|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Gra o Tron - Gra o Tron PBF #10 - Pole gry
Adam Badura - Pią 12 Paź, 2012 Temat postu: Gra o Tron PBF #10 - Pole gry Po zakończeniu 6 tury grę wygrywa Baratheon reszka.
Tura 6
Bieżąca Mapa
Czekamy Na
Karty Rodów
Greyjoy Mortyr
Euron Crow's Eye [4] If your opponent has a higher position on the Fiefdoms Influence track than you, this card gains +1 combat strength.
Victarion Greyjoy [3] [sword][sword]
Asha Greyjoy [2] [fort]
Rodrik the Reader [2] If you win this combat, you may search any Westeros deck for a card of your choice. Shuffle the remaining cards and place the chosen card facedown on top of the deck.
Qarl the Maid [1] If you are attacking and lose this combat, gain three Power tokens.
Ser Harras Harlaw [1] [sword]
Aeron Damphair [0] You may discard any number of your available Power tokens to increase the combat strength of this card by the number of Power tokens discarded.
Lannister Gog
Ser Jaime Lannister [4] [sword][fort]
Ser Kevan Lannister [3] [fort]
Daven Lannister [2] [sword]
Ser Ilyn Payne [2] If you win this combat, you may destroy one of your opponent’s Footmen in any area (in addition to normal casualties). If that unit is the last unit in its area, remove any Order token there as well.
Cersei Lannister [1] [fort]
Ser Adam Marbrand [1] If you are attacking, all of your participating Knights (including supporting Lannister knights) add +3 combat strength instead of +2.
Qyburn [0] You may discard two of your available Power tokens to choose a House card in any player’s discard pile. Qyburn gains the printed combat strength and combat icons of that card, ignoring its text ability.
Tyrell Shutt
Mace Tyrell [4] [sword][fort]
Randyll Tarly [3] [sword][sword]
Willas Tyrell [2] [fort]
Ser John Fossoway [2] [sword]
Paxter Redwyne [1] If the embattled area is a sea area, all of your participating ship (including supporting Tyrell ships) add +2 combat strength instead of +1.
Queen of Thorns [1] Ignore all text abilities printed on your opponent’s House card.
Margaery Tyrell [0] If you are defending your home area or an area that contains one of your Power tokens, your opponent’s final combat strength is 2.
Stark gamaliel
Roose Bolton [4] [sword]
Ramsay Bolton [3] If your "Reek" house card is still in your hand, this card gains +1 combat strength and three sword icons.
Black Walder [2] [sword]
Steelshanks Walton [2] [fort]
Walder Frey [1] Any player (other than your opponent) who grants support to your opponent must grant that support to you instead.
Damon Dance-For-Me [1] [sword]
Reek [0] If your "Ramsay Bolton" House card is in your discard pile, immediately return it to your hand. If you lose this combat, you may return Reek to your hand.
Baratheon reszka
Stannis [4] If you are not being supported in this combat, remove all Support orders (including your own) adjacent to the embattled area, canceling any supporting strength they may have been providing.
Jon Snow [3] If you win this combat, you may decrease or increase the Wildling track by one space (to a minimum of 0 and a maximum of 10).
Melisandre [2] After combat, you may return any House card in your discard pile (including this card) to your hand by discarding a number of your available Power tokens equal to the printed combat strength of that card.
Bastard of Nightsong [2] [fort]
Ser Davos Seaworth [1] [sword][fort]
Ser Axell Florent [1] [sword]
Mance Rayder [0] Your final combat strength is equal to the current position of the Wildling Threat token.
Martell toszt
Doran Martell [4] For each House card in your hand, this card gains a fortification icon and a sword icon, and suffers a -1 combat strength (to a minimum of 0).
Areo Hotah [3] [fort][fort]
Bastard of Godsgrace [2] [fort]
Big Man [2] [sword]
Ser Gerris Drinkwater [1] If you win this combat, you may move one position higher on one Influence track of your choice.
Quentyn Martell [1] For each House card in your discard pile, this card gains +1 combat strength.
Nymeria Sand [0] [sword][fort]
Karty Westeros
Bieżąca Tura
Talia I
Supply Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia.
Talia II
Dark Wings, Dark Words Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licutują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu [dzicy].
Talia III
Sea of Storms Podczas tej fazy Planowania nie mozna przydzielać rozkazów Najazdu [dzicy].
Zużyte Karty
Talia I
Supply Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia.
Last Days of Summer Nic sie nie dzieje [dzicy].
Talia II
Dark Wings, Dark Words Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licutują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu [dzicy].
Game of Thrones Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.
Clash of Kings Licytacja pozycji na torach Wpływów.
Talia III
Sea of Storms Podczas tej fazy Planowania nie mozna przydzielać rozkazów Najazdu [dzicy].
Put to the Sword Posiadacz żetonu Ostrza z Valyriańskiej Stali wybiera jedno ograniczenie tej fazy planowania: a) nie można przydzielać rozkazów Obrony b) nie można przydzielać rozkazów Marszu +1 c) nie ma żadnych ograniczeń.
Storm of Swords Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Obrony [dzicy].
Wilding Attack Dzicy atakują Westeros. (Wygrywa Nocna Straż 15:6, karta The Horde Descends.)
Feast for Crows Podczas tej fazy planowania nie można przydzielać rozkazów Umocnienia Władzy [dzicy].
Dzicy
Siła
Bieżąca Karta Oglądana Przez
Zużyte Karty
The Horde Descends LOST: "Lowest Bidder: Destroys 2 of his units at one of his Castles or Strongholds. If unable, he destroys 2 of his units anywhere. Everyone Else: Destroys 1 of their units anywhere." WIN: "Highest Bidder: May muster forces (following normal mustering rules) in any one Castle or Stronghold area he controls." (Wygrywa Nocna Straż 15:6.)
Statystyki
Tor Żelaznego Tronu
Tor Lenników
Tor Królewskiego Dworu
Żetony Władzy
Zamki/Mobilizacja
Zaopatrzenie (Tor/Pole)
Greyjoy Mortyr: 5/1 (4,3,2,2)
Lannister Gog: 2/6 (3,2,2)
Tyrell Shutt: 3/3 (3,2,2,2)
Stark gamaliel: 4/4 (3,3,2,2)
Baratheon reszka: 2/2 (3,2,2)
Martell toszt: 3/3 (3,2,2,2)
Władza (Korony/Chronione Statki w Portach)
Siła (Piechota/Rycerze/Machiny/Statki)
Straty (Piechota/Rycerze/Machiny/Statki)
Zniszczenia (Piechota/Rycerze/Machiny/Statki)
Walki (Wygrane/Przegrane/% Wygranych)
Adam Badura - Sob 13 Paź, 2012
Nadal czekamy na rozkazy od Greyjoy Mortyr.
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
Mortyr - Sob 13 Paź, 2012
Adam Badura napisał/a: | Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
|
To nie ta mapka, Adamie. Podejrzewam podstępny missclick.
Poprawiłem.
Krw4wy - Sob 13 Paź, 2012
Podglądnę dzikich.
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
Gog - Sob 13 Paź, 2012
spalam spalenie greyjoya:p
Krw4wy - Sob 13 Paź, 2012
No to skoro jeleń ma puste palenie, to marsze:
Lannister nie ma żadnego marszu wobec czego moja kolej.
Marsz z crackclaw point: jeden piechur na blackwater, jeden do kingswood. Zostawiam żeton
Aktualizacja:
Czekamy na:
Mortyr - Sob 13 Paź, 2012
Marsz -1 na West Summer Sea:
2 Statki na Sunset Sea.
1 Statek zostaje.
gamaliel - Sob 13 Paź, 2012
white harbor»marsz-1»winterfell
nie zostawiam żetonu
Adam Badura - Nie 14 Paź, 2012
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
reszka - Nie 14 Paź, 2012
1 statek na narrow
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
Krw4wy - Nie 14 Paź, 2012
Marsz z shipbreaker bay: jeden statek zostaje, jeden na blackwater bay, jeden na east summer sea
Dowódca na priv
toszt - Nie 14 Paź, 2012
Krw4wy napisał/a: | Marsz z shipbreaker bay: jeden statek zostaje, jeden na blackwater bay, jeden na east summer sea
Dowódca na priv |
Jeśli już wysłałeś, to czytaj dalej
U mnie broni: Areo Hotah [3] [wieża][wieża] Kto atakował? sam Mace Tyrell?
Krw4wy - Nie 14 Paź, 2012
Mace boi się wody popłynął
Randyll Tarly [3] [miecz][miecz] A teraz wraca do shipbreaker bay
toszt - Nie 14 Paź, 2012
Krw4wy napisał/a: | Mace boi się wody popłynął
Randyll Tarly [3] [miecz][miecz] A teraz wraca do shipbreaker bay |
A kusiło mnie, żeby dać kogoś z jedną wieżą... uff..
Bitwa na East Summer Sea
Atakujący Tyrell Krw4wy ma [4]:
statek [1]
Marsz +0 [0]
dowódca: Randyll Tarly [3] [miecz][miecz]
Obrońca Martell toszt ma [4]:
statek [1]
dowódca: Areo Hotah [3] [wieża][wieża]
przewaga w Lennictwach
Neutralne Wsparcia
Obrońca Martell toszt wygrywa w remisach. Atakujący Tyrell Krw4wy wraca na Shipbreaker Bay.
Aktualizacja: (mapa):
Czekamy na:
toszt - Nie 14 Paź, 2012
Adam Badura napisał/a: | Czekamy na:
| Mortyr, możesz? bo czekamy na ruch Starka
Mortyr - Pon 15 Paź, 2012
Marsz +0 z Searoad Marches:
1 Piechur do Seagardu.
1 Piechur na Flint's Finger.
Żeton już jest.
Adam Badura - Pon 15 Paź, 2012
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
gamaliel - Pon 15 Paź, 2012
The twins»marsz+0»Seagard
jeden piechur, drugi zostaje
proszę lannistera o wsparcie
Bitwa na Seagard
Atakujący Stark gamaliel ma [7]:
Obrońca Greyjoy Mortyr ma [3]:
piechota [1]
Wsparcie z Ironman's Bay (Greyjoy Mortyr) [1] (domniemuję)
dowódca: Ser Harras Harlaw [1] [miecz]
Miecz: nie używa (domniemuję)
przewaga w Lennictwach
Neutralne Wsparcia:
Atakujący Stark gamaliel wygrywa. Obrońca Greyjoy Mortyr traci piechotę od miecza.
Oczywiście sam siebie wspieram.
Gog - Pon 15 Paź, 2012
bede zalowal nie wspieram nikogo bijcie sie ;x
toszt - Pon 15 Paź, 2012
Na północy się biją, lordzie Baratheonie, możesz już podać swój ruch? Chyba, że na Twins się wybierasz i czekasz na efekty bitwy? Ja ruszam rycerza na The Boneway. Krw4wy możesz już myśleć o swoim ruchu.
reszka - Pon 15 Paź, 2012
jako baratheon czekam na szybką PW, odrobinkę cierpliwości.
marsz z CB
pionek do fingers
pionek do cracklaw
konik na mountanians
toszt - Pon 15 Paź, 2012
reszka napisał/a: | marsz z CB
pionek do fingers
pionek do cracklaw
konik na mountanians | Masz jakiś przeciek, że będzie karta zaopatrzenia? Nie zostawiasz żetonu? (żeby nie było niedomówień, ja w moim ruchu żeton zostawiam, nie napisałem tego w poście, ale wcześniej w PW do Adama to zaznaczyłem)
Krw4wy - Pon 15 Paź, 2012
Marsz z kingswood
Rycerz do reach
Piechur do kings landing
Dowodca na priv
będzie zaopatrzenie i clash, na 100%
krw4wy się już ruszył w innym temacie.
toszt - Pon 15 Paź, 2012
Krw4wy napisał/a: | Marsz z kingswood
Rycerz do reach
Piechur do kings landing
Dowodca na priv | To sobie zrobiłeś czerwonego wroga teraz...
Bitwa na King's Landing
Atakujący Tyrell Krw4wy ma [8]:
piechota [1]
Marsz +1* [1]
Wsparcie +1* z The Reach (Tyrell Krw4wy) [4] (domniemuję)
dowódca: Willas Tyrell [2] [wieża] (na PW)
przewaga w Lennictwach
Obrońca Lannister Gog ma [3]:
2x piechota [2]
dowódca: Cersei [1] [wieża]
Neutralne Wsparcia
Atakujący Tyrell Krw4wy wygrywa. Obrońca Lannister Gog traci całe wojsko nie mając go gdzie wycofać.
Krw4wy - Pon 15 Paź, 2012
Ta gra nie dopuszcza 2 zwyciezcow, wiec mam ich 5 Po prostu z niektorymi nie prowadzi sie dzialan wojennych.
Gog - Pon 15 Paź, 2012
EDIT cersei gine sobie radosnie bo oczywiscie nie mam sie gdzie wycofac, dzięki Adam ^^ Czekamy na Greyjoya i jego dowódce tak?:p
Gog napisał/a: | cersei i jako ze nie zostawil zetonu wycofuje sie na kingswood |
Nie możesz wycofać się na obszar z którego atakowano.
nie można wycofać się na teren z którego szedł atak, sorry, w każdym układzie piechury do piachu.
toszt - Pon 15 Paź, 2012
Jako, że losy północy w tym momencie mnie jakoś szczególnie nie interesują, decyzji nie zmienię, to ruszam: piechur na Prince's Pass, rycerz na Storm's End. Dowódcę posyłam na PW, Baratheonie, możesz tu pisać. Żetonu nie zostawiam.
Edit: u mnie Nymeria [0] miecz wieża, gratuluję, Koniec Burzy to prawdziwie twierdza niezdobyta...
z mojej strony Ser Axel Florenty [1] [miecz]
Bitwa na Storm's End
Atakujący Martell toszt ma [3]:
rycerz [2]
Marsz +1* [1]
dowódca: Nymeria Sand [0] [miecz][wieża]
przewaga w Lennictwach
Obrońca Baratheon reszka ma [6]:
piechota [1]
garnizon [4]
dowódca: Ser Axel Florenty [1] [miecz]
Neutralne Wsparcia
Obrońca Baratheon reszka wygrywa. Atakujący Martell toszt wraca na The Boneway.
Mortyr - Pon 15 Paź, 2012
No ja czekam, czy Lannister udzieli mi wsparcia Byłbym zobowiązany.
Lannister napisał że nie daje wsparcia ani mnie ani Tobie.
Proszę zwrócić uwagę, że aktualizując pierwszy post w wątku wyznaczam tam na kogo czekamy. Po dacie ostatnie edycji można odgadnąć, ile postów w wątku jeszcze nie uwzględniłem.
Mapę zaktualizuję po rozstrzygnięciu bitwy. Ale pewnie mi to zajmie trochę, bo pozostali gacze byli mniej cierpliwi i cała kolejka zostałą wykonana, więc będę musiał to wszystko odtworzyć na mapie i w statystykach.
Generalnie nie będę aktualizował dalej niż ostatni rozstrzygnięty ruch, tak żeby stan w statystykach i na mapie był spójny i zgodny z regułami.
EDIT: Zmieniłem sposób oznaczania w bitwach wstrzymanych wsparć, tak żeby uniknąć takich sytuacji.
Adam Badura - Wto 16 Paź, 2012
Nadal czekamy aż Greyjoy Mortyr poda dowódcę do bitwy na Seagard.
Adam Badura - Sro 17 Paź, 2012
Nadal czekamy aż Greyjoy Mortyr poda dowódcę do bitwy na Seagard.
Zaczynam się niepokoić. To już dwie doby czekania...
toszt - Sro 17 Paź, 2012
Uważam, że jeśli dziś się Mortyr nie odezwie, to powinniśmy rozważyć wylosowanie mu dowódcy, a w ostateczności zmianę gracza. Rozumiem że jakieś okoliczności mogą mu przeszkadzać, ale to trzeba uprzedzić. Spokojnie bylibyśmy pewnie koło kończenia następnej tury, a tak bujamy się z pierwszą.
Mortyr - Sro 17 Paź, 2012
Ser Harras Harlaw [1] [miecz]
Sorry, panowie. Nie chcę się usprawiedliwiać, ale po prostu nie mam neta. Nie wiem, czy wina TP, przewodów, czy moja.
Teraz go włączyło znowu, zobaczę ile pociągnie.
gamaliel - Sro 17 Paź, 2012
Winterfell»marsz+1*»piechur na White Harbor
2 rycerzy na Stony Shore
generał posłany
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
rozkaz post wyżej
Wklejam jeszcze raz:Winterfell»marsz+1*»piechur na White Harbor
2 rycerzy na Stony Shore
generał posłany
Bitwa na The Stony Shore
Atakujący Stark gamaliel ma [9]:
2x rycerz [4]
Marsz +1* [1]
dowódca: Ramsay Bolton [3] Jeśli Reek jest na Twej ręce ta karta zyskuje 3x[miecz] i +1 do siły. (na PW)
Reek jest na ręce zatem: [miecz][miecz][miecz] [1]
Obrońca Greyjoy Mortyr ma [5]:
piechota [1]
Wsparcie z Bay of Ice (Greyjoy Mortyr) [1] (domniemuję)
dowódca: Victarion Greyjoy [3] [miecz][miecz]
Miecz: nie używa
przewaga w Lennictwach
Neutralne Wsparcia
Atakujący Stark gamaliel wygrywa. Obrońca Greyjoy Mortyr traci piechotę od miecza.
