card.

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

reszka - Sob 17 Lis, 2012

królowa cierni

wycofanie do rich (jeśli)

marsz - konik do dornish marches.

Gog - Sob 17 Lis, 2012

koń na threetowers piechur na starfall dowódca na pw

Willas Tyrell [2] [fort]

Bitwa na Three Towers (po Marsz -1 na Oldtown)

Atakujący Greyjoy Gog [3]:

rycerz [2]
    Marsz -1 [-1]
    Wsparcie z West Summer Sea (Greyjoy Gog) [1] (domniemuję)
    dowódca: Ser Harras Harlaw [1] [sword] (na PW)

piechota [1]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

princess pass
Sardo - Sob 17 Lis, 2012

Ej no, ale jesteście beboki :(
Gog - Sob 17 Lis, 2012

o co Ci chodzi walczymy cały czas:p?:D
Sardo - Sob 17 Lis, 2012

Już chyba lepiej cicho siedzieć z podkulonym ogonem i na 2 tury przed końcem wyskoczyć, bo jak się wcześniej ktoś rozpędzi to wszyscy na niego się rzucają :/

Trzeba być cierpliwym jak Stark.
Gog - Sob 17 Lis, 2012

wlasnie czlowieku bez skory graj:D
toszt - Sob 17 Lis, 2012

Gog napisał/a:
wlasnie czlowieku bez skory graj:D

Rycerz z Moat Calin na Seagard.

Sardo - Sob 17 Lis, 2012

Oj przecież sobie jaja robię :D
Zaraz mi odpuścicie i przerzucicie się na kogoś innego, więc dla mnie spoko ;d

Gog - Sob 17 Lis, 2012

nie wiem wziecie darmowego zamku mozna uznac ze sie na Ciebie rzucilem ale ok rzucam sie na martella :d kanapka na martella :D
toszt - Sob 17 Lis, 2012

Gog napisał/a:
nie wiem wziecie darmowego zamku mozna uznac ze sie na Ciebie rzucilem ale ok rzucam sie na martella :d kanapka na martella :D
Czekaj, już lecę!! Niech tylko mnie Lannister puści!!
Sardo - Sob 17 Lis, 2012

toszt napisał/a:
Gog napisał/a:

Ja tam próbowałem do Ciebie dopłynąć ale ten głupi łoś nie chciał mnie puścić :(

toszt - Sob 17 Lis, 2012

Sardo napisał/a:
toszt napisał/a:
Gog napisał/a:
Ja tam próbowałem do Ciebie dopłynąć ale ten głupi łoś nie chciał mnie puścić :(
Widać, że się Baratheon z Lannisterem ułożył i trzymająnas specjalnie daleko od siebie, boją się... Ech, cała nadzieja w Tyrellach, że zrobią porządek na swoich północnych granicach...
Adam Badura - Nie 18 Lis, 2012

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

Sprawdźcie mnie, bo przysypiałem robiąc tę aktualizację i mogłem się gdzieś machnąć.

Shutt - Nie 18 Lis, 2012

Marsz -1 > Narrow Sea.
toszt - Nie 18 Lis, 2012

Dwóch moich rycerzy wybrało się na wycieczkę do Riverrun, już piszę na PW kto dowodzi. Piechur zostaje na miejscu.
Sardo - Nie 18 Lis, 2012

Statki z portu na Dragonstone wypływają na Shipbreaker Bay
Gog - Nie 18 Lis, 2012

jak wypadnie supply i dark wings dark words jebne ze smiechu serio :d Adamie chyba pominałes jeden marsz baratheona :)
gamaliel - Nie 18 Lis, 2012

Generał wysłany.

Bitwa na Riverrun (po Marsz +1* na Seagard)

Atakujący Stark toszt [9]:

2x rycerz [4]
    Marsz +1* [1]
    dowódca: Ramsay Bolton [3] If your "Reek" house card is still in your hand, this card gains +1 combat strength and three sword icons. (na PW)

Obrońca Lannister gamaliel [4]:

piechota [1]
    Wsparcie z Stoney Sept (Lannister gamaliel) [3]
    dowódca: Qyburn [0] You may discard two of your available Power tokens to choose a House card in any player’s discard pile. Qyburn gains the printed combat strength and combat icons of that card, ignoring its text ability. (na PW)

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Tak wspieram się.

A generał niech zgadnę bękart Boltona.

Zdolności Qyburn'a nie używam.

Jedno pytanie:
Teraz chyba jeszcze marsz Baratheona z narrow sea czy coś mi umknęło?

Shutt - Nie 18 Lis, 2012

Statek na Shipbreaker bay. Róże mnie wesprą?
Sardo - Nie 18 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Statek na Shipbreaker bay. Róże mnie wesprą?

A może mnie wesprą? Albo chociaż pozostaną neutralne ;)

Sam siebie oczywiście wesprę z ESS.

reszka - Nie 18 Lis, 2012

pewnie że wesprą jelenia, aczkolwiek myślę, że są przerażeni widząc nadchodzącą potęgę.

Bitwa na Shipbreaker Bay (po Marsz +0 na The Narrow Sea)

Atakujący Baratheon Shutt [10]:

Obrońca Martell Sardo [5]:

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Sardo - Nie 18 Lis, 2012

U mnie powojuje: Bastard of Godsgrace [2] [fort]
Choć to i tak bez znaczenia, bo zapewne Mance się wybrał na rejs.

Shutt - Nie 18 Lis, 2012

Yep - Mance dowodzi.
Sardo - Nie 18 Lis, 2012

No to przetrwałe 2 statki wycofuję do portu na Dragonstone

Edit:
Marsz na Yronwood
rycerz na Koniec Burzy (dowódca na PW), wspieram się oboma statkami i jest 5vs5

Shutt - Nie 18 Lis, 2012

dowodzi Florent - niestety Koniec Burzy musiał w końcu kiedyś paść.
Sardo - Nie 18 Lis, 2012

U mnie Ser Gerris Drinkwater [1] i ... przekombinowałem... poproszę wyżej na kruku ...

Edit: Za szybko przeczytałem sobie umiejętność mego dowódcy i myślałem że zgarnia dowolny tor wpływu... (to chyba przez tego Mortyrowego Hostera :D )
Gdyby nie to pewnie poleciałaby [2] Za bardzo chciałem, pewnie przyjdzie licytacja i będzie tyle korzyści z niego. Ale trudno, mój błąd.

Bitwa na Shipbreaker Bay (po Marsz +0 na The Narrow Sea)

piechota [1]
    garnizon [4]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Sardo - Nie 18 Lis, 2012

Tylko tam poszedł rycerz, bo piechur jest rozbity.

cytat:obrońca Baratheon Shutt traci piechotę nie mając jej gdzie wycofać
A nie może wycofać się przez morze? Chyba że czegoś nie widzę.

Shutt - Nie 18 Lis, 2012

Poproszę na CrP.

O jej, sam padłem ofiarą braku aktualizacji. Ale od rana nie mam kiedy, szczególnie, że teraz to już także zmiana tury, dużo pracy. Myślę, że wieczorem będę aktualizował.
toszt - Nie 18 Lis, 2012

Adam Badura napisał/a:
O jej, sam padłem ofiarą braku aktualizacji. Ale od rana nie mam kiedy, szczególnie, że teraz to już także zmiana tury, dużo pracy. Myślę, że wieczorem będę aktualizował.
Spoko, jest niedziela, nie ma pośpiechu... :) Jak dla mnie może być nawet aktualizacja w poniedziałek. Jak się nic niespodziewanego wydarzy, to skończymy przed weekendem.
Gog - Nie 18 Lis, 2012

Adamie masz dzieci/dziecko zajmuj sie pociechami i partnerka a nie głupią grą w niedziele, zgraja zapaleńców zaczeka do poniedzialku nic nam sie nie stanie :)

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

Lannisport wieża
Harrenhall piechur

sorry za edycje ale zszokowała mnie ta mobilizacja i w ogóle zapominam że w tej grze są inne jednostki niż piechota

ja na szybko, bo jestem tak zaskoczony, że nie kładąć żadnych koronek całą grę mam chyba maxa.

Rich - awans wieża
highgarden - wieża
KL - dwa pionki.

Gog - Nie 18 Lis, 2012

pyke wieza
flint piechur
oldtown kon
starfall piechur

toszt - Nie 18 Lis, 2012

Od dołu jadę, bo łatwiej..

Riverrun rycerz
Seagard rycerz
Moat Calin piechur
White Harbor statek w porcie
Winterfell upg do machiny i statek do Shivering Sea

Sardo - Nie 18 Lis, 2012

Dragonstone - piechur + statek do portu
Storm's End - statek do portu
Yronwood - piechur
Sunspear - piechur + statek na Sea of Dorne

chciałem zauważyć że Stark ma już 5 zamków i szanse na zdobycie 2 w najbliższej turze ;)

Wybieram opcję c)

nie masz tyle statków, martellu
Sardo - Nie 18 Lis, 2012

reszka napisał/a:
nie masz tyle statków, martellu

No tak, racja :D
Dzięki.
Poprawiona mobilizacja:
Dragonstone - piechur + statek do portu
Storm's End - statek na Sea of Dorne
Yronwood - piechur
Sunspear - wieża

toszt - Pon 19 Lis, 2012

Sardo napisał/a:
chciałem zauważyć że Stark ma już 5 zamków i szanse na zdobycie 2 w najbliższej turze ;)
Jakich dwóch? Lannisportu i Harrenhal na raz nie zdobędę, w sumie to nawet do nich się nie wybieram.
Shutt - Pon 19 Lis, 2012

Zawsze jest jeszcze Eyrie...
reszka - Pon 19 Lis, 2012

rekrutacja Baratheonie, cały punkt.
Shutt - Pon 19 Lis, 2012

Wiem, wiem, czekałem na odpowiedź.
Ryzyk fizyk - Machina na CrP

Sardo - Pon 19 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Wiem, wiem, czekałem na odpowiedź.
Ryzyk fizyk - Machina na CrP

A nie wrzucałeś wcześniej posta, że mobilizujesz statek na Shipbreaker Bay? Czy po prostu mi się coś pomyliło?