Czekamy na dowódcę Greyjoy Mortyr w bitwie na The Stony Shore
gamaliel napisał/a: | rozkaz post wyżej |
Spokojnie. Aktualizacja dotyczyła stany gry sprzed Twojego ruchu, a w tym stanie czekaliśmy na Ciebie. W czasie gdy się tu gorączkowałeś to ja już pisałem post z bitwą i aktualizowałem pierwszą stronę, by znów uaktualnić gracza na którego czekamy w kolejnym poście.
reszka - Sro 17 Paź, 2012
zaraz po drugim dowódcy mortyra zaktualizując mapę przeprowadź ostatni marsz martella (chodzi o piechotę)
reszka napisał/a: | zaraz po drugim dowódcy mortyra zaktualizując mapę przeprowadź ostatni marsz martella (chodzi o piechotę) |
Oczywiście! A jak inaczej?!
W pierwszym poście masz sekwencję ruchów. Pisząc post "Aktualizacja" odgrywam tę sekwencję na mapie i statystykach, krok po kroku usuwając kolejne ruchy z listy.
Nie zrobiłem tego teraz, bo to byłby niespójny stan gry.
przepraszam
Victarion Greyjoy [3] [miecz][miecz] i używam Ostrza o ile to coś zmienia.
Stark The Killer
dla mnie 4 powerki
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
Gog - Sro 17 Paź, 2012
statek port piechur lannisport
Krw4wy - Sro 17 Paź, 2012
Oldtown mobilizacja
statek port
piechur
Aktualizacja (mapa):
Umacnianie Władzy*
Umacnianie Władzy
Tura 2
Karty Westeros
Dzicy: siła +4 (razem 6)
Talia I: Mustering Zwerbujcie nowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz.
Talia II: Dark Wings, Dark Words Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licutują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu [dzicy].
Talia III: Feast for Crows Podczas tej fazy planowania nie można przydzielać rozkazów Umocnienia Władzy [dzicy].
Czekamy na:
Gog - Sro 17 Paź, 2012
Harrenhall -> piechur
Riverrun -> koń
lannisport -> 2x piechur
Oldtown rycerz
highgarden piechur na rycerza,statek do zatoki
reach, piechur na maszyne
kings landing piechur na rycerza, statek w zatoce
Mobilizacja Greyjoya:
Pyke: Machina
Flint's Finger: Piechur
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
Rekrutuję 4 statki.
1 ma morzu (narrow), 3 w portach (2 w dragon, 1 w storm's end)
No to zbieramy żetony władzy w drugim zdarzeniu.
jeszcze Martella rekrut.
Gog - Sro 17 Paź, 2012
na pw jest juz
Przepraszam Adamie ale czy Martell nie ma 3 zamkow a nie 2?
toszt - Sro 17 Paź, 2012
U mnie szybko; z Yronwood statek, z Sunspear rycerz, z Starfall piechurzec. Możecie dumać rozkazy.
nie ma mnie jutro do nocy, rozkazy wysłałem już.
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
toszt - Sro 17 Paź, 2012
Skoro już tacy kulturalni jesteśmy... Uzurpatorze, wypowiadam Ci wojnę! Koniec Burzy będzie mój!
Adam Badura - Czw 18 Paź, 2012
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
EDIT: Poprawiłem rozkazy Stark gamaliel: Marsz +1* na Winterfell-port, a Obrona +1 na Winterfell (było odwrotnie).
Krw4wy - Czw 18 Paź, 2012
Moge krukiem podgladac zdarzenia?
toszt - Czw 18 Paź, 2012
Krw4wy napisał/a: | Moge krukiem podgladac zdarzenia? | Możesz kartę dzikich zobaczyć
To nie robie nic
No to najazdy ja nie mam legalnego ruchu wiec greyjoy
Krw4wy napisał/a: | Moge krukiem podgladac zdarzenia? |
Nie.
Mortyr - Czw 18 Paź, 2012
Oczywiście palę Najazd Starka w Seagardzie.
toszt - Czw 18 Paź, 2012
Skoro już wszyscy podali swoje, to ja słowem wyjaśnienia: Tyrion Lannister przesyła pozdrowienia Tyrellom palę obronę na Shipbreakers Bay.
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
toszt napisał/a: | Skoro już wszyscy podali swoje, to ja słowem wyjaśnienia: Tyrion Lannister przesyła pozdrowienia Tyrellom palę obronę na Shipbreakers Bay. |
A co tutaj wyjaniasz?
toszt - Czw 18 Paź, 2012
Krw4wy napisał/a: | toszt napisał/a: | Skoro już wszyscy podali swoje, to ja słowem wyjaśnienia: Tyrion Lannister przesyła pozdrowienia Tyrellom palę obronę na Shipbreakers Bay. | A co tutaj wyjaniasz? | Ech.. już nieważne..
toszt napisał/a: | Krw4wy napisał/a: | toszt napisał/a: | Skoro już wszyscy podali swoje, to ja słowem wyjaśnienia: Tyrion Lannister przesyła pozdrowienia Tyrellom palę obronę na Shipbreakers Bay. | A co tutaj wyjaniasz? | Ech.. już nieważne.. |
Nie no wytlumacz, lubie pozostawiac sytuacje bez wielokropkow.:)
Gog - Czw 18 Paź, 2012
port no effect
reach maszyna i kon na kingslanding
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
Mortyr - Czw 18 Paź, 2012
Marsz -1 na Flint's Finger:
1 Piechur na Greywater Watch.
1 Piechur na Castle Black.
Zostawiam żeton.
gamaliel - Czw 18 Paź, 2012
the twins»marsz-1»the fingers
nie zostawiam żetonu
gamaliel - Czw 18 Paź, 2012
Generał wysłany
reszka - Pią 19 Paź, 2012
mój generał też poszedł.
teraz mój ruch.
Dwa statki z banderami gorejącego serca wypływają z portu atakując morze.
Nie wspieram się w tej bitwie, co daje mi gwarancję zwycięstwa Stannisem, z czego się bardzo cieszę.
Siła ataku - 2, wsparcie - 0
generał poszedł.
Adam Badura - Pią 19 Paź, 2012
Bitwa na The Fingers
Atakujący Stark gamaliel ma [0]:
piechota [1]
Marsz -1 [-1]
dowódca: Reek [0] Jeśli Ramsay Bolton jest w kartach odrzuconych natychmiast wróć go na rękę. Jeśli przegrasz walkę możesz wrócić Reek'a na rękę. (na PW)
Ramsay Bolton jest w odrzuconych i wraca na rękę
Obrońca Baratheon reszka ma [4]:
piechota [1]
Wsparcie z The Narrow Sea (Baratheon reszka) [2] (domniemuję)
dowódca: Ser Davoc Seaworth [1] [miecz][wieża] (na PW)
przewaga w Lennictwach
Neutralne Wsparcia
Obrońca Baratheon reszka wygrywa. Atakujący Stark gamaliel traci piechotę od miecza. Reek wraca mu na rękę (na PW).
Bitwa na Shipbreaker Bay
Atakujący Baratheon reszka ma [6]:
2x statek [2]
Marsz +0 [0]
dowódca: Stannis [4] Jeśli nie jesteś wspierany to usuń wszystkie rozkazy wsparcia (także Twoje) sąsiadujące z obszarem bitwy.
przewaga w Lennictwach
Obrońca Tyrell Krw4wy ma [4]:
2x statek [2]
dowódca: Ser John Fossoway [2] [miecz]
Neutralne Wsparcia
Atakujący Baratheon reszka wygrywa. Obrońca Tyrell Krw4wy wycofuje się do Blackwater Bay (tylko tam może) i traci oba statki z braku utrzymania.
Krw4wy - Pią 19 Paź, 2012
U mnie
Ser John Fossoway [2] [miecz]
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
toszt - Pią 19 Paź, 2012
Machina i rycerz na Koniec Burzy, rycerz do The Boneway.
Wspieram się i na dzień dobry mamy 10 do 5+maks 3.
Dowódcę wysyłam od ręki na PW do Adama.
PS. Adam, mapka w linku aktualizacyjnym - Lubię to!
Bitwa na Storm's End
Atakujący Martell toszt ma [11]:
rycerz, machina [6]
Marsz +1* [1]
Wsparcie +1* z Sea of Dorn (Martell toszt) [3]
dowódca: Ser Gerris Drink Water [1] Jeśli wygrasz bitwę możesz przesunąć się o 1 w górę na dowolnym torze. (na PW)
przewaga w Lennictwach
Obrońca Baratheon reszka ma [7]:
piechota [1]
garnizon [4]
dowódca: Bastard of Night Song [2] [wieża] (na PW)
Neutralne Wsparcia
Atakujący Martell toszt wygrywa. Niszczy statek w porcie (na PW). Przesuwa się o 1 w górę na Torze Królewskiego Dworu (przejmuje Kruka od Tyrell Krw4wy) (na PW). Obrońca Baratheon reszka wycofuje się do The Twins (na PW). Garnizon ulega zniszczeniu.
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
Gog - Pią 19 Paź, 2012
Marsz 0 z lannisportu piechur na stoney sept, piechur na searoad marches, dwóch zostaje
toszt - Pią 19 Paź, 2012
Gog napisał/a: | Marsz 0 z lannisportu piechur na stoney sept, piechur na searoad marches, dwóch zostaje | To poszalałeś...
Marsz z oldtown
piechur na arbor
piechur na dornish marches
kon na highgarden
Gog - Pią 19 Paź, 2012
toszt napisał/a: | Gog napisał/a: | Marsz 0 z lannisportu piechur na stoney sept, piechur na searoad marches, dwóch zostaje | To poszalałeś... |
jeszcze mi podziękujesz:D
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
Mortyr - Pią 19 Paź, 2012
Marsz +0 na Pyke:
Zdejmuję bez efektu.
gamaliel - Pią 19 Paź, 2012
Winterfell» port»marsz+1*»zdejmuje bez wykonania
toszt - Pią 19 Paź, 2012
Nie wiem, co tam Baratheon ze statkiem robi, ale ja ruszam z Salt Shore na The Boneway (zostawiam żeton). Lannister, możesz ruszać.
Ja stawiam że Baratheon nie wykonuje marszu.
Gog - Pią 19 Paź, 2012
1 piechur na blackwater dowódca na pw
Bitwa na Blackwater
Atakujący Lannister Gog ma [5]:
piechota [1]
Marsz +1* [1]
dowódca: Kevan Lannister [3] [wieża] (na PW)
Obrońca Tyrell Krw4wy ma [6]:
piechota [1]
Obrona +1 [1]
dowódca: Mace Tyrell [4] [miecz][wieża]
przewaga w Lennictwach
Neutralne Wsparcia
Obrońca Tyrell Krw4wy wygrywa. Atakujący Lannister Gog wraca na Harrenhal.
Mace Tyrell [4] [miecz][wieża]
Marsz z king landing
kon na reach
kon zostaje
maszyna na craclaw point
dowodca na priv
Stony shore»marsz+0»Winterfell
jeden rycerz, drugi zostaje
toszt - Sob 20 Paź, 2012
Z moim ruchem czekam na rozstrzygnięcie dotychczasowych walk/odwrotów.
Adam Badura - Sob 20 Paź, 2012
Aktualizacja (mapa):
Bitwa na Crackclaw Point
Atakujący Tyrell Krw4wy ma [6]:
machina [4]
Marsz +1* [1]
dowódca: Queen of Thorns [1] Zignoruj tekst z karty rodu przeciwnika. (na PW)
piechota [1]
Obrona +1 [1]
dowódca: Melisandre [2] Po bitwie możesz wrócić na rękę dowolną odrzuconą kartę rodu (także tę) płacąc za nia tyle żetonów władzy ile wynosi jej siła.
Neutralne Wsparcia
Atakujący Tyrell Krw4wy wygrywa. Obrońca Baratheon reszka wycofuje się na Kingswood (nie ma innego wyboru). Nie korzysta ze zdolności Melisandre (Queen of Thorns blokuje tę możliwość).
gamaliel - Sob 20 Paź, 2012
Stony shore»marsz+0»Winterfell
jeden rycerz, drugi zostaje
gamaliel napisał/a: | Stony shore»marsz+0»Winterfell
jeden rycerz, drugi zostaje |
Powtarzasz się...
Bałem się żeby mój rozkaz nie zaginął w odmętach.
Baratheon może chyba wycofać się tylko do Kingswood.
gamaliel napisał/a: | Baratheon może chyba wycofać się tylko do Kingswood. |
Istotnie. Zaraz zaktualizuję.
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
toszt - Sob 20 Paź, 2012
Piechur na Storm's End, Rycerz na Prince's Pass.
Aktualizacja (mapa):
Martell toszt, Marsz +0 na The Boneway
Tura 3
Karty Westeros
Dzicy: siła +0 (razem 6)
Talia I:
Winter is Coming Natychmiast przetasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.
Talia II: Game of Thrones Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.
Talia III: Wilding Attack Dzicy atakują Westeros. (Atak z siłą 6.)
Supply
Game of Thrones
Czekamy na:
Wsparcie nocnej straży posłane.
Dzicy [6]:
The Horde Descends
LOST
Lowest Bidder
Destroys 2 of his units at one of his Castles or Strongholds. If unable, he destroys 2 of his units anywhere.
Everyone Else
Destroys 1 of their units anywhere.
WIN
Highest Bidder
May muster forces (following normal mustering rules) in any one Castle or Stronghold area he controls.
Nocna Straż [15]:
Nocna Straż wygrywa! Nagrodę odbiera Lannister Gog.
Gog - Nie 21 Paź, 2012
ulepszam w lannisporcie na wieże i konia
Adam Badura - Nie 21 Paź, 2012
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
EDIT: Poprawiłem też Tyrell Krw4wy rycerza z Blackwater na The Reach.
Adam Badura - Pon 22 Paź, 2012
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
toszt - Pon 22 Paź, 2012
Adam Badura napisał/a: | Czekamy na:
|
Poproszę o kartę dzikich.
Edit: Nie lubię żyć w nieświadomości, karta dzikich wraca na górę.
Posłana.
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
toszt - Pon 22 Paź, 2012
Panowie, ogarniajmy w przód ruchy, niech Krw4wy pogra jak najwięcej!
toszt napisał/a: | Panowie, ogarniajmy w przód ruchy, niech Krw4wy pogra jak najwięcej! |
Niby tak. Ale z drugiej strony jeśli ma mieć zastępstwo to zastępca chyba woli wcześnej niż później wejść do gry...
Gog - Pon 22 Paź, 2012
pale wsparcie z cracklaw point
reszka - Pon 22 Paź, 2012
za spalenie koronki z * Starka powinienem dostać powerka, jeśli tak, to palę WH.
I już marsze.
reszka napisał/a: | za spalenie koronki z * Starka powinienem dostać powerka, jeśli tak, to palę WH. |
Tak.
Gog - Pon 22 Paź, 2012
kon wieza na searoad mashes
Krw4wy - Pon 22 Paź, 2012
piechur z blackwater na kings landing, zostawiam żeton
Mortyr - Pon 22 Paź, 2012
Marsz +0 na Sunset Sea:
1 Statek na Golden Sound. Wspieram się z Ironman's Bay.
2 Statki zostają.
Dowódca na PW.
Bitwa na The Golden Sound
Atakujący Greyjoy Mortyr ma [4]:
statek [1]
Marsz +0 [0]
Wsparcie z Ironman's Bay (Greyjoy Mortyr) [1]
dowódca: Rodrick the Reader [2] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz wybrać dowolną kartę z dowolnej talii kart Westeros. Przetasuj potem tę talię i połóż wybraną kartę na jej szczycie. (na PW)
przewaga w Lennictwach
Obrońca Lannister Gog ma [1]:
statek [1]
dowódca: Qyburn [0] Możesz odrzucić dwa żetony władzy by skorzystać z dowolnej odrzuconej karty rodu dowolnego rodu. Korzystasz z jej siły i ikon, ale ignorujesz jej tekst.
Neutralne Wsparcia
Atakujący Greyjoy Mortyr wygrywa. Obrońca Lannister Gog wycofuje się do Lannisport-port (nie ma innego wyboru).
Czy Greyjoy Mortyr używa zdolności Rodrick the Reader?
Gog - Pon 22 Paź, 2012
qyburn bez effectu zal mi pieniedzy
Lannister Gog decyduje co do zdolności Qyburn.
gamaliel - Wto 23 Paź, 2012
winterfell»marsz+0»karhold
jeden piechur, rycerz zostaje
Adam Badura - Wto 23 Paź, 2012
Bitwa na Karhold
Atakujący Stark gamaliel ma [5]:
piechota [1]
Marsz +0 [0]
dowódca: Roose Bolton [4] [miecz] (na PW)
Obrońca Baratheon reszka ma [0]:
piechota [1]
dowódca: Mance Rayder [0] Twoja końcowa siła jest taka, jak siła dzikich.
przewaga w Lennictwach
Neutralne Wsparcia
Atakujący Stark gamaliel wygrywa. Obrońca Baratheon reszka traci piechotę od miecza.
reszka - Wto 23 Paź, 2012
gamaliel napisał/a: | winterfell»marsz+0»karhold
jeden piechur, rycerz zostaje |
przepraszam, ryder
byłem przekonany, że mam 1 kartę na ręce i dopiero jak zobaczyłem na 1 stronie, to mnie olśniło, atak tyrella miał być pierwszy.
Bitwa na Karhold rozstrzygnięta.
Bitwa na The Golden Sound czeka na decyzję Greyjoy Mortyr co do użycia jego dowódcy.
2 statki płyną na tyrella.
Moja ostatnia karta.
zwiększam siłę dzikich.
co do karty greya, to czy my wiemy co on zmalował czy to jest na PW?
Bitwa na Blackwater Bay
Atakujący Baratheon reszka ma [5]:
2x statek [2]
Marsz +0 [0]
dowódca: John Snow [3] Jeśli wygrasz bitwę możesz zwiększyć lub zmniejszyć siłę dzikich. (tylko ten pozostał)
przewaga w Lennictwach
Obrońca Tyrell Krw4wy ma [5]:
2x statek [2]
dowódca: Paxter Redwyne [1] Jeśli bitwa rozgrywa się na morzu wszyskie statki Tyrell'ów (nawet wspierające) dodają +2 do siły zamiast +1.
Neutralne Wsparcia
Atakujący Baratheon wygrywa w remisach. Obrońca Tyrell Krw4wy traci oba statki nie mając ich gdzie wycofać. John Snow zwiększa siłę Dzikich z 0 na 2. Baratheon przewija dowódców.
reszka napisał/a: | co do karty greya, to czy my wiemy co on zmalował czy to jest na PW? |
Narazie w ogóle nic nie powiedział, więc nikt nic nie wie. A docelowo wydaje się oczywiste, że wiecie czy ruszał jakąś talię. A czy wiecie jaką kartę wyciągnął to inna kwestia. Ja bym obstawiał, że tak, ale trzeba poszukać informacji.
Na boardgamegeeku sugerują żeby traktować zdolność Roderika jak podglądanie karty dzikich.Wiadomo z którego deku ale nie wiadomo jakie wydarzenie.
gamaliel napisał/a: | Na boardgamegeeku sugerują żeby traktować zdolność Roderika jak podglądanie karty dzikich.Wiadomo z którego deku ale nie wiadomo jakie wydarzenie. |
Zatem możemy chyba przyjąć taką interpretację. Czy ktoś ma coś przeciw?
Swoją drogą czy w FFG w ogóle ktoś to testował? Jak można wypuścić kartę z tak oczywistą wątpliwością...
jak dla mnie musi powiedzieć, która talia a jaka karta leży na wierzchu, to jego tajemnica.
Co więcej, nie jestem super anglistą, ale jak dla mnie zapis oryginalny:
"If you win this combat you may search any westeros deck for a card of your choice. Shuffle the remaning cards and place chosen card facedown on top of the deck."
umożliwia wykonanie tej procedury na 3 taliach równocześnie - grey ustawia wszystkie wydarzenia.
Myślę jednak, że w takim wypadku sugestia z boardgamegeeku (dzięki za przeszukanie - gam) byłaby bez sensu.
Reasumując - głos za tym jak w zdaniu 1.
A swoją drogą, jak można wypuszczać karty wymagające na wstępie FAQ ( i żeby to była pierwsza taka)?
Shutt - Wto 23 Paź, 2012
Greyjoy może przeszukać tylko jedną talię w poszukiwaniu danego wydarzenia - założyli, że gracze kupujący DwD znają je na tyle dobrze, że pamiętają jakie karty są w której talii.
Shutt napisał/a: | Greyjoy może przeszukać tylko jedną talię w poszukiwaniu danego wydarzenia - założyli, że gracze kupujący DwD znają je na tyle dobrze, że pamiętają jakie karty są w której talii. |
Ja też ten angielski tekst rozumiem tak, że jeden deck. Dowolny, ale jeden. Gdyby miał być każdy, to byłoby "every" a nie "any".
Krw4wy - Wto 23 Paź, 2012
U mnie dowodyi Paxter Redwyne
Baratheon reszka (z PW)
Marsz -1 na Storm's End:
rycerz, machina na The Boneway
piechota zostaje
martell z pw.
Dam Greyjoy Mortyr jeszcze może z godzinę. Jeśli nadal nie podeśle decyzji, to zaktualizuję mapę mimo jej braku. W sumie jego decyzja nie wpływa na statystyki i mapę, więc nie powinno być problemu.
Aktualizacja (mapa):
Lannister Gog, Najazd na Harrenhal
Tyrell Krw4wy, brak legalnego celu
Greyjoy Mortyr, brak legalnego celu
Stark gamaliel, brak legalnego celu
Baratheon reszka, Najazd na The Shivering Sea
Tyrell Krw4wy, brak legalnego celu
Lannister Gog, Marsz +0 na Lannisport
Tyrell Krw4wy, Marsz +0 na Blackwater
Greyjoy Mortyr, Marsz +0 na Sunset Sea, bitwa
Stark gamaliel, Marsz +0 na Winterfell, bitwa
Baratheon reszka, Marsz +0 na Shipbreaker Bay, bitwa
Martell toszt Marsz -1 na Storm's End
Czekamy na:
Gog - Wto 23 Paź, 2012
piechur blackwater, kon lannisport wieża musi iśc na stoney sept ;p
Mortyr - Wto 23 Paź, 2012
Marsz -1 na Pyke:
1 Rycerz na Highgarden.
1 Machina zostaje.
Ponieważ Tyrell ma ostatniego dowódcę od razu mówię, że używam: Qarl the Maid [1] Jeśli atakujesz i przegrasz bitwę zyskujesz trzy żetony władzy.
I oczywiście przegrywam
Bitwa na Highgarden
Atakujący Greyjoy Mortyr ma [2]:
rycerz [2]
Marsz -1 [-1]
dowódca: Qarl the Maid [1] Jeśli atakujesz i przegrasz bitwę zyskujesz trzy żetony władzy.
Miecz: nie używa
przewaga w Lennictwach
Obrońca Tyrell Krw4wy ma [7]:
2x rycerz [4]
Wsparcie +1* z Redwyne Straits (Tyrell Krw4wy) [2] (domniemuję)
dowódca: Margaery Tyrell [0] Jeśli bronisz terytorium z Twoim żetonem władzy (wliczając domowe terytorium) końcowa siła Twego przeciwnika to 2. (tylko ten został)
bronione terytorium ma Żeton Władzy
Neutralne Wsparcia
Obrońca Tyrell Krw4wy przegrywa. Atakujący Greyjoy Mortyr wraca na Pyke. Qarl the Maid daje mu 3 Żetony Władzy. Obrońca Tyrell Krw4wy przewija dowódców.
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
moat cailin»marsz+1*»the twins
2 rycerzy,żetonu nie kładę bo już jest
Bitwa na The Twins
Atakujący Stark gamaliel ma [9]:
2x rycerz [4]
Marsz +1* [1]
dowódca: Ramsay Bolton [3] If your "Reek" house card is still in your hand, this card gains +1 combat strength and three sword icons. (na PW)
"Reek" jest na ręce, a zatem +[1] i 3x [sword]
Obrońca Baratheon reszka ma [9]:
piechota [1]
Obrona +1 [1]
Wsparcie z The Fingers (Baratheon reszka) [1] (na PW)
Wsparcie z The Mountains of the Moon (Baratheon reszka) [2] (na PW)
dowódca: Stannis [4] If you are not being supported in this combat, remove all Support orders (including your own) adjacent to the embattled area, canceling any supporting strength they may have been providing. (na PW)
przewaga w Lennictwach
Neutralne Wsparcia
Obrońca Baratheon reszka wygrywa w remisach. Atakujący Stark gamaliel wraca na Moat Calin.
z mountains of the moon też pewnie się wspiera
to ja troszeczkę zwolnię grę, ponieważ wkradła mi się pewna nieścisłość.
W dodatku w który gramy nie ma czegoś takiego jak siła dzikich "0". Ani na mapie, ani w GOTach granych po angielsku.
http://www.redscape.com/f....php?f=53&t=978 - piąty post z kolei.
Ma to chyba związek z 6-turową grą.
Nie wiem, czy do dodatku była jakaś instrukcja, ale w poście/linku który ktoś wkleił do działu "nabór" tym co znalazłem stoi wyraźnie, że "Wildling Threat token starts on position 2."
Po rozpoznaniu karty dzikich (z siłą np. 10), dzicy wracają na pozycję "2". Powoduje to, że mance nigdy nie ma faktycznie siły "0" (za wyj. karty tyrella oraz na potrzeby mellisandry).
Nie podnosiłem tego w tematach, bo wydawało mi się to oczywiste.
Normalnie zainterweniowałbym wcześniej, ale po prostu nie zwróciłem uwagi na walkę ze Starkiem (spodziewałem się "4") a dopisek o zmianie siły dzikich wskutek walki z Tyrellem dopiero teraz jak się zalogowałem.
Moim zdaniem mance ma teraz siłę "4", a to zmienia sytuację Starka (szczerze, to nie zmienia sytuacji greya i lannistera), wiec propozycja jest taka, by pozwolić mu zmodyfikować ruch (i tak mnie pojedzie tyle że większą siłą i turę później), ale mimo wszystko kółko na bliźniakach pobędę.
Dlaczego to ma mieć wpływ na mnie, jeżeli teraz użyjesz Mance z siłą 4,to obecną walke przegrasz bo ja startowo mam siłe 5
Wsparcie przy mance ryderze nie pomaga.
Mortyr - Wto 23 Paź, 2012
@reszka
Nie do końca rozumiem o co ci chodzi. Dzicy zaczynają grę na pozycji 2 tak jak w podstawce, jednak nie ma takiego ograniczenia, że nie mogą znaleźć się na pozycji 0.
Post 5, który wskazałeś redukuje Dzikich z 6 na 2 (ponieważ Dzicy zwyciężyli są przesuwani o 2 pola w dół). Gdyby wygrała Nocna Straż to Dzicy zostaliby zredukowani do 0.
Przynajmniej tak mi się wydaje, że w dodatkowych zasadach do DwD nie było modyfikacji do siły Dzikich.
Mortyr napisał/a: | @reszka
Nie do końca rozumiem o co ci chodzi. Dzicy zaczynają grę na pozycji 2 tak jak w podstawce, jednak nie ma takiego ograniczenia, że nie mogą znaleźć się na pozycji 0.
Post 5, który wskazałeś redukuje Dzikich z 6 na 2 (ponieważ Dzicy zwyciężyli są przesuwani o 2 pola w dół). Gdyby wygrała Nocna Straż to Dzicy zostaliby zredukowani do 0.
Przynajmniej tak mi się wydaje, że w dodatkowych zasadach do DwD nie było modyfikacji do siły Dzikich. |
Ja też to tak rozumiałem...
Gog - Wto 23 Paź, 2012
popieram Adam i Mortyra ale nurtuje mnie jedna rzecz czemu na planszy w takim razie nie ma 0 dla dzikich ?:d
dobra Panowie, nie chodzi mi o to by się kłócić, ale jak po rotacji kart dowiaduję się TAKICH rzeczy, to mnie lekka zdziwka bierze.
Ok, gramy jak większość uważa. Baratheon jest po prostu słabszy niż mi się wydawało na początku (totalnie nie rozumiem, czemu kombo jon+ryder ma być takie zajebiste). Myślałem że:
1. siła dzikich zawsze min.2
2. siłę manca dodaje się do siły jednostek i wsparć.
sporo się dowiedziałem. Wychodzi moje nieogranie w 2 ed. (my na planszy też źle graliśmy, dzikich zaczynając od "0").
dobra, karta na PW.
Nadto teraz ja.
Piechur marszem -1 idzie na cracklaw point. Jeżeli się nie mylę, to przed kartami prowadzę 2:0.
karta na PW za chwilkę.
albo inaczej, jeżeli można się wspierać przez most (z mountanians), to atakuję cracklaw.
Nie wiem, co jeszcze zmienili w 2 ed., muszę przeczytać zasady.
wtedy pójdzie dowódca.
Gog - Wto 23 Paź, 2012
mozesz sie wspierac przez most W ogole jak przeczytałem pierwszy raz po angielsku jona snow myslalem ze moze jak wygra np sile na 10 zwiekszyc:d wtedy to by mialo sens, czyli tearz dajesz karte za 3 ktora praktycznie nic nie robi musisz i do tego musisz wygrac zeby karta za 0 byla za 2 hmm szał combo
o właśnie, lew to zauważył Zależy jakie wydarzenia przyjdą, to albo będę celebrował rydera albo szykał jak się go tanio pozbyć.
jak powyżej, atakuję piechurem na cracklaw, dowódca wysyłany.
i tyrel ma wszystkie karty, nie jak na 1 stronie /tego "0" teraz i tak nie położy, ale mimo wszystko...)
i ja też mam jona, on był moją ostatnią kartą, podświetlenie to chyba jakiś klik?
Adam Badura - Sro 24 Paź, 2012
O dzikich
Gog napisał/a: | popieram Adam i Mortyra ale nurtuje mnie jedna rzecz czemu na planszy w takim razie nie ma 0 dla dzikich ?:d |
Też mnie to intryguje...
Ale zasady wydają się precyzyjne w tej kwestii... Na stronie 4 w dziale "Game Setup" mówią wyraźnie, że dzicy zaczynają z siłą 2. Zaś na stronie 23 w dziale "The Wildling Threat" mówią, że jeśli Nocna Straż wygra to siła dzikich spada na 0. Jeśli przegra to spada o dwa pola (do minimum 0).
(Warto tu nadmienić, że choć maksymalna siła dzikich to 12, to Jon Snow może zwiększyć tylko do 10. Zwiększenie na 12 oznacza bowiem natychmiastowe uderzenie dzikich, jak przeczytamy na stronie 22 w dziale "The Wildling Threat".)
Ponadto na planszy (przynajmniej tej uwiecznionej w zasadach drugiej edycji) jest pole 0. Tylko w naszej grafice nie ma...
O wsparciu
reszka napisał/a: | jeżeli można się wspierać przez most (z mountanians) |
Można (jak zauważył Gog). Opisane jest to na stronie 27 w dziale "Game Board Features".
W pierwszej edycji nie można było? Musiałem źle pamiętać zasady... (ale grałem tylko kilka razy w dużych odstępach).
Odnośnie dowódców
Żeby zmniejszyć ryzyko nieporozumień zmieniłem opisy wszystkich dowódców na wersje angielskie za plikiem http://www.boardgamegeek....d-game-2nd-edi.
Jak dla mnie nie ma różnic w interpretacjach, choć niektóre karty są ciut bardziej precyzyjne (na przykład Jon Snow - choć to akurat wina mojego tłumaczenia). Ale tak będzie chyba lepiej biorąc pod uwagę, że tłumaczenie było po części moje.
W już rozegranych bitwach pozostawiłem dowódców jak byli bo: a) to trochę roboty ich zmieniać i b) może się przydać gdybyśmy chcieli ustalić jak tę kartę interpretowaliśmy czy coś.
Co do Mance Rayder to moim zdaniem i obecna angielska wersja i moje tłumaczenie były dość klarowne w użyciu słowa "final". Ten sam efekt (tylko dla przeciwnika) jest też z Margaery Tyrell. (Patrz też http://www.boardgamegeek....combat-strength oraz http://boardgamegeek.com/...7/mance-rayder)
Inne
reszka napisał/a: | i tyrel ma wszystkie karty, nie jak na 1 stronie /tego "0" teraz i tak nie położy, ale mimo wszystko...)
i ja też mam jona, on był moją ostatnią kartą, podświetlenie to chyba jakiś klik? |
Nie bardzo rozumiem... W ostatniej swej bitwie Tyrell broniąc się na Highgarden użył Margaery Tyrell (która była ostatnia) i przewinął dowódców. Przewinięcie powoduje, że 6 wcześniej użytych dowódców wraca na rękę, a ten 7, ostatni jest pierwszym odrzuconym. Jest to opisane w zasadach na stronie 19 w dziale "Combat" / "3. Choose and Reveal House Cards" / "The House Cards".
Jestem przekonany, że w pierwszej edycji też tak było.
Ponieważ są tu istotne kwestie sporne co do zasad to czekam jeszcze raz na dowódcę Baratheon reszka w bitwie na The Twins oraz potwierdzenie swojego własnego ruchu.
Dredzilla - Sro 24 Paź, 2012
Własnie o to chodzi ze mance ryder moze ustawic dzikich na 10
a Problem z sila dzikich chyba jest rozwiazany tutaj:
Cytat: | John snow (3) if you win this battle, you may increase or decrease the wildling threat (min 0 , max 10) |
reszka - Sro 24 Paź, 2012
Tak, potwierdzam swój atak na CP a dowódcy wysłanego nie zmieniam.
Będzie ciężko przy pozostałych kartach, chyba że ze 4 powerki na stannisa wydam. No ale, jak się nie zna zasad, to się nie wygrywa, taka prawda.