Adam Badura - Pon 19 Lis, 2012

Sardo napisał/a:
A nie wrzucałeś wcześniej posta, że mobilizujesz statek na Shipbreaker Bay? Czy po prostu mi się coś pomyliło?

Ja go nie widziałem.

Shutt - Pon 19 Lis, 2012

Skasowałem go, bo nie chciałem wyrywać się przed szereg - ciekawy byłem co Stark zmobilizuje i jak się okazało ciut zweryfikował moje plany, więc chyba wsio ok?
Sardo - Pon 19 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Skasowałem go, bo nie chciałem wyrywać się przed szereg - ciekawy byłem co Stark zmobilizuje i jak się okazało ciut zweryfikował moje plany, więc chyba wsio ok?

To dajcie mi tak kilka minut, to zastanowię się nad moją mobilką jeszcze. Zaraz dam znać czy zmieniam czy zostawiam.

Edit: To ja dla zmienię jednak na:
Dragonstone - rycerz
Storm's End - statek do portu
Yronwood - piechur
Sunspear - piechur + statek na Sea of Dorne\

Ja poprzednią mobilkę zrobiłem uwzględniając Twoją, a że ostatni jestem to chyba nie ma problemu z taką szybką zmianą ;)

Sardo - Pon 19 Lis, 2012

Jako, że edytowałem posta i może to być niedostrzeżone, to powyżej moja ostateczna mobilka, a kilka postów wcześniej wybrałem opcję c).

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

rozkazy

Sardo - Pon 19 Lis, 2012

Link jest do starej mapki jeszcze. Ja poślę rozkazy po zobaczeniu sytuacji po mobilce.

Sardo napisał/a:
Link jest do starej mapki jeszcze. Ja poślę rozkazy po zobaczeniu sytuacji po mobilce.

Poprawiłem.

gamaliel - Pon 19 Lis, 2012

Kości zostały rzucone.
toszt - Pon 19 Lis, 2012

gamaliel napisał/a:
Kości zostały rzucone.
a rozkazy posłane.
Adam Badura - Wto 20 Lis, 2012

Aktualizacja (mapa):

rozkazy

Czekamy na:

gamaliel - Wto 20 Lis, 2012

Link do mapy chyba nie ten, choć jak dla mnie może zostać.
reszka - Wto 20 Lis, 2012

:)

gamaliel napisał/a:
Link do mapy chyba nie ten, choć jak dla mnie może zostać.

Poprawiłem.

Sardo - Wto 20 Lis, 2012

Ciekawie się ta tura zapowiada :D
W ogóle fajna partia :)

Shutt - Wto 20 Lis, 2012

Wsparcie +1 -> obrona +1

Bez względu na kruka, ja mój najazd zdejmuje bez wykonania.

ja palę koronkę greya

zostało tylko palenie greya i jedziemy z marszami :)

Sardo - Wto 20 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Wsparcie +1 -> obrona +1

Zdziwiłeś mnie trochu, albo ufasz Tyrellowi na tyle, że nie boisz się ataku na Cracklaw Point, albo popełniasz duuuży błąd ;)

toszt - Wto 20 Lis, 2012

Mój najazd oczywiście ściągamy, brak celu.
Gog - Wto 20 Lis, 2012

najazdy wsparcie starka/ wsparcie tyrella :D
Shutt - Wto 20 Lis, 2012

Sardo napisał/a:
Shutt napisał/a:
Wsparcie +1 -> obrona +1

Zdziwiłeś mnie trochu, albo ufasz Tyrellowi na tyle, że nie boisz się ataku na Cracklaw Point, albo popełniasz duuuży błąd ;)

Tak czy siak byś mi je spalił O_o

Niestety dokonałem złej zamiany, mogłem na Karholdzie dać Marsz 0, ale już mieszać nie będę.

toszt - Wto 20 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
mogłem na Karholdzie dać Marsz 0, ale już mieszać nie będę.
Ty mi się po północy już nie panosz ;)

Kruki wróciły czas na decyzje.
harrenhall»marsz+0»riverrun
żeton jest
wspieram się z lannisportu i stoney sept
generał znany
niech dorzecze spłynie krwią

toszt - Wto 20 Lis, 2012

gamaliel napisał/a:
Kruki wróciły czas na decyzje.
harrenhall»marsz+0»riverrun
żeton jest
wspieram się z lannisportu i stoney sept
generał znany
niech dorzecze spłynie krwią
E tam krwią, swoim ludziom krew spuszczam na bieżąco!

Ty masz 10+miecz,
ja 8 - dobrze liczę?

Jak tak, to broni nie kto inny jak Reek, witamy z powrotem Ramsaya na ręce :)

Masz szczęście, że jesteś przedostatni na torze miecza...

Jeden rycerz ginie od miecza, jeden się cofa do Seagardu, a jeden się rozpływa w powietrzu, bo nie ma się gdzie wrócić.

KL

jeden piechur atakuje kingswood.
drugi piechur idzie do rich.

wspieram się (siła ataku 4, obrona 1)

karta za pół minuty.

Shutt - Wto 20 Lis, 2012

toszt - Twój ruch.
Gog - Wto 20 Lis, 2012

teraz ja ale czekam na dowódców itd:D
Shutt - Wto 20 Lis, 2012

Aaaa to sorry Winnetou.
Sardo - Wto 20 Lis, 2012

broni - Areo Hotah [3] [fort][fort]
i prawdopodobnie piechur idzie do piachu

u mnie karta "2".
Gog - Wto 20 Lis, 2012

flint -> jeden piechur na pyke drugi piechur na winterfell dowódca znany zostawiam żeton :D

to ja tylko nadmienię, że spaliłem koronkę Grejowi, więc powinien mieć teraz 16.

Bitwa na Riverrun (po Marsz +0 na Harrenhal)

Atakujący Lannister gamaliel [10]:

Obrońca Stark toszt [8]:

3x rycerz [6]
    Obrona +2* [2]
    dowódca: Reek [0] If your "Ramsay Bolton" House card is in your discard pile, immediately return it to your hand. If you lose this combat, you may return Reek to your hand.

"Ramsay Bolton" jest wśród odrzuconych i wraca

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Bitwa na Kingswood (po Marsz -1 na King's Landing)

Atakujący Tyrell reszka [6]:

Obrońca Martell Sardo [4]:

piechota [1]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Sardo - Wto 20 Lis, 2012

Adam Badura napisał/a:
obrońca Martell Sardo wycofuje się na Storm's End (nie ma innej możliwości)

Niestety zaopatrzenie mi nie pozwala, więc piechur gryzie glebę.

Aktualizacja (mapa):

Bitwa na Kingswood (po Marsz +0 na Flint's Finger)

Atakujący Greyjoy Gog [10]:

piechota [1]
    Marsz +0 [0]
    Wsparcie z Bay of Ice (Greyjoy Gog) [1] (domniemuję)
    dowódca: Aeron Damphair [0] You may discard any number of your available Power tokens to increase the combat strength of this card by the number of Power tokens discarded. (tylko ten został)

Obrońca Stark toszt [10]:

rycerz, machina [2]
    garnizon [2]
    Obrona +1 [1]
    Wsparcie z Moat Calin (Stark toszt) [1] (domniemuję)
    dowódca: Ramsay Bolton [3] If your "Reek" house card is still in your hand, this card gains +1 combat strength and three sword icons.

"Reek" jest na ręce zatem + [1] [miecz][miecz][miecz]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

toszt - Wto 20 Lis, 2012

broni wypoczęty Ramsay
Gog - Wto 20 Lis, 2012

8 zetonow wydaje wygrywam?:D

joł, więc Grey musi zapłacić 8 powerków. Jak będzie clash, to pożałuje.

Edit: Wygrywasz, mości Greyjoyu.

Gog - Wto 20 Lis, 2012

cała gre gram bez miecza gwiazdek i zyje :) EDIT btw moze nie bedzie clasha?:D
Shutt - Wto 20 Lis, 2012

Pora na Starka.
toszt - Wto 20 Lis, 2012

Statek wypływa z portu, dowodzi... domyślcie się ;)
Edit: chyba nie napisałem, rycerza z Winterfell cofam na moat calin

Shutt - Wto 20 Lis, 2012

Dowodzi Davos [1].
Machina rusza na Moat Cailin.

Została mi tylko karta [2], więc jest 7 do max 5 :)

toszt - Wto 20 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Dowodzi Davos [1].
Machina rusza na Moat Cailin.

Została mi tylko karta [2], więc jest 7 do max 5 :)
U mnie Reek. Statek na dno.

Ty też przeciwko mnie?...
To się porobiło...

vs Baratheon dowodzi Damon Dance-For-Me [1] [sword].
Wycofuję się na WH.

Sardo - Wto 20 Lis, 2012

Rzuciliście się na biednego Starka :(
Skończyliście już tam wszystko na północy? Bo się pogubiłem i nie wiem czy mogę już marszować :D

toszt - Wto 20 Lis, 2012

Sardo napisał/a:
Rzuciliście się na biednego Starka :(
Skończyliście już tam wszystko na północy? Bo się pogubiłem i nie wiem czy mogę już marszować :D
Widać, że to ustawka pod ratowanie Martellów, przy okazji co poniektórzy zapomnieli, że istnieją jeszcze Tyrellowie... ;)

niestety, Tyrellowie się nie dogadali z nikim i cierpią.

Martellu - ruszaj.

Sardo - Wto 20 Lis, 2012

Tyrellu Ty to jesteś taki biedny :P W pip armii i do tego 3 twierdze (czy jak to się zwą te duże zameczki)

Wypływam z portu oboma statkami i dowodzi oczywiście: Quentyn Martell [1]
Nie obrażę się za wsparcie od Tyrella ;)

Shutt - Wto 20 Lis, 2012

No to Axel Florent :) ta konnica Ci tam ugrzęzła, naprawdę ;)
W przyszłej turze odbije morze i sorry Winnetou.

Sardo - Wto 20 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
No to Axel Florent :) ta konnica Ci tam ugrzęzła, naprawdę ;)
W przyszłej turze odbije morze i sorry Winnetou.

Przyjdzie mobilka i wrzucę tam jeszcze jednego konika, nic się nie martw :D
Twoja 0 coś czuję na nic się zda po kartach westeros :D

Shutt - Wto 20 Lis, 2012

Może akurat nic nie padnie :P
Szczerze liczę na to.