Nie, w "1" wszystkie karty rodów wracały na rękę. Gdybym wiedział wcześniej, tobym karty "3" nie zagrywał na końcu (ze starkiem w karhold poszedłby jon, potem manca jako ostatniego i wtedy zajęcie morza).
Nie sądzę, żeby Krwawy też zostawił uber margary jako ostatnią.
Muszę dużo walczyć, żeby te karty zresetować.
Adamie, wykonałeś rewelacyjną robotę z tłumaczeniem, ja nie mam zastrzeżeń do polskiej wersji, po prostu wyszło nieobeznanie z określonymi zwrotami na kartach + moja nieznajomość zasad 2 ed. W 100% przyznaję rację Twoim tłumaczeniom (za wyjątkiem minimalnej siły dzikich, ale większość jest za "0" więc sprawa załatwiona definitywnie - jak dla mnie powinno być "2" i mówię to jako reszka a nie Baratheon). Koniec offtopu, lecimy dalej.
Dredzilla napisał/a: | Własnie o to chodzi ze mance ryder moze ustawic dzikich na 10
a Problem z sila dzikich chyba jest rozwiazany tutaj:
Cytat: | John snow (3) if you win this battle, you may increase or decrease the wildling threat (min 0 , max 10) |
|
Tekst który ja znalazłam (na http://www.boardgamegeek....rd-game-2nd-edi.) mówi:
Cytat: | Jon Snow [3] If you win this combat, you may decrease or increase the Wildling track by one space (to a minimum of 0 and a maximum of 10). |
ale nie wiem jak brzmi oryginalna karta, bo nie udało mi się nigdzie znaleźć...
Zawierzyłem temu plikowi, bo wyglądał "solidniej" niż inne źródła (które wyglądały jak przepisane "na kolanie"). Przypuszczam, że ten ktoś chciał zamieścić dowódców, ale spodziewał się, że FFG może mieć "issues" jeśli da scan. Ale to spekulacja. Formalnie to źródło jest tak dobre jak każde inne. (Wyjąwszy, że wybrał je Mistrz Gry .)
Zaś Mance Ryder w żadnej wersji nie może nic ustawić.
reszka - Sro 24 Paź, 2012
,,,
Bitwa na Crackclaw Point
Atakujący Baratheon reszka ma [3]:
piechota [1]
Marsz -1 [-1]
dowódca: Ser Axell Florent [1] [sword] (na PW)
przewaga w Lennictwach
Obrońca Tyrell Krw4wy ma [2]:
machina [0]
dowódca: Ser John Fossoway [2] [sword]
Neutralne Wsparcia
Atakujący Baratheon reszka wygrywa. Obrońca Tyrell Krw4wy traci machinę z zasad.
Dredzilla - Sro 24 Paź, 2012
Faktycznie, widzialem karte i wyraznie napisane jest "by one space" wiec chyba wyjasnione, juz zmykam wam z tematu
Adam Badura - Czw 25 Paź, 2012
Ponieważ:
to niniejszym ogłaszam, że ród Tyrell'ów, dotychczas prowadzony przez Krw4wy, przejmuje teraz Shutt.
Starych odwołań do gracza Krw4wy nie będę poprawiał bo: a) to dużo pracy, b) dzięki temu widać będzie które decyzje kto podejmował. W statystykach będzie nick (i link!) Shutt. Nowe mapki będą miały nick Shutt, starych oczywiście nie będę zmieniał.
Shutt - Czw 25 Paź, 2012
Wieczorem będę w domu to ogarnę mapę
reszka - Czw 25 Paź, 2012
nie mogłeś wczoraj?
bu bu bu
toszt - Czw 25 Paź, 2012
Shutt napisał/a: | Wieczorem będę w domu to ogarnę mapę | Drugi dzień w plecy... tak jakbyś nie wiedział Shutt
Shutt - Czw 25 Paź, 2012
Jesus ... nie wiedziałem, że jest aż tak źle
Fossoway [2] - maszyna mi się już nie przysłuży
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
toszt - Czw 25 Paź, 2012
A niech tam, dwóch rycerzy na Dornish Marches, machina na Prince's Pass, nie zostawiam żetonu. Dowódca na PRV.
Bitwa na Dornish Marches
Atakujący Martell toszt ma [9]:
2x rycerz [4]
Marsz +1* [1]
dowódca: Quentyn Martell [1] For each House card in your discard pile, this card gains +1 combat strength. (na PW)
3 karty odrzucone, zatem + [3]
przewaga w Lennictwach
Obrońca Tyrell Shutt ma [7]:
piechota [1]
Wsparcie z Highgarden (Tyrell Shutt) [4] (domniemuję)
dowódca: Willas Tyrell [2] [fort]
Neutralne Wsparcia
Atakujący Martell toszt wygrywa. Obrońca Tyrell Shutt wycofuje się na Oldtown.
Shutt - Czw 25 Paź, 2012
Tyrell chłopiec do bicia. Willas [wieża]
Czekamy aż Tyrell Shutt wycofa się po bitwie.
gamaliel - Czw 25 Paź, 2012
Seagard»marsz-1»rycerz na moat cailin
piechur na greywater watch
gamaliel - Czw 25 Paź, 2012
generał posłany
Bitwa na Graywater Watch
Atakujący Stark gamaliel ma [0]:
piechota [1]
Marsz -1 [-1]
dowódca: Reek [0] If your "Ramsay Bolton" House card is in your discard pile, immediately return it to your hand. If you lose this combat, you may return Reek to your hand.
Obrońca Greyjoy Mortyr ma [2]:
piechota [1]
dowódca: Aeron Damphair [0] You may discard any number of your available Power tokens to increase the combat strength of this card by the number of Power tokens discarded.
odrzuca 0 Żetonów Władzy (domniemuję)
przewaga w Lennictwach
Neutralne Wsparcia
Obrońca Greyjoy Mortyr wygrywa. Atakujący Stark gamaliel wraca na Seagard. Ramsay Bolton wraca na rękę. Reek wraca na rękę (na PW).
Shutt - Czw 25 Paź, 2012
Piechur do Oldtown.
Myślę Tyrellu, że mógłbyś napisać na pw co robisz z koronką na KL, reszta tylko zbiera (choć na portach się przejechali), a jak tylko grey zdecyduje co do karty, to zaczniemy następną turę, wszystko jest na już na pw u admina.
Gog - Czw 25 Paź, 2012
co to znaczy ze na portach sie przejechali?
jak masz statek w porcie z koronką ale morze zajęte jest przez wrogi statek, to koronka nie daje powerków. Sprawdziłem w instrukcji 2 ed i utrzymano tę zasadę.
problem dot. Lannistera i Starka, stąd mój komentarz.
Gog napisał/a: | co to znaczy ze na portach sie przejechali? |
Ani Stark, ani Lannister nie dostaną Żetonu Władzy za Umacnianie Władzy w portach, bo odpowiednie terytoria morskie są zajęte wrogimi jednostkami. (Tylko Tyrell dostanie Żeton Władzy za Umacnianie Władzy w porcie.)
Gog - Czw 25 Paź, 2012
haha rzeczywiscie:D czyli w 1 edycji jest inaczej bo w pbf 7 byla argumentacja że dopoki nie zostanie spalony jest rozpatrywany normalnie wiec myslalem ze to z FAQu wzieli teraz doczytalem ze jednak rozstrzygenli zgodnie z instrukcja ;x ale w instrukcji 2ed jest jasno napisane ze nie dostaniemy
w 1 ed. też tak było - instrukcja do portów dodatek clash of kings
Mortyr - Pią 26 Paź, 2012
Aeron Damphair [0] You may discard any number of your available Power tokens to increase the combat strength of this card by the number of Power tokens discarded.
Adam Badura - Pią 26 Paź, 2012
Martell toszt (na PW)
Marsz +0 na Prince's Pass:
piechota, rycerz, machina na Three Towers
Żeton Władzy już leży
Adam Badura - Pią 26 Paź, 2012
Aktualizacja (mapa):
Martell toszt, Marsz +1* na The Boneway, bitwa
Stark gamaliel, Marsz -1 na Seagard, bitwa (nie zostawił Żetonu Władzy)
Martell toszt, Marsz +0 na Prince's Pass
Umacnianie Władzy*
Umacnianie Władzy
Tura 4
Karty Westeros
Dzicy: siła +2 (razem 4)
Talia I:
Winter is Coming Natychmiast przetasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.
Talia II: Clash of Kings Licytacja pozycji na torach Wpływów.
Talia III: Storm of Swords Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Obrony [dzicy].
Supply
Czekamy na:
reszka - Pią 26 Paź, 2012
stark ma inaczej wojska na seagardzie i fosie
Mortyr - Pią 26 Paź, 2012
reszka napisał/a: | stark ma inaczej wojska na seagardzie i fosie |
Chodzi o ten ruch:
gamaliel napisał/a: | Seagard»marsz-1»rycerz na moat cailin
piechur na greywater watch |
Rycerz z Seagardu znajduję się w Moat Cailin.
Adam Badura - Sob 27 Paź, 2012
Rzeczywiście, przepraszam, robiłem mapkę w dużym pośpiechu. Poprawię przy następnej mapce.
gamaliel - Sob 27 Paź, 2012
Lordowie, ślijcie kruki z listami co byśmy dziś kolejność torów uradzili.
Licytacja na Torze Żelaznego Tronu:
Nowym Królem zostaje Lannister Gog. Remisy rozstrzyga poprzedni Król: Lannister Gog.
Gog - Sob 27 Paź, 2012
Jako że nikt nic nie pisał: Ja, Tyrell, Baratheon, Martell, Stark, Greyjoy
Licytacja na Torze Lenników:
Remisy rozstrzyga Król (Lannister Gog).
Gog - Sob 27 Paź, 2012
no dam sie na 5tym przed Tyrellem
Adam Badura - Nie 28 Paź, 2012
Licytacja na Torze Lenników:
Remisy rozstrzyga Król (Lannister Gog).
Gog - Nie 28 Paź, 2012
Baratheon Greyjoy tyrell martell lannister stark
Adam Badura - Nie 28 Paź, 2012
Aktualizaca (mapa):
Czekamy na:
Adam Badura - Pon 29 Paź, 2012
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
Gratuluję reszka, sam już wiesz czego!
reszka - Pon 29 Paź, 2012
bliźniaki - zmiana na marsz-1
Ja paleniem ściągam wsparcie z winterfell
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
Gog - Pon 29 Paź, 2012
pale greya najazd:)
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
toszt - Pon 29 Paź, 2012
Kuriozalnie zachowujecie się towarzysze przy planszy... Już widzę te lamenty, że wygrał Tyrell albo Martell, ale jak się patrzy na mapę po rozkazach, to kto z Was choć symuluje, że ruszy się poniżej linii Crackclaw Point - Blackwater - Searoad Marches?... Pamiętajcie, że już jesteśmy za półmetkiem.
Shutt, zostawili nas samym sobie, może się jakoś dogadamy?
gamaliel - Pon 29 Paź, 2012
Ja mogę za symulować jak mnie Baratheon statkami podwiezie.
A wygra pewnie Martell jakoś inaczej tego nie widzę.
toszt - Pon 29 Paź, 2012
gamaliel napisał/a: | Ja mogę za symulować jak mnie Baratheon statkami podwiezie.
A wygra pewnie Martell jakoś inaczej tego nie widzę. | Jak na razie ciężko to widzę przy rycerzach Tyrella i spokojem jaki ma od północy... Gdzie jest Gog, który tak się odgrażał? Już nie chcesz odbić Kings Landing?...
Shutt - Pon 29 Paź, 2012
Czyżby sojusz Greyjoy-Martell? ;>
Została tylko ta runda i kolejna - zwycięstwo chce oddać komuś innemu, bo na razie to liczy się tylko rozbicie Martella
toszt - Pon 29 Paź, 2012
Shutt napisał/a: | Czyżby sojusz Greyjoy-Martell? ;>
Została tylko ta runda i kolejna - zwycięstwo chce oddać komuś innemu, bo na razie to liczy się tylko rozbicie Martella | teraz mamy 4rtą turę jak dobrze widzę, więc tąrozegramy i jeszcze 5ta i 6ta.
Nie wiem jak ma mi G-joy pomagać? Nie bardziej niż Tyrellowie... Shutt, ja do Ciebie wyciągam rękę, a Ty przenosisz niechęć z innego pbfa... nieładnie...
Co do liczenia się, to dla mnie od początku liczy się powstrzymanie Tyrella. Więc show must go on, my się będziemy wyżynać, a jakiś Stark wygra...
gamaliel - Pon 29 Paź, 2012
Jakiś Stark...Stark ma problem z bucowatym wyznawcą R'hllora
Shutt - Pon 29 Paź, 2012
Jak do mnie rękę wyciągasz? ^^
PBF #8 nic do tej rozgrywki nie ma, wjeżdżasz na moje ziemie to oczekuj zemsty.
Ten najazd jest dosyć podejrzany. A co do powstrzymania Tyrella - osiągnęliście swój cel.
toszt - Pon 29 Paź, 2012
Shutt napisał/a: | Jak do mnie rękę wyciągasz? ^^
PBF #8 nic do tej rozgrywki nie ma, wjeżdżasz na moje ziemie to oczekuj zemsty.
Ten najazd jest dosyć podejrzany. A co do powstrzymania Tyrella - osiągnęliście swój cel. | Trochę wglądu za kulisy, gdybym był dogardany z G-joyem to w poprzedniej turze spalił by wsparcie w Highgarden i spokojnie zająłbym jeszcze Reach z rozpędu. No ale nie można mieć wszystkiego, ja się nie zdziwię jak on spali jakieś umocnienie władzy (oby na wyspach )
Shutt - Pon 29 Paź, 2012
Starfall bardziej kuszące - Martell ma 4 Zamki i jeszcze stoi z armiami pod kolejnymi dwoma.
toszt - Pon 29 Paź, 2012
Shutt napisał/a: | Starfall bardziej kuszące - Martell ma 4 Zamki i jeszcze stoi z armiami pod kolejnymi dwoma. | A ile zamków ma Tyrell?? armia?? aktualna tabelka:
Siła (Piechota/Rycerze/Machiny/Statki)
Tyrell Shutt: 3/5/0/2
Martell toszt: 3/3/1/3
Więc nie strasz sąsiedzie
Shutt - Pon 29 Paź, 2012
Jednostek mamy po równo, ale to Ty bliżej zwycięstwa jesteś.
Gog - Pon 29 Paź, 2012
hmm a co mam zrobic gdzie mam mu niby wjechac i co do kingslanding po co? tam bara ma statki tyrell i bara duzo jednostek gdzie mam sie tam pchac ?:x
Mortyr - Pon 29 Paź, 2012
Najazd na West Summer Sea:
Palę UW Martella w Starfall.
Stark gamaliel (na PW)
Najazd na Seagard:
Zaktualizuję stan gry późnym wieczorem.
Mortyr - Pon 29 Paź, 2012
Docenione
toszt - Pon 29 Paź, 2012
Mortyr napisał/a: | Najazd na West Summer Sea:
Palę UW Martella w Starfall. | No tak.. trzeba wesprzeć biadolącego Tyrellka... a niech cię Inni wezmą...
Gog - Pon 29 Paź, 2012
wieża na riverrun
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
reszka - Pon 29 Paź, 2012
na tyrella teraz (aku i ruch w tym samym czasie)
Shutt - Wto 30 Paź, 2012
Highgarden
2x konnica >> Three Towers
generał jest na PW
toszt - Wto 30 Paź, 2012
Shutt napisał/a: | Highgarden
2x konnica >> Three Towers
generał jest na PW | Człowiek stary już jest i ślepy coraz bardziej... zapomniałem, że przez morze tam możesz przejść.. Ech...
Broni Ser Daemon Sand, znany też jako Bastard of Godsgrace [2] [fort], wycofuję to co zostanie na Prince's Pass.
Shutt - Wto 30 Paź, 2012
Randyll [3] - z miłą chęcią bym konia ubił na ale...
toszt - możesz się ruszyć, przynajmniej rozegramy bitwę póki obaj jesteśmy na forum.
toszt - Wto 30 Paź, 2012
Shutt napisał/a: | Randyll [3] - z miłą chęcią bym konia ubił na ale... | No niestety, sam z Tobą sobie nie poradzę, a reszta założyła, tak jak pisałem wcześniej, że mają z Tobą spokój...
Shutt, ale jaką bitwę?
toszt - Wto 30 Paź, 2012
Odpowiem sam sobie, ale to ruch, więc nowy pościk. Obaj rycerze jadądo Reach na gościnne występy. Dowódcę zaraz ślę na PW do Adama.
reszka - Wto 30 Paź, 2012
to ja w międzyczasie (bo moja tura) rycerzem z figers + 1 atakuję white harbor i korzystam ze wsparcia na statkach
siła ataku 5
siła obrony 1
dowódca na PW poszedł
toszt - Wto 30 Paź, 2012
Shutt napisał/a: | Broni sam Mace Tyrell [4]
komplikujesz mi życie toszt. | Taka moja rola.. Myślałeś, że wlezę między młot a kowadło na Highgarden?...
U mnie dowodzi Archibald Yronwood (znany też jako Big Man) [2] z mieczem
Shutt - Wto 30 Paź, 2012
Broni sam Mace Tyrell [4].
Komplikujesz mi życie toszt.
Złapałeś mnie jeszcze na poście, który szybko napisałem - dowódca się nie zmienił.
Konnica wycofuje się do Kingswood.
toszt - Wto 30 Paź, 2012
Shutt napisał/a: | Broni sam Mace Tyrell [4].
Komplikujesz mi życie toszt. | Nie ładnie tak usuwać swoje posty swoją drogą miałem tylko 2 i 3 w dowódcach, tak czy tak przegrywałeś, to czemu sam Mace? Nie szkoda Ci go było?
Shutt - Wto 30 Paź, 2012
Posta edytowałem, bo myślałem, że się pomyliłem w obliczeniach - potem usunąłem zanim jeszcze dodałeś odpowiedź i napisałem nowy z tym samym dowódcą
Biorąc pod uwagę moją sytuację to nie mogłem sobie pozwolić na stratę tej konnicy.
gamaliel - Wto 30 Paź, 2012
Generał posłany
Adam Badura - Wto 30 Paź, 2012
Bitwa na Three Towers
Atakujący Tyrell Shutt ma [10]:
2x rycerz [4]
Marsz +1* [1]
Wsparcie +1* z Redwyne Straits (Tyrell Shutt) [2] (domniemuję)
dowódca: Randyll Tarly [3] [sword][sword]
Obrońca Martell toszt ma [5]:
piechota, rycerz, machina [3]
dowódca: Bastard of Godsgrace [2] [fort]
przewaga w Lennictwach
Neutralne Wsparcia
Atakujący Tyrell Shutt wygrywa. Obrońca Martell toszt traci machinę z zasad, piechotę od miecza (domniemuję) i wycofuje się do Prince's Pass.
Shutt - Wto 30 Paź, 2012
Szybka gra - to mi się podoba. Nie koliduje z żadnym innym rodem, więc wykonam ostatni ruch.
King's Landning
2x konnica na Kingswood.
Mortyr - Wto 30 Paź, 2012
To ja już powiem, że ściągam swój jedyny Marsz bez efektu.
Bitwa na The Reach
Atakujący Martell toszt ma [7]:
2x rycerz [4]
Marsz +1* [1]
dowódca: Big Man [2] [sword]
przewaga w Lennictwach
Obrońca Tyrell Shutt ma [6]:
rycerz [2]
dowódca: Mace Tyrell [4] [sword][fort]
Neutralne Wsparcia
Atakujący Martell toszt wygrywa. Obrońca Tyrell Shutt wycofuje się do Kingswood.
Shutt - Wto 30 Paź, 2012
Czy mogę jeszcze zaatakować Martella piechurem, który zawieruszył się w alejkach KL?
Pytanie: sam Doran nie liczy się do swojej zdolności? (wg mnie nie)
toszt - Wto 30 Paź, 2012
Shutt napisał/a: | Czy mogę jeszcze zaatakować Martella piechurem, który zawieruszył się w alejkach KL? | Hehe, możesz U mnie dowodzi wiadomo kto.
Edit: no wg mnie on nie jest już wtedy na ręce, więc się nie liczy. Piechur przeżyje...
Shutt - Wto 30 Paź, 2012
W takim razie Paxter Redwyne [1] i modlimy się o mobilizację
Bitwa na White Harbor
Atakujący Baratheon reszka ma [7]:
piechota [1]
Marsz +1* [1]
Wsparcie +1* na The Narrow Sea (Baratheon reszka) [3]
dowódca: Melisandre [2] After combat, you may return any House card in your discard pile (including this card) to your hand by discarding a number of your available Power tokens equal to the printed combat strength of that card. (na PW)
Obrońca Stark gamaliel ma [3]:
piechota [1]
dowódca: Steelshanks Walton [2] [fort] (na PW)
przewaga w Lennictwach
Neutralne Wsparcia
Atakujący Baratheon reszka wygrywa. Nie korzysta ze zdolności Melisandre. Niszczy statek w porcie. Obrońca Stark gamaliel wycofuje się do Winterfell.
Bitwa na The Reach
Atakujący Tyrell Shutt ma [1]:
piechota [1]
Marsz -1 [-1]
dowódca: Queen of Thorns [1] Ignore all text abilities printed on your opponent’s House card.
Obrońca Martell toszt ma [8]:
2x rycerz [4]
dowódca: Doran Martell [4] For each House card in your hand, this card gains a fortification icon and a sword icon, and suffers a -1 combat strength (to a minimum of 0).
tekst zignorowany przez Queen of Thorns
przewaga w Lennictwach
Neutralne Wsparcia
Obrońca Martell toszt wygrywa. Atakujący Tyrell Shutt wraca na King's Landing. Martell toszt przewija ręke dowódców.
Shutt napisał/a: | Pytanie: sam Doran nie liczy się do swojej zdolności? (wg mnie nie) |
toszt napisał/a: | Edit: no wg mnie on nie jest już wtedy na ręce, więc się nie liczy. Piechur przeżyje... |
Też się skłaniam do takiej interpretacji. Są więc trzy strefy: (1) na ręce, (2) w bitwie, (3) odrzucony. Przejście (1) -> (2) odbywa się przy wybraniu dowódcy (a wiec przed ujawnieniem), ale jest nieciekawe. Przejście (2) -> (3) odbywa się PO rozpatrzeniu tekstu karty (który może pozostawić efekt do wykonania później).
Sześciu odrzuconych dowódców wraca na rękę "At the end of the combat". Przed tym czasem wszyscy siedmioro są odrzuceni.
Wycofuje się na Winterfell
moat cailin»marsz-1»the twins
jeden rycerz,
dwóch zostaje na moat cailin
toszt - Wto 30 Paź, 2012
Idziemy jak burza, brakuje tylko Reszki i Goga i byśmy dziś skończyli turę. Południe melduje, że rozkazy wykonane, nie spać tam na górze
Bitwa na The Twins
Atakujący Stark gamaliel ma [5]:
rycerz [2]
Marsz -1 [-1]
dowódca: Ramsay Bolton [3] If your "Reek" house card is still in your hand, this card gains +1 combat strength and three sword icons. (na PW)
Reek ciągle na ręce, zatem + [1] [miecz][miecz][miecz]
przewaga w Lennictwach
Neutralne Wsparcia
Atakujący Stark gamaliel wygrywa. Obrońca Baratheon reszka traci piechotę od miecza.
mój marsz jest z "-1"
Shutt - Wto 30 Paź, 2012
Czekamy na reszke - generał, ruch, UW* i możemy zaczynać kolejną rundę?
Gog - Wto 30 Paź, 2012
jeszcze ja mam marsz:d ale czekam co stark zagra na 99% to bedzie ramsay bolton :d ale chce byc pewny:d
EDIT Adamie mój marsz jest tuż nad Twoim postem ze czekamy na mój marsz dlatego pewnie nie zwróciles uwagi
Gog napisał/a: | jeszcze ja mam marsz:d ale czekam co stark zagra na 99% to bedzie ramsay bolton :d ale chce byc pewny:d |
Nie powinieneś czekać ze swym pierwszym marszem...
gog dał pierwszy marsz: wieża na riverrun
toszt - Wto 30 Paź, 2012
Dodatkowo mój marsz Adamie możesz wymazać z listy w 1. poście, bo armię mi brzydal Tyrell rozbił...
Ja też mam marsz mniej.
gamaliel napisał/a: | moat cailin»marsz-1»the twins
jeden rycerz,
dwóch zostaje na moat cailin |
Adam Badura napisał/a: | Bitwa na White Harbor |
Więc żeby uniknąć niepotrzebnego zamieszania przy aktualizacji, walka toczy się w bliźniakach.
Nie przewidziałem tego w postach do admina (wiedziałem, że cały dzień jestem w podróży), Adam miał pełną rozpiskę dowódców których kładę przy ataku na white harbor - w zależności od ruchu Boltona. Ataku na twins nie było w instrukcji.
broni mnie:
Mance Rayder [0] Your final combat strength is equal to the current position of the Wildling Threat token.
teraz Lannister, ja i chyba koniec (koronki z * można wysyłać do admina)
u mnie był Ramsay więc Lannister atakuj
Gog - Wto 30 Paź, 2012
hmm jako że jak mówilem gram dla przyjemnosci i beki bo dostałem najgorszego lannistera wjazd 2 piechury i wieża:D dowódca na pw
domyślam się że atak na seagard tak doprecyzowując
Gog - Wto 30 Paź, 2012
aaa sorki oczywiscie nie mam gdzie indziej atakowac:D czekałem cały dzien na ten atak więc wybaczcie ekscytacje:D
mój generał już na pw
Gog - Wto 30 Paź, 2012
zeby reszka mógł sie ruszyc ja ser ilyn payne Ty reek czyz nie?:)
to podajcie tych generałów to i ja zapuszczę swój ostatni marsz.
reek[0]do takich bitew zawsze posyłam elite
moje ruchy do końca tury na PW u Adama, jak tylko Lannister podejmie decyzję w zakresie ilyna paina, robię swoje.
Bitwa na Seagard
Atakujący Lannister Gog ma [8]:
2x piechota, machina [6]
Marsz +0 [0]
dowódca: Ser Ilyn Payne [2] If you win this combat, you may destroy one of your opponent’s Footmen in any area (in addition to normal casualties). If that unit is the last unit in its area, remove any Order token there as well.
Obrońca Stark gamaliel ma [1]:
piechota [1]
dowódca: Reek [0] If your "Ramsay Bolton" House card is in your discard pile, immediately return it to your hand. If you lose this combat, you may return Reek to your hand.
Ramsay Bolton wraca na rękę
przewaga w Lennictwach
Neutralne Wsparcia
Atakujący Lannister Gog wygrywa. Ser Ilyn Payne niszczy piechotę na Karhold. Obrońca Stark gamaliel wycofuje się do Moat Calin (nie ma innego wyboru). Reek wraca na rękę.
Baratheon reszka (na PW):
Marsz +0 na The Mountains of the Moon:
Bitwa na Castle Black
rycerz [2]
Marsz +0 [0]
dowódca: Ser Davos Seaworth [1] [sword][fort]
przewaga w Lennictwach
Obrońca Greyjoy Mortyr ma [6]:
piechota [1]
dowódca: Euron Crow's Eye [4] If your opponent has a higher position on the Fiefdoms Influence track than you, this card gains +1 combat strength.
Neutralne Wsparcia
Obrońca Greyjoy Mortyr wygrywa. Atakujący Baratheon reszka wraca na The Mountains of the Moon.
mam siłę 2 do 1.
Adam Badura - Sro 31 Paź, 2012
Aktualizacja (mapa):
Marsze
Lannister Gog, Marsz -1 na Stoney Sept
Tyrell Shutt, Marsz +1* na Highgarden, bitwa
Baratheon reszka, Marsz +1* na The Fingers, bitwa
Martell toszt, Marsz +1* na Dornish Marches, bitwa
Stark gamaliel, Marsz -1 na Moat Calin, bitwa
Greyjoy Mortyr, Marsz +0 na Bay of Ice
Lannister Gog, Marsz +0 na Riverrun, bitwa
Tyrell Shutt, Marsz -1 na King's Landing, bitwa
Baratheon reszka, Marsz +0 na The Mountains of the Moon, bitwa
Umacnianie Władzy*
Umacnianie Władzy
Tura 5
Karty Westeros
Dzicy: siła +2 (razem 6)
Talia I: Last Days of Summer Nic sie nie dzieje [dzicy].
Talia II: Game of Thrones Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.
Talia III: Put to the Sword Posiadacz żetonu Ostrza z Valyriańskiej Stali wybiera jedno ograniczenie tej fazy planowania: a) nie można przydzielać rozkazów Obrony b) nie można przydzielać rozkazów Marszu +1 c) nie ma żadnych ograniczeń.
Game of Thrones
Czekamy na:
Przepraszam za późną aktualizację - całą turę graliście bez aktualizacji! Ale jakoś pechowo się zbiegło, że najpierw umknął mi ruch Lannistera, więc czekałem, zaś potem było już bardzo dużo do zrobienia i nie miałem czasu na aktualizację - dopiero teraz.
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem nigdzie. Przy tak dużej liczbie zmian łatwo o pomyłkę. Zachowajcie czujność i posprawdzajcie swoje ruchy.
Gog - Sro 31 Paź, 2012
;( ani sieci kłamstw cała gre 1 clash 1 mobilka Adamie ja wiem ze losujesz, ale mogles troche przyaktorzyc, jak to mówi Radosław Majdan, zeby gra była ciekawsza:D Dałem 5 na tron, zeby z tronu ostrzy mobilke wziac, a tu taki klops :p A co do aktualizacji u mnie wszystko gre i uważam, że bardzo dobrze gra jest prowadzona i w ogóle, że o takiej porze chciało Ci się to robic szacunek i podziękowania od nas Ci sie nalezą
gamaliel - Sro 31 Paź, 2012
Chyba nikogo nie zaskoczę: b) nie można przydzielać rozkazów Marszu +1*
Shutt - Sro 31 Paź, 2012
gamaliel napisał/a: | Chyba nikogo nie zaskoczę: b) nie można przydzielać rozkazów Marszu +1* |
No chyba sobie jaja robisz
reszka - Sro 31 Paź, 2012
Adam Badura napisał/a: | Bitwa na Crackclaw Point
piechota [1]
Marsz -1 [-1]
dowódca: Ser Axell Florent [1] [sword] (na PW)
przewaga w Lennictwach
Obrońca Tyrell Krw4wy ma [2]:
machina [0]
Neutralne Wsparcia
Atakujący Baratheon reszka wygrywa. Obrońca Tyrell Krw4wy traci machinę z zasad. |
Przepraszam, jest bardzo duży błąd w aku (moim zdaniem). Powyższa walka toczyła się po moim resecie kart, jak lamentowałem o jona snowa i jak tylko Stanis mi zszedł z ręki. Pamiętam doskonale, że tę moją najmniej przydatną kartę wyrzuciem trochę na ryzyku, że tyrell położy 4, uchroni machinę a ja zostanę pogrzebany.
Ja nie mam już tej karty i w sumie grałem bez niej (w ostatniej walce ze Starkiem (gdzie u niego były pewne 3 miecze) położyłem 1 miecz/wieża, gdybym miał tą "1", byłaby szybsza do zrzutu.)
Ma to ogromne znaczenie, bo po moim ataku teraz mam reset kart.
Bardzo proszę o poprawienie.
reszka napisał/a: | Bardzo proszę o poprawienie. |
Rzeczywiście. Nie poprawiłem dowódców z obu stron w tamtej bitwie. Już poprawione.
Shutt - Sro 31 Paź, 2012
gdybym wiedział że mam tylko 2 karty to nie zostawiałbym Królowej na koniec...
Shutt napisał/a: | gdybym wiedział że mam tylko 2 karty to nie zostawiałbym Królowej na koniec... |
To może w bitwie na The Reach zagraj Queen of Thorns zamiast Paxter Redwyne? Pozostałe dwie bitwy w tej turze wygrałeś i zmiana dowódcy oznaczałaby przegraną, więc trudno to zmienić...
toszt - Sro 31 Paź, 2012
Adam Badura napisał/a: | Shutt napisał/a: | gdybym wiedział że mam tylko 2 karty to nie zostawiałbym Królowej na koniec... | To może w bitwie na The Reach zagraj Queen of Thorns zamiast Paxter Redwyne? Pozostałe dwie bitwy w tej turze wygrałeś i zmiana dowódcy oznaczałaby przegraną, więc trudno to zmienić... | Nie widzę żadnych przeszkód.
Shutt - Sro 31 Paź, 2012
chodzi mi właśnie o te ostatnia bitwę Jeżeli można to chciałbym jednak zmienić generała
gamaliel - Sro 31 Paź, 2012
Mnie tam to nie przeszkadza.
Poprawiłem. Przepraszam za zamieszanie.
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
reszka - Czw 01 Lis, 2012
kruk - zmiana na mountanians na koronkę.
ruszamy, palenia są raczej oczywiste, po 2 marsze dla każdego, tura powinna się jutro skończyć.
Mortyr - Czw 01 Lis, 2012
Palę obronę w Riverrun i UW na Arbor.
Shutt - Czw 01 Lis, 2012
Smuteczek
Adam Badura - Czw 01 Lis, 2012
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
Gog - Czw 01 Lis, 2012
wieża piechur na riverrun
Shutt - Czw 01 Lis, 2012
Kingswood:
2x Konnica do Reach
1x Konnica na Prince Pass
Martellu giń! Choć pewnie w bój poślesz Nymerię...
Jest 6+2+1 -> 9 vs 4 + max.3 -> 7
EDIT: Pojawiły się wątpliwości - dowodzi Fossoway, który po małym zamieszaniu wrócił mi na rękę (chyba).
EDIT(n): Nvm z tym Fossowayem.
statek na puste morze.
teraz Stark.