Sardo napisał/a:
Tyrellu Ty to jesteś taki biedny :P W pip armii i do tego 3 twierdze (czy jak to się zwą te duże zameczki)

A Ty wiesz że masz więcej zamków zamków niż ja i zauważalnie większą armię :)

Czt tu w każdym GOT taka moda na przerzucanie się "Ty jesteś silniejszy?" :razz:

Sardo - Wto 20 Lis, 2012

reszka napisał/a:
Sardo napisał/a:

A Ty wiesz że masz więcej zamków zamków niż ja i zauważalnie większą armię :)

Czt tu w każdym GOT taka moda na przerzucanie się "Ty jesteś silniejszy?" :razz:

Akurat jak sobie odbijesz Old Town to będziesz najlepiej stał pod tym względem ;)
Ja tu tylko stwierdzam suche fakty ;)

Adam Badura - Sro 21 Lis, 2012

Bitwa na The Narrow Sea (po Marsz +0 na White Harbor-port)

Atakujący Stark toszt [1]:

statek [1]
    Marsz +0 [0]
    dowódca: Reek [0] If your "Ramsay Bolton" House card is in your discard pile, immediately return it to your hand. If you lose this combat, you may return Reek to your hand.

"Ramsay Bolton" jest w odrzuconych i wraca na rękę

Obrońca Baratheon Shutt [4]:

statek [1]
    Obrona +2* [2]
    dowódca: Ser Davos Seaworth [1] [sword][fort]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Bitwa na Moat Calin (po Marsz +1* na Crackclaw Point)

Atakujący Baratheon Shutt [7]:

machina [4]
    Marsz +1* [1]
    dowódca: Bastard of Nightsong [2] [fort] (tylko ten został)

Obrońca Stark toszt [2]:

piechota, rycerz (wycofany) [1]
    dowódca: Damon Dance-For-Me [1] [sword]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Bitwa na Shipbreaker Bay (po Marsz +1* na Dragonstone-port)

Atakujący Martell Sardo [9]:

2x statek [2]
    Marsz +1* [1]
    dowódca: Quentyn Martell [1] For each House card in your discard pile, this card gains +1 combat strength.

5 kart odrzuconych, zatem + [5]

statek [1]
    Obrona +1 [1]

Pozostałe Wsparcia [0]:

Podsumowanie:

gamaliel - Sro 21 Lis, 2012

Blackwater»marsz-1»Craclaw Point
nie zostawiam żetonu
Proszę Tyrella o wsparcie(bo czemu nie)

Aktualizaca (mapa):

Czekamy na:

Bitwa na Crackclaw Point (po Marsz -1 na Blackwater)

Atakujący Lannister gamaliel [1]:

piechota [1]
    Marsz -1 [-1]
    dowódca: Cersei Lannister [1] [fort] (na PW)

Obrońca Baratheon Shutt [8]:

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

reszka - Sro 21 Lis, 2012

wsparcie dla jelenia

Generał posłany.
Optymistycznie jest szansa że dziś kończymy rundę.

Shutt - Sro 21 Lis, 2012

To ja gram Jonem Snowem - dzicy na 8.
toszt - Sro 21 Lis, 2012

To jeszcze Greyjoy na Seagard niech się ruszy i po szpilu ;)
toszt - Sro 21 Lis, 2012

To jeszcze Greyjoy na Seagard niech się ruszy i po szpilu ;)

hej, jeszcze trochę ruchów zostało.

rich: wieża na highgarden, piechur do boneway. Powerek na rich.

toszt - Sro 21 Lis, 2012

reszka napisał/a:
hej, jeszcze trochę ruchów zostało.
Mi chodziło o to, że po szpilu dla mnie... ;) Biedni Boltonowie... macie szczęście, że gramy by forum, bo wczoraj miałem ochotę rozedrzeć co poniektórych na strzępy :twisted:
Gog - Sro 21 Lis, 2012

czy do cholery jasnej jest mi ktos w stanie logicznie wytlumaczyc czemu tyrell na srodku ma polowe zamkow tylko z zetonem a nikt tego nie zajmuje ?:X

PYKE wszystko na seagard dowódca na pw

Bo nikt nie ma czym.Teraz Twój ruch.
Jedynie zabawnie będzie jak mobilizacja w przyszłej rundzie nie wejdzie.

toszt - Sro 21 Lis, 2012

Gog napisał/a:
czy do cholery jasnej jest mi ktos w stanie logicznie wytlumaczyc czemu tyrell na srodku ma polowe zamkow tylko z zetonem a nikt tego nie zajmuje ?:X

PYKE wszystko na seagard dowódca na pw
Pewnie mi nie pomoże, ale spróbujmy... Steelshanks Walton [2] [fort]
Gog - Sro 21 Lis, 2012

pomoze ja zagrałem rodrikiem readerem :)
toszt - Sro 21 Lis, 2012

Gog napisał/a:
pomoze ja zagrałem rodrikiem readerem :)
Czyli przegrałem :) choć nie musiałem... nie mogłeś na PW pisać :P bym pionem odbił Moat Calin...
Gog - Sro 21 Lis, 2012

jak bym napisal to bys w przyszlej turze nas rozniosl na północy :p karta za chwile kruki wroca:D
toszt - Sro 21 Lis, 2012

"Nec Hercules contra plures"
Shutt - Sro 21 Lis, 2012

Si vis pacem para bellum ;)
toszt - Sro 21 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Si vis pacem para bellum ;)
no bez mobilizacji we wcześniejszych fazach ciężko było się para bellum... zwłaszcza ze statkami Baratheonów i G-joyów wokół Winterfell... ;)

Rodrik the Reader czyżby znowu czekały nas ostatnie dni lata?
toszt - Sro 21 Lis, 2012

gamaliel napisał/a:
Rodrik the Reader czyżby znowu czekały nas ostatnie dni lata?
Stawiam, że nie będzie licytacji...
Gog - Sro 21 Lis, 2012

przydałoby sie 2 a najlepiej 3 rodricków :D

Bitwa na Seagard (po Marsz -1 na Pyke)

Atakujący Greyjoy Gog [6]:

piechota, machina [5]
    Marsz -1 [-1]
    dowódca: Rodrik the Reader [2] If you win this combat, you may search any Westeros deck for a card of your choice. Shuffle the remaining cards and place the chosen card facedown on top of the deck.

Obrońca Stark toszt [5]:

piechota, 2x rycerz (jeden wycofany) [3]
    dowódca: Steelshanks Walton [2] [fort]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

toszt - Sro 21 Lis, 2012

Adam może choć Ty staniesz po mojej stronie i przestaniesz rozpatrywać te bitwy przeciw Starkom?...
Gog - Sro 21 Lis, 2012

widzisz toszt Adam nie rozpatruje przeciwko starkon bo ich brak :d sa boltonowie:D

toszt napisał/a:
Adam może choć Ty staniesz po mojej stronie i przestaniesz rozpatrywać te bitwy przeciw Starkom?...

Srogie dostałeś baty w tej turze. Ale pomyśl tak: nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej... ;)

toszt - Sro 21 Lis, 2012

Ech.. zewsząd ciosy... cofam się na Greywater,
mój ruch: piechur na Moat Calin, dowódcę ślę od razu do Adama.

Aktualizacja (mapa):

Głupio, że ja o to pytam, ale do ilu się gra zamków? 6 czy 7?

Bitwa na Moat Calin (po Marsz -1 na The Twins)

Atakujący Stark toszt [2]:

piechota [1]
    Marsz -1 [-1]
    dowódca: Black Walder [2] [sword] (na PW)

Obrońca Baratheon Shutt [8]:

machina [0]
    dowódca: Mance Rayder [0] Your final combat strength is equal to the current position of the Wildling Threat token.

siła Dzikich to 8

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Do 7 dmiu. Jeszcze gramy.
Gog - Sro 21 Lis, 2012

gramy bo i tak strace teraz 1 a 2-3 w nastepnej ^^
Shutt - Sro 21 Lis, 2012

Niech będzie Mance.
Sardo - Sro 21 Lis, 2012

1 piechur na The Boneway, wspieram się i mam tylko [0]
1 piechur na Salt Shore
zostawiam żeton

Bitwa na The Boneway (po Marsz -1 na Yronwood)

Atakujący Martell Sardo [4]:

piechota [1]
    Marsz +0 [0]
    Wsparcie z Sea of Dorn (Martell Sardo) [3]
    dowódca: Nymeria Sand [0] [sword][fort] (tylko ten został)
    Miecz: nie używa (domniemuję)

Obrońca Tyrell reszka [2]:

2x piechota [2]

na The Boneway nie ma Żetonu Władzy

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Sardo - Sro 21 Lis, 2012

Raczej bez znaczenia, ale ja tam miałem marsz 0 :D

broni mnie karta "0". Szczerze mówiąc, miałem z tym ogromny problem, ale margary powstrzyma każdy atak w przyszłej turze, dlatego tak.
jeden piechur ginie więc, drugi wycifuje się na kingswood.

Ostatni marsz:

wieża odbija oldtown. druga wieża wraz z piechurem do dornish. Moja karta znana, greyu, co dajesz?

Sardo - Sro 21 Lis, 2012

reszka napisał/a:
broni mnie karta "0". Szczerze mówiąc, miałem z tym ogromny problem, ale margary powstrzyma każdy atak w przyszłej turze, dlatego tak.
jeden piechur ginie więc, drugi wycifuje się na kingswood.

To całe szczęście że zostawiłem żeton bo miałem go oszczędzić :D

Edit: tu była głupota ;d

I dla mnie w Sunspear wieża oblężnicza :twisted:

Bitwa na Oldtown (po Marsz +0 na Highgarden)

Atakujący Tyrell reszka [8]:

machina [4]
    Marsz +0 [0]
    dowódca: Mace Tyrell [4] [sword][fort] (tylko ten został)

Obrońca Greyjoy Gog [5]:

rycerz [2]
    Wsparcie z Redwyne Straits (Greyjoy Gog) [1] (domniemuję)
    dowódca: Asha Greyjoy [2] [fort]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Gog - Sro 21 Lis, 2012

no asha ten koń sie przyda:D wycofuje sie na searoad

koniec tury, czas zobaczyć, co wybrał grey :)
Gog - Sro 21 Lis, 2012

przeciez wiadome co wybralem :D

Pewnie znów nadejdzie lato.
Sardo - Sro 21 Lis, 2012

Zbieranie żetonów? :D
Gog - Sro 21 Lis, 2012

Sardo napisał/a:

brawo dla tego Pana ^^

EDIT Sardo a co mialem wybrac ?:x

Sardo - Sro 21 Lis, 2012

Gog napisał/a:
Sardo napisał/a:

brawo dla tego Pana ^^

Mam nadzieję, że wcześniej nas dzicy zaatakują :roll:

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

ja się przerzucę, ponieważ moją mobilizację mógłby równie dobrze przeprowadzić Adam (kwesta zaopatrzenia i wyboru jednostek).

Kings landing - konik
rich - pionek
Highgarden - konik
Oldtown - statek :) ( coś fatalnie pomyślałem to wycofanie z boneway)

Shutt - Sro 21 Lis, 2012

Ja poproszę jeden statek na morzu z CrP i Piechura na MC.
Jeszcze Tyrell wygra...

gamaliel - Czw 22 Lis, 2012

Lannisport rycerz
Riverrun rycerz
Harrenhall piechur

Gog - Czw 22 Lis, 2012

pyke rycerz, winterfell piechur-> wieża, starfall piechur -> koń, flint piechur, seagard koń
Adam Badura - Czw 22 Lis, 2012

Mobilizacja Stark toszt (na PW):

White Harbor

piechota -> rycerz

Sardo - Czw 22 Lis, 2012

Sunspear - wieża
Dragonstone - rycerz (niech sobie tam gniją, ale nie oddam smoczej skały :D )
Storm's End - piechur
Yronwood - piechur

gamaliel - Czw 22 Lis, 2012

piechura na Storms End chyba nie zmieścisz w zaopatrzeniu.
Sardo - Czw 22 Lis, 2012

gamaliel napisał/a:
piechura na Storms End chyba nie zmieścisz w zaopatrzeniu.

Ach no tak, wybaczcie. W takim razie:
Sunspear - wieża
Dragonstone - rycerz (niech sobie tam gniją, ale nie oddam smoczej skały :D )
Storm's End - brak :(
Yronwood - piechur

Adam Badura - Czw 22 Lis, 2012

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

rozkazy

reszka - Czw 22 Lis, 2012

słuchajcie, ja Was bardzo przepraszam, ale mam jutro niesamowicie ciężki dzień w pracy i nie mogę się skoncentrować na rozkazach. Może w #13 popchnę dzisiaj bo tam 1 tura, ale tu wybaczcie, rozkazy dam jutro po 16. Podobnie odpowiem na PW.
Sardo - Czw 22 Lis, 2012

Ja już rozkazy posłałem, ale wykonać będę w stanie jutro późnym wieczorem albo dopiero w sobotę, więc się nie wkurzajcie na mnie ;)
Adam Badura - Pią 23 Lis, 2012

Ja zaś zaznaczę, że ze względu na Gratislavię, w ten weekend aktualizować będę zapewne wieczorami i rano, a nie w ciągu dnia.

Także finalna tura rozkręca się powoli. Ale dobrze, przemyślcie rozkazy, bo już nie będzie jak ich naprawić w następnej turze... ;)

reszka - Pią 23 Lis, 2012

Adam Badura napisał/a:
Ja zaś zaznaczę, że ze względu na Gratislavię...

zazdroszczę. Napisz w kilku zdaniach jak było.

rozkazy posłane.

Adam Badura - Pią 23 Lis, 2012

reszka napisał/a:
zazdroszczę. Napisz w kilku zdaniach jak było.

Szczęśliwy zbieg okoliczności, że żona zabrała dzieciaki i pojechała do swoich rodziców. Poprzednie dwie edycje niestety pauzowałem.

Adam Badura - Sob 24 Lis, 2012

Aktualizacja (mapa):

rozkazy

Czekamy na:

reszka - Sob 24 Lis, 2012

Martellu, mimo moich najgorliwszych działań, wszyscy Tyrellowie zginają kolana przed Twoim majestatem. Niedobitki jeszcze stawiają opór, ale tylko do momentu zobaczenia kruków.

Mace Tyrell

Gog - Sob 24 Lis, 2012

Chciałem tylko powiedziec że, Martell z Tyrellem przy pajacowali teraz strasznie, mam nadzieję że, żaden z Was nie wygra :p
Shutt - Sob 24 Lis, 2012

Let's play.
Sardo - Sob 24 Lis, 2012

Adam Badura napisał/a:

Czekamy na:
Kruk (Baratheon Shutt)

gamaliel - Sob 24 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Let's play.

Możliwe że to deklaracja dotycząca kruka.
Mój najazd z portu nie ma celu.
Najazd z Golden Sound pali najazd z seroad marches

Shutt - Sob 24 Lis, 2012

Już napisałem - let's play.

no to grajmy...
reszka - Sob 24 Lis, 2012

pale martela palenie na morzu
Gog - Sob 24 Lis, 2012

moj najazd no effect :D
Sardo - Sob 24 Lis, 2012

ja palę wsparcie w Kingswood

Jako że inne najazdy nie wiele wniosą:
harrenhall»marsz-1»blackwater

reszka - Nie 25 Lis, 2012

rich

konik - highgarden,
wieża i pion - princess pass

Gog - Nie 25 Lis, 2012

znaczy chodzi że to z dornish marshes? bo na rich masz obrone :d wieża na white harbor na WF zostawiam zeton :D dowódca na pw :D prosze baratheona o nie udzielanie wsparcia :x
toszt - Nie 25 Lis, 2012

Też proszę o wsparcie, Shutt, pomóż, a nie będę Cię atakował :) skupię się na czarnuchach z wiosłami ;)

Edit w sumie to obaj zdrajcy i okazało się, że mam plecy z każdej strony (i w dodatku z wbitym nożem ;) ), wspierajcie się jak chcecie...

Shutt - Nie 25 Lis, 2012

Udzielam wsparcia ... eeee, jednak nie :twisted:

Miło patrzeć jak Greyjoyowie wyrzynają Boltonów i na odwrót.

toszt - Nie 25 Lis, 2012

Ramsay Bolton [3] If your "Reek" house card is still in your hand, this card gains +1 combat strength and three sword icons.
Gog - Nie 25 Lis, 2012

so predictable :) euron u mnie :>
toszt - Nie 25 Lis, 2012

Gog napisał/a:
so predictable :) euron u mnie :>
szkoda tego wsparcia Baratheona ;) mógłby młody Frey powalczyć :twisted:
Cofam się na Castle Black

ruch: Twins -> Seagard, dowódca na PW już słany.

Gog - Nie 25 Lis, 2012

harlaw broni ^^ raczej wygram :p
toszt - Nie 25 Lis, 2012

u mnie reek był, Ramsay wraca na rękę.
Shutt - Nie 25 Lis, 2012

Atakuje Castle Black - generał u Adama.
toszt - Nie 25 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
wiesz, że masz -1, ja mam +4 za ramsaya i wsparcie z morza? a czemu nie puste Winterfell? nie rozumiem...
Shutt - Nie 25 Lis, 2012

Wiem ;)

Czemu nie puste WF? Bo zostaję kingmakerem :P
Nie dam wygrać Sardo, ani reszce. Nie wiem czemu Gog mnie przekonał do tego, żeby nie wpływać na Shipbreaker Bay i poprzeszkadzać Martellowi - odciąłbym mu wojska na DS i po sprawie ^^

Ale tak jak mówię, przekonał mnie, a ja zrobię to co mogę żeby Sardo nie wygrał.

Sardo - Nie 25 Lis, 2012

To u mnie:
marsz -1 Dragonstone:
3 rycerzy na Salt Shore
1 rycerz na Starfall
jest 8:5 dla mnie, więc niezależnie od dowódcy wygrywam
Ser Gerris Drinkwater [1] If you win this combat, you may move one position higher on one Influence track of your choice.
I przejmę sobie kruka, tak dla szpanu :D

Edit: Oczywiście zostawiam żeton

toszt - Nie 25 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Wiem ;)

Czemu nie puste WF? Bo zostaję kingmakerem :P
Nie dam wygrać Sardo, ani reszce. Nie wiem czemu Gog mnie przekonał do tego, żeby nie wpływać na Shipbreaker Bay i poprzeszkadzać Martellowi - odciąłbym mu wojska na DS i po sprawie ^^

Ale tak jak mówię, przekonał mnie, a ja zrobię to co mogę żeby Sardo nie wygrał.
fair enough

U mnie broni Walder F., kto się bił? Melisandre?

toszt - Nie 25 Lis, 2012

Sardo napisał/a:
Trzeba było tor Tronu, byś uprzedził Baratheona w ruchu i mógłbyś Crackclaw zająć np... ;) zastanów się
Shutt - Nie 25 Lis, 2012

Owszem, Melisandre ;)
Sardo - Nie 25 Lis, 2012

toszt napisał/a:
Sardo napisał/a:
Trzeba było tor Tronu, byś uprzedził Baratheona w ruchu i mógłbyś Crackclaw zająć np... ;) zastanów się

Zastanowiłem się dużo wcześniej i chcę Kruka ;)

Shutt - Nie 25 Lis, 2012

Pozostaje mi chyba tylko oddać MC Greyjoyowi i pozamiatane ^^
toszt - Nie 25 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Pozostaje mi chyba tylko oddać MC Greyjoyowi i pozamiatane ^^
Czemu pozamiatane?
Shutt - Nie 25 Lis, 2012

Bo wygrywa? MC, WH, WF, Seagard, FF, Pyke - 3 Twierdze, tyle samoco Martell będzie miał, ale 3 twierdze.
toszt - Nie 25 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Bo wygrywa? MC, WH, WF, Seagard, FF, Pyke - 3 Twierdze, tyle samoco Martell będzie miał, ale 3 twierdze.
No zobaczymy...
Poczekajmy na aktualizację mapki i dowódców, bo się pogubimy za chwilę

toszt napisał/a:
Shutt napisał/a:
wiesz, że masz -1, ja mam +4 za ramsaya i wsparcie z morza? a czemu nie puste Winterfell? nie rozumiem...

to jeszcze mi wyjaśnijcie, jak baratheon poszedł po statkach Starka.

toszt - Nie 25 Lis, 2012

reszka napisał/a:
toszt napisał/a:
Shutt napisał/a:

to jeszcze mi wyjaśnijcie, jak baratheon poszedł po statkach Starka.
z Karholdu tym małym zapchlonym piechurem
Shutt - Nie 25 Lis, 2012

Najbardziej bawi mnie fakt, że gdybym miał jeden statek więcej (zamiast tego starkowego) to mógłbym to wygrać xD
toszt - Nie 25 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
Najbardziej bawi mnie fakt, że gdybym miał jeden statek więcej (zamiast tego starkowego) to mógłbym to wygrać xD
Jasne, bo wszyscy by zagrali 'pod Ciebie'... :) Tak samo jak ja 'mógłbym' wygrać... :) gdybajmy dalej ;)
Shutt - Nie 25 Lis, 2012

Już się tak nie bocz toszcie :*
Adam Badura - Nie 25 Lis, 2012

Bitwa na White Harbor (po Marsz +0 na Winterfell)

Atakujący Greyjoy Gog [8]:

machina [4]
    Marsz +0 [0]
    dowódca: Euron Crow's Eye [4] If your opponent has a higher position on the Fiefdoms Influence track than you, this card gains +1 combat strength.