Odnośnie generała Tyrella to wyczytałem coś takiego:
Margeary Tyrell [1] w bitwie z Greyjoyem w Highgarden. <-- RESET KART (strona 12)
John Fossoway [2] w bitwie z Baratheonem na Cracklaw Point. (strona 13)
Willas Tyrell [2] w bitwie z Martellem na Dornish Marches. (strona 14)
Randyl Tarly [3] w bitwie z Martellem w Three Towers. (strona 18)
Mace Tyrell [4] w bitwie z Martellem w Reach. (strona 18)
Queen of Thorns [0] w bitwie z Martellem w Reach. (strona 18) <-- Tutaj zamieniłeś zagranego początkowo Paxtera na Królową Ostrzy.
Pozostaje ci Paxter Redwyne do obecnej bitwy na Reach.
Shutt - Czw 01 Lis, 2012
Fakt, fakt. Przepraszam, mam jakiś słabszy dzień.
W takim razie wszystko na Reach.
toszt - Czw 01 Lis, 2012
U mnie broni moja 'zerówka' Nymeria, wycofuję się do Boneway.
Shutt - Czw 01 Lis, 2012
Twój ruch toszt
toszt - Czw 01 Lis, 2012
Shutt napisał/a: | Twój ruch toszt | Jak ty chciałeś tego rycerza do Prince's Pass posłać...
Mój rycerz na Boneway.
Shutt - Czw 01 Lis, 2012
Skleroza - miałem na myśli Szlak Kości.
Bitwa na The Reach
Atakujący Tyrell Shutt ma [9]:
3x rycerz [6]
Marsz +0 [0]
Wsparcie +1* z King's Landing (Tyrell Shutt) [2] (domniemuję)
dowódca: Paxter Redwyne [1] If the embattled area is a sea area, all of your participating ship (including supporting Tyrell ships) add +2 combat strength instead of +1. (ostatni jaki został)
2x rycerz [4]
dowódca: Nymeria Sand [0] [sword][fort]
przewaga w Lennictwach
Neutralne Wsparcia
Atakujący Tyrell Shutt wygrywa. Obrońca Martell toszt wycofuje się do The Boneway.
Tyrell Shutt przewija dowódców.
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
gamaliel - Czw 01 Lis, 2012
Już za chwile mój marsz, jeszcze tylko kruki wrócą.
Zdejmuje marsz z Winterfell
Marsz -1 z Pyke:
2 Rycerzy + 1 Machina na Lannisport.
Dowódca znany. Łączna siła [9] co daje mi zwycięstwo, o ile się nie mylę.
Gog - Czw 01 Lis, 2012
marband
Shutt - Czw 01 Lis, 2012
Uprzedzę Goga, chociaż liczę, że Cracklaw Point będzie Lannisterów.
Three Towers
Koń na Prince Pass
Koń na Dornish Marches
Nie zostawiam żetonu.
Gog - Czw 01 Lis, 2012
konia wycofuje na stoney sept marsz z harrenhall piechur na cracklaw drugi na blackwater zostawiam zeton zagrywam prosze tyrella o wsparcie:)
Shutt - Czw 01 Lis, 2012
Wspieram Lwa.
Z moich obliczeń wynika, że jest 7 do 6 dla Lannistera.
Gog - Czw 01 Lis, 2012
skoro dostałem wsparcie to jaime lannister
wycofuję się ma mountanians.
mój ostatni ruch w tej turze.
Skoro Lannister tak sympatycznie pozwolił mi zresetować karty, nie mogę mu odmówić tego samego. Nie ma to jak owocna współpraca.
konik atakuje cracklaw.
Jeżeli się nie mylę, Lannister ma tylko 1 kartę "2 z mieczem". - gram przy tym założeniu.
ma zatem siłę 5 razem ze wsparciem Tyrella.
Ja mam atak z siłą 5, kładę więc moją kartę "1" z mieczem.
po walce, bo to w widne karty idzie.
EDIT: Poniżej bzdury
Poza tym przypominam, że toczy się właśnie /cały czas/ walka na princess pass.
Tyrell konikiem z siłą 1 najechał Martella z obroną 3.
I ja nie wiem, dobrowolnie mu oddaje koronkę (albo inny tor), czy w tym szaleństwie jest metoda?
W każdym razie, Martellu, teraz Ty, zarówno walka jak i ruch.
KONIEC EDITU
Gog - Czw 01 Lis, 2012
reszka orientuj sie przeciez martell uciekl, z prince na boneway:D
toszt - Czw 01 Lis, 2012
Tyrell najpierw mnie pojechał na Reach, potem ja wyszedłem do Boneway z Prince's Pass i teraz Tyrell wszedł do pustego PP.
moat cailin»marsz+0»rycerz na the twins
rycerz na seagard
piechur zostaje
generał posłany
Adam Badura - Pią 02 Lis, 2012
Bitwa na Lannisport
Atakujący Greyjoy Mortyr ma [9]:
2x rycerz, machina [8]
Marsz -1 [-1]
dowódca: Asha Greyjoy [2] [fort] (ostatni jaki został)
przewaga w Lennictwach
Obrońca Lannister Gog ma [6]:
rycerz [2]
garnizon [2]
Wsparcie z Stoney Sept (Lannister Gog) [1] (domniemuję)
dowódca: Ser Adam Marbrand [1] If you are attacking, all of your participating Knights (including supporting Lannister knights) add +3 combat strength instead of +2.
Neutralne Wsparcia
Atakujący Greyjoy Mortyr wygrywa. Obrońca Lannister Gog wycofuje się do Stoney Sept.
Garnizon na Lannisport ulega zniszczeniu. 2 statki w Lannisport-port są niszczone (Greyjoy Mortyr nie może ich przejąć bo wykorzystuje już wszystkie).
Greyjoy Mortyr przewija dowódców.
Bitwa na Crackclaw Point
Atakujący Lannister Gog ma [7]:
Obrońca Baratheon reszka ma [6]:
piechota [1]
Wsparcie +1* z The Narrow Sea (Baratheon reszka) [3] (na PW)
dowódca: Bastard of Nightsong [2] [fort] (ostatni jaki został)
przewaga w Lennictwach
Neutralne Wsparcia
Atakujący Lannister Gog wygrywa. Obrońca Baratheon reszka wycofuje się na The Mountains of the Moon.
Baratheon reszka przewija dowódców.
Bitwa na Crackclaw Point
Atakujący Baratheon reszka ma [6]:
rycerz [2]
Marsz +0 [0]
Wsparcie +1* z The Narrow Sea (Baratheon reszka) [3] (na PW)
dowódca: Ser Axell Florent [1] [sword]
przewaga w Lennictwach
Obrońca Lannister Gog ma [5]:
Neutralne Wsparcia
Atakujący Baratheon reszka wygrywa. Obrońca Lannister Gog traci piechotę od miecza.
Lannister Gog przewija dowódców.
Aktualizacja (mapa):
Bitwa na Seagard
Atakujący Stark gamaliel ma [7]:
rycerz [2]
Marsz +0 [0]
Wsparcie z The Twins (Stark gamaliel) [4] (na PW)
dowódca: Damon Dance-For-Me [1] [sword] (na PW)
przewaga w Lennictwach
Obrońca Lannister Gog ma [2]:
piechota [1]
dowódca: Cersei Lannister [1] [fort]
Neutralne Wsparcia
Atakujący Stark gamaliel wygrywa. Obrońca Lannister Gog wycofuje się do Riverrun.
reszka - Pią 02 Lis, 2012
atakujący Stark ma siłe 6, (wsparcie 4) - przynajnmiej tak byłoby w 1 ed.
coś się zmienilo?
toszt - Pią 02 Lis, 2012
reszka napisał/a: | atakujący Stark ma siłe 6, (wsparcie 4) - przynajnmiej tak byłoby w 1 ed.
coś się zmienilo? | Wg mnie nic się nie zmieniło i z Twins dostaje faktycznie +4 po ruchu (pamiętamy o tym, że najpierw ruszamy wszystkie jednostki z danego rozkazu, a potem dopiero jest rozpatrywana bitwa)
Mój błąd, poprawiłem.
Gog - Pią 02 Lis, 2012
cersei jesli zyje to uciekam do riverrun
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
Mortyr - Pią 02 Lis, 2012
Marsz +0 z Castle Black:
1 Piechur do Riverrun.
Nie zostawiam żetonu.
Bitwa na Riverrun
Atakujący Greyjoy Mortyr ma [8]:
piechota [1]
Marsz +0 [0]
dowódca: Aeron Damphair [0] You may discard any number of your available Power tokens to increase the combat strength of this card by the number of Power tokens discarded. (na PW)
przewaga w Lennictwach
Obrońca Lannister Gog ma [8]:
piechota, rycerz [3]
Wsparcie z Stoney Sept (Lannister Gog) [1] (domniemuję)
dowódca: Qyburn [0] You may discard two of your available Power tokens to choose a House card in any player’s discard pile. Qyburn gains the printed combat strength and combat icons of that card, ignoring its text ability. (na PW)
Neutralne Wsparcia
Atakujący Greyjoy Mortyr wygrywa w remisach. Obrońca Lannister Gog traci machinę i wycofaną piechotę z zasad. Wycofuje się do Harrenhal.
Gog - Sob 03 Lis, 2012
no co moge zrobic odrzucam 2 tokeny i wybieram roosa boltona
Gog - Sob 03 Lis, 2012
prawdopodobnie przegrywam wiec uciekam na harren hall
Shutt - Sob 03 Lis, 2012
No to licze na clash
Mortyr - Sob 03 Lis, 2012
No rzucam tyle ile muszę, czyli wszystko. I liczę, że los potraktuje mnie łaskawie...
Adam Badura - Sob 03 Lis, 2012
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
Shutt - Sob 03 Lis, 2012
Ja poproszę Machinę.
Adam Badura - Sob 03 Lis, 2012
Aktualizacja (mapa):
Umacnianie Władzy*
Umacnianie Władzy
Tura 6
Karty Westeros
Dzicy: siła +4 (razem 10)
Talia I: Supply Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia.
Talia II: Dark Wings, Dark Words Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licutują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu [dzicy].
Talia III: Sea of Storms Podczas tej fazy Planowania nie mozna przydzielać rozkazów Najazdu [dzicy].
Supply
Czekamy na:
Przypominam, że to ostatnia tura gry!
Shutt - Sob 03 Lis, 2012
Naprawdę!?
Brak mobilki, clasha albo chociaż sieci kłamstw!?
Gratuluje Baratheonowi.
No ja mam nadzieję, żę Baratheon nie zechce odpalić licytacji mając 3 żetony na 11 Lannistera.
Shutt - Sob 03 Lis, 2012
Może to by uratowało Westeros przed rządami Greyjoyów...
reszka - Sob 03 Lis, 2012
Shutt napisał/a: |
Gratuluje Baratheonowi. |
Shucie, wkurzasz mnie trochę Grasz jak mój kumpel, zawsze oskarża 4-5 przeciwników że są tuż tuż wygranej, ale jak to on jest poszkodowany.
Może podliczmy:
masz najwięcej zamków, hmm, fajnie że gratulujesz komuś innemu.
masz największą armię, hmm, co tam komentować.
dzięki całkiem niezłej taktyce, masz realną szansę na jeszcze 1 zamek, zwłaszcza że Martell najbardziej ucierpiał na braku rekrutacji (grej miał zablokowany seagard)
Fajnie, że gratulujesz mi, który przez całą grę (podobnie jak Wy) miał 1 rekrutację, ale w odróżnieniu od Was nie wykupił ani jednej jednostki lądowej. I zrealizowałem tylko 1 rozkaz koronki z *.
I zaczynałem z pozycji z jakiej zaczynałem.
Ale najlepiej - gratuluję Baratheonowi. Ja przez Całą grę nie napisałem - gratuluję Tyrellowi.
Dam Ci szansę na pokazanie co potrafisz (wygrałeś któregoś GOTa, więc w sumie niczego nie musisz udowadniać), bo przejąłeś ród w nieciekawej sytuacji, doprowadziłeś go do świetności - przyznaję szczerze. Ale budowanie stanu zagrożenia wskazując na inne rody "jaki to on mocny", zwłaszcza jeśli mówisz to z pozycji lidera, jest po prostu śmieszne.
A dlaczego z pozycji lidera? Bo bez clasha Grey wygra z pewnością, a moim zdaniem nie zasłużył - prawie nie walczył, a gdy już to było to subtelne jak kowadło w strusiu pędziwietrze. Sorry Mortyrze, to nie do Ciebie, wydarzenia i brak * załatwiły Ci (greyowi) połowę gry, sam bym pewnie grał podobnie krakenem, ale wolę, żeby o koronie zdecydowała taktyka w 6 turze a nie kowadło.
Więc RÓŻO i ŻMIJU (tak kurde na modłę Tyrella), pośladki spięte, rozstrzygnijcie to między sobą.
Licytujemy tory.
Shutt - Sob 03 Lis, 2012
Reszka, nie spinaj się tak - moje wypowiedzi mają czasami na celu podburzyć kogoś przeciwko innemu, lubię być szarą eminencją ^^ tyle...
Widzę, że Shuttowi udało się wpienić reszkę wystarczająco, aby odpalił Clasha. Teraz Tyrell wygrywa zamiast mnie.
gamaliel - Sob 03 Lis, 2012
A już myślałem że gładko przejdziemy do rozkazów a tu clash.
Adam Badura - Nie 04 Lis, 2012
Wyniki licytacji na torze Żelaznego Tronu:
Obecny Król (Lannister Gog) rozstrzyga remisy. Nowym Królem zostaje Lannister Gog.
Gog - Nie 04 Lis, 2012
ja tyrell stark bara grey martell
Wyniki licytacji na torze Lenników:
Król (Lannister Gog) rozstrzyga remisy.
Gog - Nie 04 Lis, 2012
ja tyrell stark bara martell grey
Wyniki licytacji na torze Lenników:
Król (Lannister Gog) rozstrzyga remisy.
Kto jest wygranym tej licytacji chyba jest jasne. Miło z Waszej strony, że wobec bęcków na planszy, przynajmniej w licytacji dajecie mu fory...
toszt - Nie 04 Lis, 2012
Adam, to Twój 1000 post, gratulacje
Dla Goga też gratulacje, ale widać, że on lekko podszedł do tej gry, nawet awatara nie zmienił...
Gog - Nie 04 Lis, 2012
Tyrell, ja baratheon martell stark grey Jakby ktos chcial weidziec czemu, zapraszam na PW A co do gry na początku to powiedzialem, że luzno gram bo Lannister:) A komentarze co do gry i dodatku wystawie po grze ^^ Przepraszam jesli ktos sie poczuł urazony brakiem zmiany to nie z braku szacunku ale troche z braku czaus i lenistwa
EDIT: toszt jako ze mam Cie za dobrego gracza jednego z najlepszych tu, więc pewnie zwrociles uwage, że zagralem na mobilke/tron ostrzy i moglem wygrac, nie udało sie zycie bywa kto nie ryzykuje ten nie wygrywa:)
Shutt - Nie 04 Lis, 2012
Miłe zaskoczenie
może mi się jednak na coś przyda Kruk...
Aktualizacja (mapa):
Dark Wings, Dark Words
licytacje
Czekamy na:
Mortyr - Pon 05 Lis, 2012
Jakby co, to nie zapomniałem o rozkazach tylko myślę...
Mam lekki paraliż decyzyjny w zaistniałej sytuacji.
gamaliel - Pon 05 Lis, 2012
Decyzje rodzą się bólach, a kruki na północy zamarzły.
gamaliel - Wto 06 Lis, 2012
Zima nadchodzi, ludzie czekają na jakieś decyzje bo marzną.
Adam Badura - Wto 06 Lis, 2012
gamaliel napisał/a: | Zima nadchodzi, ludzie czekają na jakieś decyzje bo marzną. |
Żeby nie było wątpliwości, czy to nie na mnie coś "wisi" to nadal czekamy na:
toszt - Wto 06 Lis, 2012
Przepraszam kolegów za zwłokę, już posłałem moje rozkazy.
Aktualizacja (mapa):
Czekam n:
Shutt - Wto 06 Lis, 2012
Grajmy patrząc na ruchy Starka doszedłem do wniosku, że i tak nie wygram (reszka, a tak marudziłeś )
Nie czekam na Lannistera - konnica z DM na The Boneway (9 vs 9)
Generał PW.
Gog - Wto 06 Lis, 2012
marsz +1 ze stoney wszystko na lannisport dowódca na pw:D
toszt - Wto 06 Lis, 2012
Shutt napisał/a: | Grajmy patrząc na ruchy Starka doszedłem do wniosku, że i tak nie wygram (reszka, a tak marudziłeś )
Nie czekam na Lannistera - konnica z DM na The Boneway (9 vs 9)
Generał PW. |
Broni Bastard of Godsgrace [2] [fort]
Shutt - Wto 06 Lis, 2012
Ja użyłem mojej trójeczki [3] - chyba Tarly
Toszt - masz do wyboru, pada Starfall czy Yronwood?
toszt - Wto 06 Lis, 2012
Shutt napisał/a: | Ja użyłem mojej trójeczki [3] - chyba Tarly
Toszt - masz do wyboru, pada Starfall czy Yronwood? | Przegrałem, cofam się na Yronwood, i bierz je sobie od razu, rycerze patałachy niech gryzą piachy Dorne, jak nie potrafią się bić...