Greyjoy ma przewgę na torze Lenników

Obrońca Stark toszt [8]:

piechota, rycerz [3]
    Wsparcie z The Shivering Sea (Stark toszt) [1] (domniemuję)
    dowódca: Ramsay Bolton [3] If your "Reek" house card is still in your hand, this card gains +1 combat strength and three sword icons.

"Reek" jest na ręcę, zatem + [1] [sword][sword][sword]

Pozostałe Wsparcia [4]:

Podsumowanie:

Sardo - Nie 25 Lis, 2012

Edit: To jednak Adam się pomylił, to podtrzymuję ruch.

Bitwa na Seagard (po Marsz +0 na The Twins)

Atakujący Stark toszt [1]:

piechota [1]
    Marsz +0 [0]

"Ramsay Bolton" jest odrzucony i wraca na rękę

Obrońca Greyjoy Gog [5]:

piechota, rycerz, machina [3]
    Wsparcie z Ironman's Bay (Greyjoy Gog) [1] (domniemuję)
    dowódca: Ser Harras Harlaw [1] [sword]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

obrońca Greyjoy Gog wygrywa
    atakujący Stark toszt traci piechotę od miecza
    "Reek" wraca na rękę (domniemuję)

Bitwa na Castle Black (po Marsz -1 na Karhold)

Atakujący Baratheon Shutt [2]:

piechota [1]
    Marsz -1 [-1]

Obrońca Stark toszt [2]:

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

atakujący Baratheon Shutt wygrywa w remisach
    obrońca Stark toszt traci wycofanych: piechotę i rycerza
    wraca na Karhold,
    "Melisandre" zwraca na rękę "Mance Rayder" za 0 Żetonów Władzy (pozostało 17) (na PW)

toszt napisał/a:
Adam, skup się :) Baratheon wygrywa, bo jest wyżej na torze. :)

Spojrzałem na nie ten tor co trzeba... :( Właśnie się zastanawiałem, po co to było... ;)

Sardo - Nie 25 Lis, 2012

Adamie, pomyliłeś się wcześniej z tym wycofaniem i mi w głowie pomieszałeś troszku :D W takim razie podtrzymuję ruch ;)

Sardo napisał/a:
Adamie, pomyliłeś się wcześniej z tym wycofaniem i mi w głowie pomieszałeś troszku :D W takim razie podtrzymuję ruch ;)

Tak, przepraszam. Wyłączyłem TV po drugiej wpadce. ;)

Sardo - Nie 25 Lis, 2012

Nie ma sprawy, nic się w sumie nie stało. Wracam do poprzedniego toku myślenia :D

Bitwa na Starfall (po Marsz -1 na Dragonstone)

Atakujący Martell Sardo [9]:

rycerz [2]
    Marsz -1 [-1]
    Wsparcie z Salt Shore (Martell Sardo) [7]
    dowódca: Ser Gerris Drinkwater [1] If you win this combat, you may move one position higher on one Influence track of your choice.
    Miecz: nie używa [0]

Obrońca Greyjoy Gog [6]:

piechota, rycerz [3]
    Obrona +1 [1]
    Wsparcie z West Summer Sea (Greyjoy Gog) [1] (domniemuję)
    dowódca: Qarl the Maid [1] If you are attacking and lose this combat, gain three Power tokens.

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

Historia Gry (2/2)

Gog - Nie 25 Lis, 2012

qarl the maid broni;x
gamaliel - Nie 25 Lis, 2012

blackwater»marsz+0»the reach
dwóch piechurów
zostawiam żeton

gamaliel - Nie 25 Lis, 2012

generał posłany

Willas Tyrell [2] [fort]
Gog - Nie 25 Lis, 2012

winterfell
Adam Badura - Pon 26 Lis, 2012

Bitwa na White Harbor (po Marsz +0 na Blackwater)

Atakujący Lannister gamaliel [6]:

2x piechota [2]
    Marsz +0 [0]
    dowódca: Ser Jaime Lannister [4] [sword][fort] (na PW)

piechota [1]
    Obrona +1 [1]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

reszka - Pon 26 Lis, 2012

dornish, i zdejmuję marsz z princess

Aktualizacja (mapa):

Czekamy na:

Gog - Pon 26 Lis, 2012

kon wieza na moat coalin dowódca znany :p
gamaliel - Pon 26 Lis, 2012

Baratheona też znany....
Gog - Pon 26 Lis, 2012

przeciez moze mance'a puscic :p

To będzie kingmaking o subtelności kowadła
toszt - Pon 26 Lis, 2012

Gog napisał/a:
przeciez moze mance'a puscic :p
No ciekawe co zrobi... ;) Dawaj Shutt.. zginaj kolana :) Łaś się do nowego pana!
Gog - Pon 26 Lis, 2012

Hmm nie rozumiem w czym rzecz? Reszka pomoga Sardowi jak moze a, mi pomaga Shutt co w tym złego? Zreszta pewnie woli dać wygrac mi, niz Sardowi ktory go osmieszyl :D
Shutt - Pon 26 Lis, 2012

Kowadło nie kowadło - zdrada kosztuje, w tym przypadku to będzie przegrana Sardo.

Davos Seaworth.

Drogi Boltonie, kiedy pokój zapanuje w Westeros to ja zostanę Namiestnikiem, a Ty prawie utracisz ziemię, których i tak już nie masz.

Na CrP ściągam rozkaz ;)

Pieprzysz Gogu. Poproszę 1, dosłownie 1 przykład sytuacji, w której Sardo doznał jakiejkolwiek pomocy z mojej strony. Zdobył wszystko sam, bez mojej zgody. Jakby Baratheon zrobił to, do czego się deklarował, (zajęcie morza) to by stracił yornwood też.

A Ty zdobyłeś 3 zamki po akcji (podłożeniu się) Baratheona. Ok, wygrasz, bo takie są reguły, ale nie zawdzięczasz tego ani sobie ani sytuacji, ot, podłożenie się Baratheona. Sardo, którego za wszelką cenę starałem się powstrzymać, (Baratheon świadkiem - posty na PW z nim), nie potrzebował takiej pomocy i w żadnym wypadku ode mnie by jej nie otrzymał (mówię np. o poddaniu rich, gdyby miał marsz na boneway).

Jak będę grał lannim, i zobaczę że w 2 turze Tyrell/Stark są o krok od zwycięstwa, to cofnę się statkiem do portu, wyjdę wojskiem z lannisportu i riverrun i będę kingmakerem dla greya. Pewnych rzeczy się po prostu nie robi.

Teraz ruch Starka
toszt - Pon 26 Lis, 2012

Mi już nic nie pozostało, ruszam wszystko co mi zostało na Seagard, dowódca oczywisty. (zostawiam żeton! :) )

Edit: Gamaliel, Stark czuwa! ;)

Shutt - Pon 26 Lis, 2012

Co do pomocy Tyrell dla Martella to też się nie zgadzam.
Gog z kolei sam zdobył Winterfell, tak czy siak musiał zająć WH, więc nie rozumiem tych insynuacji.
Zapłata za zdradę może być różna, moja akurat taką formę przybrała.
Gog bardzo dobrze zagrał Greyjoyem - nikt temu nie zaprzeczy, ja zaś Baratheonem zawaliłem już na początku (błąd w liczeniu - odsypiałem piątek :D ).

Nie wiem czemu przekonał mnie żebym dał wsparcie na Narrow zamiast ataku - może dlatego, że mam mały młyn i mało czasu na ogarnięcie się. W takim wypadku Martell raczej nie mógłby się ruszyć z DS.

Insynuacja jest taka że mogłeś skończyć grę z czterema zamkami, to też porażka ale to zawsze walka do końca
Shutt - Pon 26 Lis, 2012

No i co by mi to dało, że miałbym 4 zamki, skoro Martell, któremu zaufałem by wygrał?
Gdyby to kto inny miał wygrać to zająłbym te 4 zamki :)

Sardo - Pon 26 Lis, 2012

Gog napisał/a:
Hmm nie rozumiem w czym rzecz? Reszka pomoga Sardowi jak moze a, mi pomaga Shutt co w tym złego? Zreszta pewnie woli dać wygrac mi, niz Sardowi ktory go osmieszyl :D

Reszka mi pomógł? Kiedy i jak? Non stop graliśmy przeciw sobie... Teraz mnie nie zaatakował, bo by mi tylko pomógł tym, wzmacniając Quentyna i Dorana, co było w sumie bez znaczenia.

A co do Shutta to się zawiodłem... Mogłeś z honorem skończyć z kilkoma zamkami jednak wolałeś, zagrać tak jak zagrałeś.
Była fajna rozgrywka do momentu, gdy nie zostałeś kingsmakerem. Szczerze powiedziawszy mam nadzieję, że nie będę miał więcej okazji z Tobą zagrać ;)

toszt - Pon 26 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
No i co by mi to dało, że miałbym 4 zamki, skoro Martell, któremu zaufałem by wygrał?
Rozbierzmy to zdanie na czynniki pierwsze: czyli pasowałoby Ci mieć 4ry zamki, o ile Martell, z którym miałeś jakiś sojusz/układ nie wygrałby, ale posiadanie '0' zamków mając układ/sojusz z Greyjoyem (który leje Cię tak jak Martell lał) i zwycięstwo G-joya już Ci nie przeszkadza?
Logic Fail... :???:

Wybacz mi, po prostu ostatnia runda wypatrzy trochę fajną grę.
Po za tym mogliście z greyem, podłożyć się mnie, byłoby śmieszniej

Shutt - Pon 26 Lis, 2012

Zaczęły się moralitety - znaj cenę zdrady :evil:
Moje zaufanie jest cenne :lol: a Ty je wręcz zniszczyłeś (o to w tej grze chodzi w końcu :grin: )

Teraz będę tym złym i niedobrym bo daję wygrać komuś innemu. Shame on me :sad:
To jest tylko gra, a spinacie się jakby od tego zależało wasze życie.

toszt - Pon 26 Lis, 2012

gamaliel napisał/a:
Wybacz mi, po prostu ostatnia runda wypatrzy trochę fajną grę.
Po za tym mogliście z greyem, podłożyć się mnie, byłoby śmieszniej

Haha! a właśnie, że to ja się podłożyłem Wam trzem, to ja jestem prawdziwym królo-twórcą! Nie żadni królobójcy, uzurpatorscy bracia, czy podtopieni piraci.

To Bolton rozdaje karty w grze o tron, zapamiętajcie to sobie! :twisted:

Shutt - Pon 26 Lis, 2012

toszt napisał/a:
Shutt napisał/a:
Rozbierzmy to zdanie na czynniki pierwsze: czyli pasowałoby Ci mieć 4ry zamki, o ile Martell, z którym miałeś jakiś sojusz/układ nie wygrałby, ale posiadanie '0' zamków mając układ/sojusz z Greyjoyem (który leje Cię tak jak Martell lał) i zwycięstwo G-joya już Ci nie przeszkadza?

Greyjoy mnie pierze bo się na to zgodziłem - wybaczcie mi, że wolę na tronie Goga, a nie Sardo.
Gog wiele zrobił w ciągu tej gry, za to Martell zajął DS i na tym praktycznie jego udział się zakończył. Tak, wolę Greyjoyów.

Okej, no to tylko:
Martell Sardo
Tyrell reszka
Martell Sardo

I pozamiatane....

Sardo - Pon 26 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
toszt napisał/a:
Shutt napisał/a:

Greyjoy mnie pierze bo się na to zgodziłem - wybaczcie mi, że wolę na tronie Goga, a nie Sardo.
Gog wiele zrobił w ciągu tej gry, za to Martell zajął DS i na tym praktycznie jego udział się zakończył. Tak wolę Greyjoyów.

Musiałem się bronić przeciwko sojuszowi Tyrell-Baratheon, a w dodatku jeszcze Greyjoy mnie naciskał (zajęcie Starfall). Więc wybacz, że próbowałem jakoś się wybronić i nie zająłem więcej ziem.
A co do DS, to chyba nikt nie przepuściłby takiej okazji będąc na moim miejscu :P
Mogłeś po prostu zająć Shipbreaker Bay i bym nie miał szans wygrać, a byłoby to normalnie zagranie, a nie ...

No ale cóż, zagrałeś jak zagrałeś i ja sobie o Tobie zdanie wyrobiłem. Nie będę ryzykował więcej gier z Tobą by nie popsuć sobie zabawy.

Gog - Pon 26 Lis, 2012

btw Reszka i Sardo mozecie przestać pajacować prosze? Zwłaszcza Ty reszka mi odbiles Oldtown a Martellowi gówno zrobiles cała gre można powiedziec, potem wszystkie ruchy wykonales tak żebym Ci nic nie zrobil, na mnie cała gre kisiles Margery zawsze a, miałes nam niby po równo przeszkadzać ale, ok ;x

http://www.youtube.com/watch?v=x7UrQH5s6jY tak od 30 sek.

Problem jest taki, że szkoda tracić miesiąc na gadanie, układanie planów, kombinowanie itd., bo w pewnym momencie ktoś wycofa się do portu, odda 2-3 zamki i koronę komuś innemu. Jak 3 współgraczy, taki niesmak zostaje.

Co do gry Goga. Owszem, grał dobrze. Ale Martell grał lepiej.

Martell zajmuje cr.p., ja odbijam rich i kończymy grę.

Edit: w marszu na rich rzucam kartę "3" i idę 2xkoń.

toszt - Pon 26 Lis, 2012

Gog, Shutt, bo się gubię ;)
To Sardo w końcu miał luz od Tyrella i wszedł tam jak w masło (Gog), czy może nic nie pograł poza ruchem na DS (Shutt). Ilu graczy tyle opinii...

No to zróbcie te marsze do końca, żeby wszystko było jak trzeba i dla statystyk gm'a.
Sardo - Pon 26 Lis, 2012

Dla formalności:

Wszystko z Sunspear na Cracklaw Point i dowodzi Areo Hotah [3] [fort][fort]

Drugi marsz:

ESS statek na WSS i dowodzi Quentyn Martell [1]

Gog - Pon 26 Lis, 2012

Mmm skoro tak bo, widzę że dla niektórych to sprawia życia i śmierci ta gra :) Na seagardzie broni aeron nie dorzucam zetonów, wycofuje sie na fose. Wtedy
toszt nie zostanie "gamoniem bez zamku". Reszka skończ pierdolić bo, jak napisałem powyżej jesteś żałosny i tyle. Dzięki za grę a, żebyście sie nie zesrali nad tą grą wygrywa Sardo :)

Gog napisał/a:
btw Reszka i Sardo mozecie przestać pajacować prosze? Zwłaszcza Ty reszka mi odbiles Oldtown a Martellowi gówno zrobiles cała gre można powiedziec, potem wszystkie ruchy wykonales tak żebym Ci nic nie zrobil, na mnie cała gre kisiles Margery zawsze a, miałes nam niby po równo przeszkadzać ale, ok ;x

Przecież Martell zabunkrował się u siebie i nie miał dostępu do żadnego z moich zamków. Na kogo miałem Margary kisić? Proponowałem Ci rozejm i rzucenie się na Martella, nie chciałeś to musiałem kisić i odrobinkę wojska i Margary.

Gramy chyba na innych planszach, ja byłem w princess pass, oldtown, zostawiałem puste rich i KL żeby dorwać się do Martella. A czy Ty spaliłeś mu choć raz wsparcie z morza? Bez rekruta ciężko coś było zrobić, ale ile się dało, to robiłem. Nawet Baratheon potwierdzi, że od 2-3 tury cała moja z nim korespondencja polegała na tym, jak Martella dorwać. Ale Ty jeden widzisz to inaczej.

Nawet teraz tam leży marsz+1, ale nie, mam z nim układ. Ach, i zabiłem mu więcej jednostek niż tobie, ale tego pewnie też nie zauważyłeś.

toszt - Pon 26 Lis, 2012

Gog napisał/a:
Mmm skoro tak bo, widzę że dla niektórych to sprawia życia i śmierci ta gra :) Na seagardzie broni aeron nie dorzucam zetonów, wycofuje sie na fose. Wtedy
toszt nie zostanie "gamoniem bez zamku". Reszka skończ pierdolić bo, jak napisałem powyżej jesteś żałosny i tyle. Dzięki za grę a, żebyście sie nie zesrali nad tą grą wygrywa Sardo :)
I to się nazywa dobra dyplomacja i zakulisowe wpływy, Martell rządzi, Bolton jego namiestnikiem, a Baratheonowie za mur :D

Jak tam Shutt? :P

Gog - Pon 26 Lis, 2012

I skonczylo sie na gadaniu zostawilem Cie, jak prosiles, poszedlem na Starka i gówno zrobiles dziekuje za uwage.
Sardo - Pon 26 Lis, 2012

Gog napisał/a:

Gog nie wyzywaj ludzi. Akurat Ty z Shuttem zachowaliście się żałośnie.
W każdym bądź razie nie ma powodów do wyzywania i używania takiego słownictwa. Zepsuliście ludziom zabawę i tyle w tym temacie.
Teraz takie przegrywanie na pokaz jest dla mnie przykre ... Zrobiłeś to tylko ze względu na to co piszemy, a nie co naprawdę uważasz. Więc nic to nie zmienia z mojego punktu widzenia.

Shutt - Pon 26 Lis, 2012

Gog napisał/a:

No i słodko, macie swój niesmak itp :*

Sardo, przestań już płakać, bo zachowujesz się jakby ktoś i grabki do piasku zabrał O_o
Zdanie o mnie... oesu oesu, nie! Jak mam odzyskać twoją sympatie i poszanowanie!?
Co ja teraz zrobię :(

Reszka - to jest Twoja opinia, moja jest taka, że Gog bez gwiazdek i bez miecza zdołał zrobić więcej zamieszania niż wy wszyscy razem wzięci

Shutt - Pon 26 Lis, 2012

toszt napisał/a:
Jak tam Shutt? :P

Zimno :mrgreen: ale spoko, z Mancem opanujemy dzikich i Mur runie :P

Gog napisał/a:
I skonczylo sie na gadaniu zostawilem Cie, jak prosiles

At to przepraszam, faktycznie gramy na innych planszach (atak na rich (rzuciłem dobrego generała) zdobycie three towers i palenia tam to oczywiście ten marsz na północ i spokój).

Kto tutaj pieprzy?

toszt - Pon 26 Lis, 2012

Gog, wyluzuj, grałeś dobrze, wjazd we mnie - spoko, nie spodziewałem się, wykorzystałeś co miałeś. Dyplomacja: perfect, skłoniłeś Shutta do oddania wszystkich zamków, żeby Ci pomóc.
Ode mnie gratulacje za grę. Dałeś radę. Niektórych tylko boli postawa Shutta, jasne, ma swoje powody, ale mimo wszystkich zdrad w tej grze ciężko się jest pogodzić z takim podłożeniem.
Nie licytujmy kto grał lepiej, ważne jest kto ma więcej zamków. Ja w praktycznie każdym gocie tu gram jak umiem najlepiej, po grze słyszę, że świetnie cisnąłem, ale co z tego jak nie wygrałem ani razu na chyba już 5 skończonych szpili. Bywa. Trudno. No ale żeby podkładać ostatnią bitwę w tak ewidentny sposób?.. To jak odgryzienie ucha przez Mike'a Tysona ;) Trzeba piętnować, żeby nowe pokolenie nabierało dobrych wzorców.