Shutt - Wto 06 Lis, 2012
Nic za darmo nie oddasz
toszt - Wto 06 Lis, 2012
Shutt napisał/a: | Nic za darmo nie oddasz | I tak dzięki 'biernym, miernym, ale wiernym' Lannisterom, którzy nie zrobili w tej grze ani jednego ruchu choćby z cieniem agresji, chęci wygrania, czy chociaż dokopania jakiemuś sąsiadowi, za chwilę będziesz miał zamek półdarmo..
Gog - Wto 06 Lis, 2012
wypraszam sobie stanalem pod HG ale krwawy jeszcze kisil margery a ze starkiem i greyem nikt nie pomogl wiec daruj sobie takie komentarze
Shutt - Wto 06 Lis, 2012
Kiedy przejmowałem grę to Lannister był pod HG, udało mi się go powstrzymać.
Gdyby w 5ej rundzie padła mobilizacja to Lannister by to wygrał.
Bitwa na Lannisport
Atakujący Lannister Gog ma [9]:
piechota, rycerz [3]
Marsz +1* [1]
dowódca: Ser Jaime Lannister [4] [sword][fort] (na PW)
Miecz: używa [1] (domniemuję)
przewaga w Lennictwach
Obrońca Greyjoy Mortyr ma [9]:
2x rycerz, machina [4]
dowódca: Euron Crow's Eye [4] If your opponent has a higher position on the Fiefdoms Influence track than you, this card gains +1 combat strength. (na PW)
Neutralne Wsparcia
Lannister Gog wygrywa w remisach. Obrońca Greyjoy Mortyr traci machinę z zasad i rycerza od miecza. Wycofuje się na Pyke.
Bitwa na The Boneway
Atakujący Tyrell Shutt ma [12]:
rycerz [2]
Marsz +0 [0]
Wsparcie +1* z The Reach (Tyrell Shutt) [7] (domniemuję)
dowódca: Randyll Tarly [3] [sword][sword]
przewaga w Lennictwach
Obrońca Martell toszt ma [11]:
3x rycerz [6]
Wsparcie z Sea of Dorn (Martell toszt) [2] (domniemuję)
Wsparcie z Storm's End (Martell toszt) [1] (domniemuję)
dowódca: Bastard of Godsgrace [2] [fort]
Neutralne Wsparcia
Atakujący Tyrell Shutt wygrywa. Obrońca Martell toszt traci rycerza od miecza. Wycofuje się do Yronwood.
gamaliel - Wto 06 Lis, 2012
the twins»marsz+0»jeden rycerz na moat cailin
jeden rycerz na seagard
reszka - Wto 06 Lis, 2012
statek z shepbreaker atakuje na east summer sea.
Siła ataku - 0, siła obrony 3
Moja karta na pw.
Shutt - Wto 06 Lis, 2012
Ehh... spodziewałem się tego.
Mortyr - Wto 06 Lis, 2012
Odwrót na Pyke. Piraci już nic nie ugrają dziś...
toszt - Wto 06 Lis, 2012
na morzu broni Ser Gerris Drinkwater [1] If you win this combat, you may move one position higher on one Influence track of your choice.
jeśli wygram, to proszę up na pierwszym torze.
Bitwa na East Summer Sea
Atakujący Baratheon reszka ma [1]:
statek [1]
Marsz -1 [-1]
dowódca: Ser Davos Seaworth [1] [sword][fort] (na PW)
przewaga w Lennictwach
statek [1]
dowódca: Ser Gerris Drinkwater [1] If you win this combat, you may move one position higher on one Influence track of your choice.
Neutralne Wsparcia
Obrońca Martell toszt wygrywa. Atakujący Baratheon reszka wraca na Shipbreaker Bay.
Ser Gerris Drinkwater awansuje Martell toszt na torze Żelaznego Tronu.
reszka - Wto 06 Lis, 2012
wygrałeś, u mnie atakował Ser Davos Seaworth [1] [sword][fort] .
wycofuję się.
Teraz Ty
toszt - Wto 06 Lis, 2012
To już mój ostatni ruch w tej grze, choć może nie ostatnia decyzja
Piechur ze Starfall na Princes's Pass, dowódca na PW. Broń się Shutt, wóz albo przewóz.
Shutt - Wto 06 Lis, 2012
Fossoway [2] - zobaczymy czy Cię wyczułem
Adam Badura - Sro 07 Lis, 2012
Bitwa na Prince's Pass
Atakujący Martell toszt ma [4]:
piechota [1]
Marsz +0 [0]
dowódca: Areo Hotah [3] [fort][fort] (na PW)
Obrońca Tyrell Shutt ma [4]:
rycerz [2]
przewaga w Lennictwach
Neutralne Wsparcia
Obrońca Tyrell Shutt wygrywa w remisach. Atakujący Martell toszt wraca na Starfall.
Aktualizacja (mapa):
Kruk (Tyrell Shutt), nic nie robi
Lannister Gog, Marsz +1* na Stoney Sept, bitwa
Tyrell Shutt, Marsz +0 na Dornish Marches, bitwa
Stark gamaliel, Marsz +0 na The Twins
Baratheon reszka, Marsz -1 na Shipbreaker Bay, bitwa
Martell toszt, Marsz +0 na Starfall, bitwa
Czekamy na:
Mortyr - Sro 07 Lis, 2012
Piechur z Greywater do Riverrun.
Bitwa na Riverrun
EDIT: Nie ma bitwy, pomyliło mi się z Seagard
gamaliel - Sro 07 Lis, 2012
Mortyr napisał/a: | Piechur z Greywater do Riverrun. |
Moich wojsk nie ma na Riverrun więc nie powinno być bitwy.
Shutt - Sro 07 Lis, 2012
Można by tę bitwę nazwać Bitwą o Westeros teraz starcie Tyrell - Baratheon.
Uprzedzając ruch Lannistera - ściągam marsz z Oldtown.
W kolejnym wykonam mój przyobiecany marsz na Yronwood.
Bitwa na Yronwood
Atakujący Tyrell Shutt ma [7]:
rycerz [2]
Marsz +1* [1]
dowódca: Mace Tyrell [4] [sword][fort]
przewaga w Lennictwach
Obrońca Martell toszt ma [8]:
2x rycerz (wycofani) [0]
dowódca: Quentyn Martell [1] For each House card in your discard pile, this card gains +1 combat strength. (na PW)
5 odrzuconych dowódców, zatem + [5]
Neutralne Wsparcia
Obrońca Martell toszt wygrywa. Atakujący Tyrell Shutt wraca na Prince's Pass.
toszt - Sro 07 Lis, 2012
Poczekam z dowódcą, aż ruchy współgraczy nadgonią tą bitwę.
Gog - Sro 07 Lis, 2012
zeby nie pogarszac statystyk które sa tragiczne i zeby nie przedłuzac marsz z black water 1 piechur na harren hall
drugi na searoad zostawiam zeton
Aktualizacja (mapa):
Czekamy na:
Shutt - Sro 07 Lis, 2012
toszt napisał/a: | Poczekam z dowódcą, aż ruchy współgraczy nadgonią tą bitwę. |
Ja też, to miał być taki "niby-pw ruch"
W obecnej sytuacji wychodzi na to, że jakoś wygrałem.
seagard»marsz-1»jeden rycerz na moat cailin
jeden zostaje
toszt - Sro 07 Lis, 2012
Shutt napisał/a: | toszt napisał/a: | Poczekam z dowódcą, aż ruchy współgraczy nadgonią tą bitwę. |
Ja też, to miał być taki "niby-pw ruch"
W obecnej sytuacji wychodzi na to, że jakoś wygrałem. | Wycisnąłeś z Tyrellów, co tylko można było.
Nadszedł czas wyznawców R`hllora Pana Światła
reszka - Sro 07 Lis, 2012
wojska z mountanians zajmują eyrie (kontrolując narrow sea od 2 tury dopiero w 6 zdobywam zamek chroniony przez garnizon).
Lannister i karta Martella do bitwy.
Gog - Sro 07 Lis, 2012
wiadomo ze wjazd wszstkim na greyjoya i sir kevan lannister
toszt - Sro 07 Lis, 2012
U mnie dowódca właśnie został wysłany na PW.
Shutt - Sro 07 Lis, 2012
To ja jednak nie wykonuję Marszu - nie rzucę Królowej i dam wygrać reszce.
W przypadku bitwy o KL broni Queen of Thorns [1] - tym sposobem utrzymuję KL cokolwiek by się nie działo.
Jeżeli muszę wykonać Marsz to używam Willasa.
toszt - Sro 07 Lis, 2012
Shutt napisał/a: | To ja jednak nie wykonuję Marszu - nie rzucę Królowej i dam wygrać reszce.
W przypadku bitwy o KL broni Queen of Thorns [1] - tym sposobem utrzymuję KL cokolwiek by się nie działo.
Jeżeli muszę wykonać Marsz to używam Willasa. | To co? Reszka zdobywa Winterfell w ostatnim ruchu?
Shutt - Sro 07 Lis, 2012
Ty moment ... fakt
toszt - Sro 07 Lis, 2012
Shutt napisał/a: | toszt napisał/a: | Poczekam z dowódcą, aż ruchy współgraczy nadgonią tą bitwę. | Ja też, to miał być taki "niby-pw ruch"
W obecnej sytuacji wychodzi na to, że jakoś wygrałem. |
Wydaje mi się że jestem wstanie obronić Winterfell ale może tylko wydaje.
Shutt - Sro 07 Lis, 2012
Reszka nie zajmie Winterfell - używając Stannisa będzie miał siły 9 - tyle samo co gamaliel.
Tak samo się dzieje na MC.
Używając Mance'a nadal przegrywa.
O ile gamaliel będzie walczył do końca.
toszt - Sro 07 Lis, 2012
Shutt napisał/a: | Reszka nie zajmie Winterfell - używając Stannisa będzie miał siły 9 - tyle samo co gamaliel.
Tak samo się dzieje na MC.
Używając Mance'a nadal przegrywa.
O ile gamaliel będzie walczył do końca. | a jak Gamaliel zneutralizuje Stannis [4] If you are not being supported in this combat, remove all Support orders (including your own) adjacent to the embattled area, canceling any supporting strength they may have been providing. ??
Shutt - Sro 07 Lis, 2012
Jednak zmieniam generała póki jeszcze nikt nie ujawnił swojego - dowodzi sam Mace Tyrell.
Nie musi neutralizować - zagra Ramsayem i ma +4 do 5 w Winterfell.
toszt - Sro 07 Lis, 2012
Shutt napisał/a: | Jednak zmieniam generała póki jeszcze nikt nie ujawnił swojego - dowodzi sam Mace Tyrell. | Gdzie? Yronwood?
Edit, zapomniałem o garnizonie w Winterfell
Można mi zarzucić nieudolność ale to już przesada lordzie Tyrell
Shutt - Sro 07 Lis, 2012
toszt napisał/a: | Shutt napisał/a: | Jednak zmieniam generała póki jeszcze nikt nie ujawnił swojego - dowodzi sam Mace Tyrell. | Gdzie? Yronwood? |
Kwestia jest taka, że ja w ogóle nie chce wykonać tego marszu.
gamaliel napisał/a: | Można mi zarzucić nieudolność ale to już przesada lordzie Tyrell |
Widziałem kingmakerów, ale Ciebie bym o to nie posądzał.
toszt - Sro 07 Lis, 2012
Shutt, spokojnie, pędzisz 3 ruchy w przód, piszesz na zmianę o 2 bitwach, sory, że nie ogarniam o czym akurat myślisz...
EDIT: Jak nie Winterell, to choćbym chciał, Storm's End nie wybronię prze Stanisem... I tak mu zamek przybędzie...
Shutt - Sro 07 Lis, 2012
Fakt, zbytnio się pospieszyłem z tym wszystkim - pomyślę i za 5 min ruch.
Shutt - Sro 07 Lis, 2012
Dobra, chyba przekalkulowałem zapomniałem, że to Baratheon miał na SE garnizon.
Atakuję, zgodni z obietnicą Yronwood, dowodzi Mace Tyrell [4] - zapewne przegrałem
Bitwa na Riverrun
Atakujący Lannister Gog ma [7]:
2x piechota, rycerz [4]
Marsz +0 [0]
dowódca: Ser Kevan Lannister [3] [fort]
Miecz: już był użyty [0]
przewaga w Lennictwach
Obrońca Greyjoy Mortyr ma [4]:
2x piechota [2]
Obrona +1 [1]
dowódca: ? (czekamy)
Neutralne Wsparcia
toszt - Sro 07 Lis, 2012
Grey ma tam jeszcze obronę +1, ale mimo to przegrywa obojętnie kim...
Czekamy na dowódcę i miejsce wycofania Greyjoy Mortyr w bitwie na Riverrun.
Następnie na marsz Baratheon reszka.
I będzie koniec.
Shutt - Sro 07 Lis, 2012
All hail King Baratheon.
Gog napisał/a: | moge wiedziec ocb? zrobiles Tyrellu ten marsz czy nie ?:x |
Sprawdź sobie na pierwszej stronie wątku...
Shutt - Sro 07 Lis, 2012
Zrobiłem i przegrałem, nawet jakbym wygrał na Yronwood to straciłbym KL.
Gog - Sro 07 Lis, 2012
aaa 2 strony wczesniej:D ok juz widzE:D
Wojska z dragonstone pod dowództwem Stannisa wpływają do Storm;s end odzyskując swoje posiadłości.
(walka to 9 do 3).
Lordowie całego Westeros są świadkami ceremonii koronacji miłościwie panującego Króla Stannisa, koronacji, która położy kres Wojnie Królów i która doprowadziła do wyniesienia na żelazny tron prawowitego następcy Roberta Baratheona.
Podsumowanie gry i pierwsze decyzje monarchy wkrótce.
toszt - Sro 07 Lis, 2012
Gog napisał/a: | aaa 2 strony wczesniej:D ok juz widzE:D | Tak... dziś szliśmy jak skrzyżowanie burzy i ruchu konika w szachach Totalny chaos
Gog - Sro 07 Lis, 2012
mortyr przegral sobie gre zamiast wspierac bez sensownie statki mogl wspierac sie na soundsach i nic nie moglem zrobic i by wygrał
Ale na szczęście północ pozostała w rękach Bol...Starków.
toszt - Sro 07 Lis, 2012
reszka napisał/a: | Wojska z dragonstone pod dowództwem Stannisa wpływają do Storm;s end odzyskując swoje posiadłości.
(walka to 9 do 3). |
A ja jak mogłem dźwignąć się na jednym torze myślałem sobie; po co na torze miecza się dźwigać, jak z Baratheonem się bić nie będę... no niestety...
aaa.. chcecie wiedzieć co było na karcie dzikich?
Gog - Sro 07 Lis, 2012
btw widzisz toszt to nie ja nie zatrzymalem tyrella tylko Ty nie zatrzymales Baratheona gg
toszt - Sro 07 Lis, 2012
Gog napisał/a: | btw widzisz toszt to nie ja nie zatrzymalem tyrella tylko Ty nie zatrzymales Baratheona gg | Wolę gorejące serce od tych polnych kwiatków
Shutt - Sro 07 Lis, 2012
toszt napisał/a: | Gog napisał/a: | btw widzisz toszt to nie ja nie zatrzymalem tyrella tylko Ty nie zatrzymales Baratheona gg | Wolę gorejące serce od tych polnych kwiatków |
Róże mają kolce :*
Bitwa na Storm's End
Atakujący Baratheon reszka ma [9]:
machina [4]
Marsz +1 [1]
dowódca: Stannis [4] If you are not being supported in this combat, remove all Support orders (including your own) adjacent to the embattled area, canceling any supporting strength they may have been providing.
przewaga w Lennictwach
Obrońca Martell toszt ma [3]:
piechota [1]
dowódca: Big Man [2] [sword] (tylko ten został)
Neutralne Wsparcia
Atakujący Baratheon reszka wygrywa. Obrońca Martell toszt wycofuje się do Sunspear.
Martell toszt przewija dowódców.
Gog - Sro 07 Lis, 2012
reszka wygral dzieki temu ze wybral clash i ze mortyr sie pogubil ot co :d no i wiadomo dzieki mnie :d
toszt - Sro 07 Lis, 2012
Wracamy do stolicy, Sunspear.
PS. Od razu dodam: Gratuluję Reszka, po Twoich pierwszych rozkazach nie wierzyłem, że coś się z tego 'urodzi', ale dałeś radę!
Jak już się obwiniamy to północ czuje się najbardziej odpowiedzialny za stan rzeczy.
Byliśmy za łagodni na początku.Dałem się zwieść nowej wierze.
Shutt - Sro 07 Lis, 2012
Ja tez pogratuluje, było blisko, ale nie podołałem zwycięstwu.
Dodatkowe gratulacje dla Krwawego za piękne rozpoczęcie gry.
My Boltonowie zawsze byliśmy elastyczni a więc:
Chwała R`hllorowi Panu Światła.
Chwała Stannisowi niech stosy zawsze płoną dla niego.