Shutt - Pon 26 Lis, 2012

Robicie z tego wielką filozofię. Już wspominałem, że tę grę próbowałem zagrać inaczej - wyszło co wyszło :roll:

Ale na upartego, jestem zły. Niech będzie, ktoś musi.

Dlatego żeby nie przedłużać rozegrajmy bitwy, generałów Martell posłał.
Ja daje:Qyburn [0] i jak się bedzie dało zamienie go w Areo Hotaha i wycofam na Blackwater
jeszcze generał Tyrella i Greyjoya.

ja edytowałem już dawny post ale powtórzę - dwa konie do rich, karta "3". Aero jest dostępny. więc wycofanie na blackwather.

Ostatnia karta w grze to shutt - mance albo Stannis.

Shutt - Pon 26 Lis, 2012

Stannis, nie wspieram się.
No to Sardo wygrał i wszyscy szczęśliwi.

toszt - Pon 26 Lis, 2012

Shutt napisał/a:
No to Sardo wygrał i wszyscy szczęśliwi.

Nie nie!! No przestań!
Ty podłożyłeś się Gogowi, Gog Sardowi, idziemy dalej, aż dojdzie do tego, że Lannister się podłoży mi i dopiero możemy kończyć.

Shutt - Pon 26 Lis, 2012

Mi tam pasuje :D

Proponuje się podłożyć dzikim, żeby uzbierali te 7 zamków :P

No to ja podkładam się samemu sobie i przegrywam.Podwójne zaskoczenie
Gog - Pon 26 Lis, 2012

DObra dosyć tego, co by zrobilo za różnice jak Shutt na statki dał marsz +1 ? I wjechal martellowi tam?? Martell skonczyłby z 3-4 zamkami bo, nie mial opcji odbić tego morza :x Stark by Baratheonowi wjechal na fose i by ją zdobył i zostałby tylko marsz z cracklaw i by zdobył KL i tez bym wygrał wiec, co kuzwa za róznica ludzie możecie mi powiedzieć? Bo ja serio uważam że, miałem najwięcej dobrych akcji, mimo biedy jednostek przez 4 tury i torów przez 6 tur i to zwycięstwo mi sie należało. Jakbyście chociaż troche myśleli i nie płakali to byście zauważyli że, bez oddawania mi zamków bym wygrał ale, cóż płaczki zadowolone? Wygrał Sardo, który niczym oprócz łatwego wzięcia zamku podstępem sie w grze nie wykazał, dziękuję do widzenia ;x Mam nadzieję że, malkontenci są z siebie dumni.

Od razu mówie z tym marszem z pierwszego zdania to nie gdybanie Shutt tak chciał zagrac moge wkleić PW ale, pomyslalem że, to nie ma żadnego znaczenia bo umiecie grać na tyle żeby, to dostrzec ale, cóz chyba za dobre miałem o Was zdanie, za co przepraszam już więcej nie popełnie tego błędu aa i dziękuję Tosztowi i Shuttowi za docenienie mojej gry :(

PS. Reszka nie będę odpowiadał na Twoje zaczepki, dobrze wiesz że Cie odpusiłem, poszedlem wszystkim na Starka a, to o czym mówisz było turę wczesniej, zreszta wziales sobie oldtown i nie wiadomo po kiego grzyba spaliles mi umocnienie władzy na TT to jest pakt o nieagresji, sam prowokujesz i gówno martellowi zrobiles powtarzam, nic mu nie zrobiles, kto Cie naciskał ja zostawiłem 2-3 tury spokoj, lannister zajęty starkiem, co miałes do roboty? I to Shutt dał wygrać mi? Smieszne to wszystko ocierające sie o zenade straszną.

Shutt - Pon 26 Lis, 2012

Nie %$^$^ tylko wykładaj te tokeny.

A jak mówiłem, że marsz położę to marudziłeś :mrgreen:

Bitwa na Moat Calin (po Marsz -1 na Seagard)

Atakujący Greyjoy Gog [8]:

rycerz, machina [6]
    Marsz -1 [-1]
    dowódca: Victarion Greyjoy [3] [sword][sword] (tylko ten został)

piechota, machina [1]
    Wsparcie +1* z The Narrow Sea (Baratheon Shutt) [4] (domniemuję)
    dowódca: Ser Davos Seaworth [1] [sword][fort]

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Bitwa na Seagard (po Marsz -1 na Greywater Watch)

Atakujący Stark toszt [6]:

piechota, rycerz [3]
    Marsz -1 [-1]

Obrońca Greyjoy Gog [2]:

piechota [1]
    Wsparcie z Ironman's Bay (Greyjoy Gog) [1] (domniemuję)
    dowódca: Aeron Damphair [0] You may discard any number of your available Power tokens to increase the combat strength of this card by the number of Power tokens discarded.

Greyjoy Gog odrzuca 0 Żetonów Władzy (pozostało 9)

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Sardo - Pon 26 Lis, 2012

Gog, Shutt trzeba było zagrać normalnie, a nie byłoby tych wszystkich dyskusji.

Gog, najbardziej wkurza mnie to, że uważasz, że zwycięstwo Ci się należy... Tylko Ty tutaj coś zdziałałeś, reszta z nas nic nie robiła ...
Łatwy zamek podstępem zabrałem? Zablokowałem Tyrella przed zajęciem Dragonstone na początku gry i zgodziłem się na to by Shutt mnie zaatakował na morzu, ale on wolał robić jakieś inne akcje po drodze, to na co miałem czekać? W grze o tron albo wygrywasz albo przegrywasz ;) Co do mojej łatwej gry to naprawdę miałem taką łatwiznę grając przeciw Tyrellowi i Baratheonowi całą grę, a na dodatek Ciebie uwierającego na zachodzie.

Gog - Pon 26 Lis, 2012

Serio gówno mnie to wszystko obchodzi, co działo kto powinien wygrać, kto ma wiedzieć ten wie o tym, kto umiał docenić, docenił :) Jako że, gram dla zabawy jako jeden z niewielu w tej grze co widać po wpisach oddałem zwycięstwo skoro macie umrzeć na raka jutro, jak przegracie dziewczyna Was zostawi albo jeszcze coś innego. I nie przeżywam porażek jak smierci kogos bliskego conajmniej (pozdrawiam Reszkę).

Bitwa na Crackclaw Point (po Marsz +0 na Sunspear)

Atakujący Martell Sardo [12]:

piechota, 2x machina [9]
    Marsz +0 [0]

rycerz [2]
    dowódca: Stannis [4] If you are not being supported in this combat, remove all Support orders (including your own) adjacent to the embattled area, canceling any supporting strength they may have been providing.

Pozostałe Wsparcia [4]:

Podsumowanie:

Shutt - Pon 26 Lis, 2012

Gwoli ścisłości, wspierałem się więc wsparcie zostaje ;)
Powiedzmy, że się cofam w góry.

Shutt napisał/a:
Gwoli ścisłości, wspierałem się więc wsparcie zostaje ;)

Napisałeś:

Shutt napisał/a:

Shutt - Pon 26 Lis, 2012

O_o ... e, no dobra, i tak mniejsza z tym :P

Skleroza mnie dotknęła albo napisałem przypadkowo nie.

Bitwa na The Reach (po Marsz +0 na Highgarden)

Atakujący Tyrell reszka [7]:

2x rycerz [4]
    Marsz +0 [0]

Obrońca Lannister gamaliel [5]:

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

Gog - Pon 26 Lis, 2012

Ostatnie zdanie, którym będzie serdeczne podziękowanie Adamowi ze prowadzenie gry szkoda że, niektórzy gracze nie umieli, poziomem sie dostosować do GMa przykre to wszystko :)
Shutt - Pon 26 Lis, 2012

Gog napisał/a:
Ostatnie zdanie, którym będzie serdeczne podziękowanie Adamowi ze prowadzenie gry szkoda że, niektórzy gracze nie umieli, poziomem sie dostosować do GMa przykre to wszystko :)

Odpuść już Gogu.
Gry Adama przebiegają niezwykle sprawnie i szybko. Dziękuję.

Bitwa na West Summer Sea (po Marsz +1* na East Summer Sea)

statek [1]
    Marsz +1* [1]

3 dowódców jest odrzuconych, zatem + [3]

Miecz: używa [1] (domniemuję)

Obrońca Greyjoy Gog [6]:

statek [1]
    dowódca: Euron Crow's Eye [4] If your opponent has a higher position on the Fiefdoms Influence track than you, this card gains +1 combat strength.

Pozostałe Wsparcia [0]:

brak

Podsumowanie:

atakujący Martell Sardo wygrywa w remisach
    obrońca Greyjoy Gog wycofuje się na Sunset Sea (limity zaopatrzenia tylko na to pozwalają)

Statystyki i mapkę odświeżę popołudniu, bo teraz nie mam czasu. Kto wygrał i tak wiadomo. ;)
Gog - Pon 26 Lis, 2012

eurona sobie uzyje a co:d
Sardo - Pon 26 Lis, 2012

A ja go dobiję mieczem ;)

Rozgrywka jak zwykle prowadzona jak należy, jak to przystało na Adama.
Wszystko było fajnie dopóki Shutt z Gogiem nie zaczęli mataczyć. Szkoda, że nie udało nam się normalnie doprowadzić do końca.
W każdym bądź razie dzięki wszystkim za grę i fajne doświadczenie z dodatkiem. Mam nadzieję, że pojawi się w najbliższym czasie jakiś nowy PBF (oparty na zasadach podstawowych lub z DwD) i uda się znów pograć ;)

PS: Co do Shutta i Goga jeszcze raz, trochę się was poczepiałem, bo mnie wkurzyliście. Gog trochę naprawił to coś. Fajniej by było jednak rozegrać tą ostatnią turę normalnie. Więc na przyszłość nie róbcie takich numerów, proszę ;)

Gog - Pon 26 Lis, 2012

Przeczytales mu elaborat? Dobrze wiesz że, wygrywalem i tak więc, co za różnica ? Powinieneś sie cieszyć że, masz więcej niż 4 zamki serio :)
toszt - Pon 26 Lis, 2012

Sardo napisał/a:
A ja go dobiję mieczem ;)

Rozgrywka jak zwykle prowadzona jak należy, jak to przystało na Adama.
Wszystko było fajnie dopóki Shutt z Gogiem nie zaczęli mataczyć. Szkoda, że nie udało nam się normalnie doprowadzić do końca.
W każdym bądź razie dzięki wszystkim za grę i fajne doświadczenie z dodatkiem. Mam nadzieję, że pojawi się w najbliższym czasie jakiś nowy PBF (oparty na zasadach podstawowych lub z DwD) i uda się znów pograć ;)

PS: Co do Shutta i Goga jeszcze raz, trochę się was poczepiałem, bo mnie wkurzyliście. Gog trochę naprawił to coś. Fajniej by było jednak rozegrać tą ostatnią turę normalnie. Więc na przyszłość nie róbcie takich numerów, proszę ;)
Sardo, nie przesadzajmy, nie zrobili żadnej akcji przeciw przepisom. Wszystko na legalu. U mnie tylko mały niesmak został za bitwę na Moat Calin. Ale tak na to patrzymy, bo to jedna z ostatnich bitew, decydująca praktycznie o zwycięzcy. Tak bywa. Wrogiem tu jest każdy. Wcześniej też zdarzały się bitwy w których zwycięzca jest 'ustalony' wcześniej. Ja się na chłopaków wkurzyłem w 5tej turze, bo widzisz co mi zrobili ;) no ale trudno, mieli do tego prawo, a jeśli Shutt wybierał albo Grey, albo Martell i do Ciebie miał uraz, no to przykro mi. W sumie, gdyby nie moja wycieczka na Riverrun, to bym się wybronił na północy i byłoby zupełnie inaczej ;)

Popatrzmy na to tak, i tu i w poprzedniej grze 'dodatkowej' Greyjoy pod koniec może dużo namieszać.
Martell jest silny po prostu. Powoli, do przodu i albo DS albo OT.
Lannister niewiele znaczy. (Gamaliel, nie traktuj tego personalnie)
Tyrell dzięki Maergery ma dobrą obronę, ale też ciężką pozycję do gry.
Baratheon ma się słabo, jeśli zostanie na północy.
Stark - bez statków i musteringu niewiele poradzi, Seagard/ew. Eyrie to szczyty marzeń.

To tak w ramach podsumowanka.

PS. jeśli Adam ma ochotę, to na kolejny DwD na tych samych zasadach piszę się oczywiście!! Szybkie rozgrywki w niecały miesiąc - to lubię :)

Sardo - Pon 26 Lis, 2012

toszt napisał/a:
PS. jeśli Adam ma ochotę, to na kolejny DwD na tych samych zasadach piszę się oczywiście!! Szybkie rozgrywki w niecały miesiąc - to lubię :)

Ja również w DwD najchętniej bym znowu na tych samych zasadach zagrał :D

W drodze podsumowania, bez solidnej szybkiej mobilizacji,Lannister to statysta(zwłaszcza gdy traci jedyną gwiazdkę).
Stark, mam nadziej że ktoś wymyśli jak dostać nim okręty.
Tym razem pozwolę sobie na nie gratulowanie zwycięzcy a tylko prowadzącemu, zwłaszcza dokładności i szybkości reakcji.

p.s oczywiście piszę się na następną zwłaszcza w takim tempie
p.s2 ale proszę czymś ze statkami

Gog - Pon 26 Lis, 2012

czemu nie gratulujesz zwycięzcy? był najlepszy przecież namaścił go sam Reszka na zwycięzcę a, on byle go nie nominuje na takie stanowiska :D

Ale nie miał znaku jakości Q

Aktualizacja (mapa):

Wynik Gry

*Licząc po dowódcach jacy zostali na rękach coś jest nie tak ze statystykami bitew. Ale jakieś przybliżenie zawsze jest. (Nie chce mi się śledzić jeszcze raz wszystkich bitew.)
toszt - Pon 26 Lis, 2012

Adam Badura napisał/a:
*Licząc po dowódcach jacy zostali na rękach coś jest nie tak ze statystykami bitew. Ale jakieś przybliżenie zawsze jest. (Nie chce mi się śledzić jeszcze raz wszystkich bitew.)
Może u mnie coś.. co chwila mi Ramsay i Reek wracali :D

toszt napisał/a:
Adam Badura napisał/a:
Może u mnie coś.. co chwila mi Ramsay i Reek wracali :D

Ciebie i Barathona nawet nie sprawdzałem, bo za dużo kombinowaliście, szczególnie Ty. Ale pozostali też mają coś nie tak. O ile dobrze pamiętam to mają o jedną bitwę za mało w statystykach w porównaniu do dowódców.

Gog napisał/a:
Serio gówno mnie to wszystko obchodzi, co działo kto powinien wygrać, kto ma wiedzieć ten wie o tym, kto umiał docenić, docenił :) Jako że, gram dla zabawy jako jeden z niewielu w tej grze co widać po wpisach oddałem zwycięstwo skoro macie umrzeć na raka jutro, jak przegracie dziewczyna Was zostawi albo jeszcze coś innego. I nie przeżywam porażek jak smierci kogos bliskego conajmniej (pozdrawiam Reszkę).

Pokłoniłbym się i Greyowi, gdyby dał te żetony w walce. Wygrałby, po prostu. Prywatnie cieszę się, że nie dał. Coś na zasadzie http://www.youtube.com/watch?v=Nez2hHTsAVI.

Ale gratuluję Martellowi. Namaściłem go, bo jak zobaczyłem, ze Baratheon nie daje marszu na morzu, to Martell kończył grę z 6 zamkami, czego byście nie kombinowali. Oczywiście, nie przyszło mi do głowy kombo z Winterfell i fosą, które faktycznie dawało też 6 zamków greyowi.

Czytałem elaborat, "gdyby Baratheon dał marsz na morzu..... [...] tobym wygrał". Kurw...., masz rację. Poważnie. Dlatego w kilku postach prosiłem Baratheona, żeby tam dał marsz! Zgodził się. Potem Ty namówiłeś go do zmiany zdania. I rozpoczynasz elaborat "gdyby Baratheon dał marsz na morzu" mówiąc, że to nie miało znaczenia. Miało. Gdzieś tam dalej jest o najlepszym taktyku.

Prawda jest taka, że zmieniając decyzję shutta swoją dyplomacją sam namaściłeś Martella. Tylko potem wyszedł cyrk z winterfell i fosą.

Gdzieś tam piłeś do mnie o przeżywaniu tych gier. Owszem przeżywam. I po prostu wkurzają mnie takie akcje które są legalne ale niezgodne z duchem gry. Za to frontalny atak greya + 3 zdrady przeciwko mnie nie uczyniły tej rozgrywki złą, wręcz przeciwnie. A że podchodzę żywiołowo? Co to za problem?

Do 6 tury byłem zachwycony taktyką shutta po wtopie z 1 tury. Nawet znajomym opowiedziałem, że gram w grę w której bardziej niż dziesiątkowany Baratheon 1 stateczkiem przez całą grę blokuje armię większą niż on posiada na planszy. Gdyby utrzymał to w 6 turze, z pewnością byłoby to jedno z moich TOP 3 akcji w GOT. Uważam, że jest najlepszym strategiem wśród obecnych, szkoda, zamiast fantastycznych akcji jest zapamiętywany z innych decyzji.

Że nic nie zrobiłem Martellowi? Całą strategię wkładałem, żeby mu te koniki zostały na wyspie. Tracił yornwood wtedy. Wcześniej musiałem wywalczyć kingswood, boneway, princess pass. Ale nie, ktoś namówił Baratheona do uwolnienia koników i się dziwi, że nic nie zrobiłem. Ja wolałem, żeby dostał za swoje w 6 turze, ale Grey swojej winy nie widzi.

Ogromne dzięki Adamie. Drugi Królu nasz.

Gog - Pon 26 Lis, 2012

skoro sie dogadalem w sprawie zamków to w dupie miałem koniki isnt it ?:)
gamaliel - Wto 27 Lis, 2012

Jeszcze raz podziękowania za grę i nasuwa się oczywiste pytanie:
Czy będzie następna?

Adam Badura - Wto 27 Lis, 2012

gamaliel napisał/a:
Czy będzie następna?

Chciałem kilka dni odsapnąć, a ponieważ na weekend wyjeżdżam, to pewnie to połączę i zacznę następną grę dopiero w przyszłym tygodniu, raczej na początku.

toszt - Wto 27 Lis, 2012

Adam Badura napisał/a:
gamaliel napisał/a:
Czy będzie następna?

Chciałem kilka dni odsapnąć, a ponieważ na weekend wyjeżdżam, to pewnie to połączę i zacznę następną grę dopiero w przyszłym tygodniu, raczej na początku.

Super! Poczekamy nawet i dwa tygodnie, tylko pamiętaj, że chyba większość składu już się zaklepała ;) Towarzystwo zacne, gry przednie, czekamy cierpliwie!!

Gog - Wto 27 Lis, 2012

Niestety jako ze jestem oszustem i matacze w grach, podziękuje, nie chce Wam psuc rozgrywki :D
Shutt - Wto 27 Lis, 2012

Narzekasz :P
Ja bym dał szansę zagrać innym graczom, którzy jeszcze nie mieli takich szybkich rozgrywek. Jak się nie znajdą to "count me in".

karol399 - Wto 27 Lis, 2012

Szczerze mowiac to bardzo mi sie widzi granie na takiej szybkosci, bo jak widze tempo w #7 to mnie krew zalewa... ;)
nie po to jestem na fonie caly dzien zeby przez tydzien leciala licytacja ;)
ja tu patrze a troche ponad 2 tygodnie i jest po grze swietna sprawa :D
Jeżeli znajdzie sie miejsce wolne, bądź zdaze na temat naboru z chęcią zaczalbym mojego 1-szego PBF-a na 6 graczy ;)