Aktualizacja (mapa):
Podziękowania za grę, podziękowania dla prowadzącego, zwłaszcza za rzetelność.
Dzięki.
Decyzje monarchy: Król Stanis jest miłosierny, skazuje Lordów Boltona, Greyjoya, Lannistera i Tyrella na śmierć przez ścięcie. (I cieszcie się, że to nie Bolton wygrał)
Świadomy faktu, że decyzje Lorda Martella przyczyniły się do powrotu korony do jedynego prawdziwego monarchy, a jednocześnie zapobiegły tragedii ukoronowania wrogów całego Westeros – Rodu Tyrellów, nie mogąc jednak zapomnieć o zuchwałym wystąpieniu Lorda Martella i jego pretensjach do tronu we wcześniejszych fazach Wojny Królów, Król Stannis daje mu możliwość złożenia przysięgi czarnych braci i dokończenia żywotu na Murze.
/po raz pierwszy w mojej historii gier w GOT daruję przegranemu życie/.
/mam nadzieję, że wskutek śmierci tak wielu rozgorzeje wkrótce kolejna rebelia/.
Komentarz do gry: Bardzo ciekawy dodatek. Chwała wydawcy, że jest przewidziana na 6 tur, jedna więcej niszczyłaby cały balans. Kombo Baratheona jest słabe. Kombo Białych dobrze użyte (tutaj było), jest masakryczne. Karty Tyrella wymagają rozwagi, ale też są niezłe. Reszta rodów przeciętnie. Gra wyglądałaby pewnie inaczej, gdyby było więcej clasha (lub wcześniej) i więcej rekrutacji.
Komentarz do Lordów (zawsze daję, jak zdobywam koronę). Może będzie trochę uszczypliwości, ale bez obrazy, przywilejem zwycięzcy jest wytknięcie błędów przeciwnikom, aby gra stała na wyższym poziomie następnym razem (bo zawsze może). Kolejność Lordów przypadkowa.
Bolton (sorry, ale Starkowie walczą w mojej armii) – Walczył ze mną jak mógł. Nasz sojusz pozwolił mu na uprzątnięcie Greya z północy, ale wtedy skończyli mu się przeciwnicy. Zdradziłem go, to fakt. Była to moja 3 świadoma zdrada na przestrzeni 4 lat gier w GOT, ale sytuacja (moja) tego wymagała.
Powody: Bolton musiał się z kimś bić a zostałem sam na polu. Dwa wystawił statek, który był dużym cierniem dla moich planów (eyrie dopiero w 6 turze). Trzy: choć nikt już tego pamiętać nie będzie, miałem tak fatalne zaopatrzenie w tej turze, przegrywałem 2 walki, że gdybym nie zabił piechura mieczem, mój rycerz nie miałby się gdzie wycofać, a tak się twins zwolniło. W tamtym momencie to robiło ogromną różnicę.
Zdziwiła mnie 6 tura i jego rozkazy. Ułożyłem swoje pod kontem północy – zawsze zdobywałem 5 zamków, pytanie było tylko, czy Róża też będzie miała 5. Ja na miejscu Gala, nie mając szans na zwycięstwo, zrobiłbym wszystko, aby ten co mnie zdradził (i zdobył moje ziemie), nie zdobył korony. Zawsze tak gram, Gal mógł zagrać dla Róży, tak jak Martell zagrał pode mnie. Bolton skończyłby wprawdzie z gołym Winterfell, ale korony bym nie miał.
Ciekawostka, wysłałem do Adama rozkazy na 6 turę. Wy się opóźnialiście (półtorej dnia), to je ZMIENIŁEM na te, które widzieliście – zakładały wściekły atak Boltona na mnie w 6 turze. Gdybyście wydali swoje wcześniej i bym nie zdążył zmienić, to przy takim ułożeniu na północy wygrywałem bez pomocy Martella. A tak musiałem prosić południe o koronę.
Lannister – nie rozumiem, dlaczego nie zabudował się statkami – 2 w porcie, 3 na morzu i jazda zdobywać zamki. Chyba jedyny błąd. W 5 turze zajął mi cracklaw – brawo, genialny ruch, zwietrzył szansę na zwycięstwo (małą ale jednak) i zagrał na nią. Jak widać, przejechał się. Ale o to w GOT chodzi, duże brawa. Mieliśmy sojusz, ale takiej szansy nie można wypuścić.
Martell – Ja czegoś nie rozumiem. Dopóki był Krwawy, miażdżyłeś, Lannister koronował Cię w 3 turze, ja byłem przerażony tempem Twojego rozwoju. Nadszedł nowy Tyrell i porażka w każdej bitwie (no z tych istotniejszych). Co do taktyki w 6 turze, to opis jak u Boltona, kingmakerze. Sojusz utrzymany cała grę (atak na storm's end w 6 turze pomijam).
Greyjoy – wstrzymany brakiem koronek i rekrutacji, blady przez 4 tury. Szaleńczy atak pod koniec 5 tury licząc, że nie będzie clasha. Gdyby nie było, zostaje królem. Miał 50% szans. Czy ja bym tak zagrał? Na 50% tak.
Tyrell – Krwawy grał bardzo dobrze, ale jego taktyką było „nie przegrać”. Moją było „wygrać”. Byłem wyżej w lennikach. Martell też. Po przejęciu dowodzenia przez Shutta, wszystko się zmieniło. Prawie zdobył koronę. Shucie, w następnej grze jeśli będziesz daleko, będę się cieszył, że to inni mają Cię na karku. Jeśli będziesz moim sąsiadem, czeka mnie niezwykle emocjonująca rozgrywka. Osobiście uważam, że z pozostałych graczy (no ja zdobyłem koronę, więc się nie klasyfikuję) byłeś najlepszy taktycznie.
I na koniec, choć nie najmniej ważny – mistrz gry. Adamie, klasa światowa, brawa, brawa, brawa. Żadnych, najmniejszych zastrzeżeń, same superlatywy.
toszt - Sro 07 Lis, 2012
reszka napisał/a: | Martell – Ja czegoś nie rozumiem. Dopóki był Krwawy, miażdżyłeś, Lannister koronował Cię w 3 turze, ja byłem przerażony tempem Twojego rozwoju. Nadszedł nowy Tyrell i porażka w każdej bitwie (no z tych istotniejszych). Co do taktyki w 6 turze, to opis jak u Boltona, kingmakerze. Sojusz utrzymany cała grę (atak na storm's end w 6 turze pomijam).
|
Ech, patrzę teraz jak to było.. do 4 tury wszystko tak jak pisałeś, tylko 2 rzeczy u mnie rozłożyły moją grę*:
zapomniałem (serio, oślepiło mnie słońce, czy co), że Tyrell może z HG na TT się ruszyć morzem (i tu straciłem machinę i rozkaz marszu),
a jeszcze większy błąd: spartaczyłem licytację na początku 4rtej tury.
Z tym transportem morskim dałbym radę, gdybym ruszał się szybciej.. No ale cóż, tak to już jest. Potem już tylko obrona tego co mi zostało (najlepszą obroną jest atak: np na Reach )
Tak się złożyło, że Shutt akurat w tym kluczowym momencie przyszedł. Jego szczęście, wykorzystał moje błędy bezlitośnie.
*(to o czym piszę to okolice 15 strony w tym wątku)
Prawdopodobnie na dniach (pewnie dziś wieczorem albo jutro) będę otwierał kolejną grę. toszt już sobie zaklepał miejsce. Możecie rozważyć, czy chcecie grać dalej. Nie wiem jeszcze w jakiej konfiguracji.
Jakieś uwagi do moderowania? Coś dodać? Ująć? Zmienić?
Gog - Sro 07 Lis, 2012
Ja zacznę od tego jak juz mówilem, potem toszt to podniósł, grałem strasznie luźno co widac w pierwszych ruchach nawet, więc pomyslalem gram sobie spokojnie i co będzie to będzie. Moją szansą była (tzn byc powinna szans 5/8) mobilka w 5 turze po to wzialem sam tron zeby przeprwoadzic mobilizacje, wtedy nie musiałbym sie na nikogo ogladac i spokojnie wygrać ;x A co do Statków niestety ani Stark ani Tyrell nie chcieli współpracować w tej kwestii żeby odbijać morza ;x to tyle Zaryzykowałem (ciezko wieksze szanse nazwac ryzkiem ale ok) nie udało sie skonczyłem jak połowa lordów z 3 zamkami prawie poczatkowe ustawienie grając wg mnie najgorszym rodem(karty/ustawienie itd) więc nie jest źle. No nie reszka za te elaboraty do mnie i do reszty pewnie też nalezala Ci sie wygrana, troche mi przykro, że nie podziekowałes mi w mowie, ze powstrzymałem Greya(dzięki Tobie, ale dobrze wiesz, że moglem to olac i dac mu wygrac). Prowadzenia profesjonalne, rzetelne i uczciwie(troche szkoda że tej uczciwosci w losowaniu, bo gra by nabrała rumieńców wg mnie, ale nie czynie z tego zarzutu Adamie wręcz przeciwnie ale troche mi smutno:( ) Więc wielkie gratuluacje składam na Twoje ręce Szefie Co do dodatku moim zdaniem 100000 nudniejszy nieprzemyslany, niezbalansowany, praktycznie ustawienie początkowe wiekszosci graczy tzn 5/6 to tyle dzięki za grę
EDIT Adamie ja mam prośbe, usuń statystki, bo wyglądam przez to jak cymbał :))
Do twoich gier piszę się zawsze, właśnie dla tego że nie ma uwag do moderowania.
Więc zgłaszam się do kolejnej gry.
toszt - Sro 07 Lis, 2012
Jeszcze coś dodam, co do samego dodatku. U Martellów moim zdaniem karty nic ciekawego nie dają, Dorana nie potrafię sensownie użyć, Quentyn - wszyscy się go spodziewają, a najbliższy kandydat na zagranie go ma Queen of Thorns.
Gra świetna, taki Blitzkrieg, pozycje trochę bardziej rozwinięte, nowe pomysły na ruchy/sojusze (może nie bardzo u Martellów.. ) Nowe pomysły do sprawdzenia. Szybka gra, zajęła nam niecały miesiąc. Chętnie zagram jeszcze raz.
Gog napisał/a: | EDIT Adamie ja mam prośbe, usuń statystki, bo wyglądam przez to jak cymbał :)) |
Nigdy!
toszt - Sro 07 Lis, 2012
Adam Badura napisał/a: | Prawdopodobnie na dniach (pewnie dziś wieczorem albo jutro) będę otwierał kolejną grę. toszt już sobie zaklepał miejsce. Możecie rozważyć, czy chcecie grać dalej. Nie wiem jeszcze w jakiej konfiguracji.
Jakieś uwagi do moderowania? Coś dodać? Ująć? Zmienić? |
Adam, znów zawyżasz poziom, bo mapy w linkach aktualizacyjnych świetnie się sprawdzają przy analizie/podsumowaniach i szukaniu jakichś konkretnych wydarzeń w grze
Może jeszcze taki luźny pomysł, w pierwszym poście wrzucasz uzupełnianą na bieżąco listę rozkazów. Gdyby tak (może nie w pierwszym poście, ale w osobnym/drugim, żeby nie rozwijać tego jednego za bardzo) kopiować te listy wykonanych rozkazów, żebyśmy mieli ogląd na naszą grę z perspektywy czasu.
I jeszcze troszkę podkręcić współgraczy zakładając obligatoryjny obowiązek przynajmniej dwukrotnego zaglądania na forum codziennie. Ja wiem, że są różne sytuacje, wiem, że są weekendy. W #10 nie było źle, jednak czasem czekamy cały dzień na decyzję o dowódcy, potem pół dnia na decyzję o odwrocie albo wykorzystaniu/nie wykorzystaniu karty rodowej.
Jeśli będzie więcej chętnych na DwD, to z przyjemnością zagram jeszcze raz.
Gog napisał/a: | No nie reszka za te elaboraty do mnie i do reszty pewnie też nalezala Ci sie wygrana, troche mi przykro, że nie podziekowałes mi w mowie, ze powstrzymałem Greya(dzięki Tobie, ale dobrze wiesz, że moglem to olac i dac mu wygrac). |
Uznając powyższe, przed samą egzekucją czynię powszechnie wiadomym, że Lannister powstrzymując Greya znacząco przyczynił się do mojej koronacji.
Lew zawsze płaci swoje długi, coś w tym jest .
Z drugiej strony nie wyobrażam sobie, żeby ktoś grał na zasadzie: nie odbijam swoich terytoriów, zostań królem. Ale odbić tak skutecznie, to jest jednak coś.
Ja PW o następną rozgrywkę tez posłałem
toszt - Sro 07 Lis, 2012
reszka napisał/a: | gry ukończone:
#9 - korona - król Stark w turze 3 | Idziesz jak burza...
toszt napisał/a: | Może jeszcze taki luźny pomysł, w pierwszym poście wrzucasz uzupełnianą na bieżąco listę rozkazów. Gdyby tak (może nie w pierwszym poście, ale w osobnym/drugim, żeby nie rozwijać tego jednego za bardzo) kopiować te listy wykonanych rozkazów, żebyśmy mieli ogląd na naszą grę z perspektywy czasu. |
W sensie, żeby wypis ruchów, które dotychczas były w postach aktualizacyjnych, znajdował się także (kompletny od początku gry) w drugim poście wątku?
toszt napisał/a: | reszka napisał/a: | gry ukończone:
#9 - korona - król Stark w turze 3 | Idziesz jak burza... |
Nie uwierzysz, ale na innym forum (gdzie 1 gra toczyła się 5-10 miesięcy) przez 4 lata zakończyłem 6 gier zostając królem w 4 (za każdym razem innym rodem).
tu mam 2 korony na 2 próby
toszt - Sro 07 Lis, 2012
Adam Badura napisał/a: | toszt napisał/a: | Może jeszcze taki luźny pomysł, w pierwszym poście wrzucasz uzupełnianą na bieżąco listę rozkazów. Gdyby tak (może nie w pierwszym poście, ale w osobnym/drugim, żeby nie rozwijać tego jednego za bardzo) kopiować te listy wykonanych rozkazów, żebyśmy mieli ogląd na naszą grę z perspektywy czasu. |
W sensie, żeby wypis ruchów, które dotychczas były w postach aktualizacyjnych, znajdował się także (kompletny od początku gry) w drugim poście wątku? | Tak, o to mi chodzi, oczywiście nie jako dodatkowa robota dla GMa, tylko po prostu kopiowanie tego co już robisz, bo w miarę regularnie te listy prowadzisz z tego co widzę. Wtedy ktoś z oku będzie mógł sobie zerknąć na to co tam u nas słychać, bo przy skromnych 6ciu graczach rozmowy w wątku głównym nie przeszkadzają co poniektórym aż tak, jak np w #8 i czasem ciężko znaleźć konkretny rozkaz, użytego dowódcę itp..
Shutt - Sro 07 Lis, 2012
reszka napisał/a: | tu mam 2 korony na 2 próby |
Czekam na kolejną rozgrywkę
toszt - Sro 07 Lis, 2012
reszka napisał/a: | toszt napisał/a: | reszka napisał/a: | gry ukończone:
#9 - korona - król Stark w turze 3 | Idziesz jak burza... | Nie uwierzysz, ale na innym forum (gdzie 1 gra toczyła się 5-10 miesięcy) przez 4 lata zakończyłem 6 gier zostając królem w 4 (za każdym razem innym rodem).
tu mam 2 korony na 2 próby |
U mnie jest tak, że w pewnym momencie mam przewagę, a potem 'nie umiem skończyć'
W wersji planszowej zwykle jest tak, że dzwoni żona i mówi: 'Tomek, będę za pół godziny' i w te pół godziny kończę (oczywiście cały czas mówię o GoT!) i wygrywam, ale tu tego 'bata nad głową' nie mam i potem kończę marnie, tak było w #3 i #6 i #10, a w #8 pewnie będzie...
toszt napisał/a: | Tak, o to mi chodzi, oczywiście nie jako dodatkowa robota dla GMa, tylko po prostu kopiowanie tego co już robisz, bo w miarę regularnie te listy prowadzisz z tego co widzę. Wtedy ktoś z oku będzie mógł sobie zerknąć na to co tam u nas słychać, bo przy skromnych 6ciu graczach rozmowy w wątku głównym nie przeszkadzają co poniektórym aż tak, jak np w #8 i czasem ciężko znaleźć konkretny rozkaz, użytego dowódcę itp.. |
Pewnie spróbuję. To nie powinno być dużo pracy (tak samo jak dodanie linku do mapki przy aktualizacjach).
toszt napisał/a: | 'Tomek, będę za pół godziny' i w te pół godziny kończę (oczywiście cały czas mówię o GoT!) |
Jakbyś w te pół godziny kończył co innego to byś se w GOTa nie pograł.
Gog - Sro 07 Lis, 2012
ja bym np zagrał w 9tke ale bez udziwnien strasznych
ja zagram w każdy układ, ale decyzję niech podejmie MG, jeśli będzie chciał się z nami skonsultować, to założy temat i się wypowiemy.
Gra o Tron PBF #11 - Nabór
|
|